SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN


Trilaterala u Smederevu

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije usvojili zajedničku izjavu kojom promovišu razvoj ekonomske saradnje i potvrđuju dobre odnose.  

 

U vili "Zlatni breg" u Smederevu predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor usvojili su zajedničku izjavu kojom potvrđujući dobre odnose tri države i naroda, žele da promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.
"Naše zemlje imaju zajednički cilj da se promoviše bliža saradnja između privrednih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku saradnju sa inostranstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država", navodi se  u zajedničkoj izjavi, koja, kako je naglašeno, obezbeđuje politički okvir saradnje.
Tri zemlje planiraju da rade zajedno na pronalaženju mogućnosti za saradnju na trećim tržištima, pre svega, u oblasti građevinske, odbrambene, automobilske, drvne i prehrambene industrije, kao i u oblastima transporta i komunikacija.
Jadranka Kosor je istakla da je privredna saradnja od izuzetnog značaja za stabilnost regiona, a kao dobar primer saradnje navela je projekat Kargo 10.
Osim privredne saradnje na  sastanku je bilo reči o evrointegracijama Zapadnog Balkana. Borut Pahor i Jadranka Kosor istakli su snažnu podršku evropskom putu Srbije, ističući da je to najbolji garant stabilnosti regiona.
Premijerka Hrvatske, koja bi u junu trebalo da završi pregovore sa EU i uskoro postane 28. član Unije, rekla je da je Hrvatska uvek podržavala evropski put Srbije i da je to više puta jasno pokazala.
"Najkonkretniji dokaz te podrške je bila prošlogodišnja predaja prevoda pravnih tekovina EU Srbiji i drugim zemljama u regionu. To je projekat u koji smo uložili osam miliona evra, a taj čin je i potvrda da ćemo kada jednog dana, kada postanemo član Unije, moći da pružimo još jaču pomoć", rekla je Kosorova.
Pahor je istakao da će se založiti da Hrvatska u junu završi pregovore o članstvu, a da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za članstvo. On je podsetio da je prošle godine i lično uputio pismo predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju, u kojem se založio da se na agendu EU stavi budućnost regiona Jugoistočne Evrope.
Predsednik Srbije zahvalio je Kosorovoj i Pahoru na podršci po pitanju evropskih integracija i istakao da je završetak pregovora Hrvatske od izuzetnog značaja za ceo region  i da predstavlja političku prekretnicu.
"Srbija jasno pokazuje nameru da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora kako bismo u relativno dogledno vreme i mi okončali pregovore". poručio je Tadić.
Govoreći o seriji nerazrešenih bilateralnih sporova, Tadić je uveren da svi problemi mogu biti rešeni u najskorijem periodu.Kada je reč o problemu sukcesije, predsednik Srbije je rekao da je postignut dogovor da se to pitanje rešava fazno, ali urgentno.
Tadić je podsetio da se Hrvatska i Srbija suočavaju sa problemima vezanim za optužnice protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, ističući da se od optužnica ne može odustati, ali da Srbija i Hrvatska treba da sarađuju u njihovoj reviziji."Provera dokaza i optužnica neophodni su zbog kredibilnosti naših država i činjenice da svi odgovorni za ratne zločine treba da odgovaraju", rekao je Tadić, i rekao da očekuje da će, na tom polju, Hrvatska poći tragom srpskog pravosuđa.
U neformalnom razgovoru sa novinarima ( bilo je 160 akreditovanih domaćih i stranih ) predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je prvi put u Vili Obrenovića.