Vatrogasci iz Smedereva gasili požar kod Hilandara

U Gradskoj upravi u Smederevu danas je organizovan prijem za vatrogasce Milana Ilića i Dragana Milutinovića, koji su, od prošlog petka do srede,  učestvovali u gašenju vatrene stihije na Svetoj Gori.

Zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević izrazio je zadovoljstvo što je, u ime rukovodstva grada Smedereva, u prilici da pozdravi naše vatrogasce. Spasojević im se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom požrtvovanju i doprinosu koji su dali na saniranju i gašenju požara, u okviru spasavanja srpske svetinje i riznice kulture - Hilandara.

- Na vest o požaru, oči srske i smederevske javnosti bile su uperene u Svetu Goru. Izrazili smo nadu da se ne ponovi požar iz nedavne prošlosti, kada je nakon završene rekonstrukcije i restauracije, izgoreo značajan deo Hilandara. Znam da nije lako biti vatrogasac, naročito u uslovima prirodnih nepogoda, kada je u pitanju vatra, voda, zemljotres, lavina, ali i kada je u pitanju ljudska greška, ratovi, razaranja. Oni koji se bave tim posloma, prvenstveno, moraju da vole ljude, da budu dobri ljudi i da budu spremni da žrtvuju i svoje živote. Upravo zbog toga, mi kao građani, moramo da poštujemo i cenimo te ljude, ali i da im pomognemo kada je to moguće - naglasio je Spasojević.

Spasojević se zahvalio i Štabu za vanredne situacije Vlade Republike Srbije što je, kako je rekao, imao sluha da proceni razmere požara u neposrednoj blizini našeg najvećeg bogatstva, riznice naše kulture i istorije i formira ekipu iz cele Srbije, koja je brzo stigla i u saradnji sa grčkim i bugarskim kolegama uspela da zaustavi vatrenu stihiju.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu Nenad Jocić zahvalio se na prijemu  i lepim rečima.

- Ponosni smo što su i naši predstavnici učestvovali u gašenju požara na Svetoj Gori, dostojno nas predstavljali i odradili posao kako treba. Naše kolege bile su deo reprezentacije naše zemlje, koja je brojala 49 vatrogasaca iz Sremske Mitrovice, Novog Sada, Beograda, Smedereva, Užica, Jagodine, Paraćina i Niša. Organizacija je bila savršena i sve je jako brzo bilo izvedeno - istakao je Jocić.

Smederevski heroji u gašenju požara kod Hilandara, vatrogasci Milan Ilić i Dragan Milutinović skromno su rekli da su njih dvojica samo deo tima od 75 vatrogasaca na našoj teritoriji.

- Da je neko drugi od kolega išao, isto bi odradio posao kao i mi - smatra Ilić koji je detaljno opisao sa kakvim problemima su se izborili na Svetoj Gori i kako su, uz blagoslov, uspeli da zaustave plamenu stihiju.

Vatrogasci su dodali da je na čelu srpskih vatrogasaca na gašenju požara kod Hilandara bio načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Goran Nikolić, još jedan Smederevac.

Zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević, u ime rukovodstva grada Smedereva, vatrogascima je uručio prigodne poklone.