ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Uručena priznanja povodom 125 godina Streljačkog saveza Srbije

Na svečanosti povodom obeležavanja 125 godina Streljačkog saveza Srbije danas, u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije u Beogradu, u utorak su uručene „Zlatne mete“, najviša priznanja koje taj savez dodeljuje pojedincima, državnim organima i organizacijama koji su izuzetno zadužili streljački sport, osvajačima olimpijskih medalja, strelcima koji su oborili svetske rekorde i predsednicima Streljačkog saveza Srbije.

Među dobitnicima ovog najvišeg priznanja Saveza, ukupno njih 31, našao se i jedan Smederevac. Reč je o Milanu Todoroviću, koga različite generacije smederevskih strelaca pamte kao Čika Miću, strelca i trenera Streljačke družine „Smederevo“, koji je ceo svoj radni vek proveo u streljačkom sportu i čiji su strelci donosili brojne medalje sa najznačajnih takmičenja.

Istim povodom, visoko priznanje „Srebrnu metu“ dobio je Siniša Mašović, jedan od najuspešnijih strelaca Smedereva i predsednik Streljačkog saveza Smedereva.

„Bronzane mete“ dobile su smederevske Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba Bezbednost“, i najuspešniji strelci i treneri: Novica Petrović, Dragan Florić, Milutin Jovanović, Ljiljana Adžić i Boban Marinković.

„Ovo je veoma važna nagrada ne samo za mene, nego i za streljački sport Smedereva. Tim pre što se dodeljuje povodom jubileja 125 godina streljaštva u Srbiji, koliko ovaj sport postoji i u našem gradu. Posebno mi je drago što ovim zlatnim priznanjem koje sam ja dobio, a preko mene i streljačka organizacija Smedereva, sigurno ulazi u anale streljačkog sporta Srbije i da će se ime našeg grada i naših strelaca spominjati i kada se budu obeležavali svi naredni jubileji u ovom sportu“, rekao je Milan Todorović, generacijama smederevskih strelaca poznat kao čika Mića.

Mića Todorović, međutim, nije poznat samo smederevskim strelcima, sa kojima je proveo ceo svoj radni vek u Streljačkoj družini „Smederevo“, jer je njegova sportska karijera krunisana uspesima koje je ostvario sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Finskoj, gde je naša reprezentacija osvojila srebrnu medalju, zatim na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine gde su naši strelci osvojili zlatnu medalju i pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Zagrebu kada su srpski strelci oborili svetski rekord i osvojili zlatnu medalju. Od trenerskog rada Mića Todorović je i definitivno odustao pre Olimpijskih igara u Londonu, zahvalivši se i rekavši „…dosta više od čika Miće“.

Pored ovih priznanja, dodeljene su i „Povelje“ vladinim i nevladinim organizacijama, medijima i pojednicima za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Na svečanosti su uručene samo „Zlatne mete“ zbog ograničenog vremena i tehničkih uslova, a ostali dobitnici su dobili priznanja po završetku svečanog dela.