SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Veliko spremanje Smedereva i Srbije

 
 
Grad Smederevo danas su posetili ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Oliver Dulić, i direktor akcije "Očistimo Srbiju", Milan Kinđić.
Gosti su obišli Odeljenje za legalizaciju i Odeljenje za zaštitu životne sredine, a nakon toga je za njih i novinare upriličen prijem u Plenumskoj sali GU Smederevo gde su pogledali promotivni film u kome su pobrojane aktivnosti Grada u 2009. i očekivanja za 2010. godinu. Podaci o ovim akcijama, između ostalog sadrže i ove činjenice:

- u okviru prošlogodišnje akcije "Očistimo Smederevo" koja je započeta 15. maja, odrađene su i dve velike akcije sređivanja u kojima je nekoliko hiljada građana, radnika javnih preduzeća, "Ju Es Stila" i "Srbija šuma" uklonilo više od 265.000 tona smeća.

- U akciji su učešće uzele i gradske i seoske mesne zajednice. Do kraja akcije očišćene su deponije na 35 lokacija, pretežno u seoskim mesnim zajednicama.

- Vrednost prošlogodišnje akcije procenjuje se na 34 miliona dinara.

Za ovogodišnje "Veliko spremanje Srbije", planirano za 5. jun, u Smederevu će biti uklonjene 2 velike divlje deponije, očišćene 43 lokacije u 5 putnih pravaca, pokošeni prilazni putni pojasevi ka Gradu. Urediće se javne zelene površine u Gradu, Tvrđavi i Šalinačkom lugu, a preduzeće "Srbija šume" će sa predstavnicima MZ Lunjevac, čistiti Lunjevačku šumu. Učesnicima akcije biće podeljeno: 1.500 majica, 2.500 rukavica i 4.500 vreća za sakupljanje otpada. Za promociju akcije biće podeljeno 10.000 flajera, postavljena 2 bilborda, a putem javnih glasila građani će biti pozvani da se priključe i daju doprinos ovoj akciji  na ulepšavanju Grada.

U okviru akcije "Zeleni karavan", Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, dodelilo je Gradu 120 kutija za odvajanje papira od ostalog otpada koji se prikuplja u javnim preduzećima i gradskoj upravi i odnosi u Reciklažni centar. Ovaj sektor JKP "Komunalac" je samo u toku prošle godine balirao i uputio na dalju reciklažu: 110 tona kartona, 33 tone PET ambalaže, 24 tone arhivskog papira i 2,5 tone aluminijumskih limenki. U planu je i izrada reciklažnog dvorišta na parceli od 70 ari koja se nalazi iza Reciklažnog centra.

5. juna, na Dan zaštite životne sredine, biće potpisan Ugovor o uspostavljanju i razvoju regionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom između grada Smedereva i opštine Kovin.

Gradonačelnik Predrag Umičević pohvalio je prošlogodišnju nadu i izrazio nadu da će i predstojeća akcija imati dobar prijem i da će se postići očekivani rezultati.  U Odeljenju za legalizaciju, gosti su mogli da se uvere da je urađen veliki posao i da je u akciji legalizacije primljeno više od 15.000 zahteva- istakao je Umičević.

Ministar Dulić je pohvalio Smederevo istakao da je ovo odličan primer drugim gradovima kako izgleda kada se lokalna samouprava, javna preduzeća, privatne firme i građani uključe u zajedničku akciju. Da je više gradova koji rade ovoliko, celokupna slika o Srbiji bi bila mnogo bolja, a cela zemlja čistija. Veliko spremanje Srbije zakazano je za 5. jun i to je dan kada svi trebaju da se uključe u akciju čišćenja i daju doprinos lepšem izgledu svog ggrada i Srbije uopšte. Prema najnovijem istraživanju svih bolesti koje se javljaju, kako kod dece, tako i kod odraslih ljudi, posledica su zagađenja životne sredine od strane ljudi, a ne industrije. Tim povodom, Dulić je izjavio i da Ministarstvo vodi računa i o industrijskim zagađivačima i da se stare fabrike primoravaju na uvođenje novih ekoloških standarda, a da sve nove imaju rigorozne kontrole. Rafinerija u Pančevu nije pandan onoj koja bi bila građena u Smederevu, već je naprotiv građena po zastareloj tehnologiji koja danas nikako ne bi mogla da bude odobrena. Pričom o modernoj rafineriji  kao potencijalnom zagađivaču samo se običnom čoveku uliva nepotreban strah i velika investicija kojom Smederevo rešava mnogo egzistencijalnih problema odjednom odvlači u druge gradove. To je ozbiljan strateški iskorak, kada je u pitanju ovaj grad i ja vam na tome čestitam. Država će stati iza te investicije u smislu da ona mora da bude apsolutno ekološki ispravna i svako širenje straha koje je bazirano na neznanju i neinformisanosti ljudi. Mnogi od nas su ljubomorni na to što Smederevo ima šansu da realizuje ovakvu investiciju. Ukoliko donesete odluku da ovde ne bude rafinerija, odmah će se i grad Beograd i grad Novi Sad i moja Subotica ponuditi investitorima da dođu da je izgrade- poručio je Dulić.

Direktor akcije, Milan Kinđić, takođe se zahvalio Smederevu na odrađenoj akciji "Očistimo Smederevo" i naglasio da je plan ovogodišnje akcije da se uključi 100.000 ljudi, premašen 10 danapre početka jer se prijavilo više od 150.000 učesnika.

Zamenik gradonačelnika, dr Jasna Avramović se zahvalila gostima iz Ministarstva na prošlogodišnjoj donaciji od 19 miliona dinara i podsetila da je Oliver Dulić, još jednom, pokazao razmevanje i kao lekar i kao ministar, za ono što je ova lokalna samouprava činila za svoj grad.

Ministar je obećao finansijsku pomoć Smederevu i u svim drugim aktivnostima koje se tiču zaštite životne sredine.