SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Smederevo obeležilo Dan oslobođenja

 

Položeni venci na spomen obeležja i održana akademija povodom Dana oslobođenja Smedereva

Povodom Dana oslobođenja Smedereva  u Prvom i Drugom svetskom ratu u subotu, 16.oktobra položeni su venci na spomenike u Parku tri heroja, Spomenik srpskom ratniku i  Spomen obeležje žrtvama NATO agresije.
Pored predstavnika grada Smedereva vence su položile brojne delegacije boračkih udruženja.
Svečana akademija upriličena je u Centru za kulturu.
"Država Srbija i srpski narod nikada nisu bili okupatorski, oduvek su se na ovim prostorima borili za slobodu, ne žaleći ono što je najvrednije, svoj život, rekao je Umičević podsetivši da je naš kraj dao velike žrtve i u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

U okviru svečane akademije održana je i svojevrsna prezentacija srpske umetnosti.

"... Paradoks vremena je u činjenici da baš u vremenu nakon povlačenja srpske vojske "kroz stazu izgnanstva" u decembru 1916. na dva mediterasnka ostrva, Krfu i Kapriju, u dve godine – 1917. i 1918. - u slikarstvu Milana Milovanovića, i drugog ratnog slikara Koste Miličevića nastaju najznačajnija i najčistija impresionistička dela srpske umetnosti, rekla  je Olivera Marković, pomoćnik gradonačelnika za kulturu. Markovićeva je takođe naglasila: "da upotrebimo Ničeovu formulaciju, da bez obzira na trostruki odnos, na tri vrste istorije, monumentalnu, antikvarnu i kritičku, suočavanje sa prošlošću jedino ima svrhu ukoliko je u službi života. Jer “istoriju podnose samo jake ličnosti, slabe ona potpuno briše“, završila je svoje izlaganje Olivera Marković, pomoćnik gradonačelnika za kulturu.

O istoriji srpskog naroda u dva svetska rata govorio je Miloš Ilić, predsednik Udruženja ratnika i njihovih potomaka i poštovalaca 1912 - 1918. godine.