SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Smederevo će imati dve slobodne zone

Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić preneo planove Vlade Republike Srbije za Smederevo.
Vlada Srbije planira da u Smederevu osnuje još jednu slobodnu zonu, najavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić.
"U novoj slobodnoj zoni poslovaće veći broj kineskih kompanija koje će izvoziti na evropsko tržište", rekao je Đidić na konferenciji za novinare posle posete kompaniji Meteh koja posluje u postojećoj Slobodnoj zoni u Smederevu.
On je istakao da će to biti najveća kineska investicija u regionu.
"Nedavno su predstavnici Vlade Srbije imali sastanak u Kini povodom investiranja u slobodne zone, nakon čega je Srbiju posetila kineska delegacija. Kinezi su pored zemljišta tražili da imaju i luku, a izbor je pao na Smederevo", rekao je Đidić.
Ukazujući na prednosti poslovanja u slobodnim zonama Đidić je naveo primer kompanija Drekslmajer (Draehlmaier) koja u Slobodnoj zoni Zrenjanin ima fabriku sa 1.500 radnika i radi za BMW, a odlučila je da tu otvori još jednu fabriku.
U Slobodnoj zoni Pirot, kako je dodao, radi fabrika Michelin  koja sada proizvodi sedam milona guma, a on očekuje da će otvoriti još jednu fabriku i povećati proizvodnju na 14 milona guma.
Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević potvrdio je da su u Smederevo dolazile delegacije iz kineske ambasade koje su htele da se uvere u uslove koje u slobodnoj zoni mogu da dobiju, za sada, najmanje tri kineske kompanije.
On je rekao da su realne šanse da veoma brzo u Smederevu u okviru Slobodne zone proradi carinski terminal.
"U narednih nekoliko dana predaćemo elaborat Vladi i nadam se da će privrednici prepoznati Smederevo kao dobro mesto za investiranje", naveo je Umičević a prenela agencija Beta.