Uručena priznanja povodom 125 godina Streljačkog saveza Srbije

Na svečanosti povodom obeležavanja 125 godina Streljačkog saveza Srbije danas, u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije u Beogradu, u utorak su uručene „Zlatne mete“, najviša priznanja koje taj savez dodeljuje pojedincima, državnim organima i organizacijama koji su izuzetno zadužili streljački sport, osvajačima olimpijskih medalja, strelcima koji su oborili svetske rekorde i predsednicima Streljačkog saveza Srbije.

Među dobitnicima ovog najvišeg priznanja Saveza, ukupno njih 31, našao se i jedan Smederevac. Reč je o Milanu Todoroviću, koga različite generacije smederevskih strelaca pamte kao Čika Miću, strelca i trenera Streljačke družine „Smederevo“, koji je ceo svoj radni vek proveo u streljačkom sportu i čiji su strelci donosili brojne medalje sa najznačajnih takmičenja.

Istim povodom, visoko priznanje „Srebrnu metu“ dobio je Siniša Mašović, jedan od najuspešnijih strelaca Smedereva i predsednik Streljačkog saveza Smedereva.

„Bronzane mete“ dobile su smederevske Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba Bezbednost“, i najuspešniji strelci i treneri: Novica Petrović, Dragan Florić, Milutin Jovanović, Ljiljana Adžić i Boban Marinković.

„Ovo je veoma važna nagrada ne samo za mene, nego i za streljački sport Smedereva. Tim pre što se dodeljuje povodom jubileja 125 godina streljaštva u Srbiji, koliko ovaj sport postoji i u našem gradu. Posebno mi je drago što ovim zlatnim priznanjem koje sam ja dobio, a preko mene i streljačka organizacija Smedereva, sigurno ulazi u anale streljačkog sporta Srbije i da će se ime našeg grada i naših strelaca spominjati i kada se budu obeležavali svi naredni jubileji u ovom sportu“, rekao je Milan Todorović, generacijama smederevskih strelaca poznat kao čika Mića.

Mića Todorović, međutim, nije poznat samo smederevskim strelcima, sa kojima je proveo ceo svoj radni vek u Streljačkoj družini „Smederevo“, jer je njegova sportska karijera krunisana uspesima koje je ostvario sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Finskoj, gde je naša reprezentacija osvojila srebrnu medalju, zatim na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine gde su naši strelci osvojili zlatnu medalju i pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Zagrebu kada su srpski strelci oborili svetski rekord i osvojili zlatnu medalju. Od trenerskog rada Mića Todorović je i definitivno odustao pre Olimpijskih igara u Londonu, zahvalivši se i rekavši „…dosta više od čika Miće“.

Pored ovih priznanja, dodeljene su i „Povelje“ vladinim i nevladinim organizacijama, medijima i pojednicima za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Na svečanosti su uručene samo „Zlatne mete“ zbog ograničenog vremena i tehničkih uslova, a ostali dobitnici su dobili priznanja po završetku svečanog dela.