SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA


Zamurović uskoro i u Smederevu

Na današnjoj konferenciji novinarima su se obratili umetnik Dragoljub Zamurović, prvi sekretar za kulturu i štampu nemačke ambasade u beogradu, Karin Maršal, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović, direktor Muzeja u Smederevu, Tatjana Gačpar i PR Muzeja, Milan Lazić.

Gospođa Maršal kaže da su nakon što su predstavnici nemačke ambasade videli prelepe fotografije srpskog dela Dunava, rodila se ideja da umetnik zabeleži i nemački deo toka, koliko god koštalo. Tako su nastale fotografije koje će krasiti Trg Smedereva u periodu od 11-25. oktobra. Ovo inače predstavlja poklon ambasade Nemačke građanima Smedereva kao izraz zahvalnosti na dosadašnjoj odličnoj saradnji sa lokalnom samoupravom i Muzejom u Smederevu.

Najpoznatiji srpski fotograf je izrazio zadovoljstvo što  će njegova izložba biti postavljena i u našem gradu, gradu čije se fotografije nalaze u svim njegovim katalozima. Govoreći o snovima i željama, Zamurović kaže da su mu se ostvarile dve od tri, a i ta treća se polako ostvaruje. Naime, maštao je i sanjao da vidi svoju fotografiju u magazinu Lajf, da ga neko pozove i zatraži od njega da slika šta god želi kao i da ceo tok Dunava bude zabeležen njegovim objektivom. Sada kaže ima srpski i nemački deo Dunava, poziv da zabeleži austrijski, tako da mu se i ta želja ostvaruje.


Gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević i predsednik Skupštine, Branče Stojanović, zahvalili su se umetniku i predstavnici nemačke ambasade na ovom velikodušnom poklonu i izrazili želju da se ta saradnja nastavi.

Svečano otvaranje izložbe „Dunav  - made in Germany“, biće u utorak 11. oktobra 2011. u 13 časova na Trgu Republike u Smederevu. Izložba će biti postavljena u Smederevu do 25. oktobra ove godine.
Izložba se realizuje na inicijativu Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, grada Smedereva i Muzeja u Smederevu, uz podršku kompanije MESSER.Svečanom otvaranju izložbe će prisustvovati Nj.E.Ambasador Nemačke u Republici Srbiji gospodin Volfram Mas, kao i najviši predstavnici lokalne samouprave.
Na izložbi je predstavljeno 40 fotografija Dunava u Nemačkoj, koje prikazuju ljude i pejzaže na Dunavu i pored njega. Izložba je deo programa „Nedelja Evrope“, u okviru kojeg se održavaju brojne manifestacije širom Srbije.