SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Švajcarski parlamentraci u poseti Smederevu

Delegacija Nacionalnog veća švajcarskog federalnog parlamenta I ambasador Švajcarske posetili Smederevo

      Povodom predsedavanja Srbije i Švajcarske OEBS-om 2014. i  2015. godine, delegacija Nacionalnog veća švajcarskog federalnog parlamenta bila je u trodnevnoj poseti Srbiji.
Delegacija je posetila romski vrtić Crvenog krsta u Maloj Krsni a zatimje organizovan prijem u lokalnoj samoupravi.
U ime domaćina goste je pozdravio predsednik gradske skupštine Branče Stojanović. On je informisao uvažene goste o funkcionisanju Skupštine grada Smedereva.
Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević pozdravio je uvaženu delegaciju. Govorio je o prednostima geografskog položaja grada na Dunavu I razvoju privrede. Dr Jasna Avramović, zamenica gradonačelnika informisala je prisutne o kulturnom životu Smedereva I značajnim međunarodnim manifestacijama. Takođe je istakla da je rad Skupštine grada transparentan I da  je obezbeđen direktan televizijski I radijski prenos skupštinskih zasedanja.
Gosti iz Švajcarske između ostalog bili su zainteresovani  I za mere koje se odnose na stvaranje pozitivne poslovne klime ali I za oblast poljoprivrede. Poljoprivredni resursi smederevskog atara predstavljeni su gostima kroz promotivni film.
Gospodin  Hansjorg Valter, predsednik Švajcarskog nacionalnog veća, zahvalio se na izuzetnom prijemu i gostoprimstvu na koji su ovde naišli I istakao da je izuzetno važno što se rukovodstvo grada trudi da bude najbolje I da radi u interesu svojih građana.
Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji gospodin Ervin Hofer takođe je pozdravio zalaganje rukovodstva grada I pohvalio dosadašnju saradnju.
Poseta je  nastavljena obilaskom Regionalnog centra za profesionalni razvoj  zaposlenih u obrazovanju, gde se u ime švajcarske delegacije prisutnima obratila gospođa Beatris Mejer, direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj I saradnju u Srbiji. Do sada su švajcarka kancelarija za razvoj, Vlada Švajcarske i grad Smederevo  uložili u formiranje, opremanje i održavanje Regionalnog centra  više od 500.000 švajcarskih franaka.
„Zahvaljujemo narodu i Vladi Švajcarske na kontinuiranoj pomoći. U toku su novi radovi na proširenju smeštajnih kapaciteta za oko 40 polaznika seminara iz udaljenih krajeva, čime ćemo omogućiti Centru da još bolje odgovori potrebama nastavnika iz udaljenih škola“,  rekao je između ostalog mr Borivoje Janošević, direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.