Festival vina u Smederevu

Danas je u Centru za kulturu organizovan Festival pod nazivom „Viteško vino“, program od kojeg se očekuje da doprinese već nadaleko čuvenoj tradiciji proizvodnje grožđa i vina.

Na festivalu su pored smederevskih vinarija učestvovale i druge sa teritorije cele Srbije, a cilj ovog programa je unapređenje konkurentnosti kompanija koje se bave proizvodnjom vina u centralnoj Srbiji, povećanjem njihovog ukupnog učinka, produktivnosti i komercijalne moći.

Posetioci Festivala bili su u prilici da degustiraju stotinak različitih srpskih vina.

Naime, projekat nazvan „Lanac vrednosti za visoko kvalitetno srpsko vino – viteško vino“ realizuje se u okviru programa „Regionalni društveno – ekonomski program razvoja 2“ kojeg finansira Evropska unija.

Osmišljen je tako  da pomogne više 1500 domaćinstava koja se bave proizvodnjom grožđa, preko 200 malih vinarija u regionu kojima je potrebna tehnička pomoć, stručnost i obuka za uspešno sprovođenje savremenih vinarskih praksi i 35 vinarija koje već postižu kvalitetnu proizvodnju, ali im nedostaje savremena oprema i dobro osmišljen marketing i promocija.

Ovakve manifestacije trebalo bi da doprinesu povećanju obima proizvodnje visoko kvalitetnog vina sa naših prostora, visokom nivou usklađenosti sa standardima kvaliteta Evropske unije, a najpre podizanju nivoa vinske kulture u regionu centralne Srbije.