Održana druga Fijakerijada u Šalinačkom lugu

Broj posetilaca, kvalitet  učesnika ali i organizacija za svaku pohvalu.

    Fijakerijada-trka zaprega i izložba rasnih konja, održana je u subotu, 30. aprila u Šalinačkom lugu. Manifestaciju, pre svega posvećenu promovisanju Šalinačkog luga i tradicije trka konjskih zaprega organizovao je  Konjički klub "Hrast" iz Šalinca u saradnji sa mesnim zajednicama Šalinac i Kulič.  Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević u prisustvu zamenika dr Jasne Avramović, predsednika Skupštine Brančeta Stojanovića i drugih predstvanika lokalne samouprave, žitelja ova dva sela i brojnih gostiju.

Konjički klubovi predstavili su svoja rasna grla.Najboljima su uručena priznanja i nagrade. Mališanima je omogućeno da se provozaju zapregama kroz šumu  dok su u programu manifestacije nastupila brojna kulturno umetnička  društva .

Na prostoru od 19 ha nalazi se oko 200 hrastova lužnjaka čija starost premašuje 200 godina. Šalinački lug je pod zaštitom države i predstavlja pravu retkost ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Poslednjih godina preduzimaju se mere na zaštiti stoletnih stabala. Ovakve manifestacije pored ostalog imaju za cilj da skrenu pažnju na prirodno blago kojim raspolažemo, tvrde organizatori Fijakerijade.