Kompanija "Comico oil" d.o.o. predala je danas, 20. januara, nešto pre 12 časova konkursnu dokumentaciju na osnovu oglasa koju je objavio grad Smedeerevo za izgradnju rafinerije nafte. Smederevo je u zakup ponudilo 113 hektera po početnoj ceni od 100 miliona dinara a konkursna komisija će 25. januara otvoriti sve pristigle ponude. Na predlog Komisije, najboljeg ponudjača izabraće gradonačelnik Predrag Umičević, dok o  zaključivanju Ugovora o zakupu treba da odluče odbornici Skupštine grada.

 

 

Predsednik Komisije, Milijana Novaković načelnik Gradske uprave Smederevo rekla je brojnim novinarima da je Comico oil, do sada prvi i jedini dostavio dokumentaciju. Inače, u sastavu Komisije su  javni gradski pravobranilac Milena Nisev koja je zamenik predsednika Komisije i članovi: Danica Jeftović, direktor Republičkog geodetskog zavoda, Nenad Krčum, direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i gradjevinsko zemljište, Milena Jovanović, načelnik Odeljenja za javne nabavke i NIP, Slobodan Ugljevarevićm novinarima obratio se , načelnik Odeljenja za imovinsko pravne poslove i Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalnu delatnost.

 

Prilikom predaje dokumentacije, za koju je vladalo izuzetno veliko interesovanje medija, okupljenim novinarima obratio se Radomir Radivojević, zamenik direktora "Comico oil" d.o.o.

 

    " Imam čast i zadovoljstvo da vas obavestim da je kompanija "Comico oil"  predala svu potrebnu konkursnu dokumentaciju na osnovu oglasa koju je objavio grad Smederevo za izgradnju rafinerije nafte. Kao što znate, reč je o parceli površine oko 115 hektara u delu Industrijske zone. Ova investicija vredna je 250 miliona dolara, pa se slobodno može reći da se radi o najvećoj grinfild investiciji u Srbiji u poslednjih 30 godina. U Smederevo, Srbiju i region sa nama dolazi nova tehnologija, a Rafinerija će doprineti smanjenju spoljno-trgovinskog deficita zbog velike izvozne orijentisanosti budućih proizvoda "Comico oil",  istakao je Radivojević i dodao:

        " Sačekaćemo predvidjeni zakonski rok za izbor najboljeg ponuđača i tada čemo Vam na konferenciji za novinare, ovde u Smederevu naredne nedelje, izneti mnogo više o toku investicije, našim budućim aktivnostima i ulaganjima u grad Smederevo i državu Srbiju.
    
       Za sad mogu da kažem da naša ponuda ispunjava sve zahteve oglasa, da smo ponudili izuzetne finansijske uslove u vreme velike svetske ekonomske krize, kao i da "Comico oil" naročito insistira na očuvanju životne sredine i ispunjavanju ekoloških standarda koji su propisani u zemljama Evropske Unije.

       Ukoliko budemo prihvaćeni od grada Smedereva, "Comico oil" će Rafineriju nafte Smederevo, početi da gradi u septembru ove godine i završiće je u roku od 36 meseci.

       Naše aktivnosti angažovaće u toku same gradnje oko 2.200 gradjevinskih radnika, zaposlićemo srpska preduzeća, a početak proizvodnje značiće usavršavanje i radna mesta za veliki broj radnika, ne samo u rafineriji  već i u pratećim delatnostima. Naše studije pokazuju da bi se na ovaj način uposlilo više od  tri hiljade ljudi, rekao je novinarima zamenik direktora "Comico oil" d.o.o. Radomir Radivojević.