Održana 12. Kosidba na Plavincu


Tradicionalna manifestacija “Kosidba na Plavincu” održana je u nedelju  u Goranskom gaju na Plavincu
Ova manifestacija  još jednom je potvrdila da je uz “Kosidbu na Rajcu” najveća i najznačajnija te vrste u Srbiji.
Uz prisustvo više hiljada posetilaca, na kosidbi se takmičilo više od rekordnih 160 kosača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske
Pobednik u muškoj konkurenciji je Blažo Kotlaja iz Pljevalja (Crna Gora), drugi je Branko Miljuš (Vranovo, Srbija), prošlogodišnji pobednik i treći Mile Tomašević iz Smedereva. U ženskoj konkurenciji najbolja je Živana Ralić.
Na četvrtom kilometru od centra Smedereva na putu za Beograd, uz obale Dunava, na levoj strani, prostiru se brdoviti predeli na kojima se nalazi Goranski Gaj.
Neposredno iznad Goranskog Gaja se prostiru čuveni “Kraljevi vinogradi” sa  vilom dinastije Obrenovića. Po svojoj lepoti, vila dinastije Obrenović predstavlja neprocenjivo kulturno i istorijsko znamenje ne samo Plavinca već i Smedereva i Srbije.
Upravo u Goranskom Gaju se već 12 godina održava manifestacija “Kosidba na Plavincu” koja je za kratko vreme svog postojanja postala prepoznatljiva manifestacija ove vrste, i stala rame uz rame sa “Kosidbom na Rajcu”.
Organizator manifestacije je “Udruženje kosača Plavinac” u saradnji sa MZ Plavinac a Grad Smederevo je generalni pokrovitelj manifestacije.
“Kosidba na Plavincu” se tradicionalno održava svake druge kalendarske nedelje u junu, a ova poljoprivredno - turistička manifestacija simbolično predstavlja mobu i svečani završetak košenja livada.
Manifestacija počinje podizanjem zastave i pevanjem kosačke himne, nakon čega se kosači u narodnim nošnjama, takmiče u košenju trave na padinama Goranskog Gaja.
Samo takmičenje predstavlja priliku da učesnici pokažu svoju veštinu (ocenjuje se i brzina i kvalitet otkosa), ali i da predstave svoje tradicionalno nasleđe kroz krajišničku pesmu koja se ori Gajem.
„Kosidba na Plavincu“ je tokom proteklih 11 godina prerasla okvire lokalne manifestacije, kako po posećenosti, tako i po učešću kosača iz Srbije i inostranstva.
U okviru “Kosidbe na Plavincu”, pored takmičenja za najboljeg kosača u muškoj i ženskoj konkurencijii, organizovano je  i takmičenje u nadvlačenju konopca i bacanju kamena sa ramena, etno izložba stvaralaštva aktiva žena, izložba slanih i slatkih peciva i starih zanata.