SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


U Goranskom gaju održana 13. kosidba na Plavincu

U Kosidbi na Plavincu učestvovalo 165 kosača

Pod pokroviteljstvom grada Smedereva, Kosidbu  su organizovali Udruženje kosača „Plavinac“ i MZ Plavinac. Na ovogodišnjoj, 13. manifestaciji „Kosidba na Plavincu“ učestvovalo je 165 kosača iz 30 gradova Srbije, Crne Gore i Republike Srpske što čini Kosidbu na Plavincu najmasovnijom u Evropi, tvrde organizatori.
Goranski gaj je 4 kilometra udaljen od centra Smedereva, na putu za Beograd u neposerdnoj blizini Dunava. U blizini je i Vila Obrenovića sa kraljevim vinogradma. Spomenik u Goranskom gaju podignut je kada su gorani na toj lokaciji zasadili 400.000 - ti hektar šume u Srbiji. Manifestacija je uobičajeno počela podizanjem zastave i pevanjem kosačke himne. Prisutne je pozdravio Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada.

Kosidba na Plavincu prerasla je okvire lokalne manifestacije kako po broju česnika, tako i po posećenosti. Ovo Udruženje je pokazalo kako se strpljivim i vrednim radom  postiže cilj. Kosidba na Plavincu ozbiljno konkuriše da postane brend Smedereva, istakao je Stojanović.

Ovo su najlepši predeli Smedereva. Svake godine u Goranskom gaju je sve lepše i urednije. Kroz vreme, Kosidba je postala veoma značajna manifestacija ne samo za Smederevo već i za Srbiju. Ovo je nacionalno bogatstvo Smedereva i Srbije, smatra zamenica gradonačelnika dr Jasna Avramović

Kosidba je i ove godine bila praznik za oči. Živopisne narodne nošnje, vezene košulje, slameni šeširi, preko ramena šarene pletene torbice...
Povrišinu od dva hektara kosači su i ove godine pokosili za manje od 20  minuta. Bila je to prilika da pokažu svoju veštinu. Najveštiji kosači su se brzo izdvojili a ostali su se trudili  da „kradu“ zanat. Nakon revijalnog, usledio je takmičarski deo manifestacije.
Takmičari su se nadmetali u košenju obeleženih jednakih parcela na padinama Goranskog gaja. Komisija je imala težak zadatak da od deset finalista izabere najboljeg. Ocenjivala se veština, brzina, veličina otkosa, kvalitet obavljenog posla. Najbolji je bio Milorad Gazdić iz Pljevalja, drugi je bio Radmilo Đoković iz istog mesta, dok je trećeplasirani bio Boško Miljuš iz Vranova. Pobednik 13. Kosidbe na Plavincu je za 1,05 minuta pokosio površinu dugu 22 a široku 2,20 metara.
Konkurencija je bila jaka. Svoj uspeh pripisujem petnaestogodišnjem iskustvu i oštroj kosi a ne snazi, kako mnogi posmatrači misle, kaže pobednik kosidbe Milorad Gazdić. U ženskoj konkurenciji prvo mesto pripalo je Veri Miuljuš. Uspeli smo da  ovu manifestaciju dovedemo do toga da po broju kosača bude međunarodna i najveća u Evropi.
Prošle godine imali smo 164 kosača, čuvena Kosidba na Rajcu imala je 30-ak učesnika što je pet puta manje, tvrdi Dragan Rogan predsednik Udruženja kosača Plavinac. Ove godine postigli smo apsolutni rekord sa 165 kosača među kojima je bilo 20 žena, istakao je Rogan.
Pored centralnog događaja, kosidbe, u okviru manifestacije održana su takmičenja u nadvlačenju konopca i bacanju kamena s ramena. Organizovana je etno izložba aktiva žena, prezentacija starih zanata  i izbor najukusnijih domaćih jela.  Za najuređeniji štand, prvo mesto osvojile su žene iz Skobalja, druge su bile Lipljanke, dok su treće mesto zauzele žene Aktiva MZ Slavija.
Svi posetioci, po dobrom starom običaju, imali su priliku da se posluže ribljom čorbom, pasuljem i poslasticama koje su pripremile članice brojnih aktiva žena. U progamu su nastupili folklorni ansambli Semendria i Jerina i učenici Muzičke škole Kosta Manojlović.