Dan belog štapa

Dan belog štapa

     Povodom međunarodnog Dana slepih i slabovidih osoba, u prostorijama Gradske uprave Smederevo, održan je okrugli sto. Članovi Saveza slepih pročitali su Proglas Saveza povodom Dana belog štapa. Usledilo je  izlaganje na teme " Samostalno kretanje slepih u svetlu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima" i " Novine na tržištu pomagala za kretanje slepih", nakon čega je održana i diskusija.

     Ministar rada i socijalne politike je, povodom 15. oktobra- Svetskog dana belog štapa, pustio u rad govorni semafor za pomoć slepim i slabovidim osobama. Ovaj semafor, prvi ovakav u našem gradu, postavljen je na uglu ulica 17. oktobra i Nosilaca albanskih spomenica ( kod Zelene pijace).

Ministar je istakao da bi ono što piše u Zakonima i Strategijama, trebalo da bude pretočeno u realnost, u svakodnevnom životu, pre svega, osoba sa invaliditetom.

      Postavljanje govornog semafora u Smederevu, omogućilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

     Svečanosti povodom puštanja u rad ovog modernog semafora, pored Rasima Ljajića, prisustvovali su i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici Saveza slepih Srbije.

 Gradonačelnik Umičević je izrazio zadovoljstvo zato što je Smederevo dobilo govorni semafor i zahvalio se ministru Ljajiću i Ministarstvu  rada i socijalne politike, na tome što vode računa i o drugim gradovima u Srbiji, a ne samo u Beogradu. Decentralizacija vlasti predstavlja  i decentralizaciju uslova života osoba sa invaliditetom, kojih je u Smederevu registrovanih preko tri hiljade.

 Ovom prilikom će najfrekventnija raskrsnica u gradu će biti pristupačnija slepim i slabovidim osobama, koje će zahvaljujući ovom semaforu lakše obavljati svoje svakodnevne potrebe. Integracija u normalan život je zadatak za Vladu Republike Srbije, ali i za lokalnu samoupravu Smedereva, koja treba uvek da pomogne u realizaciji ovakvih projekata, istakao je gradonačelnik Smedereva.

 U Smederevu će do kraja godine biti postavljen još jedan govorni semafor kod Gimnazije, čime će se olakšati kretanje slabim i slabovidim osobama.