Poziv turskim investitorima da ulažu u Smederevo

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin razgovarao je u Ankari sa potpredsednikom Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA) zaduženim za Balkan i istočnu Evropu Mehmetom Surejom o mogućnostima koje Smederevo pruža potencijalnim investitorima.
 
U saopštenju Kabineta ministra bez portfelja navodi se da je Ugljanin, govoreći o investicionim prednostima Smedereva, istakao da su geostrateški položaj, Dunav, železnica i aerodrom u tom gradu od velikog značaja za investiranje.

On je naglasio da Smederevo ima velike industrijske i turističke potencijale, a nema nijedan hotel, i uputio poziv turskim investitorima da dođu u taj grad i uvere se u mogućnost ulaganja u marinu, luku, kao i u obnovu smederevske tvrđave.

Tokom sastanka izneta je ideja da se Smederevo pobratimi sa nekim turskim gradom, po mogućstvu nekim crnomorskim gradom, s obzirom na to da se Dunav uliva u Crno more.

Glavne teme razgovora bile su saradnja u oblasti projekata obnove zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa i poboljšanja turističke ponude iz Srbije.

Sureja je napomenuo da TIKA već ulaže u Srbiju, a da je akcenat prošle godine stavljen na projekte u oblasti zdravstva i obrazovanja.

On je izneo želju da se TIKA sa partnerima uključi u obnovu zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa Srbije i Turske, što će doprineti i razvoju turizma, dodaje se u saopštenju.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin, posetio je u ponedeljak Smederevo, na poziv gradonačelnice, dr Jasne Avramović. Tom prilikom, ministru su predstavljeni razvojni privredni potencijali Smedereva, kao i razvojni projekti u oblasti turizma.