ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU


Završen Tvrđava teatar 05

Peti međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar u Smederevu završen je u subotu, a najbolja predstava, prema mišljenju žirija, je "Čudo u Poskokovoj Dragi" Anta Tomića u režiji Snežane Trišić.

 

Nakon odgledanih svih šest predstava iz glavnog repertoara petog Međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar, stručni žiri u kojem su Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, predsednik žirija i članovi Miloš Jagodić, reditelj i Branislav Nedić, dramaturg, doneo je odluku o laureatima ovogodišnjeg izdanja festivala, koji se odvijao u Smederevu od 14. do 20. jula pod sloganom Čudo je moguće!

 

Nagradu za najbolju festivalsku predstavu uručio je zamenik gradonačelnika Smedereva Bojan Teofilović, predsednica žirija Aleksandra Nikolić za najbolju režiju i najboljeg glumca i direktor Istorijskog arhiva u Smederevu Tomislav Stevanović za najbolju glumicu.

 

Po mišljenju stručnog žirija, najbolja predstava je "Čudo u Poskokovoj Dragi" Anta Tomića u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. (Sledeći ideju izvanrednog teksta i maštovitog reditelja, razigrani i kompaktni ansambl subotičkog pozorišta, na maestralan način ovaploćuje radost igre pleneći energijom i neodoljivim šarmom. U njihovoj interpretaciji ljudi sa margine dobijaju novu životnu šansu, a antiheroji postaju heroji.Publika, dugo posle predstave nosi osmeh na licu i radost u srcu, ostajući u uverenju da je Čudo moguće!)

 

Nagradu za najbolju režiju dobio je Kokan Mladenović za predstavu "Opera ultima" autora Bomaršea, Kokana Mladenovića i Kate Đarmati u izvođenju Novosadskog pozorišta /Újvidéki Színház. (Uz podršku izuzetnog glumačkog ansambla i autorske ekipe, Kokan Mladenović pravi kompleksnu, visoku estetizovanu, a u isto vreme i upozoravajuću priču o položaju umetnika i običnog naroda u savremenom društvu. Kroz snažan autorski pečat, uspeva da pomeri granice ličnog i da istinitost rediteljskog izraza uzdigne do nivoa opšteg, zbog čega i dobija nagradu za najboljeg reditelja festivala.)

 

Nagradu za najbolju glumicu festivala dobila je Emina Elor za ulogu Rozine u predstavi "Opera ultima" autora Bomaršea, Kokana Mladenovića i Kate Đarmati u izvođenju Novosadskog pozorišta /Újvidéki Színház. (Emina Elor, fascinantna glumačka pojava, širokog emotivnog i vokalnog dijapazona, izrazite ekspresije i glumačkog šarma, u ulozi Rozine, originalnim i lucidnim glumačkim sredstvima, podjednako uspešno u komičnim, ali i u dramskim deonicama dominira scenom i dovodi publiku do istinskog estetskog užitka. Ovo je njena treća glumačka nagrada na Festivalu Tvrđava Teatar.)

 

Nagradu za najboljeg glumca festivala dobili su Srđan Sekulić i Marko Makivić za uloge blizanaca Branimira i Zvonimira Poskoka u predstavi "Čudo u Poskokovoj Dragi" Anta Tomića u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. (Ne ravnopravna, već jedinstvena nagrada za najboljeg glumca dodeljuje se kreaciji koju su Srđan Sekulić i Marko Makivić napravili u ulogama blizanaca Branimira i Zvonimira Poskoka. Ova dva lika u začudnoj sprezi žiri je prepoznao kao neodvojivu celinu. Njihova igra „kao jedan" daje predstavi iracionalnost, žanrovsku doslednost, neodoljivi scenski šarm i toplinu što ih čini posebnim u brilijantnom ansamblu ove predstave. Dva glumca, jedna nagrada.)

 

U glavnom programu festivala nastupili su Teatar "Maska" iz Bukurešta (Rumunija) sa predstavom "Pjero ludak" po scenariju i režiji Mihala Malaimarea, Šabačko pozorište sa predstavom "Mladi Staljin" Džona Hodža u režiji Nebojše Bradića, Akademija umetnosti iz Beograda sa predstavom "Per Gint" Henrika Ibzena, u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović, Narodno pozorište iz Subotice sa predstavom "Čudo u Poskokovoj Dragi" Anta Tomića u režiji Snežane Trišić, Narodno pozorište iz Užica sa predstavom "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Ive Milošević i Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház sa predstavom "Opera ultima" Bomaršea, Kokana Mladenovića i Kate Đarmati u režiji Kokana Mladenovića.

 

Specijalna nagrada ove godine nije dodeljena. Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva.

 

Laureatima su nagrade uručene u subotu uveče u Malom gradu Smederevske tvrđave, a zatim je u pratećem programu festivala u čast nagrađenih, Ustanova kulture Vuk Karadžić izvela predstavu „Zvezdana prašina" Dušana Kovačevića, u režiji Marka Đurića.

 

Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Smedereva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Medijski pokrovitelj festivala je Radio televizija Srbije.