Otvoreni „Nušićevi dani

Jubilarni, 30. po redu pozorišni festival „Nušićevi dani", sinoć je zvanično otvoren.

Na spomenik Branislavu Nušiću ispred smederevskog Centra za kulturu vence su u ime Grada Smedereva položili zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević i pomoćnik gradonačelnika za privredu, investicije i razvoj Prvoslav Nedeljković, zatim predstavnici Centra za kulturu, Cincarskog društva i Kola srpskih sestara.

Nakon polaganja venaca, u holu Centra, Tomislav Stevanović, direktor smederevskog Istorijskog arhiva otvorio je izložbu kolaža pod nazivom "Žanka Stokić" autorke Verice Milošević.

„Delo komediografa Branislava Nušića nije nasleđe samo nas smederevaca i nas Srba već čitavog sveta. Njegove predstave su nezaobilazne na svim scenama, a on jedan od najomiljenijih pisaca. Nušić je u Smederevu živeo svoju autobiografiju." Ovim rečima posetioce svečanog otvaranja „Nušićevih dana" pozdravila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

30. Pozorišni festival u Smederevu otvorio je Zoran Avramović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

U okviru Ciklusa „Nušićevi laureati", nakon zvaničnog otvaranja, kabaretsko veče odigrala je glumica Ljiljana Stjepanović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu - komičaru za 2009. godinu.

Večeras počinje trodnevni program koji prethodi festivalskom delu „Nušićevih dana", u okviru kojeg će publici biti prikazane tri predstave amaterskih pozorišta iz Malog Crnića, Krnjeva i Rače Kragujevačke, a na repertoaru su Kovačevićeva "Urnebesna tragedija", "Ljubav na seoski način" Dušana Savkovića i uvek aktuelna Nušićeva "Gospođa ministarka".

Festivalski program počinje 19. aprila i svečano će ga ove godine otvoriti dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević.