U Vodnju je danas otvorena sušara za voće

Zahvaljujući saradnji RRA "Braničevo-Podunavlje" i grada Smedereva u okviru projekta "Bašta Srbije" danas je u Vodnju otvoren demo centar, sušara za voće.


U okviru projekta "Bašta Srbije", koju Regionalna razvojna agencija "Braničevo-Podunavlje" realizuje u saradnji sa 7 opština i gradova, među kojima je i Smederevo, danas je u Gradskoj upravi Smederevo održana javna prezentacija. O projektu i marketing planovima u oblasti pčelarstva, voćarstva, cvećarstva  i povrtarstva govorile su Minja Obradović, direktorka Agencije i projekta "Bašta Srbije", Jelena Rakić i Vesna Paraušić. Prisutne je u ime grada pozdravila Zdravka Kovačević Vasić, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj (LER) GU Smederevo.

U podne je na Gradskom  trgu otvoren Sajam cveća. Sajam  je u prisustvu pomoćnika gradonačelnika za kulturu Olivere Marković, pomoćnika gradonačelnika za lokalnu samoupravu Bojana Teofilovića, predstavnika Udruženja cvećara "Đurđevak", izlagača i brojnih posetilaca, otvorila Jasmina Stojanović, član Gradskog veća za poljoprivredu.

U Vodnju je danas otvoren demonstracioni  centar, linija za sušenje voća. Sušaru je zvanično pustio u rad gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

O značaju projekta govorili su Hju Bruks ( Hugh Brooks ), ekspert za implementaciju projekta u okviru Grant Sheme, Minja Obradović, direktor projekta "Bašata Srbije" i Jovica Vujović, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva.
O tehničkim karakteristikama sušare govorio je profesor Mirko Babić sa novosadskog Fakulteta poljoprivrede.

 Kombinovanom tehnologijom sušenja voća koja obezbeđuje visok kvalitet i očuvanje gastronomskih i nutritivnih vrednosti, u sušari je moguće preraditi 500 kilograma  svežeg voća na dan     (100 kilograma sušenog). Pogodna je za kajsiju, breskvu, nektarinu, krušku, jabuku, šljivu, dunju  i šumsko voće. Sušara ima pogon na gas i solarnu energiju. Njome će upravljati Udruženje voćara i vinogradara "Zlatno brdo" iz Udovica, u skladu sa biznis planom koji je u izradi, a liniju će moći da koriste svi voćari iz Braničeva i Podunavlja u skladu sa ugovorom.
Svrha uspostavljanja demonstracionih centara jeste kreiranje mesta za obuku i praktičnu primenu u oblasti prerade radi povećanja vrednosti poljoprivrednih proizvoda. Sušara u Vodnju i obuka proizvođača iz različitih oblasti doprineće većoj konkurentnosti i boljoj tržišnoj poziciji poljoprivrenih proizvoda iz regiona.

Regionalni projekat "Bašta Srbije" finansira Evropska unija, a implementira RRA "Braničevo-Podunavlje" u partnerstvu sa sedam opština i gradova: Smederevo, Požarevac, Velika Plana, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište i Smederevska Palanka. Ukupna vrednost projekta čija je petnaestomesečna realizacija počela 1. juna prošle godine, je 435.000 evra od čega 391.804 sufinansira Evropska unija. Osnovni cilj je povećanje konkurentnosti i mogućnost zapošljavanja u poljoprivrednom sektoru na području Braničevskog i Podunavskog okruga.