Nastavak saradnje Grada Smederevo sa Američkom humanitarnom organizacijom Church World Service

U Gradskoj upravi Smederevo gradonačelnica dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Smederevo Branče Stojanović sastali su se sa Vitalijem Voronom, predstavnikom Američke humanitarne organizacije Church World Service i predstavnicima Crvenog krsta Smederevo i Predškolske ustanove „Naša radost“.

Teme razgovora bile su realizacija projekta „Hrana na točkovima“, jačanje kapaciteta narodne kuhinje i saradnja sa predškolskom ustanovom "Naša radost" na realizaciji projekta proizvodnje organske hrane.

Vitalij Vorona je istakao da je u planu apliciranje za sredstva kojima bi bili realizovani sledeći projekti:  jačanje kapaciteta narodne kuhinje, izgradnje farme za svinje od oko 100 grla, izgradnja arterskog bunara za navodnjavanje u blizini objekata koji su sagrađeni za izbegla i raseljena lica u Maloj krsni i istakao neophodnost saradnje i koordinacije sa lokalnom samoupravom na rešavanju ovog problema.

Takođe predstoji obezbeđivanje materijala za izradu infrastrukture za dovršetak objekata čija je gradnja započeta, nezavisno od objekata koji su izgrađeni iz projekta organizacije Help.

Do juna 2013. godine moguće je obezbediti sredstva za 4 do 5 objekata u iznosu od 4 hiljade američkih dolara, istakao je Vorona.

Broj korisnika narodne kuhinje se sa  1.080 povećao za 609 osoba, pretežno u seoskim područjima.

Zbog ove činjenice gradonačelnica dr Jasna Avramović istakla je da treba izraditi plan i program sa analizom o potrebama korisnika narodne kuhinje u seoskim sredinama.

Gradonačelnica je dodala da je neophodno obezbediti adekvatan prostor za distribuciju hrane u gradskoj sredini, obzirom da trenutno stanje nije zadovoljavajuće i apelalovala na gospodina Vitalija da se aktivno uključi u izradu projekta i aplikaciju za sredstva kod potencijalnih donatora.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović predložila je da se formira radna grupa za pronalaženje i opremanje prostora za centar za distribuciju hrane za korisnike narodne kuhinje i izradi studija za realizaciju projekta "hrana na točkovima".

Branče Stojanović je dodao da je lokalna samouprava spremna da pomogne u rešavanju ovog problema i istakao neophodnost definisanja iznosa dodatnih sredstava za nabavku vozila, definisanja broj potrebnih obroka i izrade plana distribucije hrane kako bi pomenuta sredstva mogla da se planiraju za predstojeći rebalans budžeta.

Kako je na sastanku najavljeno, za sredinu aprila planirana je poseta predstavnika organizacije Church World Service Smederevu.