Smederevci na izložbi najboljih tehnoloških inovacija

Na renomiranom takmičenju Najbolja tehnološka inovacija 2013. u prostorijama Privredne komore Srbije dva tima iz Smedereva su 27. novembra predstavila svoje inovacije.

 

Tim TEST SD2013, vođe tima Dragoslava Jovanovića, renomiranog i registrovanog inovatora iz Smedereva, prošao je u uži izbor 12 najboljih inovacija na ovom takmičenju sa inovacijom Izolaciona spojnica za trolne vodove T/oblika. Danas (3.decembra) se održava polufinale ovog takmičenja, posle koga samo 6 timova odlazi u finale koje će se održati krajem decembra sa direktnim prenosom na RTS-u.

 

Drugi tim koji je predstavio svoj projekat Didaktički robot manipulator je tim TEHSD2013 - tim Tehničke škole iz Smedereva, koga su činili učenici Dorijan Radosavljević i Jovan Petković sa svojim profesorima Vukašinom Bratićem, Nikolom Petrovićem, Aleksandrom Jovanovićem i direktorom škole Simom Đorđijevskim.

 

Nažalost, ovaj smederevski tim nije ostvario plasman u naredni ciklus takmičenja, ali treba napomenuti da tim nije prošao dalje zbog činjenice da je jedan od glavnih kriterijuma za plasman u više lestvice takmičenja tržišna realizacija. Tehnička škola iz Smedereva ne može po ovom kriterijumu da se takmiči sa registrovanim institutima, fakultetima i privatnim firmama koji su sa svojim inovacijama već prisutni na tržištu i za ovu delatnost su finasirani kroz razne inovacione i slične fondove Republike Srbije.

 

Tim škole je u toku i posle prezentacije dobio najviše aplauza i direktne i indirektne podrške, ali i ponudu da svoje izrađeno didaktičko sredstvo proda. Smederevska tehnička škola je u istorijat ovog takmičenja ušla kao prva edukacijska ustanova srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja koja je ujedno i učesnik inovatorskog takmičenja i izložbe.

 

Ovim projektom je pre svega prezentovano učešće učenika u inovativnom radu tj. zajednički inovativni projekat profesora i dece. Profesori su istakli da je motiv za učešće na ovom takmičenju inženjerske prirode, ali da je glavni cilj verifikacija škole i obezbeđivanje sredstava za njen dalji inovativni rad.

 

Za više informacija posetite sajt www.inovacija.org i Facebook profil Najbolja tehnološka inovacija...