НОВА УСЛУГА НА ПОРТАЛУ еУПРАВА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

05.јануар 2022.

 

     На Порталу еУправa https://euprava.gov.rs/usluge/7075 доступна је нова услуга која омогућава електронско подношење захтева за добијање паркинг карте за возила особа са инвалидитетом.

            Град Смедерево је прихватио препоруку Владе Републике Србије и успоставио услугу за електронско подношење захтева за паркинг карте и резервисана паркинг места за особе са инвалидитетом или чланове њихових породица.

            Услуга је осмишљена да захтеви са пратећом документацијом, уместо на папиру, стижу електронски у обрађивачки панел на Порталу еУправа. Затим, путем система еЗУП овлашћена лица ће по службеној дужности обрађивати електронске захтеве и проверавати све чињенице неопходне за одлучивање.

            Након завршене процедуре око издавања паркинг налепнице, Јавно предузеће „Паркинг сервис" Смедерево послаће налепницу, о свом трошку, на кућну адресу лица које је поднело захтев.

            Наш циљ је да путем доступности квалитетних услуга и сервиса олакшамо свакодневно функционисање особа са инвалидитетом у граду Смедереву. Такође, особе са инвалидитетом које немају могућност електронске комуникације, моћи ће и даље на шалтерима Јавног предузећа „Паркинг сервис" да подносе захтеве као и до сада.

            Град Смедерево настоји да и у наредном периоду значајно допринесе развоју цивилног сектора, водећи се чињеницом да је успостављање и унапређење партнерства између организација цивилног друштва, органа локалне самоуправе и других установа и институција од значаја за пружање подршке и помоћи особама са инвалидитетом. 

 

ЗАВРШЕН СПОРТСКИ ТЕРЕН НА ЦАРИНИ

23.децембар 2021.

Данас 23.12.2021. године градоначелник Јован Беч је са својим сарадницима у присуству директора компаније HBIS Sihai Songom обишао завршен спортски терен на Царини. Градоначелник се посебно захвалио директору компаније HBIS на уложеним средствима у спортски терен и нагласио да су они за наш град прихваћени као домаћи, са обзиром на чињеницу колико су до сада допринели. -Хвала Вам на ова два терена, јер сте помогли да се наша деца склоне са улице, имају адекватне услове за једно квалитетно детињство. Град Смедерево је свакако определио средства и за ове терене, али вашом донацијом сте омогућили да се средства преусмере на неке друге потребе - рекао је градоначелник.

-Нека ово буде место и за спорт, и за дружење и упознавање младих, место бољег избора, где ће се опустити и кроз рекреацију чинити добро и свом телу и духу. То је у Кини често, а ми смо желели да уређењем ових спортских терена допринесемо да се сличне активности што чешће одвијају и у Смедереву - нагласио је у свом обраћању директор компаније HBIS Sihai Song.

Током обиласка терена, као и разговора који су водили градоначелник и директор компаније HBIS, на терену су се окупила деца са фудбалским и кошаркашким лоптама, срећна јер је то место где се у будуће могу окупљати у оквиру Месне заједнице Царина.

 

 

ПОСЕТА АМБАСАДОРА ФИНСКЕ ГРАДУ СМЕДЕРЕВУ

23.децембар 2021.

Данас 23.12.2021. године градоначелник Смедерева Јован Беч је у просторијама Градске управе угостио амбасадора Финске Nj.E. Kimmo Lähdevirta. Посети која је била незваничног карактера присуствовали су и Janne Sykkö трговински саветник у амбасади Финске, Игор Маџаревић економски саветник у амбасади Финске и Никола Вучковић директор компаније Vucomm d.o.o. и локални представник финске фирме Vaisala у Београду. Циљ посете граду Смедереву је упознавање са градоначелником, као и обилазак једне од водећих и престижних компанија у нашем граду PKC Wiring System.

На данашњем одржаном састанку било је тема о раду ове компаније у Смедереву, броју запослених људи, значају и доприносу  који има за наше суграђане. Такође, једна од тема данашњег састанка била је и проширење производних капацитета компаније PKC Wiring System. Наиме, ради се о територијалном проширењу Слободне Зоне Смедерево на индустријски потез Града Пожаревца.

 

 

ПОДРШКА ЕКОЛОГИЈИ И ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

16.децембар 2021.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч у оквиру активности које спроводи ПИО фонд на унапређењу међугенерацијске сарадње и солидарности учествовао у акцији ,,Међугенерацијска подршка природи''. Циљ ових активности је да се посади и однегује дрвеће које ће допринети бољој еколошкој ситуацији, даваће хлад и заштиту од ветрова, визуално ће употпунити целину, естетски оплеменити одређени простор, допринети одрживом развоју и заштити природе и обезбедити кохезију природних и вештачких елемената на простору садње.

Градоначелник је тим поводом са децом из Основне школе ,,Димитрије Давидовић'' и пензионерима који су учествовали у акцији, посадио ситнолисну липу, и на тај начин подстакао на значај заштите животне средине. Такође, истакао је да ће Град Смедерево увек подржавати акције овог типа, како би нашим суграђанима била обезбеђена здрава животна средина.

 

 

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ПРИВРЕДЕ АНЂЕЛКЕ АТАНАСКОВИЋ СМЕДЕРЕВУ

15.децембар 2021.

Данас је у радној посети Граду Смедереву боравила министарка привреде у Влади Републике Србије  Анђелка Атанасковић, као и градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Тим поводом били су гости у Градској управи Смедерева, где су са градоначелником Јованом Бечом и његовим сарадницима разговарали о актуелним темама везаним за сектор привреде. Након тога, обишли су и производни погон фабрике Југотекс, где су са власником фирме Дејаном Ристићем разговарали о раду ове породичне фирме која се бави производњом заштитне радне одеће.

-Желео бих да се захвалим министарки Анђелки Атанасковић на посети и фирми  Југотекс на гостопримству. Рекао бих само пар речи о томе колико је наш град последњих година напредовао, као и да смо ми данас на историјском максимуму када је реч о броју предузетника. Наиме, Град Смедерево има око 3.700 предузетника, такође имамо и Железару у којој ради 5.000 људи, као и Индустријску зону у којој је запошљено око 5.500 наших житеља. Важно је нагласити, да је захваљујући политици председника  Александра Вучића, данас у Смедереву испод 4.500 незапослених. Данас смо на радном састанку разговарали о будућим плановима, пројектима, као и инвестиционим улагањима. Очекује нас и проширење Индустријске зоне у наредном периоду, што ће дати могућност отварања нових радних места. Још једном најлепше хвала министарки Атанасковић на данашњој посети нашем граду - истакао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању.

Министарка Атанасковић је с друге стране изразила велико задовољство и дала све похвале за сарадњу између два града, Смедерева и Пожаревца. -Министарство привреде ће увек помоћи у свим важним инвестиционим улагањима, биће ту за све неопходне савете и идеје, како би нашим домаћим  привредницима обезбедили да буду  у позицији да јачају. Југотекс је пример једне праве породичне фирме, у којој су и деца укључена, како нам је мало пре рекао власник Ристић, што је свакако за похвалу јер то значи да ће наша деца остати у својој земљи. Такође, желим да истакнем да можете да рачунате увек на нашу подршку, када је реч о новом запослењу, проширењу производње и капацитета којима тренутно располажете - рекла је министарка Атанасковић. Поред тога, она је изразила изузетно задовољство чињеницом да је Град Смедерево користио средства министарства за чак 400 инфраструктурних пројеката чија је вредност око 80 милиона динара.

Присутне је поздравио и власник фирме Дејан Ристић који се захвалио министарки, градоначелнику Смедерева Јовану Бечу, као и градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу да данашњој посети и нагласио да су направљени значајни помаци за подршку нашим привредницима.

 

 

Додела стипендија ученицима средњих школа ромске националности

13.децембар 2021.

Градоначелник Јован Беч је данас 13.12.2021. године у просторијама Градске управе Смедерева уручио уговоре о додели стипендија ученицима средњих школа ромске националности за школску 2021/2022 годину. Град је за потребе стипендирања 44 ученика издвојио два милиона и двеста хиљада динара у оквиру Локалног акционог плана за побољшање положаја Рома у граду Смедереву.

 -Честитам свим ученицима на добијеним стипендијама и желим вам много успеха у даљем школовању. Град Смедерево ће увек подржати овакве активности којима се подстичу млади људи на образовање, а такође бих истакао да је градска кућа за вас увек отворена и да ћемо бити ту за све што вам је потребно - рекао је градоначелник Јован Беч.

Свечаној додели уговора присуствовала је и помоћница градоначелника Милица Мијатовић, као и Дејан Стојковић члан Локалног савета за побољшање положаја Рома за Град Смедерево и председник  Савеза ромских НВО ,,Смедеревски форум''.

Резултат ових подстицаја је свакако повећање броја ученика ромске националности који похађају средње школе.

 

 

ДАЈТЕ КРВ, СПАСИТЕ ЖИВОТ!

09.децембар 2021.

Пандемија КОВИД-19 довела је до значајних промена у раду Института за трансфузију крви Србије. Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 350 јединица свакога дана, у периоду пандемије је заиста тешко, имајући у виду да у великом броју компанија запослени раде од куће, или је онемогућено организовање акција у просторијама компанија због пооштерних мера.

Потребно је само мало добре воље, како би смо давањем крви спасили живот онима којима је угрожен. Добровољним давањем крви, чинимо хумано дело, али и позивамо наше породице и пријатеље да учине исто.

Позивамо Вас да својим личним примером скренете пажњу на важност и значај добровољног давања крви.

  

ПОТРЕБНО ЈЕ САМО МАЛО ДОБРЕ ВОЉЕ! ДАЈ КРВ! СПАСИ ЖИВОТ!

 

 

ТРАДИЦИЈА НЕМА ЦЕНУ, А ГРАД СМЕДЕРЕВО УЛАЖЕ У ЊЕНО ОЧУВАЊЕ

08.децембар 2021.

Традиција је нешто што треба чувати од заборава, а Смедерево је град који својим средствима помаже да се она очува и за будуће генерације. У линку испод текста можете видети нашу причу о традицији села Друговац и манифестацији ,,Дани пољопривреде и лова'' која је недавно објављена на сајту председника.

 

https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/najbolje-iz-srbije/tradicija-u-kojoj-sva-cula-uzivaju

 

 

ОДРЖАНА ПРЕДСТАВА ХУМАНИТАРНОГ КАРАКТЕРА ЗА ПОМОЋ МАЛОЈ МАРИЈИ МИЛУТИНОВ

06.децембар 2021.

Јуче је у просторијама Месне заједнице ,,Славија'' одржана представа хуманитарног карактера за помоћ малој Марији Милутинов која болује од церебралне парализе. Ову хуманитарну акцију подржао је и Градски одбор Српске напредне странке на челу са повереником Јованом Бечом, директорима Јавних предузећа и одборницима. Представу је одиграло аматерско позориште ,,Славија''. Повереник Јован Беч се тим поводом огласио рекавши да ће ГО Српске напредне странке увек подржавати овакве акције и обезбедити подршку за нашу децу.

 

 

МИНИСТАРКА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ИРЕНА ВУЈОВИЋ ДАНАС ЈЕ ОБИШЛА РАДОВЕ НА ЗАМЕНИ КОТЛАРНИЦЕ У СМЕДЕРЕВУ

03.децембар 2021.

Данас је министарка Ирена Вујовић са градоначелником Смедерева Јованом Бечом обишла радове на замени котларнице која се налази у склопу вртића Дизниленд на Сењаку. Тим поводом градоначелник је поздравио министарку Вујовић испред Града Смедерева и захвалио се на указаном поверењу, као и подршци коју град добија од ресорног министарства у циљу да грађани добију здравију животну средину. -Град Смедерево има одличну сарадњу са Министарством за заштиту животне средине на челу са министарком Вујовић. До сада смо имали пет или шест значајних пројеката за град, али посебно бих истакао замену котларнице Сењак са мазута на гас чија је вредност 35 милиона динара. Желим да истакнем да смо расписали тендер за уклањање дивљих депонија у сеоским Месним заједницама чија је вредност 300 милиона динара и биће спроведен у наредне три године - истакао је градоначелник Смедерева Јован Беч.

Министарка Ирена Вујовић је исказала велико задовољство чињеницом да по други пут обилази Смедерево, када је реч о пројекту на ком се интензивно ради. Поред тога, похвалила је све што је до сада урађено и нагласила да ће ресорно министарство наставити да сарађује са локалном самоуправом Смедерево и обезбедити сву неопходну подршку. -Ми смо се данас окупили испред вртића Дизниленд где је котларница Сењак у потпуности замењена. Желим да истакнем да поред вртића који ће се грејати на еколошки прихватљивији енергент гас, још 192 стана биће прикључена, као и 15-так локала и три породичне куће, а видећемо да се та мрежа и прошири. Дакле, у складу са тим значи да ће чак 15.200 квадрата бити покривено грејањем на гас - рекла је у свом обраћању министарка Ирена Вујовић.

Министарка је такође, похвалила рад локалне самоуправе на челу са градоначелником Јованом Бечом на трогодишњем  плану  за уклањање дивљих депонија, као и чињеницу да се интензивно ради на пројекту трансфер станице, и да ће министарство тај пројекат подржати.

Поред тога, министарка Вујовић је указала на то да се животна средина не поправља протестима, већ капиталним зеленим инвестицијама. -Министарство и Влада Републике Србије раде више него икада на решавању вишедеценијских проблема који се  никако не могу решити протестима, већ радом. Очекује нас изградња стотине километара канализационих мрежа, формирање рециклажних центара, замена котлова, постројења за прераду отпадних вода. Дакле, позивам грађане и медије да се информишу преко званичног сајта Агенције за заштиту животне средине и Завода за јавно здравље - рекла је министарка  Вујовић.

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ УГОСТИО МЛАДЕ СПОРТИСТЕ У ПРОСТОРИЈАМА ГРАДСКЕ УПРАВЕ

02.децембар 2021.

Данас су градоначелник Јован Беч и члан градског већа за спорт Саша Бранежац  у просторијама Градске управе Смедерево разговарали са младим надама нашег спорта и њиховим тренерима. Александар Менковић који је недавно освојио златну медаљу у КИК боксу у дисциплини К1 до 86 килограма и његов тренер Дејан Павић били су гости градоначелника и тим поводом разговарали о значају овог спорта, улагањима, потребама, али и освојеном злату. Важно је свакако истаћи да је Светско првенство било одржано у Италији у Лидо ди Јесолу, где је било окупљено 1593 такмичара из 59 земаља.  Поред тога, градоначелник је угостио и младе спортисте клуба ММА Фанатик Стефана Павловића, Михајла Миленковића, Стефана Зафировића, Анастасију Рајковић и  Љубицу Огаревић, као и њиховог тренера Николу Васиљевића, који су нашем граду донели медаље са такмичења у Врбасу и Кули.Важно је нагласити да је Анастасија Рајковић прва девојка из Смедерева која је ушла у октагон и освојила злато на регионалном турниру у Вршцу где је учествовало чак 30 клубова из осам земаља.

-Част ми је и задовољство да наш град има чиме да се похвали, младим и вредним спортским надама, које треба у будућности да буду идоли новим генерацијама које долазе. Хвала вам што имамо чиме да се поносимо и што сте на најлепши начин приказали боје нашег града. Такође, желим да нагласим да ће град Смедерево наставити да улаже у спорт и подстиче младе људе да се активније баве спортом јер наша су деца наша будућност - рекао је градоначелник.

Градоначелник је такође са њима разговарао и о плановима  за будућност, како град може да им помогне и нагласио да ће град увек подржавати овакве активности.

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ О ПОТВРЂИВАЊУ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ 16. јануара 2022.године, НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

01.децембар 2021.

 

      На основу члана 14. став.1 и члана  21. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије", бр.104/2009 и 99/2011) и тачка 9. и 10., Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије", број 15/2012, 88/2018 и 67/2020, 40/21 и 90/21) члана 3. Закона о референдуму и народној иницијативи („Службени гласник Републике Србије", бр.111/2021) и члана 3 тачка 3. Упутства за обавештавање гласача о републичком референдуму(„Службени гласник Републике Србије", бр.113/2021),  Градска управа града Смедерева;

 

 

 ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА

              НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ О ПОТВРЂИВАЊУ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ 16. јануара 2022.године, НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

  

    

  

          Део Јединственог бирачког списка за подручје града Смедерева изложен је  у седишту  Градске управе  града Смедерева, Омладинска број 1 - канцеларија број 70, сваког радног дана  од 7: 30 - 15: 30 сати.

         Увид у део Јединственог бирачког списка за подручје града Смедерева, врши се у Градској управи Смедерево, путем рачунарске опреме, уношењем јединственог матичног броја грађана, у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

        Захтеве  за промене у делу Јединственог бирачког списка, грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији  града Смедерева, могу поднети Градској управи, најкасније до дана закључења бирачког списка, односно  закључно са 31. децембром  2021. године.

        Грађани могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак, да ће на предстојећем републичком референдуму, гласти према месту свог боравишта у земљи (изабарано место гласања), најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка односно закључно са 25.  децембром  2021. године.

 

                            

 

                                                                                           НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ

  

                                                                                                     Милко Мишковић

 

       Број : 014 - 1/2021-09                                                      

       у Смедереву 01. децембар 2021.године                  

 

       Овде можете да погледате или преузмете обавештење у пдф фајлу.           

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИЦИМА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

29.новембар 2021.

Данас 29.11.2021. године, градоначелник Смедерева Јован Беч је у просторијама Градске управе одржао састанак са председницима Месних заједница и тим поводом указао на значајне пројекте који су планирани и реализацију истих у предстојећем периоду. Указао је на чињеницу да је један од главних приоритета путна инфраструктура, санација дивљих депонија и ударних рупа посебно у сеоским Месним заједницама, постављање гребаног асфалта, уређење атарских путева. -Морам да истакнем да се готово ништа није радило на територији сеоских Месних заједница протеклих година. Као неко ко долази са села, радићу са својим тимом много активније на томе да наша села добију боље путеве, квалитетније осветљење по сеоским улицама, као и на санацији дивљих депонија, обезбеђивању спортских терена за нашу децу, уређењу Домова културе - рекао је у свом обраћању градоначелник Јован Беч.

Градоначелник је у свом обраћању указао и на неке од приоритетних пројеката. -Ове године је за потребе уређења атарских путева издвојено 36 милиона динара и искрено се надам ако нам временске прилике то дозволе биће завршено до краја године. Сеоске Месне заједнице, које су нам један од приоритета ове године добиће 42 километара гребаног асфалта. Такође спомено бих  пројекат Јавно-приватно партнерство где је у плану да се у наредне три године асфалтира 200 километара пута, од чега ће 100 километара бити у граду, а других 100 километара у селима - посебно је нагласио градоначелник.

Један од приоритета је како је рекао градоначелник Јован Беч и пројекат Јавно приватно партнерство за осветљење, који ће бити једна од тачки дневног реда на предстојећој Скупштини града. Наиме, циљ је да се путем наведеног пројекта замени чак 17 хиљада живиних светиљки лед расветом до краја следеће године. -Посебно желим да нагласим да је расписан тендер за уклањање дивљих депонија у свих 27 сеоских Месних заједница чија је вредност близу 300 милиона динара. Такође, захваљујући доброј сарадњи са Министарством за заштиту животне средине ради се на пројекту постављања трансфер станице. То је дуг период, али радићемо на томе свакодневно како би нашим суграђанима омогућили чистију и здравију животну средину - рекао је градоначелник Јован Беч.

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА СМЕДЕРЕВА

21.новембар 2021.

Свечаном седницом Скупштине града Смедерева, данас је обележен Дан града Смедерева, подсећајући на Аранђеловдан 1805. године, када је турски заповедник диздар Мухарем Гуша предао кључеве древне тврђаве вођи српских устаника, Вожду Карађорђу.

Након химне, у извођењу ученице Музичке школе ,,Коста Манојловић'' из Смедерева, присутни су имали прилике да погледају филм о достигнућима Града Смедерева током предходног периода. Председница Скупштине Града Смедерева Весна Киш Костић  је поздравила присутне пригодним говором и подсетила на значај обележавања овог датума у нашем граду. Тим поводом истакла је да нас историја опомиње, подсећа и мотивише да радимо још више и преданије, како би будућим генерацијама оставили град који ће им бити инспирација, као и нама данас.

Градоначелник Смедерева Јован Беч је поздрављајући госте и честитајући Дан града и домаћинима крсну славу, истакао да је Смедерево данас модеран град, који предњачи на свим пољима, пре свега у инфраструктури, али и отварању нових радних места, стварању повољних услова за живот и рад свих наших суграђана. Такође, у свом обраћању подсетио је на инвестициона улагања, улагања у спорт, омладину, образовање, здравство, као и све оно што представља развојну шансу нашег града.


 

 

РАСПИСАНА ЈАВНА НАБАВКА ЗА ИЗВОЂАЧА РАДОВА ПОВОДОМ ИЗГРАДЊЕ ЗУБНЕ АМБУЛАНТЕ

19.новембар 2021.

Данас је расписана јавна набавка за извођача радова поводом изградње новe, осавремењене зубне амбуланте чиме ће бити решен један од вишедеценијских проблема у нашем граду. Вредност радова процењена је на износ од 59 милиона динара без ПДВ-а, а почетак радова се очекује у првом кварталу следеће године. Након завршетка радова на наведеном пројекту, очекује се и почетак радова на изградњи централног вртића на месту постојеће зубне амбуланте.

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБАЂАЊА СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

30.октобар 2021.

Опелом, полагањем венаца и пригодним програмом код Споменика погинулим ратницима у Првом светском рату, данас је обележен 30. октобар - Дан ослобађања Смедерева у Првом светском рату.

После парастоса који су служили свештеници храма Светог Ђорђа, венце су положили представници:

Гарнизона Војске Србије,

Делегација Града Смедерева,

Удружење потомака ратника 1912-1918. година

Градски одбор СПС-а,

Удружење потомака 1912-1918. подружница Липе,

Градски одбор СУБНОР-а Смедерево,

Удружење Наша спона,

Удружење Треће доба

Присутнима се обратио председник Удружења потомака ратника 1912-1918. Бранко Милановић, који је подсетио на значај обележавања овог датума у нашем граду. -На данашњи дан пре тачно 103. године у 10:30 чула су се ова звона и најавила да је Смедерево слободан град. То је оно чиме можемо да будемо поносни, пре свега на наше потомке који су дали живот да би смо ми данас уживали слободу. Ми не можемо да се меримо са Колубаром, Цером, Кајмакчаланом, Солуном, али Смедерево је било значајна тачка од почетка како Балканских, тако и Првог светског рата - рекао је у свом обраћању Милановић. На крају свог обраћања присутнима се захвалио и нагласио да се нада да ће се наредних година скупити на овом месту и више људи јер само тако можемо да се одужимо за све оно што данас имамо.

 

СВЕЧАНО УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 20 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У СМЕДЕРЕВУ

26.октобар 2021.

У Смедереву данас, 26. октобра 2021. године уручени кључеви од двадесет станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште у Смедереву. Финансијска средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и комунална инфраструктура контрибуција Града Смедерева.

Догађају су присуствовали Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Смедерева, Леонета Пајер, представница Делегације Европске уније у Србији, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

 

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА СМЕДЕРЕВА

22.октобар 2021.

 

Дана 21. октобра, у великој сали Скупштине града, одржана је четврта редовна седница Савета за координацију послова безбедности на путевима града Смедерева. Седницом је председавао Бранисал Дробњаковић председник Савета, а поред чланова Савета, седници су присуствовали и заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић, представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије на челу са Томиславом Петровићем, начелником Одељења за локалне самоуправе и представници Јавног предузећа ,,Урбанизам'' Смедерево и Градске управе, као и професор доктор Милан Вујанић.

Кључне теме одржане четврте седнице Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима Смедерева односиле су се на презентацију извршених услуга по наруџби града Смедерева а по Програму Савета за 2021. годину путем јавних набавки.

Град Смедерево ће у складу са својим могућностима и потребама наставити да улаже у безбедност у саобраћају, а пре свега у безбедност деце како школског узраста, тако и оне најмлађе.

 

СЕДАМДЕСЕТ СЕДАМ ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА СМЕДЕРЕВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

16.октобар 2021.

Данас је навршено 77 година од ослобађања Смедерева у Другом светском рату. На данашњи дан, 15. октобра 1944. године ослобођено је Смедерево. Борбе за ослобађање Смедерева вођене су од 14. до 16. октобра, када је немачки гарнизон у Смедереву приморан на капитулацију. У знак сећања на тај дан, као и ради одавања поште херојима који су давали своје животе за слободу Смедерева, венце је положила:

Делегација Града Смедерева,

Градски одбор СУБНОР-а Смедерево,

Градски одбор СПС-а,

Удружење добровољаца, њихових потомака и поштавалаца ослободилачких ратова 1912-1918,

Удружење потомака ратника 1912-1918

Присутне је поздравио и Ранко Вишекрунић који се у име градског одбора СУБНОР-а обратио и подсетио на значај обележавања овог догађаја. -Другарице и другови, уважени суграђани, октобарски дани су дани слободе које са поносом славимо у нашем граду. Стога Вас позивамо да за две недеље, 30. октобра поносно обележимо ослобађање Смедерева у Првом светском рату-истакао је Вишекрунић.

На крају свог излагања све присутне је поздравио традиционалним слободарским поздравом СМРТ ФАШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ.

 

Потписан уговор за манифестацију Михољски сусрети села

28.септембар 2021.

У Министарству за бригу о селу у области традиције на селу и очувања културно- историјских садржаја, са циљем заустављања даљег исељавања села, данас је у име града Смедерева Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника града Смедерева потписала уговор о додели бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

 

Министарство за бригу о селу, на основу Уредбе Владе Републике Србије, спровело је програм доделе бесповратних средстава за организовање манифестације „Михољски сусрети села“. Средства је добило 68 јединица локалне самоуправе у којима учествује преко 900 села.

 

ОТВОРЕНА 134. СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН

10.септембар 2021.

Смедеревска јесен је привредно-туристичка манифестација, која се сваке године одржава у месецу септембру, у славу грожђа и вина Смедеревског виногорја. Последњих година ,,Смедеревска јесен'' је прерасла у најзначајнију туристичко-привредну манифестацију Подунавског округа. Међутим, ове године услед пандемије биће обележена у знатно мањем обиму, али свакако са свим карактеристикама које је чине.

Градоначелник Смедерева Јован Беч отворио је ову 134. Смедеревску јесен. Тим поводом, поздравио је све суграђане и још једном указао на чињеницу да је Смедерево град богат традицијом и културном баштином. Такође, указао је и на чињеницу да је Смедерево град који негује традицију одржавања Смедеревске јесени, која је једна од најстаријих манифестација у Србији.

 

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ДЕЧИЈЕГ ИГРАЛИШТА НА ДУНАВСКОМ КЕЈУ

20.август 2021.

 

 Као што смо и обећали, завршена је реконструкција дечијег игралишта на Дунавском кеју у Смедереву.

Игралиште је формирано 2011.године и након 10 година су се стекли услови, а и обавеза за реконструкцију дечијег игралишта, како би се игралиште прилагодило правилнику о безбедности дечијих игралишта према потребама деце. Формиран је нови земљани слој на бетонској подлози , избетонирана је укупна површина игралишта и залепљене су гумене анти-стрес подлоге. Све дечије справе су репариране, постојећи метални делови су ошмирглани и пребојени, а дрвени делови су уграђени нови. Игралиште је ограђено заштитном оградом према индустријској прузи и уграђена је адекватна јавна расвета. У наредном периоду, када се стекну климатски услови, извршиће се садња траве по ободу игралишта. Репариране су 4 парковске клупе и постављене још 2 нове као и 4 нове канте за отпатке.

Извођач радова је фирма „ Џунгла 035 „ из Јагодине, а надзор над извођењем радова је ЈП Урбанизам. Уговорена вредност радова је 7 милиона и 660 хиљада динара без ПДВ-а. Ово је само почетак радова на уређењу Дунавског приобаља у зони Веслачког клуба, а следећи парк који је у плану за уређење јесте спомен-парк Три хероја.

Деца су наша будућност, морамо да радимо за њихово боље сутра, као и за њихово боље детињство.

 

 

УРЕЂЕЊЕ АТАРСКИХ ПУТЕВА

19.август 2021.

 

 

Данас је градоначелник Смедерева  Јован Беч  са сарадницима обишао почетак радова на уређењу атарских путева у Месној заједници Добри До. Извођач  радова је фирма Nesam inženjering d.o.o. из Смедеревске Паланке. У наредном периоду планирано је уређење 23 километара путне инфраструктуре у 27 сеоских и једној градској Месној заједници, где ће бити уложено око 36 милиона динара.

 

Као што је обећано, наставља се са спровођењем активности на уређењу путне инфраструктуре. Циљ нам  је да свака градска и сеоска Месна заједница буде уређена и да  омогућимо  сваком нашем житељу услове за неометано одвијање свакодневних животних активности - истакао је градоначелник Јован Беч.

 

 

ЗДРАВА ЖИВОТНА СРЕДИНА ПРИОРИТЕТ ЗА ГРАД СМЕДЕРЕВО

06.август 2021.

  

 

 Данас је град Смедерево посетила министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, која је са градоначелником Смедерева Јованом Бечом обишла котларницу на Сењаку. Наком тога,  у Градској управи Смедерево потписали су уговор везан за замену исте котларнице са мазута на гас у вредности од 35 милиона динара. Поред тога, град Смедерево је захваљујући Министарству за заштиту животне средине добио и еко-чистилицу која не производи аерозагађења и омогућава дезинфекцију терена, као и 120 контејнера.

Том приликом, министарка Вујовић је рекла да јој је изузетна част да седи поред градоначелника једне локалне самуправе која води рачуна о екологији свог града и о здрављу својих грађана. Такође, нагласила је да ће сарадња на пољу екологије у Смедереву бити настављена, и похвалила локалну самоуправу јер се од почетка године пријавила на све пројекте које је расписало Министарство за заштиту животне средине. Градоначелник Јован Беч се у има града Смедерева захвалио министарки Вујовић и Министарству  за заштиту животне средине на указаном поверењу и подршци коју дају да Смедерево буде еколошки чист град.

 

Конверзија котларница у Смедереву

03.август 2021.

 

 Посебним закључком Владе Србије град Смедерево је добио 35 милиона динара за конверзију котларнице Сењак са мазута на гас. Градоначелник Смедерева Јован Беч је том приликом истакао да ћемо на овај начин решити дугогодишњи проблем загађења ваздуха у нашем граду, као и да ће наставити да раде на пољу заштите животне средине, јер је циљ да деца расту у здравом животном окружењу. Такође, посебно се захвалио Министарству за заштиту животне средине и министарки Ирени Вујовић на указаном поверењу и подршци коју даје грађанима Смедерева.

Подсећања ради, на одржаној седници Скупштине града  је донета одлука о изради плана детаљне регулације за градску топлану, и тренутно се ради на изради пројекта за конверзију котларнице са мазута на гас у улици Милоја Ђака.

 

Сајам запошљавања

19.јул 2021.

 
 
 Компанија ПКЦ у сарадњи са градском Управом Смедерево, организује сајам запошљавања у Скупштинској сали градске Управе дана 21.07.2021. године од 12 до 14 часова. Ова компанија успешно послује у нашем граду пуних седам година, а са жељом да прошири свој успешни тим, позива све заинтересоване грађане да посете сајам.
 

 

ОТВОРЕНА ФОНТАНА НА ТРГУ У СМЕДЕРЕВУ

01.јул 2021.

 

Вечерас је Смедерево засјало новим, али опет старим сјајем јер су грађани захваљујући градоначелнику Јовану Бечу добили фонтану која припада овом граду. Наиме, још једном је градоначелник на делу показао колико му је битно мишљење његових суграђана и остварио дато обећање да градска фонтана буде готова до краја јуна месеца.

Важно је нагласити да је овај догађај окупио велики број грађана Смедерева, али на првом месту децу, на чијим се лицима могао видети осмех и задовољство чињеницом да је наш град добио оно што му је и припадало. Нова фонтана на тргу у Смедереву је место које ће окупљати све наше суграђане који ће уживати у њеним лепотама, али и привлачити многе знатижењне туристе да је обиђу. Градоначелник поручује да ће и даље марљиво радити на томе да наш град буде један од лепших и по квалитету живота бољих у Србији, као и да му је мишљење његових суграђана врло важно приликом доношења одлука које су битне за град.

 

ПОСТАВЉАЊЕ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ЗА ИЗГРАДЊУ ВРТИЋА У ДРУГОВЦУ

28.јун 2021.

Данас је заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић са амбасадором Сједињених Америчких Држава присуствовала полагању камена темељца за изградњу вртића у Друговцу. Том приликом амбасадор САД-а Ентони Годфри је истакао да му је изузетна част и задовољство да у име пријатељства САД и Србије може да присуствује свечаном полагању камена темељца за изградњу једне важне институције за живот села као што је вртић. Такође, истакао је да ће то бити једно безбедно место на коме ће васпитачи и деца моћи да се посвете учењу и раду. Поред тога захвалио се заменици градоначелника на присуству и рекао да се унапред радује да се кроз пар месеци врати на то исто место и свечано отвори вртић. Заменица градоначелника се посебно захвалила амбасадору САД-а у име града Смедерева на указаном поверењу и подршци коју смо добили за изградњу вртића.

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЈОВАН БЕЧ СВЕЧАНО НАГРАДИО НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ

28.јун 2021.

 

 

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч са својом сарадницом Милицом Мијатовић и чланом Градског већа за образовање Мишом Ивковић у Основној школи Димитрије Давидовић присуствовао награђивању најбољих ученика и спортиста. Наиме, градоначелник је имао ту част да награди најбоље ученике и спортисте и на тај начин их додатно стимулише, како њих, тако и другу децу да раде на свом усавршавању и образовању. Такође, поручио им је да наставе тим путем, јер они су наш понос и наша будућност.

 

БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО У АТЛЕТИЦИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

26.јун 2021.

 

Смедерево је данас домаћин првенства Балкана за атлетичаре, а на отварању ове манифестације градоначелник Смедерева Јован Беч је имао ту част да угости нашег председника Александра Вучића, са којим је обишао атлетску стазу и тврђаву. Том приликом председник је поручио да ће држава помоћи тај спорт и направити све што још буде потребно за атлетику, али и нагласио да је Смедерево као град напредовало.

Иначе, првенство Балкана у атлетици за сениоре и сениорке 74. по реду које се одржава у нашем граду, доводи нам такмичаре из 19 земаља чланица Балканске атлетске федерације, више од 450 атлетичара, тренера и официјалних лица.

Првенство балкана једно је од најмасовнијих атлетских такмичења, а захваљујући Атлетском савезу Србије Смедерево је на челу са нашим градоначелником имало ту част да буде домаћин овог такмичења које ће остати записано као једно од највећих у спортској историји града.

 

 

ОТВОРЕН ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ 38. НУШИЋЕВИ ДАНИ

16.јун 2021.

 

 

 

Позоришни фестивал 38. Нушићеви  дани у Смедереву традиционално је отворен јуче, 15.06.2021. године у 19.15. У складу са тим венац је  на споменик великом српском комедиографу Браниславу Нушићу положила делегација града Смедерева заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и чланица већа за културу Маја Ћирковић. Након тога, била је отворена изложба  ,,Сва  лица српског дипломате Бранислава Нушића''. Позоришни фестивал је отворила Маја Ћирковић и тим поводом истакла ,,Нушић је у то нема сумње, камен темељац српске  комедије на преласку деветнаестог у двадесети век. Он је дуги низ година био стожер репертоара свих позоришта Србије, а за Србе уопште - репер појма хумора, аналогија ликова и ситуација из којих се црпи искуство''.

 

 

 

Градоначелник Јован Беч уручио кључеве санитетског возила Дому здравља у Смедереву

08.јун 2021.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч уручио кључеве санитетског возила са комплетном медицинском опремом директорки Дома здравља Олгици Обрадовић. Вредност санитетског возила је 5 милиона динара. Ово је значајна инвестиција, којом град  поред тога што има за циљ да побољша постојаћу механизацију у нашем Дому здравља, жели на још један начин да покаже да је здравље наших грађана на првом месту, посебно у време пандемије од које нико није поштеђен.

Градоначелник је том приликом нагласио да је ово начин да се помогне свим нашим суграђанима, да добију бржу и бољу здравствену заштиту, као и да ће град и у будуће наставити да помаже здравствену установу, јер здравље наших грађана је приоритет.

Директорка Дома здравља је исказала велику захвалност на подршци коју добијају од града, посебно у време пандемије КОВИДА - 19 и још једном указала на значај обогаћивања возног парка још једним санитетским возилом.

 

ОБЕЛЕЖЕНА ОСАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ПЕТОЈУНСКЕ ЕКСПОЛОЗИЈЕ

05.јун 2021.

Парастосом код Спомен-костурнице на Старом гробљу и комеморативним скупом код Споменика 5. јун обележено је осам деценија од експлозије муниције у смедеревској Тврђави. Писак локомотиве у 14 сати и 14 минута, а претходно и звона цркве су означили тренутак када се тог 5. јуна давне 1941. године зачуо први прасак код главног улаза у Тврђаву, након чега је избио пожар.

У знак поштења према бројим жртвама овог трагичног догађаја венце су на Споменик 5. јун положили представници руководства града заменица градоначелника Марија Марковић-Ставрић и председница Скупштине града Весна Киш-Костић, СПС - а, као и бројна удружења. Важно је нагласити и присуство бака Јелице Јовановић, старице од  93. године која је поносно положила венац.

Поводом обележавања ове значајне годишњице у Музеју у Смедереву отворена је изложба ,,Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године - 80 година после'', на којој су приказане фотографије, као и богати архивски документи.

У складу са протоколом, изложбу Изабрани град, која представља део пројекта Обележавање осамдесет година од експлозије муниције у Смедеревској тврђави чију реализацију су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево, отворио је градоначелник Смедерева Јован Беч, његова саветница Милица Мијатовић и члан Градског већа за ресор културе Маја Ћирковић. Он се посебно захвалио ауторима изложбе на указаној части и доприносу да се на још један начин покаже поштовање бројим жртвама овог немилог догађаја.

 

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ И ПРЕДСТАВНИЦИ ХБИС СЕРБИА О ЕКОЛОГИЈИ И ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

03.јун 2021.

Градоначелник Смедерева Јован Беч, његова саветница Милица Мијатовић и начелник Градске управе Милко Мишковић, данас су са представницима компаније HBIS SERBIA разговарали о примени најсавременијих стандарда у области заштите животне средине.

Градоначелник се најпре захвалио представницима компаније на спремности да разговарају о свим питањима од важности за заштиту животне средине. Циљ овог састанка је био да се унапреде еколошки стандарди и услови живота у нашем граду. Између осталог, разматрано је и питање постављања дезо баријере у Вранову, као и да се у будућности направи студија изводљивости од значаја за екологију и заштиту животне средине у нашем граду. Компанија HBIS SERBIA је најавила и отварање најсавременијег постројења за прераду сировина у Смедереву, што је од великог значаја за наш град и представља кључну инвестицију у заштити животне средине.

Важно је нагласити да је градоначелник посебно истакао  значај примене највиших стандарда у овој области, али и посебно захвалио представницима компаније на уложеном труду и посвећености активностима које се односе искључиво на увођење најсавременијих технологија у складу са светским параметрима у области екологије.

 

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ПРИОРИТЕТ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

01.јун 2021.

Град Смедерево је у циљу подстицања образовања ученика и студената  расписао Јавни позив за доделу финансијске помоћи ученицима и студентима на територији Града Смедерева. За подстицање образовања ученика и студената на територији Смедерева за школску 2020/21. годину, Град је Одлуком о буџету града Смедерева обезбедио новчана средства у износу од 6.000.000,00 динара.

Између осталог, издвојена су финансијска средства за пет ученика са инвалидитетом; тридесет студената првог и другог степена студија који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 7,00;  петнаест студената првог и другог степена студија који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 9,00; пет студената првог и другог степена студија са инвалидитетом; петнаест ученика средњих школа II, III и IV разреда који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 4,00 и десет ученика средњих школа II, III и IV разреда који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 4,75 и освојили једно од прва три места у индивидуалној конкуренцији на републичком или међународном такмичењу.

Како је градоначелник Смедерева Јован Беч истакао, подстицање образовања ученика и студената у нашем граду је један од приоритета локалне самоуправе, тако да ће ова пракса и у будуће бити настављена, јер су млади, вредни и амбициозни људи будућност нашег града и државе.

 

ЗА 50 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА 556 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОТРЕБЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ГРАЂАНА

26.мај 2021.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч потписао Уговор о наменским трансферима у социјалној заштити са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. За потребе нашег града издвојена су средства у износу од 12.773.452,00 динара. Из уверења да одговорност за препознавање и мапирање потреба локалног становништва треба да буде на јединицама локалне самоуправе, настали су наменски трансфери као могуће решење и инструмент подршке централног нивоа власти усмерен на локалним самоуправама. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је 2016. године отпочело са применом наменских трансфера за јединице локалне самоуправе, непосредно по доношењу Уредбе о наменским трансферима. Према речима министарке Дарије Кисић-Тепавчевић  ,,Социјална заштита становника Србије је приоритет државе, а осмех и задовољство људи су наша стална мисија''. Градоначелник је захвалан Влади Републике Србије и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са министарком Даријом Кисић-Тепавчевић на указаном поверењу и средствима која су издвојена за потребе наше локалне самоуправе.

 

Градоначелник уручио пехаре на одржаним Спортским играма села

24.мај 2021.

У петак 21. маја градоначелник Смедерева Јован Беч  је првопласираним екипама на одржаним Спортским играма села уручио пехаре и том приликом Радинцу, иначе селу које је после врло изједначених борби у девет дисциплина освојило прво место у генералном пласману, пожелео много успеха у наставку такмичења на коме ће представљати наш град. Важно је нагласити да су ове године Спортске игде села одржане на иницијативу Спортског савеза Србије, у сарадњи са градом и Савезом спортова Смедерево. Радинац као село које је било првопласирано славио је победу у фудбалу, одбојци, шаху, скоку у даљ из места. Друго место заузео је Биновац који се показао као најбољи у обарању руку, док је треће место припало Вранову које је доминирало у надвлачењу  конопца, бацању камена са рамена и рвању. Градоначелник је и овим поводом нагласио важност бављења спортом за сваког од нас, посебно у време пандемије, када је најважније сачувати здравље сваког појединца.

 

ПРИМОПРЕДАЈА ВИШЕПОРОДИЧНОГ СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА У УЛИЦИ ЈОЗЕФА ШУЛЦА У СМЕДЕРЕВУ

17.мај 2021.

Данас је спроведена примопредаја вишепородичног стамбеног објекта у Смедереву, којој је присуствовао градоначелник Јован Беч, саветница градоначелника Милица Мијатовић и начелник Градске управе Милко Мишковић.

Стамбени објекат је намењен обезбеђивању стамбених решења за најугроженије, односно расељена лица. У складу са Регионалним стамбеним програмом у Републици Србији корисници су лица које су услед догађаја из периода од 1991. до 1995. године стекла статус расељених лица у Републици Србији. Финансијска средства за реализацију изградње двадесет стамбених јединица обезбеђена су кроз донаторска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе и кроз учешће Града. Радови су према плану трајали 345 дана. Избор корисника за доделу стамбених јединица у оквиру објекта спровела је Комисија састављена од представника Града и Комесеријата, коју је именовао и формирао градоначелник града Смедерева. Структура самбених јединица је следећа, постоји девет гарсоњера, пет једноипособних, пет двособних и један двоипособан стан.

 

СМЕДЕРЕВО У ЗНАКУ МАЛОГ ФУДБАЛА, ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО НАШЕ ОМЛАДИНЦЕ

14.мај 2021.

Данас је у просторијама Градске управе у Смедереву градоначелник Јован Беч са својом саветницом Милицом Мијатовић угостио клуб Малог фудбала и уручио медаље Фудбалског Савеза Србије за освојено друго место у футсалу. С друге стране капитен и омладински репрезентативац Србије млади Андрија Маријановић  је у знак захвалности и подршке коју добија клуб од града, уручио градоначелнику медаљу. Градоначелник је приликом уручивања медаља рекао младим фудбалерима да требају бити поносни на остварене резултате, честитао им на освојеном другом месту и пожелео пуно успеха у даљем раду. Такође, истакао је да ће град и у будуће улагати у младе спортисте јер су управо они велике наде наше државе.

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО МЛАДОГ ПРВАКА БАЛКАНА У ГРАДСКОЈ УПРАВИ

13.мај 2021.

Градоначелник Смедерева Јован Беч заједно са саветницом Милицом Мијатовић и чланом Градског већа за ресор спорта и омладине Сашом Бранежцем угостио је данас у Градској управи младог и прослављеног спортисту Немању Гавриловића који је освојио златну медаљу у категорији до 61. килограм у боксу, на Првенству Балкана које се одржало у Загребу. Градоначелник је честитајући Немањи, истакао да ће град Смедерево, и поред свих досадашњих улагања како у бокс, тако и у друге спортове, наставити да ради на побољшању услова тренирања и рада за све младе људе. Такође, нагласио је важност бављења спортом за будуће генерације, јер се кроз спорт обликују праве вредности код младих људи, а посебно када су људи као Немања идоли будућим нараштајима.

 

Обележавање дана победе над фашизмом

09.мај 2021.

Химном и минутом ћутања данас је одата почаст жртвама Другог светског рата

  

Венце су код споменика у Парку три хероја положиле делегације Града Смедерева заменица градоначелника Марија Марковић - Ставрић и члан Градско већа Дејан Миленковић, Градског одбора СПС - а, Градског одбора СУБНОР - а, Удружење потомака ратника 1912-1918. и Друштво за развој братских односа Руска Федерација-Република Србија-Република Белорусија из Смедерева.

Након полагања венаца, окупљенима се обратио и представник Градског одбора СУБНОР - а Ранко Вишекрунић.

,,Другови и другарице, поштовани суграђани част ми је да се данас испред СУБНОР - а града Смедерева обратим. Сакупили смо се данас, испред бисти народних хероја смедеревског краја Ивана Стевановића - Србе, Миленка Стојковића - Миће и Светомира Младеновића - Свете да подсетимо на данашњи дан када је после 49. месеци смртоносних битака Хитлерова солдатеска у Берлину са белом заставом подигла руке и признала крах пред удруженим народима међу којима је наш дао крупан допринос победи и златним словима се уписао у славни део историјске истине.''

Свој говор Ранко Вишекрунић је завршио познатим поздравом ,,Смрт фашизму, слобода народу''.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

06.мај 2021.

Локална самоуправа је још једном препознала потребе Јавног комуналног предузећа ,,Водовод'' и издвојила средства за набавку цистерне пијаће воде. Прошле године имали смо летo са високим температурама, али није било искључења воде и планираних рестрикција. Циљ набавке ове цистерне био је да се у тим тренуцима омогући грађанима узимање воде и на местима где не постоје јавне чесме.

 

Обележена градска слава – Васкршњи понедељак

03.мај 2021.

Грађани Смедерева прославили су у понедељак, 3. маја - Васкрсни понедељак, градску славу. Литија коју је предводило руководство Цркве и града Смедерева, заједно са суграђанима обишла је круг око Храма Светог Георгија, а затим се вратила у Храм где се приступило резању славског колача. Сечењу славског колача присуствовали су представници локалне самоуправе, градоначелник Јован Беч, заменица градоначелника Марија Марковић - Ставрић, саветница градоначелника Милица Мијатовић, председница Скупштине града Весна Киш - Костић, заменик председнице Скупштине Бранче Стојановић, чланови Градског већа и бројни грађани Смедерева. Након служења Свете архијерејске литургије верници су послужени житом, славским колачем и фарбаним јајима.

Важно је нагласити да се смедеревска литија одржавала и у време деспота Ђурђа Бранковића, а од 2002. године, према скупштинској одлуци, истог дана обележава се и градска слава.

 

Одржана 26. редовна седница Градског већа града Смедерева

28.април 2021.

 

ОДРЖАНА 26. РЕДОВНА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА ГРАДА СМЕДЕРЕВА

  

      Дана 28. априла у просторијама Градске управе Смедерева одржана је 26. редовна седница градског већа. На седници је било размотрено неколико тачака дневног реда, међу којима се посебно издвајају три.

      Прва тачка дневног реда односила на Предлог локалног акционог плана запошљавања града Смедерева за 2021. годину. Наиме, овим Акционим планом је предвиђено да локална самоуправа може до 30.04.2021. године, преко надлежне филијале Националне службе за запошљавање, поднети захтев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за учешће у финансирању програма или мера активне политике запошљавања у 2021. години. Финансирање активне политике запошљавања обавља се из средстава буџета Града, буџета Републике Србије, средстава донација, кредита, као и из средстава доприноса за случај незапослености и других извора. Сходно томе, средства која су опредељена за ове намере из буџета града Смедерева су у износу од 15 милиона динара.

 


 

     Као друга битна тачка дневног реда, разматран је Предлог закључка о утврђивању опредељеног износа средстава за подстицање образовања ученика и студената на територији града Смедерева за школску 2020/2021. годину. За подстицање образовања ученика и студената на територији града Смедерева издвојена су средства у износу од 6.000.000,00 динара. Средства су намењена за следеће категорије корисника: за пружање финансијске помоћи ученицима средњих школа другог, трећег и четвртог разреда; за финансијску помоћ ученицима средњих школа са инвалидитетом, затим финансијска помоћ студентима на првом степену студија; за посебне облике усавршавања ученика; финансијска помоћ студентима са инвалидитетом.

     Поред наведеног, потребно је истаћи и тачку дневног реда која се односи на давање сагласности за упис 20% већег броја деце од Законом утврђеног броја у формираним васпитним групама у Установи, с обзиром да мрежом објеката и постојећим капацитетима, не могу бити обухваћана сва деца према исказаним потребама родитеља. Наком спровођена наведеног Програма створиће се могућност за отварање нових 440 места за упис деце.

 

Градоначелник Јован Беч примио вакцину против Ковида-19

26.април 2021.

 

Поштовани суграђани,

 

       Данас сам примио вакцину Спутњик V, у Спортској хали Смедерево, где се од данас врши вакцинација сваког радног дана од 8h до 20h, без претходног заказивања. Поред вакцине Спутњик V тренутно је доступна и вакцина АстраЗенека, а сутра нам стижу и одређене количине кинеске вакцине Синофарм. Драго ми је да видим доста људи који су дошли да приме вакцину и позивам и друге суграђане да се вакцинишу, с обзиром да се имунизација становништва показала као најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља.

 

 

 

 

Од 28.04. ће се вршити вакцинација и ревакцинација становништва по селима исто тако без претходног заказивања.

 

Обавештење о имунизацији

23.април 2021.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИМУНИЗАЦИЈИ

  

 

     Обавештавамо грађане да је Влада Републике Србије обезбедила Фајзер и Спутњик V вакцине за имунизацију становништва без заказивања термина у циљу да се помогне што већем броју грађана који желе да се пријаве на имунизацију. Имунизација грађана без заказивања термина биће могућа само за држављане Републике Србије, као и за стране држављане са сталном пријавом боравка.

 


      У овом времену неизвесности и борбе против пандемије изазване вирусом COVID-19, важан чинилац сигурности и безбедности свих грађана јесте имунизација становништва која се показала као најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља.

      Званичан допис Јединица локалне самоуправе, можете погледати или преузети ОВДЕ.

 

2. редовна седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева

15.април 2021.

 

       Дана 14. априла у Скупштинској сали Градске управе одржана је 2. редовна седница савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева.

       Седници су, поред свих чланова савета, присуствовали градоначелник града Смедерева Јован Беч, саветница градоначелника Милица Мијатовић, председница Скупштине града Весна Киш Костић и заменик председника Скупштине града Бранче Стојановић.

        Седници је председавао председник савета Бранислав Дробњаковић.

       Чланове савета је поздравио градоначелник града Смедерева Јован Беч и том приликом пожелео им успешан рад на спровођењу Програма рада истакавши да се искрено нада да ће, као и до сада, савет деловати на прави начин у циљу повећања безбедности  саобраћаја  на  путевима  града.

 

 

       Савет је усвојио извештај о раду са финансијским извештајем у 2020. години који ће бити достављен Градском већу града Смедерева на разматрање и усвајање. Такође је извршен и договор око спровођења Програма рада савета у овој години за чије спровођење су формиране радне групе  по одређеним областима деловања.

        Информацију о тренутном стању у безбедности саобраћаја је поднео члан савета, командир Саобраћајне полиције ПУ Смедерево, Урош Миличевић. Констатовао је да је безбедност саобраћаја од почетка ове године на знатно већем нивоу него у истом периоду 2020. године. При том се командир Саобраћајне полиције захвалио граду и руководству града на великој помоћи у материјалном опремању Саобраћајне полиције што је значајно допринело њеној ефикасности у откривању и сузбијању прекршаја у саобраћају.

      На седници су извршене и презентације избора будућих локација система контроле брзине кретања возила путем видео надзора (камера) на државним путевима (Обрад Муњас испред Групе за саобраћај Градске управе), студије изводљивости изградње пешачко-бициклистичке стазе од Смедерева до Југова (Ненад Урошевић и Срђан Поповић испред ЈП „Урбанизам" Смедерево) и Плана одрживе урбане мобилности за град Смедерево (дипломирани саобраћајни инжењер из Смедерева Никола Стојановски). Све презентације су поздрављене од чланова савета и по истима су донети одговарајући закључци.

 

Бесплатна подела садница

05.април 2021.

 

    Обавештавамо грађане да ће се  у петак 09.04.2021.године  од 12 часова на Градском тргу вршити подела бесплатних садница Белог јасена у оквиру реализације пројекта „Засади свој хлад", а на основу анкете Зеленог развојног центра.

 


 

 

    Грађани који су заинтересовани да учествују у акцији, могу преузети своју садницу уз коју добијају упутство како посадити дрво са везицом на коју могу да упишу име и датум садње.

    Обезбеђена је једна садница по особи, а подела ће се обавити уз придржавање  прописаних епидемиолошких мера.

 

Почео упис деце за вртић преко портала Е-управе

01.април 2021.

 

Поштовани родитељи / старатељи,

данас 01. априла 2021. године почела је електронска пријава за упис у ПУ „Наша радост" Смедерево.

Рок пријаве је  до 23.04.2021. године

Електронску пријаву преко Портала еУправе, можете извршити путем сл. линка:

 https://euprava.gov.rs/usluge/5601

 

 

 

Оригинални образац за пријаву детета у предшколску установу, на српском језику, можете преузети на сл. линку:

 https://euprava.gov.rs/media/Zahtev%20za%20upis%20dece%20u%20predskolsku%20ustanovu.pdf

Уколико имате техничких питања око попуњавања обрасца или пријаве на Портал еУправе, одговоре потражите на сл. линку:

 https://euprava.gov.rs/kontakt

Упутство за родитеље налази се на страници ПОМОЋ.

 

Додатну подршку можете добити електронским путем: upisvrticsd@gmail.com

или телефонским позивом од 9 до 13 часова радним данима.

 

Телефон Установе: 026/4622 158

контакт особа: Јасна Реџић 064/6577 417

 

Посета Државног секретара МДУЛС граду Смедереву

31.март 2021.

 

     Државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Стеван Глигорин посетио је данас Смедерево, где је разговарао са градоначелником Јованом Бечом, саветницом градоначелника за област инвестиција и економског развоја Милицом Мијатовић, начелником Градске управе Милком Мишковићем, замеником начелника Градске управе Бојаном Милутиновим и члановима мобилног тима за инклузију Рома а у вези са пријављивањем и спровођењем имунизације ромског становништва  против Covid- 19.

 

 

      Једна од тема разговора била је степен информисаности ромске популације о вирусу Covid-19, заинтересованости за имунизацију, току пријављивања за вакцинацију, али и о положају Рома и ангажованости локалне самоуправе на решавању проблема са којима се ромска популација суочава.

 

 

       Након разговора и упознавања са досадашњим током исказивања заинтересованости и пријаве Рома за вакцинацију, као и њиховог информисања о значају имунизације против Covid-19, државни секретар Стеван Глигорин обишао је ромско насеље у Вранову, једно од три ромска насеља у Смедереву, у коме живи преко 50 породица, где је разговарао са локалним становништвом о имунизацији, али и о другим изазовима са којима се ромска популација у овом граду суочава.

 

ПРИЈАВА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

30.март 2021.

 

 

 

 

     Обавештавају се грађани да ће се почев од 29.03.2021.године пружати помоћ у поступку регистрације  за вакцинацију путем е-управе заинтересованих за вакцинисање против вируса - COVID-19, сваког радног дана од 7:30 часова до 15 часова и то на шалтеру бр.1 Услужног центра Градске управе Смедерево као и у сеоским и градским МЗ.

 

САСТАНАК СА ПКЦ-ОМ

30.март 2021.

    Данас смо у просторијама  Градске  управе  одржали  састанак са представницима фирме PKC Group. Поред менаџера Ненада Москића и Ђорђа Жиропађе, састанку је присуствовала и саветница  градоначелника за област инвестиција и економског развоја Милица Мијатовић. Упркос пандемији ова фирма убрзано шири своје капацитете. У корист тога говори чињеница да су пре пандемије имали 2.000 запослених, а за последњих годину дана тај број се увећао за око 1.000. Услед повећаног обима посла и нових пројеката који су у плану, они су исказали потребу за нових 300 радника, а ту спадају и особе са ивалидитетом.

 

       

 

    Сви који су заинересовани да буду део успешног тима PKC Group, могу предати своје радне биографије на портирници фирме или на следећем линку: https://www.pkcgroup.com/careers/serbia/prijava-za-posao.html

 

Радови на локацији Липска рампа

26.март 2021.

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће се у периоду од 27.03. до 31.03.2021. године  на локацији „Липска рампа" у Смедереву изводити грађевински радови на реконструкцији коловоза раскрснице државног пута  IБ реда број 14 и Улице Црвене армије.

Радове ће изводити Предузеће за путеве Пожаревац, по налогу управљача државних путева „ЈП Путеви Србије".

За време трајања радова на овој локацији важиће измењени режим одвијања саобраћаја у смислу његовог преусмеравања и то на следећи начин:

Из правца Ковина - државни пут IБ реда број 14 - ул. Липски пут - ул. 4. Јула - ул. Војислава Илића - ул. Смедеревска - државни пут  IБ реда број 14

Из правца Раље - државни пут IБ реда број 14 - ул. Смедеревска - ул. Радомира Р. Ранковића - ул. 29. Новембра - ул. Липски пут - државни пут IБ реда број 14

Од среде 31.03.2021. године  одвијање  саобраћаја  на  локацији „Липска рампа" и у околним  улицама насеља Радинац, вратиће се у редовно стање.

 

 

Смедерево одало почаст погинулима у НАТО агресији

24.март 2021.

Уз поштовање свих епидемиолошких мера, данас је обележен Дан сећања на страдале суграђане и 22.годишњица од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију. Венац у име града Смедерева положили су Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника и Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града. Поред представника локалне самоуправе, припадника Војске Србије и Полицијске управе Смедерево, комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих, представници борачких удружења и цивилних организација.

О данима агресије, страдањима и жртвама које су поднели припадници војске и полиције, али и цивили, говорила је Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника:

„Наш народ се одувек с поштовањем односио према датумима и догађајима који су обележили једно време и који представљају историјске прекретнице. У те датуме убрајамо и 24.март-дан када су, тачно пре 22 године, у вечерњим часовима, чланице НАТО пакта, супротно свим нормама међународног права, извршиле агресију на Савезну Републику Југославију. Грађани Србије никада неће заборавити хиљаде страдалих живота, за нас су сви страдали бол и наша трагедија.  Године и деценије које долазе чувају страдале у нашим срцима и сећањима и подсећају нас сваке године изнова да нису заборављени".

 

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА

24.март 2021.

Градоначелник  Јован Беч је испред града Смедерева дана 23. марта, потписао уговор у Министарству заштите животне средине о суфинансирању реализације пројекта пошумљавања „Шешковца".  Министарка Ирена Вујовић је током потписивања уговора најавила скори долазак у Смедерево и подршку новим пројектима.

 

Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем

16.март 2021.

 

Предшколска установа „Наша радост" Смедерево

Ул. Војводе Мишића бр. 4 Смедерево

Број: 581/21

Датум: 15.3.2021. године

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

     На основу Правилника о условима за пријем, упис и испис деце у Предшколску установу ''Наша радост'' Смедерево број 467/20  од 27.02.2020 године, расписује се 

 

 

КОНКУРС
ЗА ПРИЈЕМ ДЕЦЕ
ЗА РАДНУ 2021/2022. ГОДИНУ 

 

 

      У радној 2021/2022. години Предшколска установа ''Наша радост'' Смедерево расписује конкурс за упис деце.

      Пријава за упис  подноси се електронски на порталу Еуправа путем услуге Евртић.

      Пријаву можете поднети  самостално искључиво преко портала Еуправе уколико већ имате креиран налог а у супротном неопходна је претходна  регистрација.

     Електронска пријава за упис у целодневни боравак у трајању од 11 часова васпитне групе: јаслице, вртић и Припремни предшколски програм у целодневном трајању ( деца рођена  од 1.3.2015. до 28.2.2016. године) вршиће се  од 01.04.2021 - 23.4.2021. године.

     НАПОМЕНА: Неопходно је да се на конкурс јаве и родитељи/други законски заступници који су у току године попуњавали образац за листу чекања.

     Електронска пријава за упис ради похађања Припремног предшколског програма у објектима у граду и у објекту МЗ Осипаоница у трајању од четири сата за радну 2021/2022. годину, вршиће се у првом уписном року од 1.4.2021-23.4.2021. године, и у другом уписном року од 9.8.2021-20.8.2021. године, електронским путем.

 

 

    Изузетно, родитељи/други законски заступници деце могу лично од 19.4.2021 - 23.4.2021. године, у седишту Установе ул. Војводе Мишића бр. 4 ,Смедерево, попунити пријаву у периоду од 9-14 часова.

    Упис ради похађања Припремног предшколског програма у трајању од четири сата у сеоским месним заједницама вршиће се у периоду од 10.5.2021 - 21.5.2021. године, непосредним попуњавањем пријаве код васпитача у просторијама школе/МЗ.

  Захтев за премештај деце из једног објекта у други, доставити скенирано путем мејла upisvrticsd@gmail.com у периоду од 1.4.2021 - 23.4.2021. године, преузимањем и попуњавањем захтева који се налази на сајту установе www.nasaradostsmederevo.

    Такође, додатну релевантну документацију за самохране родитеље, децу са сметњама у развоју, децу из породица које користе неки облик социјалне заштите и др.,као и за родитеље који нису држављани Републике Србије ,а којом се доказује наведени статус неопходно  је скенирати или фотографисати и послати на мејл upisvrticsd@gmail.com .

    Одлуку о пријему деце доноси Конкурсна комисија коју именује директор Установе. Резултати Конкурса биће објављени на огласним таблама свих објеката Установе и на сајту Установе дана 17.05.2021. године.

   Ако родитељ, старатељ или хранитељ детета није задовољан начином бодовања, подноси писани приговор Комисији за упис најкасније у року од 8 дана од дана истицања листе.Комисија за упис је дужна да писаним путем одговори најкасније у року од 7 дана од дана пријема приговора.

   Пријаве и документација достављена пре 1.4.2021. године, као и након конкурсног рока 23.4.2021. године, неће се узети у разматрање.

   Од 26.05.2021 - 11.06.2021. године, будући корисници услуга ће склапати Уговор о коришћењу услуга Предшколске установе ''Наша радост'' Смедерево према распореду који ће накнадно бити истакнут.

    Комисија ће радити у складу са чланом 17. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", број 88/2017, 27/2018 -др. закон, 10/2019 и 6/2020), са Правилником о ближим условима за утврђивање приоритета за упис деце у предшколску установу  ("Службени гласник РС" број 44/2011) и Правилником о условима за пријем, упис и испис деце у Предшколску установу ''Наша радост'' Смедеревo.

 

  - Упис деце ради похађања Припремног предшколског програма у трајању од четири сата, за радну 2021/2022. годину

  - ДОКУМЕНТА КОЈА СЕ ПРИЛАЖУ УЗ ЕЛЕКТРОНСКУ ПРИЈАВУ ЗА УПИС ДЕЦЕ НА ЦЕЛОДНЕВНИ БОРАВАК - ЗА РАДНУ 2021/2022. годину
 

 

                                                                                                                           В.д.директора Мирјана Крстић,с.р.

                                                                                                                  

 

СУФИНАНСИРАЊЕ УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

12.март 2021.

    Уз поштовање свих епидемиолошких мера , у петак 12.03. потписани су  Уговори о суфинансирању удружења особа са инвалидитетом. На предлог надлежне Комисије, Градско веће града Смедерева је донело Одлуку о избору програма у области социјалне заштите у 2021. години и извршило расподелу средстава поменутим удружењима. Град Смедерево је Одлуком о буџету за 2021.годину определио 14 милиона динара за удружења са инвалидитетом на територији  града  Смедерева. На Јавни позив, који је објављен 02.децембра 2020.године,  пријавило се 18 удружења особа са инвалидитетом,које делују на територији града Смедерева и свих 18 удружења је добило новчана средства према критеријумима и мерилима који су предвиђени Правилником за избор програма у области социјалне заштите. Одобрена средства удружења ће користити са предвиђеним планом активности за 2021. годину.

    Ове године издвајамо преко 300 милиона динара из програма социјалне заштите, а напомињем да поред наведене подршке, град Смедерево ова удружења подржава и на друге начине: обезбеђивање прилагођеног превоза, обезбеђивање повлашћеног јавног превоза, као и обезбеђивање услуга у области социјалне заштите, а све у складу са Законом о социјалној заштити.

 

Срећан 100-ти рођендан

04.март 2021.

Заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и председница скупштине Весна Киш Костић, данас су обишле нашу суграђанку Душанку Илић из Сараораца и у име града Смедерева честитале јој 100-ти рођендан, пожелеле јој добро здравље и још много лепих тренутака.

 

Портал намењен за благовремено информисање малих и средњих предузећа

10.фебруар 2021.


 

 

 Саопштење

 

     Користимо ову прилику да вас информишемо да је Министарство привреде објавило  у понедељак  јавне позиве за три програма подршке https://privreda.gov.rs/javni_pozivi.

     Објављени су јавни позиви за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе, Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте.

      Како би  предузетници били упознати са подршком која им је на располагању, на располагању је портал намењен за благовремено информисање малих и средњих предузећа.

      https://preduzetnistvo.gov.rs/

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА СИСТЕМА АУТОМАТСКЕ КОНТРОЛЕ БРЗИНЕ КРЕТАЊА ВОЗИЛА ПУТЕМ ВИДЕО НАДЗОРА СА ПРЕПОЗНАВАЊЕМ РЕГИСТАРСКИХ ТАБЛИЦА

08.фебруар 2021.

 

    Дана 05. фебруара у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево извршена је презентација система аутоматске контроле брзина кретања возила са препознавањем регистарских таблица („камере") као примера добре  праксе. Презентација је извршена под покровитељством Агенције за безбедност саобраћаја Републике  Србије и града Смедерева. 

   Присуствовали су представници Агеније за безбедност саобраћаја на челу са директором г. Душком Пешићем, представници градова Новог Пазара и Зрењанина као и представници саобраћајне полиције ових градова и МУП-а Републике Србије.

 

 

 

  Испред града Смедерева присуствовали су заменица градоначелника г. Марија Марковић Ставрић, саветница градоначелника г. Јасмина Војиновић, преседник савета за координацију послова безбедности саобраћаја г. Бранислав Дробњаковић, чланови Савета и радници Градске управе.

   У име града Смедерева присутне је поздравила заменица градоначелника г. Марија Марковић Ставрић изразивши велико задовољство што је Смедерево препознато као пример добре праксе у овој области али и тиме што може да са својим искуствима у примени овог система несебично упозна  и друге градове.

   Директор Агенције за безбедност саобраћаја г. Душко Пешић је у свом излагању похвалио град Смедерево због залагања за повећање безбедности саобраћаја истакавши да овакав заокружен систем контроле брзине возила за сада у Србији има само Смедерево али је и изразио наду да ће то почети да примењују и други градови и да је то и основни циљ ове презентације. Навео је да је пројекат урађен уз пуно поштовање струке, да су локације камера изабране на објективан начин, да је то остварено потпуном сарадњом града и саобраћајн полиције и да је све то резултирало знатним повећањем безбедности саобраћаја у области које покрива систем.

    Презентацију су извршили г. Дејан Столиковић  руководилац Групе за саобраћај Градске управе и г. Урош Миличевић, командир станице саобраћајне полиције ПУ Смедерево, који су уједно и чланови савета.

    Сви гости су исказали велико интересовање за примену система и изјавили су да ће преудузети одмах све активности на успостављању оваквог система у својим градовима.

    Након презентације извршен је обилазак камерних места на терену и просторија станице саобраћајне полиције из којих се управља системом.

 

     Слика са презентације, можете погледати овде:

     - Слика 1. - Слика 2. - Слика 3.  - Слика 4.  - Слика 5.  - Слика 6.

 

РЕЗУЛТАТ АНКЕТЕ ЗА ГРАДСКУ ФОНТАНУ

01.фебруар 2021.

Поштовани суграђани,

захваљујемо вам се на учешћу у одабиру будућег изгледа фонтане нашег града!

Ваш избор је варијанта број 2

 

 

 

Анкета за одабир будућег изгледа фонтане

26.јануар 2021.

 

Поштовани суграђани, на следећим фотографијама можете видети две варијанте будућег изгледа фонтане као и гласати за изглед који вам се више допада.

 

ВАРИЈАНТА 1


 
 

 
 

ВАРИЈАНТА 2

 
 

 

Гласање је завршено.

За више фотографија кликните овде.

 

 

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

26.јануар 2021.

Од уторка, 26. jануара на свим пунктовима за вакцинацију моћи ће да се вакцинишу искључиво грађани који су добили позив од електронске управе са термином вакцинације. Термин за вакцинацију грађани ће добити након пријаве на порталу еУправе или позивом контакт центра. Молимо грађане да поштују процедуре пријаве и саме вакцинације јер је то најбољи начин да своју вакцину добију сви, по утврђеним приоритетима. Због тога Влада Србије још једном позива све грађане да долазе на вакцинацију искључиво у термину када им је она и заказана.

 

Додела стипендија ученицима средњих школа ромске националности

17.децембар 2020.

    Уз поштовање свих епидемиолошких мера, градоначелник града Смедерева, Јован Беч, у четвртак 17.12.2020. године уручио је уговоре о додели стипендија ученицима средњих школа ромске националности за школску 2020/2021 годину. На почетку свечане доделе, градоначелник је честитао свим ученицима и пожелео много успеха у даљем школовању. Свечаној додели уговора присуствовале су и Милица Мијатовић, саветник градоначелника за област инвестиција и економског развоја, као и Јасмина Војиновић, саветник градоначелника за област инфраструктуре и локални економски развој. 

    Град је за стипендирање 44 ученика издвојио два милиона и двеста хиљада динара у оквиру локалног акционог плана за побољшање положаја Рома у граду Смедереву. Резултат ове мере је повећање броја ученика ромске националности који похађају средњу школу.

 

     

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

24.новембар 2020.

Поштујући мере прописане Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID - 19, као и најновије мере које је усвојила Влада Република Србије 21. новембра 2020. године у циљу сузбијања епидемије COVID - 19, на територији града Смедерева примењују се следеће мере:

 

- забрана свих јавних окупљања с присуством више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору, с тим што су од ове мере изузете радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи);

  

- ограничава се радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, клубова и сл.), трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу тако да ти објекти неће радити од 18.00 часова до 05.00 часова наредног дана, у периоду од 24. новембра  2020. године закључно са 3. децембром 2020. године;

  

- прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова;

  

- радно време продавница и других малопродајних трговинских објеката, изузев радног времена апотека, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и угоститељских и других објеката који врше доставу хране, ограничава се тако да ти објекти неће радити од 21.00 час до 05.00 часова наредног дана, у периоду од 17. новембра 2020. године закључно са 1. децембром 2020. године;

  

- у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите;

  

- у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра;

  

- забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација;

  

- пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања;

  

- у возилима јавног превоза прописује се строга контрола обавезе ношења заштитних маски, као и ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила; 

- забрана коришћења спа и велнес центара;

  

- спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда;

- спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице);

  

- честа дезинфекција свих јавних објеката;

  

- дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама;

  

- обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти;

  

- строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као исвих осталих противепидемијских мера које су на снази;

  

- омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта;

  

- обавеза јавних предузећа и установа чији је оснивач град Смедерево да на улазима у своје пословне просторије истакну наредбу о обавези ношења маски, мерења температуре и дезинфекција руку, постављање дезо баријера, као и вршење дезинфекције затвореног простора три пута дневно;

  

- обавеза управника стамбених зграда да организују редовно одржавање хигијену зграда, а ЈП Градскo стамбенo Смедерево да врши дезинфекцију зграда (улази и лифтови);

  

- формиран је стручно - оперативни тим за праћење ситуације на територији града Смедерева у вези заразне болести COVID - 19.

 

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију на територији града Смедерева, Градски Штаб за ванредне ситуације биће у сталном заседању.

 

ОДЛУКА О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

20.новембар 2020.

 

На основу члана 38. став 1. и члана 39. став 1. тачка 3. Закона o смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник Републике Србије", број 87/2018), а на основу предлога Градског Штаба за ванредне ситуације града Смедерева  са 167.седнице, број 87-1-24/2020-02 од 20. новембра 2020. године,

Градоначелник града Смедерева доноси

   

ОДЛУКУ

о проглашењу ванредне ситуације на територији града Смедерева

  

1.      Проглашава се ванредна ситуација на територији града Смедерева, због елементарне непогоде проузроковане ширењем епидемије заразне болести COVID-19, на територији града Смедерева.

2.      Ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва.

3.      Ова Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном листу града Смедерева".

 

Број: 020-132/2020-07

У Смедереву, 20. новембра 2020. године

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ГРАДА СМЕДЕРЕВА
Јован Беч

 

21. новембар Дан града Смедерева

20.новембар 2020.

Драге суграђанке и суграђани,

 

    Уз добре жеље за будућност и просперитет нашег града, упућујем вам срдачне честитке поводом 21. новембра Дана града Смедерева.

  Чувајући Аранђеловдан као Дан града Смедерева чувамо нашу историју, чувамо сећање на херојство, друштвену и моралну снагу наших предака. Будимо достојни њиховог успеха и постојани да идемо напред ка будућности на коју ћемо бити поносни.

   Дан града ове године обележавамо у сенци корона вируса, без празничне атмосфере и без гостију, али богатији за искуство стечено у борби против  пандемије. Верујем да ћемо из ове ситуације изаћи јачи, мудрији и повезанији више него икад.

   До тада драги Смедеревци, славите живот, славите здравље, славите Аранђеловдан, славите наше Смедерево у својим срцима и у кругу породице.

                                      

Председница Скупштине града Смедерева

Весна Киш Костић

 

Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату

30.октобар 2020.

    Данас је обележен дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату. Венце су положили представници локалне самоуправе Весна Киш Костић, председник Скупштине града Смедерева и Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за ресор финансија. Такође, венце су положиле делегације Војске Србије, Удруженје потомака ратника 1912-1918, Удружење потомака ратника из Липа, Градског одбора СУБНОР-а и чланови Градског одбора СПС-а.

 

 
    Споменик на који су данас на 102 годишњицу ослобођења положени венци поставњен је и освештан 1. децембра 1926. године на годишњницу оснивања Краљевине СХС, на главно тргу у Смедереву. На споменику је уклесано 288 имена палих и умрлих војних обвезника. На жалост, то није коначан списак имена свих Смедереваца страдалих у рату.
 
   
 
 

 

Пријем генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије

23.октобар 2020.

    У среду 22. октобра 2020. године у Градској управи у Смедереву, саветник градоначелника Јасмина Војиновић примила је генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије Живослава Ајдачића и члана Културно просветне заједнице Миомира Филиповића. Разговарали су о раду Културно уметничких друштава и Удружења жена са територије града Смедерева где су похвалили систем рада за који сматрају да је јединствен у Србији. Тема је била и такмичење села где ће Град Смедерево имати своје представнике.

 


 

 

Седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева

22.октобар 2020.

    Одржана је прва седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева. Поред сталног сазива седници су присуствовали Јован Беч, градоначелник града Смедерева и Јасмина Војиновић, саветница градоначелника и том прилоком поздравили су присутне, исказали задовољство досадашњим радом савета и пожелели много успеха у наредном периоду. Седницом је председавао председник Савета Бранислав Дробњаковић, члан Градског већа задужен за ресор саобраћај  и безбедност. На конституивној седници Савета изабран је координатор за сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, Дејан Стоилковић, руководилац групе за саобраћај у ГУ Смедерево. Разматран је извештај о стању безбедности саобраћаја на подручју града Смедерева за 2019. годину. Поднет је и извештај о реализацији у текућој години и планиране активности до краја године. Донет је предлог измене и допуне програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева за 2020. годину.
 
 

 

Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева

21.октобар 2020.

          У оквиру реализације Програма VI – Водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода у општинама средње величине у Србији коју финансира немачка развојна банка КfW, а спроводи Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, градоначелник града Смедерева, Јован Беч, саветник градоначелника Јасмина Војиновић и представници ЈКП Водовод Смедерево одржали су радни састанак са представницима Тима за подршку Програма, на челу са господином Фрицом Швајгером.

            Тема данашњег састанка била je координација активности за припрему и реализацију Пројекта - Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева, концептног извештаја за Смедерево, који Тим за техничку подршку припрема у сарадњи са представницима града Смедерева и ЈКП Водовод Смедерево.

            Презентација Концептног извештаја од стране Тима за подршку Програма очекује се крајем новембра месеца. Позитивне оцене овог извештаја биће предуслов за закључење уговора о сарадњи и финансирању изградње постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева.

            На састанку је изражено обострано задовољство досадашњом сарадњом и исказана опредељеност да се, по завршетку институционалне и техничке припреме, што пре крене у реализацију ове важне инвестиције.

 

 

 

Састанак градоначелника са представницима ПКЦ-а

20.октобар 2020.

    У просторијама Градске управе Смедерево, градоначелник  Смедерева Јован Беч примио је представнике "PKC Wiring Systems" ДОО Смедерево Ненада Москића, менаџера операција и Ђорђа Зиропађу ХР менаџера. У пријатној атмосфери разговарали су о наставку успешне сарадње, као и о проширењу капацитета завршавањем нове хале. Представници компаније исказали су потребу за пријем 300 нових радника. Иначе "PKC Wiring Systems" ДОО Смедерево је компанија која има највећи промет у Слободној зони Смедерево. Градоначелник је позван да узврати посету.
 
 

 

У парку Три хероја обележен Дан ослобођења Смедерева

16.октобар 2020.

    На данашњи дан пре 76 година, након тродневних борби, Смедерево је ослобођено од окупатора у Другом светском рату. Традиционално на данашњи дан, у знак сећања, на споменике у парку „Три хероја“ венце су положили представници локалне самоуправе Весна Киш Костић, председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града Смедерева, представници Градског одбора СУБНОР-а и удружење потомака ратника 1912-1918.

          На страни ослободилаца током Другог светског рата борило се више од 6000 Смедереваца, а њих 990 није дочекало ослобођење. Тројица су проглашени за народне хероје, Иван Стефановић Срба, Миливоје Стојковић Мића, и Светомир Младеновић Света.

 

 

 

 

Свечаном академијом обележен Дан белог штапа у Смедереву

16.октобар 2020.

    У Смедереву је 15. октобра, у организацији слепих Србије, одржана свечана академија поводом обележавања 65 година постојања рада организације и Међународног дана слепих. Академији су присуствовали Биљана Барошевић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милан Стошић, председних Савеза слепих Србије, Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника града Смедерева као и други представници локалне самоуправе.

 

 

 

 

Седница Председништва СКГО

15.октобар 2020.

    Градоначелник града Смедерева Јован Беч присуствовао је Трећој седници Председништва СКГО, која се одржала 14. октобра 2020. године у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду.

На седници се разматрало о следећим тачкама:

1.    Усвајање записника Друге, електронске седнице Председништва СКГО

2.    Извештај генералног секретара о спровођењу Акционог плана СКГО за имплементацију
Стратешког плана СКГО (2018-2021) за девет месеци 2020. године

3.    Најава одржавања 48. скупштине СКГО

4.    Предлог иницијативе за измене и допуне Закона о накнадама за коришћење јавних
добара

5.    Преглед финансијских кретања у локалној самоуправи у првој половини 2020. године
(презентација)

6.    Информација о новим пројектима

 

6.1.        Пројекат Јавне  и  приватне финансије за  развој  - Обезбеђивање одрживих локалних
заједница унапређивањем процеса планирања локалног развоја у Републици Србији"

6.2.        Пројекат „Подстицајно родитељство кроз игру"

 

7.  Међународна сарадња

7.1.        Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о поступку и критеријумима за утврђивање
предлога чланова и заменика чланова делегације Републике Србије у Конгресу локалних и
регионалних власти Савета Европе

7.2.        Предлог одлуке о расписивању јавног позива за кандидовање чланова и заменика чланова
делегације Републике Србије у Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе

7.3.        Информација о обнови састава делегације СКГО у Политичком комитету Савета европских
општина и региона

 

 

 

 

 

Октобар, Међународни месец борбе против рака дојке

09.октобар 2020.

    Октобар се као Међународни месец борбе против рака дојке обележава широм света. Тим поводом је саветник градоначелника града Смедерева Јасмина Војиновић са сарадницима организовала трибину која има за циљ да укаже на важност превенције код ових обољења која се могу излечити уколико се открију на време. О овој теми, на Градском тргу у Смедереву говорила је докторка Соња Дунчић, уз симболично пуштање розе балона.

 

 

 

 

Састанак са представницима Социјално хуманитарних организација

08.октобар 2020.

Данас су у просторијама ГУ Смедерево, градоначелник Јован Беч и члан Градског већа Драган Станић, задужен за ресор социјалне заштите, примили представнике Социјално хуманитарних организација са територије града Смедерева.

На састанку се разговарало о претходној, као и побољшању узајамне сарадње.

 

 

 

 

 

Састанак представника града Смедерева и представника компаније HBIS

06.октобар 2020.

    Данас је у просторијама компаније HBIS GROUP Serbia Iron & Steel д.о.о. одржан састанак представника компаније, директора Song Sihai, генералног директора Zhao Jun, помоћника генералног директора Wang Lianxi, директора сектора за односе с јавношћу Татјане Бјелић и руководства града Смедерева, градоначелника Јована Беча и саветника градоначелника Јасмине Војиновић. У пријатној атмосфери разговарали су о успешној досадашњој сарадњи, као и о обостраној жељи да се та сарадња настави и унапреди. Узајамна подршка и сарадња града и највеће компаније у региону која запошљава велики број људи је од изузетног значаја за функционисање града.
 
                  

 

Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина

03.октобар 2020.

    Данас је у Смедереву заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић отворила Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина који се одржава под покровитељством града Смедерева. Ове године спојили смо излагаче свих наведених производа са циљем да представимо Смедерево као град у коме је традиционално, осим грожђа, вина и воћа, у све већој мери заступљена и производња цвећа, меда и зимнице. Од данас па све до 31. октобра, град Смедерево ће угостити бројне реномиране цвећаре, произвођаче меда, винаре, као и вредне домаћице са зимницом. На овогодишњем сајму учествује око 50 излагача. Потрудићемо се да наредне године број оних који ће доћи на сајам буде барем још два пута већи.

 


 

 

Седми позоришни фестивал ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

20.септембар 2020.

    Театар у тврђави одржаће се од 21. до 25. септембра 2020. године у Малом граду Смедеревске тврђаве.

На овогодишњем позоришном фестивалу очекује вас богат програм у прелепом окружењу поред Дунава.

 

Програм:

 

Понедељак, 21.09.2020.

 

Концертна дворана Центра за културу 18ч

Промоција књиге Ане Ђорђевић и Александра Милосављевића "Смедерево 1941."

Страдање глумаца СНП-а у Смедереву 1941.

На промоцији ће говорити:

Ана Ђорђевић - ауторка комада и редитељка представе

Др Зоран Ђерић - управник Српског народног позоришта Нови Сад

Александар Милосављевић - аутор текста "Страдање глумаца СНП-а у Смедереву 1941."

Милован Филиповић - глумац и директор драме Српског народног позоришта Нови Сад

 

Понедељак, 21.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"Смедерево 1941."

Српско народно позориште Нови Сад

Представа је посвећена глумцима СНП-а настрадалим у смедеревској експлозији 5.јуна 1941. године.

Редитељ: Ана Ђорђевић

Играју: Милан Ковачевић, Тања Пјевац, Вукашин Ранђеловић, Алиса Лацко, Гордана Ђурђевић Димић...

 

Уторак, 22.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"Два витеза из Вероне"

Вилијам Шекпир

Шабачко позориште

Режија: Миа Кнежевић

Играју: Милош Војновић, Страхиња Баровић, Кристина Пајкић, Ивана Јокић, Никола Брековић, Љубиша Баровић. Владимир Милојевић, Душан Симић...

 

Среда, 23.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"М.И.Р.А"

Битеф театар

Концепт, режија и дизајн сцене: Андраш Урбан

Играју: Мирјана Карановић, Сузана Лукић, Анђела Јовановић, Исидора Симијоновић и Горица Регодић

Музичари: Данило Тирнанић и Игор Мирковић

Представа није за млађе од 18 година.

 

Четвртак, 24.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 18ч

"Три прасета"

Представа за децу

Крушевачко позориште

Текст: Ханс Кристијан Андересен

Режија: Зоран Лозанчић

Играју: Марија Гашић, Слађана Несторовић Ристић, Јованка Андрић, Никола Ракић

 

Четвртак, 24.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

"Како вам драго"

Вилијам Шекпир

Народно позориште Ниш / Крушевачко позориште

Нишвил џез театарски фестивал

Адаптација, режија, сценографија: Никита Миливојевић

Играју: Небојша Вранић, Драгослав Савић Сафа, Соња Исаиловић, Зоран Карајић, Милош Цветковић, Никола Ракић, Александра Маринковић...

 

Петак, 25.09.2020.

 

Мали град, Смедеревска тврђава 20ч

Лепа Брена проџект

Концепт и режија: Владимир Алексић и Олга Димитријевић

Текст: Олга Димитријевић, Ведранка Клепица, Слободан Обрадовић, Маја Пелевић, Тања Шљивар

Играју: Јована Гавриловић, Јасна Ђуричић, Јелена Илић, Тамара Крцуновић, Иван Марковић

 

Продајна места:

 

Билет сервис Центра за културу Смедерево

Радним данима од 10 до 20ч

Суботом и недељом од 17 до 20ч

Од 21. до 25. септембра од 10 до 18ч

 

На улазу у Мали град Смедеревске тврђаве

Од 21. до 25. септембра од 18:30 до 20ч

 

Добро дошли!

 

 

 

 

Делегација Олимпијског комитета Србије у посети Смедереву

15.септембар 2020.

    Данас је град Смедерево посетила делегација Олимпијског комитета Србије, на челу са Божидаром Маљковићем. Након обиласка просторија Веслачког клуба Смедерево, делегацији је приређен пријем у Градској управи. Славног тренера су испред града Смедерева поздравили градоначелник Јован Беч, саветник градоначелника Јасмина Војиновић и члан Градског већа Саша Бранежац. У пријатном разговору договорени су кораци како би се обезбедили најбољи могући услови за развој олимпијског спорта са циљем да Смедерево добије представника на Олимпијским играма у Токију преко смедеревског веслача Веселина Савића.

 

 

Дунав филм фест Смедерево 2020

10.септембар 2020.

    Треће издање међународног филмског фестивала Дунав филм фест у оквиру кога ће премијерно бити приказивана актуелна и значајна остварења кинематографија подунавских земаља биће одржано у периоду од 11. до 16. септембра, уз прописане мере заштите и поштовање препорука Кризног штаба везаних за спречавање ширења вируса COVID-19 и његовог сузбијања.

Током фестивала публика ће имати прилику да ужива у филмовима врхунског квалитета на три атрактивне локације. Филмска остварења у склопу такмичарске селекције, као и филмови нове продукције одабрани за специјалне пројекције биће приказивани у Малом граду Смедеревске тврђаве. Снажно филмско искуство очекује гледаоце и на Пристаништу на Дунаву где ће моћи да прате филмове у оквиру програма “Best of Europe“. На платоу код Карађорђевог дуда одиграваће се пројекције српских филмских класика. Цена улазнице по вечери за програм у Малом граду је 200 динара, док је за програме на другим локацијама улаз слободан.

У складу са савременим тенденцијама, публици је омогућено да прати одабране филмове и путем платформе Мој Оff у периоду од 12 часова до поноћи у дану када су најављени.

 

 

 

Отказана манифестација Смедеревска јесен

07.септембар 2020.

    Ове године, због повећаног ризика по здравље грађана, услед пандемије Covid-19, неће бити одржана привредно - туристичка манифестација „Смедеревска јесен“. Због мера здравствене заштите „Смедеревска јесен“ неће бити одржана на начин који је био уобичајен протеклих година, са обимом и богатством садржаја на које смо навикли. Организациони одбор одлучио је да у част најстарије градске манифестације, у четвртак, 10. септембра, градски трг буде украшен великим гроздом, као заштитним знаком „Смедеревске јесени“ у чију ће част неколико дана красити центар града, као атракција поред које ће суграђани моћи да се фотографишу. Велики грозд биће изложен на градском тргу до недеље, 13. септембра.

 

 

 

 

Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

02.септембар 2020.

 

Кабинет председнице Владе Републике Србије припремио је Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде са циљем да информације о подстицајима и облицима подршке буду доступне на једном месту, првенствено компанијама које улажу у истраживање  и развој, па и остатку привреде.

 

https://inovacije.srbijastvara.rs/

 

Обавештење о радном времену угоститељских објеката, продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката

01.септембар 2020.