Rekonstrukcija vodovodne mreže u Radincu

Danas je obeležen početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Radincu. Pomenutim radovima započinje prvi projekat iz druge faze razvoja vodosnabdevanja u Smederevu, koji se sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom.


Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović obišla je danas gradilište u Radincu i izrazila zadovoljstvo početkom radova na rešavanju problema vodosnabdevanja.
- Lep trenutak prvog radnog dana u nedelji. Počeli smo sa radovima na prvom projektu iz druge faze razvoja vodosnabdevanja u Ulice Jordana Jovanovića, gde je delimično urađena kanalizacija. Potrudićemo se da uradimo i drugi deo kanalizacije, a s obzirom da smo dobili donaciju od 15.000 kubika grebanog asfalta, po završetku ovih radova, očekujem i “presvlačenje“ ulice. Trebalo bi da Ulica Jordana Jovanovića, u roku od 45 dana, dobije svoj pravi oblik. Ovim programom će se nastaviti rešavanje problema vodosnabdevanja moravskih sela - istakla je gradonačelnica.
Zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović ocenio je da je ovo jedan od kapitalnih projekata koje sprovodi Grad Smederevo, odnosno Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija.
- Veoma smo ponosni što danas kreće druga faza, koja se sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW). U narednih nekoliko godina povezaćemo sva moravska sela na gradsku vodovodnu mrežu. To je veliki korak za naše sugrađane u ovom delu grada, a kasnije prilika da se sukcesivno uključe i neka šumadijska sela, tako da ćemo uporedo rešavati sve komunalne probleme. Problem zdrave, pijaće vode jedan je od najurgentnijih problema - naglasio je Teofilović.
Stručni saradnik za investicije u JKP „Vodovod“, Zvonko Cvitan, kazao je da se, u okviru ovog projekta, radi na rekonstrukciji oko 660 metara vodovodne mreže prečnika 110 milimetara u Ulici Jordana Jovanovića i Marušićevoj.
- Pre nekoliko dana ekipe Telekomunikacija Blace uvedene su u posao na terenu, a nadzor daje Vodovod. Rok za završetak radova je 45 dana. Ukupna vrednost projekta, koji se radi već nekoliko godina, je 6,2 miliona evra i finansira se delom iz donacije, a delom iz kreditnog aranžmana sa KFW bankom. U ovom programu planiramo da radimo proširenje izvorišta, vodozahvatne objekte, nova postrojenja za preradu vode za moravska sela, veliki transportni cevovod i rekonstrukciju mreže u četiri sela. Vrednost ovog projekta je 80.000 evra - rekao je Cvitan.