Smederevo domaćin prvog treninga “Animalni otpad-strateški i pravni okvir”

Neškodljivo prikupljanje otpada životinjskog porekla.

Prvi trening za jačanje lokalnih kapaciteta pod nazivom „Animalni otpad – strateški i pravni okvir“ u sklopu projekta „Sistem za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada“ održan je u Skupštinskoj sali Grdaske uprave Smederevo.

Prisutne je pozdravio dr Ivan Stevanović, član gradskog veća za zaštitu životne sredine grada Smedereva, koji je tom prilikom istakao značaj projekta za grad Smederevo uz pomoć kojeg će se rešiti problem neadekvatnog odlaganja otpada životinjskog porekla. Aktivno učešće na treningu pored predstavnika grada Smedereva, imali su i predstavnici grada Užica, kao i opštine Knjaževac i Novi Kneževac. Predavači su bili Dejan Maksimović - NVO „Ekološki centar“ Vršac, Vilko Pešec -preduzeće KOTO doo Slovenija i Slavica Nikolić Stajković iz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu, koji su govorili o strateškim dokumentima vezanim za upravljanje otpadom, integralnom pristupu upravljanja otpadom, tehnološkim postupcima od sakupljanja do prerade animalnog otpada, evropskim i domaćim pravnim okvirima za upravljanje otpadom životinjskog porekla. Na treningu je prikazan  i film, kao primer dobre prakse upravljanja animalnim otpadom na teritoriji Republike Slovenije.

Osnovni ciljevi projekta „Sistem za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada“ su izrada Plana uklanjanja i upravljanja otpadom životinjskog porekla, kao i jačanje lokalnih, institucionalnih, infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta u funkciji održivog i racionalnog upravljanja otpadom. Plan će predstavljati opsežnu studiju opravdanosti izgradnje sistema za prikupljanje otpada životinjskog porekla, koji je kao strateški dokument neophodan za za konkurisanje kod finansijskih fondova Evropske unije.

 

Sistem za neškodljivo uklanjanje otpada životinjskog porekla