Episkop dao blagoslov za početak radova na crkvenom objektu u Tvrđavi

Punu tridesetjednu godinu čekalo se na današnji dan da sa molitvom započnu radovi na konzervaciji i prezentaciji izuzetno  vrednog  crkvenog objekta, srednjevekovne crkve u Tvrđavi. U prisustvu ministra kulture, Predraga Markovića, predstavnika lokalne samouprave Smedereva, ustanova u kulturi, i građana Smedereva,  danas je njegovo preosveštenstvo, episkop braničevski gospodin Ignjatije, dao blagoslov za početak radova .
Najstariji su ostaci crkve trikohalne osnove koja je najverovatnije sagrađena u desetom veku, što je znatno pre izgradnje same Tvrđave. U okviru turskih osvajanja  1459. Godine, a i kasnije, srednjevekovna  crkva je pretrpela velika oštećenja, intervencije i dogradnje prilikom pretvaranja u džamiju. Krajem sedamnaestog i početkom osamnaestog veka, ovaj kompleks je pretvoren u katoličku crkvu. Nakon što su je Turci ponovo srušili više obnavljanja nije ni bilo. Na osnovu Projekta koji su 2011. godine uradili stručnjaci iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Smederevo u saradnji sa članovima Komisije za smederevsku Tvrđavu. Projektom je prioritet dat najznačajnijoj fazi , a to je srednjevekovna crkva. Na osnovu podataka sa očuvanih delova tehničke i foto dokumentacije sa istraživačkih radova i studijskih analiza rekonstruisana je crkva u pretpostavljenoj modularnoj mreži. Pri izvođenju radova vodiće se računa da se visinom vidno naznači faznost u izgradnji.
„Danas je veliki dan za Tvrđavu, Smederevo, istoriju,kulturu i duhovnost našeg kraja. Svega toga ne bi ni bilo da nismo imali veliko razumevanje Ministarstva kulture, informisanja i  informacionih sistema Republike Srbije i grada Smedereva. Oni su u ovom izuzetno teškom vremenu prepoznali vrednosti  i zajednički obezbedili sredstva da se realizuje ovako značajan projekat, ne samo za Smederevo, već za celu Srbiju. Dragi prijatelji, neka ovo bude početak za stvaranje uslova za moguću potpunu obnovu ove naše svetinje“- između ostalog je rekao direktor Regionalnog zavoda, Veroljub Ranković.

U svom obraćanju gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević je današnji dan označio kao jedan od najznačajnijih za građane Smedereva  i Srbije jer je u Tvrđavi bila srpska prestonica. Dve godine je pripremana samo dokumentacija dokumentacija. Svi zajedno, građani, Regionalni zavod, Ministarstvo, lokalna samouprava i mnogi drugi, zaslužni su za ovaj Projekat.
Gradonačelnik je iskoristio priliku da sve prisutne podseti na još jedan važan projekat za Smederevo:
„Predstavnici crkvene vlasti Smedereva su sa njegovim preosveštenstvom, vladikom Ignjatijem pokrenuli pitanje parohijskog doma, koji je počeo da se gradi u porti Hrama Sv. Luke, na zadovoljstvo svih vernika. U ime svih onih koji su dali svoj doprinos, u ime grada Smedereva, ja se zahvaljujem i želim da sve protekne u najboljem redu.“

Ministar kulture u Vladi RS, Predrag Marković je u svom obraćanju, između ostalog rekao da moramo imati na umu da se tvrđave grade oko crkava, oko duše naroda, onda se to brani od svih. Tako nastaje država. Svakome kome to nije jasno može da dođe u Smederevo i videće golim okom da je to upravo tako.  Svima koji su odredili tačan redosled koraka ove restauracije Tvrđave treba izraziti zahvalnost na predanom radu, smatra ministar. Izrazio je zadovoljstvo dinamikom trošenja novca i radova na Tvrđavi i obećao nastavak finasiranja. Kako je rekao, ovaj objekat će uskoro biti pod zaštitom UNESKO-a,  jer Smederevo i njegova Tvrđava to zaslužuju.
Na kraju se prisutnima obratio i sam episkop Ignjatije, koji je današnji čin ovako opisao:
„ Čovek se vazda trudio i radio svojim rukama, bio je stvaraoc, ali se uvek, u poslednjem trenutku uzdao u Boga. Pored svih dela, on se nadao Božijem delu, znajući da ništa od onoga što on učini ne može biti postojano, ni biti večno, čemu on , ustvari teži, ako to Bog ne blagoslovi. Zato su uvek duhovni spomenici, i ovi drugi, državnički, išli zajedno. „
Danas su radovi na ovom Projektu dobili i Božiji blagoslov, te se nadamo da će večno trajati i sećati na ključne istorijske trenutke u srpskom postojanju.