Otvorena 126. Smederevska jesen

Turističko privredna manifestacija, 126. Smederevska jesen, jedna od najstarijih te vrste u Srbiji, zvanično je otvorena u petak uveče u Malom gradu Smederevske tvrđave.

 

Simboličnom predajom ključa Grada Smedereva gradonačelnici dr Jasni Avramović, zvanično je otvorena 126. Smederevska jesen, jedna od najstarijih turističko privrednih manifestacija u Srbiji, po kojoj je Smederevo prepoznatljivo u zemlji i inostranstvu.

 

„Gradovi nastaju i opstaju, i ljudi u njima, jer su naučili da se bore i da veruju, da osluškuju svoje obaveze, da umiruju potrebu dnevnu, poštujući zavet budući. Smederevo je opstalo, jer je imalo ključ u razumevanju, u toleranciji, predanju da otvara srca, istini da ga čuva i obavezi da ga preda. Ovu toleranciju nosim kao obavezu i odgovornost da budemo bolji i uspešniji. Na tom putu biće prilika i da pogrešimo. Potrudimo se da na tom putu svojom mudrošću pobedimo svako iskušenje. Pod zidinama drevnog grada, na obali evropskog Dunava preuzimam ključ Grada Smedereva, uz uverenje da ću ga na najbolji način iskoristiti u pravcu boljitka građana Smedereva", rekla je gradonačelnica.  

 

Ona je dodala „da bismo krenuli jedan korak u bolju budućnost, u Evropu, potrebni su nam prijatelji" i pozvala gradonačelnika Grada Kruševca da zajedno otvore manifestaciju, „jer samo zajedno, družeći se i razmenjujući iskustva i čineći jedni drugima dobro, možemo da krenemo dalje, napred u bolje sutra".

 

Potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić izrazio je iznenađenje i dodao da se očekivao dolazak prvog potpredsednika Vlade, Aleksandra Vučića, koji zbog obaveza nije mogao da dođe i šalje pozdrave.

 

„Meni je drago da mogu danas da ga zamenim ovde i da se divim svemu onome što ste vi zajednički uradili u gradu. Ali vas molim da vašoj gradonačelnici pomognete da Grad Smederevo bude tamo gde mu je mesto, a njemu je mesto među prva četiri grada Srbije. Želim vam puno zdravlja i sreće i da Smederevo ponovo bude veliki grad kao što je nekada bio", rekao je Gašić.

 

Gradonačelnica je, proglašavajući 126. privredno turističku manifestaciju  otvorenom, građanima poželela još berićetniju 127. Smederevsku jesen.

 

Nakon ceremonije otvaranja, održan je muzički program pod nazivom „Dunav tiho teče", po scenariju Dragana Aleksića i pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.

 

U programu su učestvovali ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" i poznati estradni izvođači Snežana Savić, Merima Njegomir, Danka Stojiljković, Žarko Dančuo, Marko Kalajanović, glumac Rade Marjanović i voditelji Sanja Nakić i Nemanja Velikić.

 

Ovogodišnju manifestaciju obeležiće njeno trajanje, prvi put su programi planirani u četiri vikenda, tokom celog septembra. Takođe, bogati kulturni, zabavni, sportski i, naravno, privredni sadržaji, a sve sa ciljem dužeg predstavljanja ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača i njihovog grožđa, voća i vina i ostalih potencijala našeg grada.