Doktori klovnovi

 

Grad Smederevo u saradnji sa medijskom kućom B 92  ugostio je juče "Doktore klovnove". Prodaja crvenih klovnovskih nosića počela je 24. decembra u Vinskom gradu i na Trgu kod fontane. Kupovinom nosića po ceni od 100 dinara građani pomažu realizaciju humanitarnih akcija koje se finansiraju iz Fonda B92. U programu su učestvovali  vaspitači i mališani PU Naša radost i korisnici Dnevnog boravka Sunce.

 

     Doktori klovnovi su se gotovo dva sata družili sa korisnicima Dnevnog boravka Sunce (MNRO- društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama). Na trgu su organizovali nesvakidašnji program sa mališanima iz smederevskih vrtića a zatim su posetiti najmlađe pacijente na Dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Sveti Luka u Smederevu.

 

      Druženju  u Vinskom gradu pridružilo se gradsko rukovodstvo. Crvene nosiće nisu samo nosili najmlađi i njihovi roditelji već i gradonačelnik Smedereva - Predrag Umičević i njegova zamenica dr Jasna avramović. Sa "doktorima" i njihovim malim pacijentima družili su se takođe pomoćnici gradonačelnika Irena Kunić, Zoran Ivanović, Bojan Teofilović i članovi Gradskog veća, dr Vesna Jeremić Dragojević i Miša Ivković.

 

    U Vinskom gradu u  8 autentičnih bačvi posetioci mogu kupiti kvalitetna domaća smederevska vina i rakije. U susret novogodišnjim praznicima jedna od "kućica"  opredeljena je za prodaju dečjih rukotvorina. Pored maštovitih, unikatnih dečjih radova koji se mogu smatrati umetničkim delima, građani će ovde i narednih dana moći da kupe klovnovske nosiće.


KO SU DOKTORI KLOVNOVI?

    Doktori Klovnovi nisu zabavljači. Njihov jedini cilj je umanjenje traume od boravka u bolnici. Sve sto doktori rade ima veze sa decijim kontaktom sa pravim lekarima. Ne ohrabruje se klovnovsko ponasanje, vec doktorsko-klovnovsko ponasanje. Na primer: merenje temperature metrom, uzimanje uzorka prasine za glave i slicne procedure koje naizgled nemaju veze sa medicinskim procedurama, ali su skriveno u direktnoj vezi.

 

    Jedini cilj poseta Doktora Klovnova deci je umanjenje traume od pravih doktora. Sa posetama sprovedenim u decijim bolnicama primecen je distanciran odnos lekara od svojih malih pacijenata. Sa takvom atmosferom (pogotovu na decijim odeljenjima), gde postoji jasna situacija i protkol koji je poprilicno rigidan (dnevna rutina) Doktori Klovnovi igraju izuzetno vaznu ulogu. Roditelji koji borave sa svojom decom u bolnicama su takodje vazna ciljna grupa Doktora Klovnov.

 

    Program Doktora Klovnova zapoceo je sa radom u Srbiji krajem 2003. godine, kada je organizacija  "The Bridge of Life", odlučila da pokrene projekat.