SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Uručen Zlatni ključ Smedereva

Ovogodišnji laureat Smederevske pesničke jeseni japanska pesnikinja Kazuko Širaiši

Zlatni ključ Smedereva je književna nagrada koja se dodeljuje u okviru Smederevske pesničke jeseni svake godine za životno delo pesnika iz celog sveta.
Ove godine laureat je japanska pesnikinja Kazuko Širaiši a time je dobitnica postala počasna građanka Smedereva. Na 41. Smederevskoj pesničkoj jeseni, dobitnici je Zlatni ključ uručio gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević. Gosti Smedereva ovim povodom bili su ambasador Japana u Beogradu Tašio Cunozaki i ministar prosvete Žarko Obradović
U prisustvu japanskog ambasadora u Beogradu Tašio Cunozakija, Smederevsku pesničku jesen otvorio je pesnik Radomir Andrić.
Pre svečanosti otvaranja, u Centru za kulturu otvorena je izložba knjiga "Japan u Srbiji".
Sve prisutne pozdravio je Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada Smedereva.
"Dobrodošli graditelji mostova prijateljstva sveta. Smederevo je danas veliki centar privrede ali i kulture. Smederevo je grad mladih koji grade svoje mesto pod suncem. Smederevo je dunavska školjka otvorena za vekove i narode. Dobro nam došli tvorci pesničkih bisera, neka vam je Smederevo lepo i inspirativno", rekao je Stojanović.
O značaju manifestacije koja odoleva više od četiri decenije govorio je i Žarko Obradović ministar prosvete. Ministar Obradović je naglasio da je nemerljiv doprinos Smederevske pesničke jeseni u očuvanju i prezentovanju poezije kao večne vrednosti. "Poezija je sila koja vodi u bolji i humaniji svet" istakao je ministar Žarko Obradović.
Prilikom uručivanja Zlatnog ključa gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je naglasio:
"Lepa reč i gvozdena vrata otvara. U Smederevu se već više od 40 godina najbolje poete sveta trude da tom lepom rečju otvore vrata grada Smedereva". Umičević je izrazio je zadovoljstvo što je upravo Kazuko Širaiši našla tu lepu reč i zlatni ključ grada Smedereva.
O  poeziji laureata govorila je pesnik i prevodilac Kajaoko Jamasaki.
"Dobitnica je jedna od najpoznatijih i najuglednijih pesnika Japana, veoma poznata i van granica svoje zemlje. Objavila je veliki broj značajnih pesničkih knjiga, poezija joj je prevodjena na više od dvadeset jezika, gostovala je na najprestižnijim svetskim pesničkim festivalima i dobitnica je niza najznačajnijih književnih nagrada", ocenio je Odbor za dodelu nagrade koji čine Dragan Dragojlović, Slobodan Grubačić i Petar Bunjak.
Kazuko Širaiši  rodjena je u Vankuveru (Kanada) 1931. godine gde je provela najranije detinjstvo, a uoči rata 1938., njena porodica se preslila u Japan. Jedna je od najpoznatijih i najuglednijih pesnikinja ne samo u Japanu, već širom sveta.

U posebnom delu programa nastupilo je pet pesnika, kandidata za nagradu "Zaltna struna". Za tu nagradu na konkurs je stiglo više od 600 pesama od 313 autora.