Prvenstvo Srbije u znaku Smederevaca

Novica Petrović, strelac Streljačke družine Smederevo apsolutni je šampion  Srbije serijskom MK puškom u disciplinama 40 metaka ležeći i trostav 3 puta 20 metaka.

 

Ekipno SD „Smederevo" osvojila je prvo mesto u ležećem i drugo mesto u trostavu. Za ekipu „Smedereva" pucali su: Novica Petrović, Dragan Florić i Borivoje Provčin.

 

Druga ekipa iz Smedereva koja je ove godine učestvovala na državnom prvenstvu je iz Streljačkog kluba „Heroj Srba" koja je zauzela peto mesto u ležećem i šesto mesto u trostavu. Za ekipu „Heroj Srbe" pucali su: Saša Ilić, Aleksandar Stevanović i Dušan Dragić.

 

Dobar plasman u pojedinačnoj konkurenciji, pored Novice Petrovića, ostvarili su Nikola Simić (Smederevo) i Dragan Florić, peti i šesti u ležećem. U trostavu među prvih deset bio je Borivoje Provčin na osmom mestu, dok je u trostavu bio jedanaesti.

 

Organizatori Šampionata Srbije bili su vredni streljački radnici Ćuprije, a posle ovog pretposlednjeg takmičenja u sezoni, ostalo je još samo da se puca disciplina vojnička puška. Seniorska ekipa SD „Smederevo" je šampionska ekipa sa prošlogodišnjeg prvenstva i vojničkom puškom.

 

Tradicionalno svaka sezona se završava ovom najstarijom srpskom streljačkom disciplinom vojničkom puškom - trostav 3 puta 10 metaka i 20 metaka ležeći. Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja" (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata, predsednik SFRJ Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, nažalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi...

 

Nakon ova dva takmičenja, od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona, na našem novom strelištu u Smederevu.