ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Smederevo vazda otvoreno


Svečano otvaranje manifestacije „SMEDEREVSKA JESEN“ održano je u petak u Centru za kulturu .
Gost svečanog  otvaranja bila je Slavica Đukić Dejanović, predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije. Ona je, obraćajući se prisutnima, zahvalila Smederevu što joj ukazana čast da prisustvuje manifestaciji sa tako dugom tradicijom.

"Nema veće svetkovine od berbe grožđa u Smederevu, rekla je Đukić Dejanović. Uvek raduje činjenica kada se okupimo i budemo deo ove značajne manifestacije, simbola Podunavskog okruga, koja neguje uspomene na nekadašnje masovne berbe grožđa u Srbiji. Jesen je period kada priroda ovom podneblju daruje obilje blagodeti, te mi se čini da su vinari i vinogradari smederevskog kraja na neki način povlašćeni dobijajaući od prirode sve što im je potrebno za tako dobro vino. Potvrda značaja proizvodnje vina u Smederevu, između ostalog je i činjenica da je Narodna Skupština Republike Srbije  usvojila  u maju prošle godine Zakon o vinu, koji dalje dobru budućnost za dalji razvoj ove grane industrije i međunarodno standardizovanje  koje usmerava ovaj grad u evropske zemlje gde Smederevo, zahvaljujući vama, i pripada" istakla je predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije na svečanosti otvaranja 123. Smederevske jeseni.

"Narode smederevski, poštovaoci ovog grada, dragi gosti dobro došli na 123. Smederevsku jesen. Pre 580 godina kada je despot na ovim prostorima sagradio grad nije ni sanjao koliko će biti duga njegova istorija, možda je priželjkivao", rekao je Predrag Umičević gradonačelnik Smedereva. On je, podsećajući prisutne na burnu istoriju grada na Dunavu, između ostalog pomenuo teška vremena kroz koje je Smederevo prolazilo. Citirajući izreku "na muci se poznaju junaci", Umičević je izrazio nadu da će Smederevo uprkos svemu istrajati i u ovom vremenu i da će pronaći pravi put. U  vreme kada su zasađeni prvi čokoti vinove loze na ovim prostorima, u 3. veku nove ere  niko možda nije ni slutio da će odrediti sudbinu ovog grada. Ovo je vreme kada slavimo vino i  grožđe, red je da tom vinu i grožđu nazdravimo. Hvala vam svima, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević prilikom otvaranja 123. Smederevske jeseni.
Na sceni Centra za kulturu, gradonačelnik je smedervskim vinom nazdravio sa despotom , čime je uz gromoglasan aplauz prisutnih, otvorena 123 manifestacija.
U okviru programa svečanog otvaranja manifestacije nastupio  je  „Kvinteta snova“: Merima Njegomir, Ekstra Nena, Oliver Njego, Ranko Jović, Nikola Rackov – klavir.