SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Smederevski hip - hop plesači

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović danas je primila Marka Menkovića i Pavla Pavlovića - dvojicu mladih smederevaca koji se bave hip - hop plesom od 2005. godine.

 

Njihove koreografije naši sugrađani su imali priliku da vide na nekadašnjoj bini koja je bila postavljena na Gradskom trgu.

 

2006. godine, neko je binu isekao i uklonio i ovi mladi talentovani momci gube mesto na kojem su vežbali i sa kojeg su zabavljali prolaznike i šetače.

 

Marko i Pavle ipak ne odustaju, kupuju podlogu za ples  i nastavljaju sa radom na terasi Centra za kulturu.

 

Nakon dve godine odlučuju da formiraju plesnu grupu kako bi proširili hip - hop kulturu u gradu i dobijaju 6 polaznika koje uče ovoj vrsti modernog plesa.

 

U Centru za kulturu su prepoznali kvalitet njihovog rada i 2009. godine im omogućavaju bolje uslove za rad ustupanjem sale za probe, čime im se poboljšavaju uslovi za treninge, a odmah zatim ovi mladi momci ostvaruju i zapažene rezultate na takmičenjima širom Srbije i van nje.

 

Sa takmičenja u Požarevcu, Vršcu, Pančevu, Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu, Futogu, Bjeljini, Poreču, Karlovcu, čak i iz Bugarske Marko Menković i Pavle Pavlović donose brojne značajne nagrade - prva mesta za koreografiju i za solo ples.

 

U Poreču su, na primer, ova dva momka na Svetskom takmičenju u modernom plesu 2009. godine osvojili drugo mesto za koreografiju.

 

Pre dva dana na takmičenju u Vršcu, osvojili su dva prva mesta - jedno za koreografiju i jedno za solo nastup.

 

Humanitarne novogodišnje hip - hop predstave radili su ove godine za decu ometenu u razvoju i za decu bez roditelja.

 

Marko i Pavle treninge i radionice ne naplaćuju - uče mlade polaznike hip - hop plesu i drže otvorene treninge i radionice i to u Centru za kulturu subotom i nedeljom u terminu od 18 časova.

 

Preko leta otvoreni treninzi održavaju se na terasi Centra za kulturu ili u Tvrđavi.

 

Hip - hop plesači Marko i Pavle svojim plesom godinama su uključeni u sve gradske manifestacije.

 

Jedan od takvih nastupa dogodio se i sinoć, tokom glasanja publike nakon predstave u okviru „Nušićevih dana", u holu Centra za kulturu.

 

Na inicijativu gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović Grad je smederevske hip - hop plesače finansijski pomogao, a ta sredstva će Marko i Pavle uložiti u kupovinu rekvizita neophodnih za treninge i za kotizaciju na takmičenjima koja slede.

 

Inače, u saradnji sa Turističkom organizacijom Smederevo, Marko Menković i Pavle Pavlović predstavljali su naš grad učestvujući u karnevalima širom Srbije: u Banji Koviljači, Vršcu, Pančevu, Leskovcu i Šapcu gde su od gradonačelnika ovog grada za svoj nastup dobili pohvalnicu i zlatnu medalju.

 

U Vršac odlaze 27. aprila gde će besplatnu radionicu hip - hopa održati u tamošnjem Kulturnom centru.