Prezentacija projekta Dunavske strategije

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu, u četvrtak je održana prezentacija projekta Dunavske strategije  "River show", a skup je otvorio predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović.

 

„Pozdravljam vas ispred gradonačelnice, g-đe Avramović i Skupštine grada Smedereva i želim vam, pre svega, prijatan boravak u našem gradu. Grad Smederevo je stara srpska prestonica i grad na Dunavu, reci koja spaja, ali je i razvojna šansa svih gradova na Dunavu, pa i Smedereva. Zahvaljujem se organizatorima i nadam se da ćemo kroz radionice čuti koje su to perspektive i šta to može Dunav da ponudi Smederevu", naglasio je Stojanović.

 

Današnjem predstavljanju Dunavske strategije prisustvovale su, pored predstavnika institucija i nevladinog sektora, Natalija Matunović iz Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Snežana Filipović iz Ministarstva inostranih poslova i Oana Firanesku, drugi sekretar Ambasade Rumunije u Beogradu.

 

Natalija Matunović iz Kancelarije za evropske integracije rekla je da Srbija ima Nacionalnu grupu za Dunavsku strategiju, a da Kancelarija koordiniše Dunavsku strategiju u Srbiji.

 

„Dunavska strategija nam daje mogućnost da zajedno radimo na rešavanju problema koji ne poznaju granice, da zajednički radimo na neiskorišćenim potencijalima. Na nama je da vidimo šta je to na čemu bi trebalo da radimo i samo od nas zavisi da li ćemo podići kvalitet života uz pomoć ostalih 13 zemalja članica. Strategija je takođe sjajna platforma za promovisanje evropskih vrednosti, a ono što je najvažnije je razvijanje strateških partnerstava između različitih regionalnih strategija u Dunavskom regionu, koji broji više od 100 miliona ljudi", poručila je Matunović.

 

Peter Langer, iz Ulma u Nemačko, koji predstavlja mrežu gradova i regiona u basenu Dunava, rekao je da je važno da se osnuje i utvrdi mreža gradova na Dunavu.

 

„Važno je da se stvori neka vrsta unije gradova Dunavske regije i to je veliki izazov, naravno i Smederevo je tu. Savet Dunavskih gradova i regiona osnovan je 2009. u Ulmu, kada su prisustvovala 32 predstavnika. Od pre 4 nedelje, Smederevo je postalo član Saveta", istakao je Langer.

 

Austrijanac Stefen August Lutgenau naglasio je da su u fokusu saradnje organizacije građanskog, civilnog društva, jer donose sveže ideje i pokušavaju da redovno osvežavaju „stare demokratije". On je poručio da je jako bitno umrežavanje, a građansko društvo je najslabija karika.

 

Strategija Evropske unije za Dunavski region - EUSDR, pokrenuta 2011. godine, postaće jedno od najvažnijih oruđa regionalne politike kao i prekogranične saradnje u slivu Dunava.

 

Na skupu u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu, međunarodni i domaći stručnjaci preneli su informacije i neposredna iskustva o EUSDR.

 

"River show" u Smederevu posebno je namenjen za predstavnike lokalne samouprave, kulture (galerije, muzeji, pozorišta, zaštita spomenika, umetnici, muzičari i sl.), civilnog društva i nevladinih organizacija.

 

Nakon opšte prezentacije EUSDR i njenog uticaja na tri tematske oblasti, temeljnije diskusije održane su u tri radne grupe.