Regata „REKA“ dočekana u Smederevu

Rečni ekološki karavan, "REKA", koji je krenuo iz podunavskog sela Stari Banovci 28. jula, boravio je u ponedeljak u Smederevu, a zatim nastavio putešestvije spajajući Dunav, Tisu, Tamiš, Begej i Kanal DTD, kao i sve zaljubljenike reke.

 

Oko 80 plovila i više od 250 učesnika dočekani su po najvrelijem danu u godini u Smederevu, kod zaštitnog znaka grada na desnoj obali Dunava - Smederevske tvrđave.

 

Regataši nisu krili zadovoljstvo dočekom, ali i ambijentom srednjovekovne tvrđave na ušću Jezave u Dunav.

 

„Prvi put učestvujem u ovoj regati, ali mislim da ću nastaviti sa našim dragim prijateljima ovo druženje i naredne godine. Nisam baš u cvetu mladosti, ali možemo to izdržati. Jako nam se sviđa i druženje i doček u svakom mestu gde pristajemo", rekla je Ratka Slijepčević Stanić.

 

Bilo je i onih koji nemaju reku pored mesta u kojima žive, poput Bratislava Boškovića iz Mladenovca, ali Braca ima čamac, pa je čest gost Smedereva, Kovina..

 

Zoran Kuzmanov je stari regataš, učestvuje već deveti put na regatama, uglavnom u Vojvodini.

 

„Dolazim iz Novog Sada brodićem „Tri sirene", sa porodicom i kućnim ljubimcem. S obzirom da učestvujemo deveti put na regatama u Vojvodini i na već stečeno iskustvo, mogu da kažem da je regata lepo organizovana a dobro društvo je čini još lepšom".

 

U Smederevu je bilo sve što je potrebno za učesnike regate, a gostoljubivi domaćini potrudili su se i obezbedili, uz smeštaj regataša u Smederevskoj tvrđavi, sadržajan program uz tamburaše, kuvanje gulaša, kulturno - umetnički program i sportsko nadmetanje.

 

Učesnici će zatim ploviti Dunavom, kanalom Dunav - Tisa - Dunav (DTD), upoznati lepote Begeja, Tise, Tamiša, sve do krajnjeg odredišta, odnosno,  polazišta - Starih Banovaca, u Opštini Stara Pazova.

 

"REKA", rečni ekološki karavan, startovao je 28. jula u Opštini Stara Pazova iz podunavskog sela Stari Banovci, gde će i završiti ovogodišnje putovanje, 6. avgusta.

 

U Starim Banovcima 6. avgusta biće organizovan doček regataša, završni program i svečano raspuštanje -  zatvaranje regate "REKA", besplatna večera, diskusija...

 

Smederevo će, već u petak, 2. avgusta, posetiti i učesnici najveće međunarodne i najduže rečne regate na svetu, Turističke dunavske regate - TID, 58. po redu.