Konačnu odluku donosi Vlada Republike Srbije

U Plenumskoj sali GU Smederevo, održana je konferencija za novinare. Predstavnicima sedme sile, prvi se obratio gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević:

Ovih dana u medijima i javnosti Smederevo jednostavno je postala nezaobilazna tema moguće izgradnje rafinerije u Smederevu. Zadnjih nekoliko meseci je ovo pitanje vrlo prisutno u javnosti, u nekoliko aspekata. Prvi aspekt bila je vrednost investicije. Svi se jako dobro sećamo da je na sednici Skupštine, u septembru 2009. godine dosta toga rečeno- da je investicija vredna preko 250 miliona dolara, što predstavlja sumu koja će se uložiti u samu izgradnju. Da postoji zainteresovan investitor kao konzorcijum koji predstavlja tri američke kompanije koje žele da izgrade rafineriju na prostoru Balkana, bez obzira da li je to u Srbiji ili Hrvatskoj.  

Umičević je naglasio da je na sednici Skupštine rečeno i da su postojale dve bitne stvari, odluka o izdavanju zemljišta u zakup, koju je Skupština izglasala i odluka o izradi Plana detaljne regulacije, koju je po zakonu doneo upravo gradonačelnik. Pošto nije bilo zemljišta u vlasništvu, grad se obratio Vladi Republike Srbije i dobio u vlasništvo za zakup. U međuvremenu je stupio na snagu novi Zakon o planiranju i izgradnji koji je doneo neke novine, po kojima je PDR koji je rađen po starom zakonu stavljen van snage, a započete su aktivnosti po novom Zakonu o planiranju i izgradnji jer je tako tražilo Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

Novinarima se zatim obratio Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam, koji je novinarima pojasnio smernice Ministarstva, na osnovu kojih je grad Smederevi postupa, pa je tako naloženo gradu da se izradi Prostorni plan posebne namene koji donosi Vlada na predlog Ministarstva. Prostorni plan posebne namene će uraditi Vlada Republike Srbije.

Nenad Krčum, direktor Direkcije za izgradnju, naglasio je da su Direkcija i Sektor za urbanizam uradili većinu planske dokumentacije koa je po prethodnom Zakonu o planiranju i izgradnji bila neophodna kako bi došlo do realizacije ove investicije na određenoj lokaciji. Po novom Zakonu, ovo je objekat za koji , od početka do kraja, sve Odluke izdaje nadležno Ministarstvo, u ovom slučaju Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Nivo važnosti ovog objekta prevazilaze okvire stručnosti Sektora za urbanizam, Direkcije za izgradnju, jer se radi o poručju posebne namene, tj. oslanja se na Koridor 7. Ništa se u tom koridoru ne sme dešavati, a da nema potpunu valorizaciju ekonomske ,ekološke i dimenzije integracija u postojeću međunarodnu saobraćajnu infrastrukturu. Važnost  te investicije i tog objekta i , naravno, slovo Zakona o kome je gospodin Krstić govorio, predlažu da se dalja procedura nastavi u skladu sa izradom Plana za područje posebne namene- naglasio je Krčum.

Plan će biti dostupan javnosti , tako da će svi koji to budu želeli moći da iskažu svoje mišljenje.

Zbog važnosti ove investicije i kvaliteta ovog prostora predviđena je i nastavlja se izrada Plana za područje posebne namene. Sve ovo će usporiti investitore i moguću izgradnju rafinerije u Smederevu.

Gradonačelnik Predrag Umičević je naglasio da nikakvi Ugovori, ni o izdavanju zemljišta u zakup, ni o izgradnji rafinerije nisu potpisani, ni javno ni tajno, kao što se špekulisalo u medijima, već su samo potpisivani Memorandumi kao vid pismene korespodencije.

Javni uvid će sprovoditi Ministarstvo, a konačnu odluku o izgradnji daće Vlada Republike Srbije.