SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu

Počela je realizacija projekta Muzeja u Smederevu Virtual walk through the Smederevo fortress (Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu).

 

Poslednja srednjovekovna prestonica srpske države - Smederevski grad, uskoro će dobiti svoje zasluženo mesto i na Vebu. Novim projektom smederevskog muzeja, koji će biti realizovan do kraja godine, predviđen je novi dvojezični veb sajt koji će posetiocima Interneta ponuditi virtuelnu šetnju sa panoramskim razgledanjem, kao i nove interpretacije najvažnijih segmenata ove monumentalne građevine.

 

Projekat Muzeja u Smederevu Virtual walk through the Smederevo fortress (Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu) finansiran je od strane švedske nezavisne međunarodne organizacije za očuvanje kulturnog nasleđa Cultural Heritage without Borders (Kulturno nasleđe bez granica) u okviru granta koji se realizuje u sklopu podrške muzejima na Zapadnom Balkanu kroz Balkan Museum Network (Balkansku muzejsku mrežu). CHwB je organizacija koja je posvećena spašavanju i očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa pogođenog sukobima, nemarom ili štetom izazvanom ljudskim faktorom ili prirodnim nepogodama.

 

Inače, grantove koje dodeljuje CHwB finansijski su podržali SIDA - Swedish International Development Cooperation Agency (Švedska agencije za međunarodni razvoj i saradnju) i Stavros Niarchos Foundation (Stavros Niarhos Fondacija), kao deo inicijative ove fondacije da razvije inkluziju osoba sa invaliditetima u muzejima Zapadnog Balkana.

Projekat Muzeja u Smederevu je jedan od 11 projekata iz 4 zemlje Zapadnog Balkana koji će biti finansirani u okviru ovog konkursa. Grantovi su dodeljeni muzejima za projekte koji uključuju bar jednu od sledeće tri teme: 1. Pristup i inkluzija (naročito oni koji uključuju decu i odrasle sa invaliditetom); 2. Interpretacija i komunikacija; 3. Kulturni turizam.

 

Projekat Muzeja u Smederevu je specifičan po tome što odgovara na sva tri zahteva konkursa. Naime, finalni „proizvod" ovog projekta biće posebno kreiran veb sajt sa panoramom od 360 stepeni, odnosno panoramskim razgledanjem Smederevske tvrđave iz ukupno 20-ak različito pozicioniranih tačaka koje u poptunosti pokrivaju monumentalnih 10,5 hektara, na koliko se prostire poslednja prestonica srpske srednjovekovne države. Posebno će biti akcentovano panoramsko razgledanje tzv. Malog grada ili Utvrđenog dvora despota Đurđa Brankovića.

 

Osim toga, veb sajt će imati i edukativnu i turističku dimenziju. Na 40-ak info tačaka u okviru veb sajta biće dostupne osnovne informacije o svim važnijim segmentima Smederevske tvrđave poput kula, kapija, sakralnog kompleksa, hamama...Veb sajt će omogućiti popularizaciju najvažnijih turističkih resursa Smedereva: Smederevske tvrđave i Muzeja u Smederevu, i u tom smislu će omogućiti direktne kontakte posetiocima sa ustanovama koje se staraju o kulturnom nasleđu Smedereva: Muzejom u Smederevu, Turističkom organizacijom grada Smedereva, kao i Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Kako bi se omogućio nesmetan protok informacija o Smederevskoj tvrđavi ka što širem auditorijumu i potencijalnim turistima koji žele da je posete, veb sajt će biti dvojezičan: na srpskom (latinica) i engleskom.

 

Projekat će biti realizovan u periodu od 1. jula do 1. decembra 2013. godine. Autor projekta je Miroslav Lazić, diplomirani istoričar i diplomirani komunikolog-master, kustos Muzeja u Smederevu. Institucionalni partneri Muzeja u Smederevu u realizaciji ovog projekta su Turistička organizacija grada Smedereva i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Kreativni partneri u realizaciji projekta su studio za kreativni marketing Art_Net iz Smedereva, kao i informativni portal www.sdcafe.rs i Radio Lux iz Smedereva.

 

Osim njih, tokom realizacije projekta biće uključeni i brojni pojedinci-eksperti iz različitih oblasti koji će na različite načine dati doprinos što kvalitetnijoj realizaciji ovog projekta: Dejan Radovanović, arheolog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i Mirjana Vukmanović, arheolog u penziji i stručni prevodilac tekstova na engleski jezik.