УРУЧЕНО ОСАМ УГОВОРА О СУФИНАНСИРАЊУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА

01.септембар 2022.

 

   

   Данас је у просторијама Градске управе Смедерево градоначелник Јован Беч уручио осам Уговора о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа. -Циљ спровођења мера енергетске санације путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе представља начин за унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији града Смедерева. Заправо уградњом соларних панела смањујемо потрошњу топлотне и електричне енергије, смањујемо месечне рачуне за електричну енергију и доприносимо чистијој и здравијој животној средини. Данас смо овде ради доделе осам уговора за грађане који су се пријавили на овај конкурс. Укупна вредност средстава за реализацију програма износила је  4.702.000,00 динара - рекао је градоначелник Беч у свом обраћању.

    Градоначелник Беч је такође подсетио да је током ове недеље Град у сарадњи са Министарством рударства и енергетике расписао Јавни позив за учешће домаћинстава и стамбених заједница у суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених заједница, као и да је рок трајања јавног позива до 20. септембра 2022. године. Нагласио је да јавни позив подразумева финансирање замене столарије, израде фасаде, замена и уградња котлова на гас и пелет, замена радијатора, уградња топлотних пумпи, циркуларних пумпи и соларних панела за стамбене заједнице и породичне куће.

   На крају свог обраћања Беч је рекао да ће Град наставити да конкурише на све пројекте ресорног Министарства, како би се грађанима Смедерева омогућила адекватна припрема за предстојећи период.

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОЗДРАВИО ПРВАКЕ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

01.септембар 2022.

 

  

   Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч са чланом Градског већа задуженим за ресор образовања Мишом Ивковићем обишао Основну школу Иво Андрић у Радинцу. Тим поводом првацима и свим ученицима виших разреда пожелео је срећан полазак у школу, пуно успеха и најбољих резултата током целог школовања. -Драгим првацима и ученицима виших разреда желим срећан полазак у школу, пуно успеха и најбољих резултата током целог школовања. Ове године у први разред креће око 939 ученика, што је више него прошле године и надам се и верујем да ће у будуће тај број бити и већи. Због Вас децо ми Србију чинимо јачом и бољом, јер ви сте будућност наше државе. Град ће наставити да улаже у будућност наше деце кроз обезбеђивање бољих услова школовања - истакао је градоначелник Беч на друштвеним мрежама.

   Такође, градоначелник је нагласио да је ове школске године све спремно за полазак деце у школе, уређене су фискултурне сале, ђачке кухиње, санитарне просторије, обезбеђена су наставна средства за учионице, регулисан је прилаз школским двориштима.

 

 

 

ОТВОРЕН ВРТИЋ У ДРУГОВЦУ

29.август 2022.

 

   

     Данас је у Друговцу отворен вртић у оквиру Предшколске установе ,,Наша радост''. Захваљујући овом објекту, Друговац ће сада имати савремено обданиште за своје најмлађе становнике. Пројекат вредности преко 500.000 америчких долара спроведен је уз финансијску подршку Програма хуманитарне помоћи Европске команде Војске Сједињених Америчких Држава. Од 2005. године до данас, Амбасада САД је кроз Програм хуманитарне помоћи Европске команде Војске Сједињених Америчких Држава уложила више од 15 милиона америчких долара у Србији и тиме допринела унапређењу живота локалних заједница.

     Отварању новог вртића у Друговцу присуствовао је градоначелник Смедерева Јован Беч са члановима Градског већа, као и Амбасадор САД - а Кристофер Хил са супругом. -Данас смо се окупили на овом месту са циљем да обележимо завршетак радова на изградњи вртића у Друговцу чиме ћемо успети да проширимо капацитете установе ,,Наша радост'' за три васпитне групе и омогућити квалитетан васпитно-образовни рад у простору који је саграђен по највишим стандардима. На овај начин решавамо проблем који се односи на чињеницу да су до сада само деца предшколског узраста имала могућност коришћења услуга вртића у школској просторији. Изградњом овог вртића моћи ће да се уписују и деца узраста до три године, тако да ће родитељи који се баве пољопривредном производњом сада бити у повољнијем положају јер ће деци бити омогућен квалитетнији боравак у овој установи - рекао је градоначелник Беч у свом обраћању. Такође, Беч се посебно захвалио амбасадору Хилу на овом значајном пројекту изградње вртића за наш град. Подсетио је присутне да ће град у складу са мерама популационе политике председника Александра Вучића наставити да улаже у вртиће и школе, али и радити на доношењу додатних мера на побољшању популационе политике у Смедереву.

     Присутнима се обратила и чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић, која је нагласила значај овог објекта за Друговац. -Заједничким залагањем, деца из сеоске средине, имаће услове за боравак достојне сваког детета, а родитељи који се баве пољопривредним радом имаће повољнији положај, јер ће деци бити омогућен боравак у нашој установи - нагласила  је Ћирковић.

     Амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил, је такође истакао значај изградње вртића у Друговцу за град Смедерево, али и за сеоску средину. Такође, говорио је и о важности боравка деце у вртићу од њиховог најранијег детињства. Током свог обраћања присутнима нагласио је задовољство чињеницом да је Амбасада САД спровела овако значајан пројекат, којим је омогућено да буде решен и проблем града Смедерева услед постојања  листи чекања за смештај најмлађих суграђана.

    Свечаност су уприличила и деца која су све време била са супругом амбасадора и својим васпитачима, као и родитељима.

 

Држава обнавља нафтне резервоаре у Смедереву

26.август 2022.

 

  

      Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Смедереву, где је обишла радове на изградњи резервоара за складиштење нафте и нафтних деривата, да су укупни складишни капацитети у Србији 320.000 тона, а да је 88 одсто тих капацитета напуњено и да Министарство, заједно са другим институцијама, свакодневно ради на томе да обезбеди довољне количине енергената.

      „Важно је да грађани знају и да могу да виде колико држава, Министарство, Дирекција за робне резерве и друге институције раде на припреми за зиму и на томе да се осигура енергетска безбедност државе. Резервоари који се овде граде, неки су скоро завршени, два ће бити готова до краја ове, још два следеће године, и почетком 2024. године ће већ моћи да се пуне нафтним дериватима. Ово је само део посла који радимо у области нафте и гаса, јер поред куповине, увоза, треба да обезбедимо и услове за складиштење, јер је испред нас тешка криза која ће се тек осетити. Без обзира на све, држава показује одговорност и озбиљност и почели смо још пре годину дана да се спремамо. Данас имамо обавезне и оперативне резерве нафте и нафтних деривата за више од два месеца. Нама су сви складишни капацитети на 88 одсто попуњености, а Управа за енергенте Министарства је подигла резерве за више од 100 одсто од марта прошле године до августа ове године", рекла је Михајловићева.

      „Ово је још један доказ да и председник и Влада воде озбиљну и одговорну политику и да ће спремна дочекати зиму. Хвала на подршци потпрдседници Владе и Министарству и на реализацији пројеката за унапређења енергетске ефикасности", изјавио је Јован Беч, градоначелник Смедерева.

     Зорица Анђелковић, директорка Републичке дирекције за робне резерве, рекла је да је капацитет сваког од шест резервоара који се граде 20.000 кубних метара и да ће радови бити готови крајем 2023. године.

 

 

СВЕЧАНО ДОДЕЉЕНА ФУДБАЛСКА ОПРЕМА ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ФУДБАЛСКОМ САВЕЗУ ПОДУНАВСКОГ ОКРУГА

24.август 2022.

 

    Данас је у Скупштинској сали Градске управе Смедерево била организована свечана додела фудбалске опреме од стране Фудбалског савеза Србије Фудбалском савезу Подунавског округа. Свечаној додели присуствовао је градоначелник Смедерева и председник Фудбалског савеза за Подунавски округ Јован Беч, заменик председника Фудбалског савеза Србије Ненад Бјековић, генерални секретар Фудбалског савеза Србије Јован Шурбатовић, генерални секретар Фудбалског савеза региона Западне Србије Раде Поповић и заменик генералног секретара Фудбалског савеза региона Западне Србије Ненад Курчубић.

Клубовима на територији Подунавског округа било је подељено укупно 64 пакета фудбалске опреме.

Присутнима се обратио градоначелник Смедерева и председник Фудбалског савеза за Подунавски округ Беч, који је тим поводом изразио велику захвалност испред Подунавског округа и честитао руководству на челу са Драганом Стојковићем Пиксијем одлазак на светско првенство и пожелео пуно успеха у даљем раду.

-Задовољство је данас бити овде са вама, јер фудбал је једнако важан у сваком делу Републике Србије, у сваком граду и општини. Година за нама је можда и година највећих историјских успеха српског фудбала. Важно нам је да фудбал равномерно развијамо на професионалном, али и на аматерском нивоу - истакао је у свом обраћању присутнима генерални секретар Фудбалског савеза Србије Шурбатовић. Такође, важно је нагласити да је Шурбатовић дао пуну подршаку Звездану Врбановићу и руководству у даљем раду.

Након свечаног дела обраћања присутнима, била је подељена фудбалска опрема Фудбалском клубу ,,Јасеница'' Смедеревска Паланка, Фудбалском клубу ,,Морава'' Велика Плана и Клубу Малог фудбала Смедерево, након чега су и сви присутни клубови могли да преузму своју опрему.

 

135. СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН ПРОГРАМ

19.август 2022.

 

Четвртак, 08. септембар

  

ГРАДСКИ ТРГ

21.00

КОНЦЕРТ ГРУПЕ АМАДЕУС

 

Петак, 09. септембар

  

ГРАДСКИ ТРГ

12.00

Продајна изложба.

Учествују: удружења жена, произвођачи меда, цвећа, вина, воћа и сувернира.

 

Краља Петра Првог - Градски трг

18.30

ДОЛАЗАК ДЕСПОТСКЕ ПОРОДИЦЕ СА ПРАТЊОМ - ДЕФИЛЕ

 

ГРАДСКИ ТРГ

19.00

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ И ПОСТАВЉАЊЕ ВЕЛИКОГ ГРОЗДА НА ТРГУ


ВИНСКИ ГРАД

20.00

Концерт ТРИО РАПСОДИЈА (романсе, шлагери, севдах, староградска и забавна музика)

 

ГРАДСКИ ТРГ

21.00

Концерт ОРКЕСТАР ДАНИЈЕЛА, Данијела Веселиновић, прва труба Србије са својим оркестром трубача из Ариља.

  

  

Субота 10. септембар

  

ГРАДСКИ ТРГ

10.00

Продајна изложба.

Учествују: удружења жена, произвођачи меда, цвећа, вина, воћа и сувернира.

  

  

ПРОГРАМИ НА ГРАДСКОМ ТРГУ

  

12.00 - 13.00 - Програм за децу: ПИНОКИО 2022,  Градско позориште Јагодина

13.00 - 14.00  Циркуска анимација (мађионичари, кловнови, штулаши...)

  

14.00 - 20.00 - Наступи фолклорних група

  

МАЛИ ГРАД СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

13.00-18.00 -  „Деспотов град - средњовековна српска престоница"

Позоришне представе, концерти, игрокази, пијаца заната, казивање поезије, витешки турнири.

(Извођачи: Позориште Патос, оркестар Светлост, удружење УЛ-АЗ, витешко удружење Бели орлови)

  

  

ВИНСКИ ГРАД

20.00

Концерт: Оркестар 2 Д АКУСТИК (Обраде хитова поп и народне музике)

  

ГРАДСКИ ТРГ

21.00

Концерт: ГОЦА ЛАЗАРЕВИЋ   и трио Зорана Стојановића

  

22.00

Концерт ЖЕЉКО ВАСИЋ

  

  

Недеља 11. септембар

  

ГРАДСКИ ТРГ

10.00

Продајна изложба

Учествују: удружења жена, произвођачи меда, цвећа, вина, воћа и сувернира.

  

  

ПРОГРАМИ НА ГРАДСКОМ ТРГУ

  

12.00 - 13.00 - Програм за децу: ОПЕРАЦИЈА ПОКЛОПАЦ, позориште Креативни хаос (Смедерево)

13.00 - 14.00  Циркуска анимација (мађионичари, кловнови, штулаши...)

 

14.00 - 19.00 - Наступи фолклорних група

19.00 - 20.00 - Конзумација и муљање грожђа са великог грозда.

  

МАЛИ ГРАД СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

13.00-18.00 -   Деспотов град - средњовековна српска престоница

Позоришне представе, концерти, игрокази, пијаца заната, казивање поезије, витешки турнири.

(Извођачи: Позориште Патос, оркестар Светлост, удружење УЛ-АЗ, витешко удружење Бели орлови)

 

ГРАДСКИ ТРГ

21.00

Концерт: ФРАЈЛЕ

  

22.30

Концерт АДИЛ

0.00

ВАТРОМЕТ

  

СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА


11.00-20.00 - „Трофеј Смедеревске тврђаве 2022" - Традиционално такмичење у атлетици

  

  

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ

  

Програм Музеја у Смедереву

  

1.Изложба „ Наша суграђанка краљица Драга: Између славе и анатеме" , аутора Ане Ранковић и Александра Марушића из Музеја Рудничко - Таковског краја из Горњег Милановца.

 

2.Стална поставка:

1.)   Изложба „Смедеревска тврђава - од престонице до споменика културе"

2.)   Изложба „ Грожђе, гвожђе и урбане вибрације". 

  

 

Програм Народне библиотеке Смедерево

  

И з л о ж б е    к њ и г а  (од 5. до 18. септембра)

  

-Јесен стиже, дуњо моја -  (Позајмно одељење)

-Смедерево на туристичкој мапи Србије - (Одељење стручне књиге)

-Јесење шаренило стиже нам у град - (Дечје одељење)

-Крај мој, треперав од злата - (Библиотечки огранци у селима)

 

К њ и ж е в н и    с у с р е т и

  

-Књижевни портрет Мирославе Мире Цветковић - 07.09.2022.

-Представљање књиге завичајне ауторке Вере Хорват - 08.09.2022.

Будвански акварел

 

Д е ч ј а    р а д и о н и ц а

  

Животиње и слова од јесењег лишћа

 

 

ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА КЊИГА СМЕДЕРЕВСКИХ ИЗДАВАЧА

(од 5. до 11. септембра)

 

  

13. август

Смедеревска тврђава

Међународна изложба паса

  

15. септембар

Удружење дистрофичара града Смедерева „Бољи живот"

Десети јубиларни шаховски турнир

 

17. септембар

Удружење слепих-слабовидих „СВЕТИ ВИД"

МЗ „Плавинац" Смедерево

Такмичење у кувању на отвореном „Разбибрига"

 

9-11. септембар

Удружење трофеј Лештара Смедерево

МЗ „Лештар" Смедерево

Турнир у одбојци на песку

Одбојка на песку-Трофеј Лештара 2022.године

 

  

  

  

  

         

      

  

  

  

  

  

  

 

У ТОКУ РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ АМБУЛАНТЕ НА ЦАРИНИ

17.август 2022.

 

     Данас је градоначелник Јован Беч, са директорком „Дома здравља" др. Олгицом Обрадовић, обишао радове на уређењу амбуланте  у Месној заједници  „Царина". Радови се односе на уређење спољне фасаде, спољашње и унутрашње столарије, реновирање крова, кречење унутрашњих просторија,  сређивање тротоара око зграде, као и двориште где ће бити постављена нова ограда. Вредност радова је 12 милиона са ПДВ-ом, а рок за завршетак  је до краја године.

    Након завршетка ових радова, наставиће се и на амбуланти у Месној заједници „25.Мај" , где ће бити замењена столарија, подови и кречење просторија.

    Град ће наставити да ради на обезбеђивању квалитетног здравственог система за све наше грађане.

 

Анализа стања социјалне заштите у граду Смедереву

16.август 2022.

 

       Данас  су  у просторијама Градске управе града Смедерева  представници  сталне конференција градова и општина- (СКГО), Мирјана Комненовић координаторка мреже за социјалну заштиту и консултант Божидар Дакић , представили  налазе  истраживања о стању социјалне заштите града Смедерева са препорукама.

        Истраживање је спроведено у оквиру активности НАЛАС пројекта ,,Јачање локалних капацитета за спровођење Агенде 2030 и принципима ,, Не остављај никога иза себе" које спроводи стална конференција градова и општина- Савез градова и општина (СКГО) у сарадњи са регионалним пројектом ,, Социјална права за осетљиве групе" , а које спроводи  Deutsche Gesellschaft fur Internatonale Zusammenarbei (GIZ) у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

        Налази истраживања са препорукама  чиниће полазну основу за израду Стратегије развоја социјалне заштите града Смедерева за период од 2022 до 2024. године.

 

РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКТИ АГЕНЦИЈЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ ЛУКАМА У СМЕДЕРЕВУ

10.август 2022.

 

    Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић посетио је Смедерево и састао се са градоначелником Јованом Бечом и сарадницима. Том приликом разговарали су о развојним пројектима у области водног саобраћаја у нашем граду.

  Перовић је истакао да Агенција, поред осталог, активно ради на развоју марина у Србији.

  Студија развоја микролокација мреже марина на Дунаву и Сави, коју је Агенција израдила, предлаже Смедерево као једну од потенцијалних локација за будућу марину. У предходном периоду инвестирали смо у израду потребне документације за проглашење лучког подручја пристаништа - марине у Смедереву. Непосредна близина тврђаве, мноштво туристичких, спортско - рекреативних и културних садржаја, представљају предности ове микролокације на Дунаву. Поред тога, у оквиру активности на пројекту ,,Пробуди Дунав'' разговарали смо о наредним корацима у погледу промоције крузинга у Смедереву и о томе шта Смедерево, као средњевековна престоница Србије може да понуди страним туристима. У складу са тим, једна од тема састанка била је и измештање старе луке на нову локацију и премештање међународног путничког пристаништа у центар града. На тај начин, простор око тврђаве био би ослобођен за развој пуних туристичких могућности. Наш циљ је да Смедерево, као локацију са значајним потенцијалима за крузинг и марину позиционирамо на европске наутичке мапе - закључио је Перовић.

    Градоначелник Смедерева Јован Беч, истакао је да Град поседује велики туристички потенцијал, а да ће уређењем марине то тек доћи до изражаја. -Град ће у сарадњи са Агенцијом за управљање лукама у наредном периоду бити максимално ангажован око припремања све неопходне документације. Са обзиром да је Агенција започела са радом студије за проглашење марине на Дунаву, након тога следи и израда пројектне документације за добијање грађевинске дозволе. Такође, желим да нагласим да је постигнут и договор да се спроведе чишћење марине, као и стављање у функцију пристана, односно линијског саобраћаја где би пристајали туристички бродови у Смедереву - каже градоначелник Беч. Беч је на крају рекао да су у наредном периоду договорени састанци како би се цео процес убрзао, а Смедерево постало једна од значајних туристичких атракција у Србији, што узимајући у обзир све наведено наш град и јесте.

    Перовић и Беч обишли су локацију будуће марине као и смедеревско међународно путничко пристаниште. Сагласили су се да ће будући инфраструктурни пројекти у области путничког водног саобраћаја умногоме унапредити економски развој на локалу и повећати приходе од ове привредне гране.

 

ЗАПОЧЕТА ИЗГРАДЊА НОВОГ ВРТИЋА У СМЕДЕРВУ

04.август 2022.

 

     Изградња новог вртића од 250 места у смедеревском насељу Радинац започета је данас свечаним полагањем камена темељца, који су положили први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и градоначелник Смедерева Јован Беч.

„Нов вртић у Радинцу је 11. објекат на коме започињемо радове из подршку Светске банке. Сматрам да је ово најбољи начин, не само да обезбедимо услове за већи обухват  деце предшколским васпитањем и образовањем, већ и да пружамо подршку родитељству, јер бришемо листе чекања и омогућавамо родитељима да, док су посвећени радним обавезама, своје малишане оставе на бригу и васпитање васпитачима, у адекватном простору ", изјавио је министар Бранко Ружић.

У изградњу новог вртића биће уложено око 169 милиона динара, а објекат ће бити величине око 1600 м2.

„Данас смо се окупили како бисмо поставили камен темељац за изградњу вртића у Радинцу и тиме решили дугогодишњи проблем у нашем граду. Рок за завршетак радова је 12 месеци, а објекат ће бити оспособљен за пријем деце пре свега са територије „25 мај", Радинац, Раља, Липе и Враново, где имамо око 7.000 становника", изјавио је градоначелник града Смедерева Јован Беч.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Светском банком у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање" спроводи изградњу нових, доградњу постојећих, адаптацију и опремање вртића у Републици Србији.  Овим пројектом биће обухваћена 23 објекта а укупна вредност инвестиције је 47 милиона евра. Пројекат, поред проширења капацитета и изградње предшколских установа, посебну пажњу посвећује унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача.

 

ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ О КУПОПРОДАЈИ СТАМБЕНИХ ЈЕДИНИЦА ЗА ПОРОДИЦЕ ИЗ ХРВАТСКЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

28.јул 2022.

     

       Данас је градоначелник Јован Беч свечано уручио уговоре о купопродаји једанаест стамебних јединица у улици Јозефа Шулца за породице избегле из Хрватске и Босне и Херцеговине. Подсећања ради, 25.10.2021. године закључено је двадесет Уговора о закупу стамбене јединице, са породицама избеглих на одређено време, тачније шест месеци, након чега је предвиђена могућност куповине наведених станова. Након тог временског периода, једанаест породица је поднело захтев за куповину станова, док је девет закупаца поднело захтев за продужење уговора о закупу на нов период од шест месеци.

-Скоро двадесет година град Смедерево је прихватао избеглице које су после егзодуса у Босни, Хрватској и Крајни, своје уточиште нашле у нашем граду. Ова стамбена зграда са двадесет стамбених јединица је један у низу пројеката који је град реализовао у циљу обезбеђивања подршке за ове породице. На тај начин постаћете наши равноправни суграђани, који су прихватили руку пријатељства и једнакости. Вама и вашим породицама желим сву срећу и добро здравље у новим становима, у вашим становима - истакла је у свом обраћању шеф службе за социјалну и здравствену заштиту Љиљана Тодоровић.

Градоначелник Беч је поздравио присутне испред града Смедерева и пожелео им пуно среће у новим домовима, нагласивши да ће им град увек пружати сву неопходну подршку. -Данас су овде са нама присутни чланови породица једанаест закупаца станова, који су поднели захтеве за куповину, док је других девет закупаца поднело захтев за продужење уговора о закупу на нов период од шест месеци. Овим уговором предвиђена је отплата станова на период од 25 година, са каматном стопом од 0%, уз забрану да се отуђи непокретност од пет година од дана закључивања уговора. - рекао је Беч. Такође, градоначелник је подсетио да се купопродајна цена станова утврђује тако што се вредност непокретности која је предмет уговора умањи за 50%. Такође, ова цена се може умањити и за додатних 10% уколико је члан породичног домаћинства лице са инвалидитетом.

Након свечане доделе уговора, чланови подорица који су присуствовали, наставили су разговор са градоначелником.

 

ДОДЕЛА 29 УГОВОРА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ И НОВО ЗАПОШЉАВАЊЕ

26.јул 2022.

 

      Данас су градоначелник Смедерева Јован Беч и директорка Националне службе за запошљавање Јасмина Беочанин додели 29 уговора за самозапошљавање и ново запошљавање. Наиме, Град Смедерево и Национална служба за запошљавање - Филијала Смедерево 10.05.2022. године расписали су два Јавна позива, за шта су била опредељена укупна средства у износу од 23.529.411,77 динара. На тај начин, кроз директну финасијску подршку послодавцима и незапосленим лицима биће запослено преко 90 незапослених лица.

За субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих издвојено је укупно 9.803.921,57 динара, од којих је 5.000.000,00 издвојио Град и 4.803.921,57 динара издвојила је Национална служба за запошљавање. Опредељена средства ће омогућити да 49 лица са евиденције Националне службе заснује радни однос. За субвенције за самозапошљавање издвојено је укупно 13.725.490,20 динара од којих је 7.000.000,00 издвојио Град и 6.725.490,20 динара издвојила је Национална служба за запошљавање. Опредељена средства ће омогућити да 45 незапослених лица са евиденције Националне службе оснују своје предузетничке радње.

-Национална служба за запошљавање је у овој буџетској години издвојила 6.550.000.000,00 динара, за запошљавање више од 22.000 особа са евиденције теже запошљивих и особа са инвалидитетом. Међутим, за нас је изузетно значајна подршка локалних самоуправа у финансирању ових програма и мера које су акционим планом и државном стратегијом утврђене. Данас смо овде да би уручили уговоре који проистичу из споразума који је Национална служба за запошљавање закључила са градом Смедеревом. Посебно желим да нагласим да је Смедерево један од градова који је први основао локални савет за запошљавање који и сада успешно ради - истакла је директорка Беочанин у свом обраћању. Такође, Беочанин је нагласила велику захвалност граду Смедереву на разумевању и подршци, рекавши да је од 29 додељених уговора, 13 за послодавце који запошљавају 13 лица и 16 за лица која су основала своје предузетничке радње.

Градоначелник Јован Беч је нагласио да Град Смедерево води рачуна о политици запошљавања и да се издвајају значајна средства за те потребе. -Желим да изнесем податак, који често за скупштинском говорницом и износим, а то је да смо ми до пре десетак година имали четири пута већу незапосленост него данас. -Захваљујући политици председника Александра Вучића ми смо данас дошли у ситуацију да имамо јако мали проценат незапослених, а верујем да ће у будућности тај проблем бити у потпуности решен. Изнео би неке статистичке податке који говоре о томе да смо ми прошле године издвојили 15 милиона динара за нова радна места, а Национална служба око 12 милиона. Ове године настављамо са истом праксом, па смо тако издвојили 17 милиона динара, док је Национална служба издвојила око 12 милиона. Ми ћемо као град наставити да радимо на смањењу незапослености - рекао је Беч. Градоначелник је присутнима честитао на потписаним уговорима и пожелео пуно успеха у даљем раду, нагласивши да ће Град наставити да ради на пружању подршке и смањењу незапослености.

 

МИХАЈЛОВИЋЕВА УРУЧИЛА УГОВОРЕ ЗА ПРОЈЕКТЕ ПОВЕЋАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У 38 ГРАДОВА И ОПШТИНА

22.јул 2022.

 

  

     Потпредсеница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је данас у Смедеревској Паланци уговоре председницима 38 локалних самоуправа које су на јавном позиву добиле средства за улагање у повећање енергетске ефикасности у јавне објекте, и поручила да је повећање енергетске ефикасности национални пројекат и посао који се тиче свих институција, привреде и грађана.

У оквиру Јавног позива за доделу средстава ради финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе, Смедереву је одобрен пројекат ,,Модернизација унутрашње расвете зграде ОШ ,,Димитрије Давидовић'' у издвојеном одељењу у месту Сеоне. Данас је у име Града уговор потписао градоначелник Јован Беч.

Укупна средства за реализацију овог пројекта износе 1.832.457,60 динара. Министарство рударства и енергетике у циљу унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја обезбедило је средства у износу од 1.282.720,32 динара, а учешће града износи 549.737,28 динара. Средства ће бити искоришћена за замену постојећих светиљки, које су у употреби дуги низ година, са новим ЛЕД светиљкама.

Министарка Зорана Михајловић је такође најавила да ће држава наставити да расписује јавне позиве, да повећа где је потребно субвенције које даје држава и да верује да је могуће да у наредне три године барем 45 одсто домаћинстава буде обухваћено овим пројектом.

 

ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА У СМЕДЕРЕВУ

07.јул 2022.

 

    Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић обишла је данас у Смедереву радове на уклањању дивље депоније у насељу Годоминско поље, чиме је почела реализација пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2022. години.

-Желим да се испред града захвалим државној секретарки Јелени Танасковић на данашњој посети. Повод посете је почетак радова на отклањању дивљих депонија у Смедереву, помоћу средстава Министарства заштите животне средине. Укупна средства за реализацију овог пројекта износе 7.648.334 динара. Министарство је у циљу спречавања загађења животне средине нелегалним одлагањем отпада обезбедило средства у износу од 3.500.000,00 динара, а учешће града износи 4.148.334 динара. Данас су радови отпочели на локацији ,,Годоминско поље'', а биће настављени на још две локације у Смедереву, ,,Вампирача'' и ,,Обилазница''. Још једном велико хвала Министарству заштите животне средине и министарки Ирени Вујовић за све што је до сада урађено за наш град. На састанку смо данас разговарали и о постављању трансфер станице, као једном од највећих проблема за наш град, пројекат се ради, сигуран сам да ћемо имати подршку министарства на том путу - истакао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању.

Танасковић је истакла да се пројекти чишћења дивљих депонија уз подршку министарства реализују у 34 града и општина, а у Смедереву ће бити очишћена сметилишта на три локације. -Министарство заштите животне средине уложило је значајна средства у Смедереву у предходне две године. Кроз јавни конкурс за чишћење дивљих депонија ове године је Смедереву додељено 3,5 милиона динара, а планирано је да све три локације буду очишћене у првој половини августа. Уклањање дивљих депонија је један од приоритета министарства из којег долазим и на томе интензивно радимо - рекла је Танасковић.

Државна секретарка је истакла да је министарство определило значајна средства и за видео надзор како би се сачувале очишћене локације. Према њеним речима, за мање од годину дана биће очишћено више од 700 дивљих депонија и сметилишта.

-Дивље депоније један су од највећих еколошких проблема у Србији и зато су за нас ово пројекти од великог значаја. Испред министарства, желим да захвалим градоначелнику Јовану Бечу и његовом тиму што су кандидовали квалитетне пројекте и активно учествују у различитим конкурсима министарства - рекла је Танасковић.

Према њеним речима, поред чишћења дивљих депонија, у Смедереву се улаже и у пројекте пошумљавања, заштите земљишта, замену котларница и индивидуалних ложишта.

 

 

 

АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ ГОСТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА СМЕДЕРЕВА ЈОВАНА БЕЧА

28.јун 2022.

 

    Александар Митровић, најбољи стрелац репрезентације Србије, данас је био гост у Градској управи Смедерево код градоначелника Јована Беча. Митровић је најбољи српски фудбалер и репрезентативац, рекордер по броју постигнутих голова за репрезентацију Србије, укључујући и репрезентацију Југославије. Да је постигао значајне резултате у досадашњој каријери говори и чињеница да је добио и мурал у родном Смедереву, у насељу Липска рампа, где је и направио прве фудбалске кораке.

Градоначелник Беч је Митровићу испред Града честитао на постигнутим резултатима и пожелео много успеха у даљем раду. -Била ми је част да најбољем репрезентативцу Србије, испред Градског фудбалског савеза Смедерева уручим пехар за најбољег фудбалера. Александар Митровић је понос Србије, као и идол младих генерација које прате његов пут славе и успеха - истакао је градоначелник Беч на свом Инстаграм профилу.

Поред пехара, градоначелник је Митровићу испред Града поклонио фотографију са насликаном Тврђавом.

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЈОВАН БЕЧ У ПРОСТОРИЈАМА ГРАДСКЕ УПРАВЕ СМЕДЕРЕВО УГОСТИО НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА

24.јун 2022.

 

   Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч у просторијама Градске управе Смедерево угостио ученике генерације, носиоце Вукове дипломе и спортисте генерације, који су дошли у пратњи директора школа. Тим поводом градоначелник је ученицима пожелео пуно успеха у даљем школовању, разговарао са њима о плановима за будућност и нагласио да су има врата Градске управе увек отворена. Такође, градоначелник је ученицима честитао на постигнутом успеху и нагласио да ће локална самоуправа пружати максималну подршку младима у њиховом даљем развоју и напредовању, јер су млади битни за будућност наше земље и овог града.

-До сада сте се показали најбољим успехом у својој генерацији и са највишим просеком оцена показали да се разликујете и да сте довољно озбиљни, вредни, марљиви и посвећени свом раду. Желим вам пуно успеха у даљем школовању и раду, а град Смедерево ће увек подржати младе и амбициозне људе - истакао је градоначелник Беч на свом инстаграм профилу.

 

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА И ОВЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВУ

22.јун 2022.

 

  

   Министарство за бригу о селу и ове године потписало је уговоре са 87 јединица  локалних самоуправа за доделу бесповратних средстава по јавном конкурсу за организовање манифестације ,,Михољски сусрети села''. Манифестација траје од 28. јуна  до 1. децембра текуће године, а укупан износ додељених средстава за ове намене износи 41,3 милиона динара. Подносиоци пријаве су јединице локалне самоуправе, које саме осмишљавају програм манифестације. Посетиоци ће моћи да виде надметања у вештинама и дисциплинама, бацање камена с рамена, потезање конопца, културне садржаје, литералне саставе ученика, такмичење у кулинарским вештинама. Максималан износ по једној пријави износи 500 хиљада динара. Очекује се учешће око 1.300 села и око 150.000 учесника и посетиоца.

Град Смедерево је и ове године конкурисао за средства Министарства за бригу о селу у циљу организовања манифестације ,,Михољски сусрети села''. Подсећања ради, прошле године су тим поводом биле организоване манифестације у Лугавчини, Вранову и Михајловцу. Ове године ће средства Министарства бити усмерена на организовање Михољских сусрета села у Сараорцима, Липама и Малој Крсни. Као и прошле године, и ове године учешће ће имати сва она села која имају културно-уметничка друштва, где ће се представити игром и песмом, као и удружења жена са територије Смедерева која ће показати традиционална српска јела, обичаје, културно наслеђе и све оне елементе значајне за опстанак наших села.

-Велика захвалност председнику Александру Вучићу и Министарству за бригу селу због чињенице да управо оваквим програмима ми чувамо наша села од заборава. Смедерево је један од оних градова који може да се похвали богатим културним наслеђем, имамо Смедеревску јесен, Нушићеве дане, Светосавке свечаности, Смедеревска песничка јесен, али захваљујући средствима ресорног Министарства ми сада можемо и наша села да прикажемо боље - рекао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању.

 

СПОМЕНИК ДЕСПОТУ ЂУРЂУ БРАНКОВИЋУ

21.јун 2022.

 

Поштовани суграђани,

 

Због интересовања овим путем Вас обавештавамо да ће сви достављени конкурсни радови, везано за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу, бити јавно изложени у холу Центра за културу Смедерево до петка 24.06.2022. године.

 

ОДРЖАНА ЈАВНА ТРИБИНА ПОВОДОМ СПРОВЕДЕНОГ КОНКУРСА ЗА ИЗРАДУ ВАЈАРСКОГ РЕШЕЊА СПОМЕНИКА ДЕСПОТУ ЂУРЂУ БРАНКОВИЋУ

21.јун 2022.

 

   Данас је одржана јавна трибина у Центру за културу Смедерево поводом конкурса за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу. Учесници трибине су тим поводом изнели своја размишљања у вези са учешћем у раду жирија, али и исказали задовољство чињеницом да су били део читавог процеса.

За стручно оцењивање конкурсних радова Град је именовао жири у саставу, проф. др ум. Милорада Младеновића, академског сликара и дипломираног инжињера архитектуре, редовног професора Архитектонског факултета Универзитета у Београду, председник; др ум. Мице Поптсис, академски вајар, редовни професор Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду у пензији, члан; др Снежана Цветковић, историчар уметности, музејски саветник у музеју у Смедереву, члан; Дејан Радовановић, археолог, конзерватор-саветник, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, члан; Татјана Гачпар, археолог, музејски саветник, директор Музеја у Смедереву, члан; Владислава Живановић Ристић,  дипломирани инжењер архитектуре, главни урбаниста града Смедерева, члан и академик проф. др Момчило Спремић, историчар, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији, почасни члан и стручни саветник.

Прва награда је додељена конкурсном раду аутора Здравка Јоксимовића. Равноправна друга награда додељена је аутору Радошу Антонијевићу, као и Давору Дукићу.

-Град Смедерево, односно градоначелник Јован Беч покренуо је иницијативу за подизање споменика деспоту Ђурђу Бранковићу. Захваљујем се у име градоначелника, као и у своје лично име свим уметницима који су учествовали на Конкурсу. Жеља нам је да споменик деспоту Ђурђу Бранковићу на Тргу Републике у Смедереву постане још један симбол града - истакла је између осталог чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић.

Спроведени процес и достављена решења својеврсна су гаранција да ће град Смедерево добити репрезентативан споменик деспоту Ђурђу Бранковићу, чиме ће заокружити вишегодишњу потребу да се одужи свом оснивачу.

 

СЕДАМ ГРАДОВА У СРБИЈИ ПОТПИСАЛО МЕМОРАНДУМ СА ГИЗ – ОМ ЗА ПРОЈЕКТЕ У ТУРИЗМУ, СМЕДЕРЕВО ЈЕДАН ОД ЊИХ

20.јун 2022.

 

   Представници седам општина и градова данас су у Тврђави Голубачки град потписали Моморандум о разумевању са ГИЗ - ом ради спровођења пројеката у туризму. Овим пројектом обухваћени су Голубац, Кладово, Мајданпек, Неготин, Смедерево, Велико Градиште и Зајечар. Меморандум о разумевању који је данас потписан у Тврђави Голубачки град односи се на улагања бесповратних средстава из фондова Европске уније и Владе Савезне Републике Немачке у пројекте усмерене на развој и унапређење туризма и очување културнох наслеђа у источној Србији и Доњем Подунављу, у вредности од 650.000 евра.

Потписивању Меморандума присуствовао је амбасадор Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, помоћница министра за трговину, туризам и телекомуникације Јелена Маринковић-Орлић и Александар Бец, вођа пројекта ''ЕУ за Тебе - за културно наслеђе и туризам''.

Циљ пројекта за Град Смедерево је унапређење туристичке инфраструктуре и услуга за посетиоце Смедерева и Доњег Подунавља у целини, постављањем Туристичко-информативног центра у Смедеревској тврђави коју годишње посети више од 40.000 туриста. ТИЦ ће бити место не само за куповину улазница за Тврђаву и добијање информација о њој као кључној информативној баштини од националног значаја, већ и за промоцију локалне и регионалне туристичке понуде и на тај начин допринети њеној видљивости. На овај начин ће релевантне информације бити доступније посетиоцима Смедерева, а укупан квалитет локалних туристичких услуга значајно ће бити унапређен.

Укупна вредност пројекта је 87.354,50 евра, од чега је донација 68.854,50 евра, а учешће града је 18.500 евра.

Трајање пројекта је 12 месеци, а реализација ће се отпочети по потписивању Уговора са донатором.

 

ОТПОЧЕЛИ РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА НОВОГ ГРОБЉА НА ЦАРИНИ

17.јун 2022.

 

  У уторак 14.06.2022. године на локацији код Новог гробља на Царини почело се са извођењем радова на уређењу наведеног простора. Вредност радова са ПДВ - ом износи око 26.160.000,00 динара. Радови се пре свега односе на уређење паркинг места, где ће сада бити обезбеђено шездесет нових паркинг места, а предвиђена су и места за паркирање особа са инвалидитетом. Такође, у плану је и замена старијих објеката новим типским објектима намењеним продаји цвећа, венаца и свећа.

У складу са Пројектом, у оквиру обухваћене површине за извођење радова планирано је и постављање ђубријера, табли за умрлице и плакате, ознаке капија, као и уређење зелених површина.

Планирани рок за извођење радова је око шездесет дана.


 

 

Конкурс за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу

14.јун 2022.

Kонкурс за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу у Смедереву, који је Град Смедерево расписао у новембру 2021. године, завршен је 18. априла 2022. године предајом конкурсних радова од стане учесника на конкурсу.

Конкурс је расписан као позивни и на учествовање је позвано укупно седам аутора -  вајара, у првом реду аутори из Смедерева - три уметника која су прихватила учешће, као и четири уметника са територије Републике Србије, који имају значајне остварене резултате у реализацији јавних споменика. Сви позвани аутори одазвали су се позиву и доставили своја конкурсна решења.

Жири за оцењивање конкурсних радова, који је Град Смедерево именовао у поступку расписивања Конкурса, извршио је оцењивање радова и 24. маја 2022. године сачинио Извештај о раду који је достављен Граду као Наручиоцу. Жири је изразио задовољство квалитетом спроведеног конкурсног процеса, као и укупним квалитетом материјала пристиглих на Конкурс. Након спроведене стручне оцене конкурсних радова, Жири је донео одлуку о додели прве награде и две равноправне друге награде за идејно вајарско решење споменика деспоту Ђурђу Бранковићу.

На основу овога Град као Наручилац донеће Одлуку о реализацији изабраног вајарског решења споменика.

Сви достављени конкурсни радови биће јавно изложени у холу Центра за културу Смедерево од среде, 15. јуна 2022. године.

Јавна трибина поводом спроведеног конкурса биће организована у понедељак, 20. јуна 2022. године, у концертној сали Центра за културу Смедерево, са почетком у 19.00 часова. Улаз на трибину је слободан.

 

 

***

 

→ прилог: Извештај о раду жирија у позивном конкурсу за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу у Смедереву

→ прилог: избор прилога конкурсних радова за интернет страницу Града Смедерева

 

СВЕЧАНО ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ САРАДЊИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ,,ПОДРШКА УНАПРЕЂЕЊУ КАПАЦИТЕТА И ИЗРАДИ ЛОКАЛНИХ ПЛАНОВА РАЗВОЈА’’

09.јун 2022.

У оквиру Пројекта ,,Подршка унапређењу капацитета и изради локалних планова развоја'' расписан је био јавни позив за јединице локалне самоуправе. Циљ јавног позива био је идентификовање и одабир 10 јединица локалне самоуправе да учешћем у наведеном пројекту ојачају своје капацитете и израде планове развоја у складу са законском регулативом и најбољом међународном праксом. Јавни позив био је расписан у периоду од 25. марта до 25. априла 2022. године.

Смедерево је један од градова који је одабран да учествује у наведеном пројекту. Градоначелник Смедерева Јован Беч је данас тим поводом потписао Меморандум о сарадњи између ГИЗ - а, Републичког секретеријата за јавне политике и Националне алијансе за локални економски развој, а све у циљу  јачања капацитета Града Смедерева у изради плана развоја. План развоја локалне самоуправе треба да буде финализован до краја априла 2023. године.

Поред Смедерева на основу предлога Комисије за оцену пријава локалних самоуправа, а на основу критеријума за оцену пријава изабрни су и ГО Палилула  (Ниш), Ивањица, Кладово, Љиг, Лозница, Осечина, Суботица, Велика Плана и Зајечар.

 


 


 

 

ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИНА ОД ПЕТОЈУНСКЕ ТРАГЕДИЈЕ

05.јун 2022.

 Град Смедерево обележио је 81 годину од Петојунске експлозије, једне од највећих трагедија у историји овог града. Тог дана од експлозије муниције, депоноване у Смедеревској тврђави, погинуло је неколико хиљада људи из Смедерева и околине. Узрок трагедије, као и тачан број настрадалих до данас није утврђен. Од силине експолозије две трећине зграда и кућа у Смедереву је било срушено или оштећено.

Писак локомотиве у 14 сати и 14 минута, означио је тренутак када се тог 5. јуна давне 1941. године зачуо прво прасак код главног улаза у Тврђаву, након чега је избио пожар. У знак поштовања према бројним жртвама овог трагичног догађаја венце су на Споменик 5. јун положили представници руководства града чланица Градског већа ресорно задужена за културу Маја Ћирковић и члан Градског већа ресорно задужен за социјалну заштиту Драган Станић. Поред њих венце су положили и Јелица Јовановић-Ракић из удружења Породице погинулих, Градски одбор СПС - а, Градски одбор СУБНОР, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружење цивилних инвалида рата, Удружење резервних војних старешина, Удружење потомака ратника 1912-1918. година , Друштво за развој братских односа Руска Федерација - Република Србија - Република Белорусија из Смедерева, Удружење ,,Патриотска спона'' 1912-1999. година, Градска организација инвалида рада и ученици Смедеревске гимназије.

Присутнима се обратила и чланица Градског већа Ћирковић која је истакла значај обележавања овог датума за историју нашег народа. -У четвртак, 5. јуна 1941. године, у 14 сати и 14 минута, Смедерево је доживело највећу трагедију у својој бурној историји. Данас након 81 године од овог догађаја, окупили смо се да са дужним пијететом одамо поштовање према страдалим жртвама. Велика захвалност људима који су подигли град из пепела, у условима окупације и грађанског рата. Жртвама петојунске експлозије подигнут је споменик достојан величине трагедије која их је задесила - истакла је између осталог у свом обраћању Ћирковић.

Свештенство смедеревске црквене општине ће сутра одржати парастос погинулима на Старом смедеревском гробљу.

 

 

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ВРТИЋА У РАДИНЦУ

02.јун 2022.

  

   Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч у име Града потписао уговор са Министарством просвете, науке и технолошког развоја за реализацију пројекта ,,Инклузивно предшколско васпитање и образовање''.

Наиме, пројекат је везан за изградњу вртића у Радинцу. Укупна вредност овог врло значајног пројекта за град је преко 1,7 милиона евра. Радови ће кренутим почетком августа месеца и трајаће дванаест месеци.

Овај објекат биће оспособљен за пријем око 250 детета, која ће користити услуге овог објекта, са територије Месне заједнице ,,25 Мај'', Радинац, Раља, Липе и Враново. Планирано је да у објекту буде формирано тринаест групних соба за узраст од 3 до 5,5 година. Планирано је да у приземљу буде осам групних соба, док је на спрату  пет групних соба, ту ће бити смештени и гардеробер за одећу и обућу, санитарне просторије, вишенаменски простор, санитарни чвор за особље и пратећи помоћни простори, просторија за васпитаче са простором за дидактички материјал, просторија за превентивни здравствени рад и изолацију болесне деце, дистрибутивно-прихватна кухиња, као и прстор ван објекта. Објекат ће бити опремљен свим неопходним просторијама и пратећим елементима за квалитетан боравак деце.

Изградњом овог објекта биће решен дугогодишњи проблем у Смедереву, па се из наведених разлога градоначелник Беч захвалио свим људима из Градске управе који су радили у циљу испуњавања свих предуслова за реализацију овог пројекта.

Такође, Беч је истакао да ће се у наредном периоду радити на доношењу додатних мера на побољшању популационе политике у Смедереву, као и да је у току израда пројекта за изградњу централног вртића, па се очекује да ће радови отпочети следеће године.

 

ОДРЖАН САСТАНКА У РЕПУБЛИЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ У БЕОГРАДУ

27.мај 2022.

 

   На иницијативу градоначелника Смедерева Јована Беча данас је одржан састанак у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду. Тема састанка била је краткорочно и дугорочно планирање обнове, уређење и коришћење Смедеревске тврђаве. Фокус састанка стављен је на потребне активности везане за решавање обнове и уређења улазног сектора у Смедеревску тврђаву.

На састанку је констатовано неопходно уже стручно сагледавање приступа решавања обнове улазног сектора, формулисање пројектног задатка и израда пројекта.

На основу изјаве представника Републичког завода може се очекивати да се у другој половини текуће године обаве све неопходне припреме како би се реализација наведених активности спроводила током 2023. године.

Договорено је да се током јуна месеца у Смедереву организује састанак ужег стручног тима како би се што пре започела реализација договорених активности.

Састанку су поред градоначелника Јована Беча присуствовали, испред Републичког завода директор Дубравка Ђукановић, Снежана Јејић и Естела Живковић Радоњић, испред Града Смедерева главни урбаниста града Владислава Живановић Ристовић и испред Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево в.д. директора Дејан Радовановић и Јасмина Поповић Русимовић.

 

 

ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА ИНВЕСТИЦИЈА У СМЕДЕРЕВУ

23.мај 2022.

 

Ускоро се завршавају сви планирани радови у оквиру комплекса гробљана Шешковцу. Вредност инвестиције за обезбеђивање паркинг места на гробљу, која је при крају износи око 14.988.860,00 динара плус ПДВ. Подсећања ради, овде су претходно били спроведени и радови на озелењавању површина, за шта смо имали подршку Министарства за заштиту животне средине у вредности од 2.778.278,40 динара. Поред тога, грађанима Смедерева је обезбеђена и аутобуска линија која је значајна јер повезује Шешковац са градом.

Како је истакао градоначелник Јован Беч на овај начин је заокружена једна значајна инвестициона целина за наш град.


 

  

 

ПОТПИСАН УГОВОР ИЗМЕЂУ ГРАДА СМЕДЕРЕВА И КОМПАНИЈЕ ПКЦ WИРИНГ СYСТЕМС Д.О.О. СМЕДЕРЕВО

23.мај 2022.

 

 

   У име Града Смедерева, градоначелник Јован Беч потписао је Уговор о закупу непокретности - хале у јавној својини града Смедерева са компанијом PKC Wiring Systems д.о.о. Смедерево. Уговор је закључен након спроведеног поступка прикупљања писмених понуда и на основу Одлуке Градског већа Смедерева. Циљ потписивања наведеног уговора је свакако проширење постојећих капацитета, али и отварање нових радних места за наше суграђане, како је истакао градоначелник Беч.

Хала је укупне нето површине 4.158,30 метара квадратних и састоји се од производног дела и управно - администаративног дела и припадајуће инфраструктуре. Непокретност - хала налази се у Индустријској зони у Смедереву.

Како је истакао градоначелник Беч, Град ће наставити да заједничким снагама у сарадњи са компанијом PKC Wiring Systems д.о.о., која је значајна јер запошљава велики број наших суграђана, ради на томе да се прошире капацитети и обезбеди сва неопходна подршка.

 

ОТВОРЕНИ 39. НУШИЋЕВИ ДАНИ У СМЕДЕРЕВУ

21.мај 2022.

Градоначелник Смедерев Јован Беч синоћ је отворио 39. Позоришни фестивал ,,Нушићеви дани''. Предходно су на платоу испред Центра за културу положени венци на споменик Браниславу Нушићу, док је у Галерији Центра за културу Смедерево отворена изложба ,,Сценске визуре''. Испред Града Смедерева венац је положила Маја Ћирковић, чланица Градског већа задужена за ресор културе и Данијела Милошевић, директорка Историјског архива у Смедереву.

-Наш град већ 39. година живи са својим фествалом и манифестацијом културе која је посвећена великом Браниславу Нушићу. Манифестација ,,Нушићеви дани'' нуди посебан концепт програмских садржаја и издваја га у односу на сличне фествале у нашем граду, као и у културном амбијенту Србије. Својим карактеристикама наш фестивал унапредио је позоришну реалнос у Србији, а свакако и у Смедереву - рекао је између осталог градоначелник Беч, и пожелио свим суграђанима да уживају и у овим 39. Нушићевим данима.

Након свечаног отварања Новосадско позориште је извело представу ,,Ана Карењина''. Фестивал ће трајати до 26. маја.

 


 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ У ПОСЕТИ ЗЕМЉОРАНИЧКОЈ ЗАДРУЗИ ,,МИХАЈЛОВАЦ'

20.мај 2022.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч обишао Земљорадничку задругу ,,Михајловац'' и тим поводом разговарао са директором задруге Гораном Лукићем и председником Задружног савеза Србије Николом Михајловићем. Земљорадничка задруга тренутно обрађује око 40 хектара земље и поседује засад јабуке површине од 6 хектара. Важно је нагласити да задруга од свог оснивања 30. септембра 1992. године послује позитивно. Из године у годину повећава пословни приход, који се последњих пар година кретао од 360 милиона до 727 милиона динара прошле године. Задруга тренутно има седамнаест запослених у сталном радном односу.

Задруга ,,Михајловац'' је корисних подстицајних средстава Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, па су тако 2018. године остварили подстицај за противградну мрежу у износу од 3.000.000,00 динара, а у 2019. години подстицајна средства за системе за наводњавање у износу од 1.413.330,5 динара.

-Ова задруга је пример добре праксе за све пољопривредне прооизвођаче. Да је тако, говори и податак да је прошле године остварила бесповратна средства Министарства за бригу о селу у износу од 14.499.811,60 динара за подизање хладњаче, док је сопственим средствима задруга учествовала са 6.768.331,00 динара, за шта има рок од шест месеци да заврши исту.Од када сам градоначелник, трудим се да разумем проблеме пољопривреде и обезбедимо све неопходне услове за рад. Ми ћемо се као град наставити да улажемо у пољопривреду и пратимо политику нашег председника Александра Вучића. Задруга је јако битна и пољопривредни произвођачи треба да се удружују. Захваљујући политици председника Вучића ми данас извозимо у друге земље и немамо проблем са недостатком хране - истакао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању.

Директор задруге Горан Лукић је рекао да је само домаћинским пословањем и напорним радом Земљорадничка задруга ,,Михајловац''  успела да послује позитивно без и једног дана блокаде, од дана њеног оснивања.

-Градоначелниче хвала вам што сте данас овде и што показујете да само заједничким снагама можемо да идемо напред. Данас имамо око 1.100 задруга у Србији, од којих је осамдесет одсто пољопривредног карактера. Поред тога, желим да нагласим да Задружни савез Србије ове године 20. јуна обележава 127. годину свог рада и постојања - рекао је председник савеза Никола Михајловић. Такође, он је подсетио да је важно да се пољопривредни произвођачи удружују.

 

 

 

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

19.мај 2022.

Данас је одржана прва седница Савета за безбедност града Смедерева.Седницом је председавао градоначелник Смедерева Јован Беч, начелница Полицијске управе у Смедереву Весела Миловановић и шеф службе за заједничке послове Саша Петровић. Седници су присуствовали и представници инспекцијских органа, комунална милиција Градске управе Смедерево, као и представници Школске управе Пожаревац.

Дневни ред овог првог сазива садржао је три тачке. Прва се односила на улогу и задатке Савета за безбедност града Смедерева. Улога Савета је да анализира стање безбедности, прикупља информације од институција и грађана и да на основу њих даље делује посредством пројеката, активности и стратешких планова за унапређење безбедности ситуације. Задатак Савета је да разматра и проучава питања везана за превенцију безбедности на територији града, припрема и предлаже доношење мера за побољшање заштите и сигурности грађана, врши анализу и утврђивање проблема који утичу на безбедност грађана, ради на изради и имплементацији пројеката превенције, којима се делује на поједине безбедоносне проблеме.

У оквиру друге тачке дневног реда ,,Матура 2022'' реч је имао Саша Обрадовић, начелник одељења Полицијске управе у Смедереву. Закључак је да је Полицијска управа Смедерево, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова,      Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством омладине и спорта и Агенцијом за безбедност саобраћаја предузела све неопходне мере безбедности ученика и запослених у време завршетка школске године. Тим поводом одржано је девет предавања, ученицима завршних разреда на следеће теме: Превенција злоупотребе алкохола и дрога, Превенција насилничког и недоличног понашања и Ризици непоштовања правила и прописа у саобраћају.

И трећа тачка дневног реда била је разно, где су размотрене будуће активности Савета.

 

 

ОТВОРЕН ПРОЛЕЋНИ САЈАМ ЦВЕЋА И МЕДА

13.мај 2022.

Тринаести пролећни Сајам цвећа и меда одржава се током викенда на главном градском тргу. Више од 60 излагача нуди своје производе, а посетиоцима је доступан велики избор сезонског цвећа, садница дрвећа, четинара, зачинског биља и опреме за садњу, мед и пчелињи производи.

Сајам је отворила чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић. -Част ми је и задовољство да отворим испред града Смедерева 13 - ти по реду пролећни сајам цвећа и меда. Сајам је организован под покровитељством града Смедерева. Циљ нам је да на овај начин промовишемо мале произвођаче и да им омогућимо да представе своје производе нашим суграђанима. Кроз овакав вид промоције различитих профила излагача и произвођача, ми као град омогућавамо да унапреде своју производњу, пласирају своје производе и остваре пословну сарадњу са осталим произвођачима и да промовишу своју делатност, али и наш град - истакла је у обраћању присутнима Ћирковић.

 

 

 

 

ПОТПИСАН УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА ПРЕВЕНЦИЈЕ НЕЛЕГАЛНОГ ОДЛАГАЊА ОТПАДА И УКЛАЊАЊЕ У 2022. ГОДИНИ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

13.мај 2022.

  Данас је градоначелник Смедерева, Јован Беч, у име града Смедерева потписао уговор о суфинансирању реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2022. години. Укупна средства за реализацију овог пројекта износе 7.648.334,32 динара. Министарство заштите животне средине је у циљу спречавања загађења животне средине нелегалним одлагањем отпада обезбедило средства у износу од 3.500.000,00 динара, а учешће града износи 4.148.334,32 динара.

Градоначелник се тим поводом огласио рекавши да дугујемо велику захвалност Министарству заштите животне средине и министарки Ирени Вујовић што су нам и овог пута указали поверење потписивањем још једног у низу значајних уговора за Смедерево.Такође, истакао је да ће град уз значајну подршку и сарадњу са ресорним Министарством наставити да ради на заштити животне средине.

Средства ће бити искоришћена за уклањање и санацију ,,дивљих депонија'' са три локације, а све у циљу заштите здравља становништва и животне средине.

 

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ,,БРАНИСЛАВ НУШИЋ' СМЕДЕРЕВО

12.мај 2022.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч обишао радове на уређењу Основне школе ,,Бранислав Нушић''. У овој школи у току су радови на постављању паркета у фискултурној сали. Градоначелник је у разговору са директором школе Драганом Јовичићем истакао да ће на овај начин ученици школе добити прилику да после двадесет и више година вежбају у најоптималнијим условима, када је упитању подлога у фискултурној сали. Трошкови на замени паркета износе око 3.500.000,00 динара, а у потпуности их сноси град Смедерево. Планирано је да радови буду завршени до краја месеца. Поред тога, у претходном периоду замењен је и котао у вредности од милион динара, окречено је шест учионица, спроведена је и замена расвете, обезбеђена је рачунарска опрема, на крову је постављена хидроизолација.

У наредном периоду очекују се радови на потпуном сређивању фискултурне сале и пратећих просторија: кречење, санација санитарног чвора, замена појединих справа, уградња аксијалних вентилатора.

Градоначелни је рекао да ће Град наставити да улаже у школе, и тако обезбеди све неопходне услове за рад и учење деце.

 

 

 


 

 


 

ПРЕДСТАВНИЦИ ФОНДАЦИЈЕ ,,ДАЈАНА ПАУНОВИЋ' У СМЕДЕРЕВУ

10.мај 2022.

Суочене са вишедеценијским проблемом депопулизације и смањења броја становништва Репубилке Србије, надлежне државне институције годинама уназад доносиле су низ мера за подстицање рађања деце. Како би се постијеће мере и законски оквири у Републици Србији у области популационе политике боље представили јавности  и приближили грађанима, у сарадњи са локалним самоуправама у Републици Србији, Фондација ,,Дајана Пауновић'' иницирала је организацију низа трибина са циљем представљања циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова.

Данас су у посети Смедереву били представници фондације ,,Дајана Пауновић'' на челу са Дајаном Пауновић, који су тим поводом представили мере Републике Србије на путу популационе политике и политике равноправности полова. Тим поводом организован је скуп на ком је градоначелник Смедерева Јован Беч указао на мере које град Смедерево преузима у циљу промовисања популационе политике. -Град Смедерево из буџета Града за подстицај рађању у 2022. години издваја укупно 24 милиона динара. За финасијску помоћ трудницама издваја се годишње из буџета 7 милиона динар, док се за финасијску помоћ породиљама годишње издваја из буџета 16 милиона динара - истакао је у свом обраћању градоначелник Беч.

Дајана Пауновић, као оснивач и управитељ Фондације ,,Дајана Пауновић'' говорила је на тему ''Практична искуства и могућности за деловање невладиног сектора у области равноправности полова и популационе политике''. -Циљ фондације је економско оснаживање жена, афирмација жена у свим сферама и на свим нивоима, подстицање предузетништва, промоција једнаких могућности. Поред пружања једократне помоћи, нама је циљ да дођемо до систематски одрживих решења. Имамо лепу сарадњу са нашом јужном српском покрајном, где идемо на два месеца и оснажујемо наше друштво тамо, такође имамо и предивну сарадњу са нашом српском православном црквом и са јавним институцијама и државом. За све ово време обишли смо близу тридесетак локалних самоуправа, разговарали са људима, покушали да детектујемо проблеме на терену. На тај начин прикупљамо проблеме и преносимо их тамо где је могуће да се они и решавају - рекла је Дајана Пауновић у свом обраћању присутнима и медијима.

О значају полулационе политике, на тему Представљање мера у области популационе политике и равноправности полова  које су донеле и спроводе државне институције Републике Србије и локалне самоуправе причао је и Марко Матић, један од чланова Фондације, који је истакао да се ове године навршава тачно седам деценија како Србија губи становништво, и три деценије од како имамо негативан природни прираштај. У складу са тим, рекао је да је крајем прошле године донет сет мера у области популационе политике где смо коначно почели на један систематски начин да се бавимо том темом.

Након што је излагање било завршено, присутни су имали могућности да на дату тему разговарају са организаторима и размене мишљење и искуства, али и постављају питања.

 

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

09.мај 2022.

 

   Полагањем венаца  у Спомен парку - Три хероја у Смедереву данас је обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Ове године је обележено 77 година од завршетка Другог светског рата и 72 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

Венце су код споменика у Парку три хероја положиле делегације Града Смедерева, Градски одбор СПС - а, Градски одбор СУБНОРА - а, Удружење потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912 - 1918 и Удружење потомака ратника 1912 - 1918. година.

Присутнима се обратио Славко Матијаш представник Градског одбора СУБНОРА - а.

-Данас обележавамо Дан победе, дан када је пре 77 година у име поражене војске фашистичке Немачке, у Берлину 16 минута после поноћи, 9. маја 1945. године фелдмаршал Вилхем Хајтел, испред совјетског маршала Георги Жукова и британског генерала Артур Тедера, потписао безусловну капитулацију, чиме је званично завршен Други светски рат. У том највећем и најсуровијем рату у историји човечанства учествовала  је 61 држава на европском, азијском и афричком континенту, са милијарду и седамсто милиона становника. Иако и дан данас нема потпуних података о људским жртвама процењује се да је животе изгубило око 50 милиона људи, од чега 31 милион цивила а рањено је 35 милиона људи - рекао је Славко Матијаш у свом обраћању присутнима.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настајању Европске уније.

  

 

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ,,УСКРШЊИ ДАН НА СЕЛУ’’ У МАЛОЈ КРСНИ

30.април 2022.

,,Када дођеш у Малу Крсну са било које стране света, са севера или са југа, у њено велико срце, још једно срце стане и љубав топла, људска, бескрајна и дуга'' - овим речима је отворена четрнаеста по реду манифестација Ускршњи дан на селу у организацији Удружења жена ,,Извор'' из Мале Крсне и Културно-уметничког друштва ,,Вељко Дугошевић''.

-Уважени пријатељи, учесници и поштовани представници управе Града Смедерева добро дошли на четрнаесту по реду манифестацију Ускршњи дан на селу. Ово дружење које традиционално организујемо на Мали Ускрс из године у годину окупља све већи број посетилаца. Трудимо се да будемо добри домаћини, да дочекујемо све наше госте и оставимо утисак једне пријатељске средине - рекла је у свом обраћању председница Удружења жена ,,Извор'' из Мале Крсне Драгица Милетић.

Присутне је поздравио и градоначелник Смедерева Јован Беч. -Добар дан, част ми је што сам као градоначелник испред града Смедерева данас присутан овде. Данас се у Малој Крсни одржава манифестација Ускршњи дан на селу, која захваљујући нашој Драгици и Удружењу жена ,,Извор'' полако добија свој традиционални значај. Град ће као и до сада наставити да подржава манифестације оваквог карактера јер су оне важне за очување српског села и традиције од заборава - истакао је градоначелник Беч у свом обраћању.

На манифестацији су се представила и Удружења жена из Скобаља, Осипаонице, Сараораца, Лугавчине, али и из Браничевског округа и Рибарске бање које су се представиле традиционалним јелима и техником фарбања јаја. Поред тога, свој наступ имала су у Културно-уметничка друштва Мале Крсне, Вранова, Осипаонице, Делиблата, Грчки КУД Кантакузин.

Град Смедерево био је спонзор и подржао је одржавање  манифестације Ускршњи дан на селу. Испред града Смедерева поред кабинета  градоначелника присуствовала је и чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић.

 

 

 

РАДОВИ НА АСФАЛТИРАЊУ УЛИЦА У СМЕДЕРЕВУ СЕ НАСТАВЉАЈУ

29.април 2022.

Данас је градоначелник Јован Беч обишао радове на асфалтирању улице Револуције и тим поводом разговарао са мештанима. Истакао је да ће град наставити да улаже у путну инфраструктуру која је неопходна за живот и рад наших суграђана. Мештани улице су показали велико задовољство чињеницом да ће после низа година чекања коначно добити асфалт испред својих кућа.

 

 

ДОМ ЗДРАВЉА У СМЕДЕРЕВУ ДОБИО ДВА ГИНЕКОЛОШКА СТОЛА СА ПРАТЕЋОМ ОПРЕМОМ

29.април 2022.

Данас је градоначелник Јован Беч обишао Дом здравља у Смедереву ком је обезбеђена гинеколошка опрема. Наиме, град је обезбедио два нова гинеколошка стола са пратећом опремом у вредности од пола милиона динара која је била неопходна Дому здравља. Тим поводом градоначелник је разговарао са директорком Дома здравља Олгицом Обрадовић, где је наглашено да ће као и до сада, град омогућити набавку још једног санитетског возила. Такође, било је речи и о томе да је завршен пројекат за комплетну реконструкцију амбуланте на Царини и да је расписана набавка за обезбеђивање потребне опреме за почетак радова, а након тога је у плану и реконструкција амбуланте на МЗ ,,25 Мај''.

Градоначелник се посебно захвалио нашим лекарима на безусловној подршци и жртви коју су улагали и улажу да би били сачувани људски животи.

 


 

 

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОД МАСАКРА У ДРУГОВЦУ

29.април 2022.

Данас је градоначелник Јован Беч са чланицом Градског већа задуженом за ресор културе Мајом Ћирковић положио венац на споменик жртвама масакра у Друговцу. Поред представника града делегацију су чинили и СПС, Градски одбор СУБНОР и Месна заједница Друговац.

Подсећања ради, масакр се одиграо у Друговцу 29. априла 1944. године када су четници поубијали велики број мештана овог села због подршке партизанима. Према подацима четници су тада убили укупно 72 цивила, запалили око 120 и темељно опљачкали око 200 кућа. Присутнима се обратио и бивши директор школе у Друговцу Милосав Мића Илић који је присутне подсетио на овај страшан догађај и послао поруку да се такве ствари никада не би смеле заборавити, као и да увек требамо да памтимо своју историју и да је преносимо на будуће генерације.

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА – ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК

25.април 2022.

Смедеревска литија има дугу традицију обележавања. Да је тако говори и чињеница да се одржавала још за време владавине деспота Ђурђа Бранковића, а од 2002. године према одлуци тадашње Скупштине општине, обележава се као градска слава.

На други дан Ускрса обележена је слава града - Васкршњи понедељак а свету архијерејску литургију у цркви Светог Георгија  служио је владика браничевски Игнатије. Празничну атмосферу употпунио је и црквени хор ,,Слога''.

Литију око градске цркве предводило је свештенствo заједно са градоначелником града Јованом Бечом и руководством града, као и многобројним грађанима.

После литургије верницима је подељен славски колач, жито и јаја.

 


 

 

УЧЕНИЦИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ У ПОСЕТИ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ СМЕДЕРЕВА ЈОВАНУ БЕЧУ

21.април 2022.

 Ученици четвртог разреда Основне школе Димитрије Давидовић посетили су градоначелника поводом предстојећих  ускршњих празника. Деца су у пратњи професорке  обишла градоначелника и тим поводом му уручили ускршња јаја, као и одрецитовали ускршњу песму. Поред тога, ученици су, са професорком енглеског Дуњом Тешић, разговарали са градоначелником о школским обавезама, плановима и идејама за будуће образовање. Професорка Тешић се захвалила градоначелнику на одвојеном времену, као и на свему што је до сада урађено за потребе образовања деце у нашем граду.

Градоначелник је ученицима пожелио срећне празнике, пуно успеха у даљем образовању и захвалио се на честиткама, нагласивши да ће град наставити да ради на томе да сва деца имају квалитетно детињство и образовање.

 


 

 

ПОТПИСАН УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА ПОШУМЉАВАЊА У ЦИЉУ ЗАШТИТЕ И ОЧУВАЊА ПРЕДЕОНОГ ДИВЕРЗИТЕТА У 2022. ГОДИНИ

20.април 2022.

 

  Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч, у име Града потписао уговор о суфинансирању реализације пројекта пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2022. години на територији Града Смедерева.

Укупна средства за реализацију Пројекта пошумљавања износе 2.117.468,80 динара. Министарство је у циљу повећања пошумљености обезбедило средства у износу од 1.000.000,00 динара, док ће град за те потребе дати средства у износу од 1.117.468,80 динара.

Средства ће бити искоришћена за набавку око 200 садница аутохтоних сорти. Пошумљавање ће бити спроведено у делу Индустријске зоне, у правцу од ЕПС - а до ПКЦ - а.

Град ће наставити да улаже у заштиту животне средине, као и да конкурише на свим пројектима које Министарство заштите животне средине буде објављивало, а све са циљем да сачувамо своју средину.

 

ОБЕЛЕЖЕНА 155 – ТА ГОДИНА ОД ПРЕДАЈЕ ГРАДОВА КНЕЗУ МИХАЈЛУ ОБРЕНОВИЋУ ОД СТРАНЕ ТУРАКА

19.април 2022.

 

 Традиционално и ове године (26. година у континуитету), обележена је 155. година од предаје градова, Београда, Ужица, Смедерева, Кладова, Шапца и Љубовије (Соко града) Србији - кнезу Михаилу Обреновићу, од стране         Турака 1867. године, који је био и потпуно ослобађање Србије од вековног ропства под Турцима. Братимљени градови, Београд, Ужице, Шабац, Смедерево, Љубовија и Кладово, са координатором Републичким одбором Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године, који је иницирао обележавање овог историјског догађаја и заједно са ових шест градова, овај догађај учионио традиционалним.

Ове године организатор догађаја и домаћин био је Град Београд. Испред Смедерева гост је била чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић и председник Удружења потомака ратника 1912-1918. година Бранко Миловановић. Делегација Града Смедерева је у пратњи делегата других градова, била гост председника скупштина за Град Београд Николе Никодијевића. Тим поводом Ћирковић је и свечано позвала председника скупштине Београда као домаћина, али и друге градове да следеће године буду гости у Смедерево који ће бити домаћин.

Венце су делегати свих наведених градова положили на Споменик, место предаје кључева 1867. године, на Калемегдану и на споменик кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу Републике.

Циљ је свакако достојанствено обележавање овог значајног историјског догађаја, као и утицај на младе људе да не забораве своју историју, као и да је преносе на будуће генерације.


 

 

У СЕЛУ ЛИПЕ ОДАТА ПОЧАСТ ПАЛИМ ХЕРОЈИМА

19.април 2022.

  

 Комеморацијом и полагањем венаца обележена је 23.годишњица од погибије официра 250.ракетне бригаде ПВО - потпуковника Благоја Радића и капетана прве класе Роберта Лајчака. У име локалне самоуправе венац су положили Марија Марковић Ставрић ,заменица  градоначелника и Дејан Миленковић, члан Градског већа.

Извршавајући борбени задатак у атару села Липе 19.априла 1999.године од НАТО бомбе погинули су наши суграђани  - потпуковник Благоја Радић и капетан прве класе Роберт Лајчак . Тим поводом сваке, па и ове године, окупили су се код спомен обележја у Липама представници Војске Србије,локалне самоуправе ,бројних удружења и организација, како би, у присуству чланова породица Радић и Лајчак , минутом ћутања и полагањем венаца одали почаст палим херојима.

„Њихова жртва не сме да се заборави и мора да служи као водиља за сва будућа поколења. Како су Благоја и Роберт храбро стали у бесмртни строј , тако је и наша обавеза да их отргнемо од заборава, да их се сећамо не само данас, него свакодневно и да млађим нараштајима пренесемо да никада не забораве злочин који је почињен нашем народу и држави . Благоја и Роберте , нек вам је вечна слава и хвала." - рекао је у обраћању присутнима мајор Робар Петар, заменик комаданта првог ракетног дивизиона.

 

 

УЛИЦЕ КАРЛА МАРКСА И СЛАВОНСКА УСКОРО ИНФРАСТРУКТУРНО КОМПЛЕТИРАНЕ

13.април 2022.

 

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч обишао почетак радова на наставку асфалтирања улице Карла Маркса, чиме ће бити комплетно решен инфраструктурни проблем  насеља које припада Месној заједници ,,25. Мај''. Тим поводом је разговарао са мештанима навадене улице који су показали задовољство чињеницом да је дугогодишњи проблем решен.

Подсећања ради, током протеклог периода спроведени су радови на асфалтирању и спајању улица Карла Маркса и Славонске. Градоначелник је у разговору са мештанима нагласио да ће Град наставити да ради на решавању инфраструктурних проблема и омогућити свим грађанима Смедерева адекватне услове за живот.

 

 

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМА У СМЕДЕРЕВУ

08.април 2022.

Данас је у Смедереву обележен Светски дан Рома, 8. април, који се обележава у нашој земљи и широм планете у циљу зближавања људи. Град Смедерево се почев од 2007. године активно залаже за инклизију Рома. О томе говори и чињеница да је Смедерево један од првих градова у Србији који је ангажовао и координатора за ромска питања. Градоначелник је у свом обраћању присутнима подсетио да је од 2009. године до данас град систематски приступио социјалној инклузији Рома кроз имплементацију Локалних акционих планова и успостављању механизама за инклузију Рома. -Најновији акциони план обухвата период од 2022 до 2024. године. За имплементацију истог издвојена су средства у износу од 3.640.000,00 динара за 2022. годину. У оквиру Локалног акционог плана град је доделио 44 стипендија за школску 2021/22. годину. Желим да истакнем да је Град реализовао и пројекат изградње атмосферске и вакумске канализације у насељу Мали Кривак, а вредност ове инвестиције је 128.141.458,81 динара - истакао је градоначелник у свом обраћању присутнима.

Присутнима се обратио и представник локалног савета за побољшање положаја Рома за Град Смедерево Славиша Стошић који је честитао Светски дан Рома и рекао да ће град увек пружати сву неопходну подршку у сарадњи са градоначелником Смедерева Јованом Бечом. Такође, своје обраћање имао је и председник савеза ромских невладиних организаација смедеревски форум Дејан Стојковић, који је уједно и поделио захвалнице организацијама и институцијама које су дале свој допринос инклузији Рома на локалном нивоу. Стојковић је исказао задовољство чињеницом да је локална самоуправа Смедерево увек препознавала потребе припадника ромске заједнице. Истакао је велику захвалност градоначелнику Смедерева Јовану Бечу и локалној самоуправи на чињеници да су увек били присутни када је требало решити проблем припадника ромске заједнице.

 

 

У ПОСЕТИ СМЕДЕРЕВУ НАДБИСКУП СТАНИСЛАВ ХОЧЕВАР

08.април 2022.

 

  Данас је у Смедереву боравио надбискуп Станислав Хочевар који је био гост градоначелника Смедерева Јована Беча. Поред надбискупа, састанку је присуствовао и жупник Антун Пернат.

 

 Тема састанка била је положај верника католичке вероисповести у Смедереву, као и цркве и будућа сарадња на том пољу. Градоначелник Јован Беч је у разговору нагласио да ће Град увек бити на располагању свим верницима католичке вероисповести, као и да је градска кућа увек и свима отворена.

 

 

АТАШЕ ЗА КУЛТУРУ АДРИЕН ФЕИX ДАНАС ЈЕ ОБИШАО КУЛТУРНЕ ЗНАМЕНИТОСТИ СМЕДЕРЕВА

08.април 2022.

 

  Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч у просторијама Градске управе угостио аташеа за културу амбасаде Аустрије, господина Adriena Feixa који је уједно и директор Аустријског културног форума. Поред градоначелника, састанку је присуствовала и чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић и Славица Миловановић Павловић  шефица канцеларије за локални економски развој Градске управе Града Смедерева. Тема састанка била је историја и културна баштина нашег града, бројне манифестације које су значајне за Смедерево, рад Култутно-уметничких друштава и удружења жена, стратегија Града. Након тога, обишли су Тврђаву, где је аташе за културу Adriеn Feix имао прилике да се упозна за историјским знаменитостима и значајем који Тврђава има када је реч о развоју туризма у Смедереву.

По завршетку обиласка Тврђаве, аташе је у присуству Ћирковић обишао и музеј, Центар за културу у Смедереву и Народну библиотеку, где је имао прилике да се детаљније у разговорима са директорима ових институција упозна са радом и значајем које оне имају за наш Град.

 

 

ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА У СМЕДЕРЕВУ ПРИОРИТЕТ

29.март 2022.

 

  Уређење путне инфраструктуре у Смедереву је један од водећих приоритета за Град. Као што је много пута и било истакнуто, кренули су радови на реализацији уговора о Јавно-приватном партнерству чија је укупна вредност 3,9 милијарди динара. Поред тога, из буџета града је за потребе путне инфраструктуре издвојено 42 милиона динара. Подсећања ради, прошле године је Град уложио преко 200 милиона по разним основама у путну инфраструктуру.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч обишао радове на уређењу улице Револуције и Милоша Обилића. Тим поводом разговарао је са мештанима наведених улица о решавању проблема путне инфраструктуре и нагласио да ће Град наставити да ради за добробит свих грађана Смедерева, истакавши да ће Град Смедерево кроз пар година изгледати инфраструктурно знатно другачије.

 

 

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА УЛИЦАМА КОЈЕ СУ ДЕО ЈАВНО-ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА

28.март 2022.

 

  Почели су радови на реализацији Уговора о Јавно-приватном партнерству чија је укупна вредност за наредне три године 3,9 милијарди динара. Подсећања ради, планирано је да се сваке године, у наредне три године уради по једна трећина пута, односно до тридесет и три одсто пута. То заправо подразумева да се ове године уради пут у вредности од 1.300.000.000 динара.

Данас је почетак радова у улици Старца Вујадина обишла заменица градоначелника Марија Марковић Стварић, члан Градског већа задужен за ресор инфраструктуре и месних заједница Дејан Миленковић и Јасмина Војиновић.

Поред тога, важно је нагласити да су у току радови на постављању завршног слоја асфалта у улици Ћирила и Методија. Такође, неопходно је истаћи да је улица Ћирила и Методија једна од оних за чији рад су издвојена средства из буџета града у вредности од 42 милиона динара.

 

 

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У СМЕДЕРЕВУ

24.март 2022.

 

 

  Данас је Национална служба за запошљавање - филијала Смедерево у сарадњи са Градом организовала сајам запошљавања у холу Центра за културу Смедерево. Сајам је отворила заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић у присуству директорке Филијале Смедерево Националне службе за запошљавање Јасмине Беочанин.

Заменица градоначелника је тим поводом присутнима пожелела много успеха на овогодишњем сајму и истакла значај који сајма запошљавања има за Смедерево. -Ове године Град Смедерево је издвојио 12 милиона за самозапошљавање и новозапошљавање, конкурисали смо код Министарства и очекујемо још толико средстава. У односу на предходну годину, повећали смо издвојена средства из градског буџета са три на пет милиона на има Јавних радова. Циљ Града Смедерева је да сваком суграђанину обезбеди боље услове за живот кроз рад у свом граду, да са послодавцима сви ми заједничким снагама створимо боље пословне прилике у нашем граду - истакла је Марковић Ставрић у свом обраћању.

На овогодишњем сајму своју понуду представило је 16 послодаваца са потребама за 680 радника различитих профила и степена квалификација.


 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

24.март 2022.

 

 

 Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању обележен је комеморативним окупљањем код Споменика ратницима палим у НАТО агресији 1999. године и полагањем венаца. Обележавање 23. године од почетка ваздушних напада НАТО - а на Савезну Републику Југославију почело је химном и минутом ћутања, којим су присутни одали пошту старадалима у НАТО бомбардовању.

  Поводом Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању венце су положили градоначелник Смедерева Јован Беч и члан Градског већа задужен за ресор културе Маја Ћирковић, у име Града Смедерева. Градоначелник се тим поводом обратио присутнима нагласивши значај обележавања овог дана и сећања на страдале у НАТО агресији. На данашњи дан, пре двадесет три године, тачније 1999. године, почео је напад НАТО агресора на тадашњу Савезну Републику Југославију. Бомбардовање је трајало 78 дана, оставивши за собом хиљаде жртава, огромна разарања, затровану животну средину, а да за такав злочиначки чин није ни постојала одлука Савета безбедности Уједињених нација - истакао је градоначелник Беч у свом обраћању присутнима.

Венце на споменик страдалима у НАТО бомбардовању положили су и делегација Градског одбора СПС - а Смедерево, делегација Полицијске управе Смедерево, делегација Команде гарнизона Пожаревац, делегација СУБНОРА - а, као и многа друга удружења.

Комеморативном окупљању, поред многобројних грађана, присуствовали су и представници локалне самоуправе, директори јавних предузећа, установа културе и републичких органа.


 

 

 

ЗА НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

22.март 2022.

 Последња српска средњевековна престоница Смедеревска тврђава ће уз подршку пројекта ,,ЕУ за културно наслеђе и туризам'' добити савремени туристички инфо центар, који ће служити, не само за продавање улазница и сувенира, већ и за промоцију Смедеревске тврђаве и за промоцију читавог Доњег Подунавља.

Александар Бец, вођа пројекта #ЕУза Тебе - за културно наслеђе и туризам, обишао је Смедереревску тврђаву заједно са Мајом Ћирковић, чланицом већа за културу и туризам и Младеном Савићем, директором ЈП ,,Смедеревска тврђава'', где су га детаљно упознали са пројектом и договорили детаљне кораке сарадње. Такође, разговарано је и о могућим новим пројектима који би могли да се десе у наредном периоду.

 

ПОТПИСАН УГОВОР СА МИНИСТАРСТВОМ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА О НАМЕНСКИМ ТРАНСФЕРИМА У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

18.март 2022.

Данас је градоначелник Јован Беч потписао са Министарством задуженим за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Уговор о наменским трансферима у социјалној заштити. Наведеним уговором Граду ће бити пренет износ средстава за одобрене наменске трансфере на годишњем нивоу у висини од 11.414.151,00 динара. Наменским трансферима могу се финансирати услуге социјалне заштите из надлежности јединице локалне самоуправе, а то су: дневне услуге у заједници (услуге дневног боравка, свратишта и помоћи у кући), услуге смештаја у прихватилиште, услуге подршке за самосталан живот, услуге личног пратиоца детету са инвалидитетом, услуге персоналне асистенције, саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге.

-Ово је пример нашег заједничког рада јер управо ви на нивоу ваше локалне самоуправе знате где и како треба да се усмере средства. То се пре свега односи на оне којима је наша финансијска подршка најпотребнија. Ове године је за ову врсту трансфера издвојено 500 милиона динара и надамо се да ћемо до краја године обезбедити  додатна средства за овакву врсту подршке. У контакту са вама ми видимо да су средства уложена тамо где су била најпотребнија - нагласила је министарка задужена за ресорно Министарство Дарија Кисећ. Такође, истакла је да ће Министарство увек бити на располагању свим локалним самоуправама.

Град Смедерево наставиће да води политику подршке социјално угроженим појединцима и породицама, а све са циљем да им се обезбеди адекватни услови живота и рада.

 

 

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА ПРОТИВГРАДНИМ СТРЕЛЦИМА

18.март 2022.

Традиционално, Град Смедерево улаже значајна средства у циљу несметаног функционисања система противградне заштите на својој територији, у сарадњи са Републичким хидрометеоролошким заводом Београд. Значајна средства су намењена за набавку противградних ракета и за додатно плаћање противградних стрелаца,као стимуланс противградним стрелцима да обављају овај посао  и тиме допринесу постизању што вишег степена заштите усева и засада на територији града Смедерева. 

У складу са тим, данас су потписани уговори о делу између 32 противградна стрелца и града Смедерева. Стрелце је поздравила и у име града Смедерева уговоре потписала заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић. Град Смедерево је у Буџету планирао укупно 4.403.000,00 динара који ће бити расподељени  по основу закључених уговора и то тако што ће сваки стрелац бити исплаћен за услугу обављања посла на лансирним станицама на територији града Смедерева.

 

 

 

ПОТПИСАН УГОВОР СА МИНИСТАРСТВОМ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ О СУФИНАНСИРАЊУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА СМАЊЕЊА ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА ПОРЕКЛОМ ИЗ ИНДИВИДУАЛНИХ ИЗВОРА ЗА 2022. ГОДИНУ

18.март 2022.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч потписао Уговор о суфинансирању реализације пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора за 2022. годину. Наведеним уговором предвиђено је да укупан износ средстава за реализацију Пројекта смањења загађења ваздуха буде 3.160.000,00 динара. Министарство ће у циљу смањења загађења ваздуха обезбедити средстава у износу од 1.580.000,00 динара, док ће Град обезбедити сопствено учешће у финансирању у преосталом износу од 1.580.000,00 динара.

Потребно је нагласити да пројекат има за циљ замену неефикасних уређаја за грејање у индивидуалним домаћинствима у граду Смедереву, као и приватним кућама. Наведени пројекат односи се на замену постојећих уређаја за грејање ефикаснијим уређајима на пелет у двадесет домаћинстава, као и замену постојећих уређаја за грејање ефикаснијим уређајима на гас у седмнаест  домаћинстава.

У наредном периоду биће расписан конкурс који ће бити у складу са условима ресорног Министарства.

Град Смедерево наставиће да ради на пројектима смањења загађења и на тај начин својим грађанима обезбеди квалитетнију животну средину.

 


 

 

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У СМЕДЕРЕВУ 24.03.2022.

18.март 2022.

 

Национална служба за запошљавање-Филијала Смедерево у сарадњи са Градом Смедерево организује  Сајам запошљавања  у четвртак  24.3.2022.године  од   10 до 12  часова, у просторијама хола Центра за културу Смедерево .

Своје учешће на  Сајму потврдило је 16 компанија које су пријавиле 680  слободних радних места за  различите профиле занимања.

 Компаније које ће се представити су: HBIS GROUP Serbia Iron&Steel д.о.о. , SCHWING STETTER д.о.о. KAIZEN д.о.о. Maber Comerc д.о.о. ROSA CATENE д.о.о. TOMI TRADE д.о.о. Желвоз д.о.о. JUGOTEX д.о.о. VOĆARESCAR д.о.о. Центар евроградња д.о.о. IVOX д.о.о, РАКИЋ ЛТД д.о.о., УР INKOGNITO, СЗПР ФИОРИНИ , STEFANI-A д.о.о., EMPEROLINE DOO.

 Међу образовним профилима потребним послодавцима за понуђена радна места су : инжењери машинске, металопрерађивачке, електро струке  бравари, заваривачи, електричари, оператери на ЦНЦ машинама,  шивачи текстила, обрађивачи дрвета, конобари, кувари, шанкери , достављачи хране, пекари, финансијски администратори, продавци, економисти, комерцијалисти и правници, помоћни радници, портири, возачи ...

На штанду Националне службе за запошљавање,  незапослени и послодавци моћи ће да добију све информације о актуелним програмима НСЗ за подстицање запошљавања, док ће незапослени добити  помоћ у писању своје радне биографије.

Сајмови запошљавања омогућавају директан контакт послодаваца и незапослених лица и представљају праву прилику да на једном месту непосредно од представника компанија незапослена лица сазнају више о њиховим кадровским потребама ,  условима рада и конкуришу за посао.

Улаз на Сајам је слободан, а пожељно је да кандидати понесу више примерака радне биографије.

 

 

 

Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем

18.март 2022.

 

Предшколска установа „Наша радост" Смедерево

Ул. Војводе Мишића бр. 4 Смедерево

Број: 562/22

Датум: 15.3.2022. године

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

 

      На основу Правилника о условима за пријем, упис и испис деце у Предшколску установу ''Наша радост'' Смедерево број 467/20  од 27.02.2020 године, расписује се 

 

 

КОНКУРС ЗА ПРИЈЕМ ДЕЦЕ ЗА РАДНУ 2022/2023. ГОДИНУ 

 

 

       У радној 2022/2023. години Предшколска установа ''Наша радост'' Смедерево расписује конкурс за упис деце.

       Пријава за упис   подноси се електронски на порталу Еуправа путем услуге Евртић.

       Пријаву можете поднети  самостално искључиво преко портала Еуправе уколико већ имате креиран налог а у супротном неопходна је претходна  регистрација.

       Електронска пријава за упис за целодневни боравак у трајању од 11 часова васпитне групе: јаслице, вртић и Припремни предшколски програм у целодневном трајању ( деца рођена  од 1.3.2016. до 28.2.2017. године) вршиће се  од 01.04.2022 - 21.04.2022. године.

       Електронска пријава за упис ради похађања Припремног предшколског програма у објектима у граду и у објекту МЗ Осипаоница у трајању од четири сата за радну 2022/2023. годину, вршиће се у првом уписном року од 01.4.2022-21.04.2022. године, и у другом уписном року од 15.8.2022-26.8.2022. године, електронским путем.

      Изузетно, родитељи/други законски заступници деце могу лично од 18.4.2022 - 21.4.2022. године, у седишту Установе ул. Војводе Мишића бр. 4 ,Смедерево, попунити пријаву у периоду од 9-14 часова.

      Упис ради похађања Припремног предшколског програма у трајању од четири сата у сеоским месним заједницама вршиће се у периоду од 09.5.2022 - 20.5.2022. године, непосредним попуњавањем пријаве код васпитача у просторијама школе.

 


 

   Захтев за премештај деце из једног објекта у други, доставити скенирано путем мејла upisvrticsd@gmail.com у периоду од 1.4.2022 - 21.4.2022. године, преузимањем и попуњавањем захтева који се налази на сајту установе www.nasaradostsmederevo.

     Такође, додатну релевантну документацију за самохране родитеље, децу са сметњама у развоју, децу из породица које користе неки облик социјалне заштите,као и за родитеље који нису држављани Републике Србије ,а којом се доказује наведени статус неопходно  је скенирати или фотографисати и послати на мејл upisvrticsd@gmail.com .

     Одлуку о пријему деце доноси Конкурсна комисија коју именује директор Установе. Резултати Конкурса биће објављени на огласним таблама свих објеката Установе и на сајту Установе дана 17.05.2022. године.

    Ако родитељ, старатељ или хранитељ детета није задовољан начином бодовања, подноси писани приговор Комисији за упис најкасније у року од 8 дана од дана истицања листе.Комисија за упис је дужна да писаним путем одговори најкасније у року од 7 дана од дана пријема приговора.

    Пријаве и документација достављена пре 1.4.2022. године, као и након конкурсног рока 21.4.2022. године, неће се узети у разматрање.

    Од 30.05.2022 - 15.06.2022. године, будући корисници услуга ће склапати Уговор о коришћењу услуга Предшколске установе ''Наша радост'' Смедерево према распореду који ће накнадно бити истакнут.

    Комисија ће радити у складу са чланом 17. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", број 88/2017, 27/2018 -др. закон, 10/2019, 6/2020 и 129/2021), са Правилником о ближим условима за утврђивање приоритета за упис деце у предшколску установу  ("Службени гласник РС" број 44/2011) и Правилником о условима за пријем, упис и испис деце у Предшколску установу ''Наша радост'' Смедеревo.

 

 - Упис деце ради похађања Припремног предшколског програма у трајању од четири сата, за радну 2022/2023. годину

- ДОКУМЕНТА КОЈА СЕ ПРИЛАЖУ УЗ ЕЛЕКТРОНСКУ ПРИЈАВУ ЗА УПИС ДЕЦЕ НА ЦЕЛОДНЕВНИ БОРАВАК - ЗА РАДНУ 2022/2023. годину

 

 

                                                                                                                               Директор  Мирјана Крстић,с.р.

 

ЗА ЛЕПШИ ИЗГЛЕД ГРАДА

15.март 2022.

 


 

 Постављањем нових жардињера у улици Саве Немањића, као и држача за цвеће испред главног улаза у Гимназију, поред лепшег изгледа, добићемо безбедан и проходан тротоар за пешаке. Када је реч о жардињерама у улици Саве Немањића, све је припремљено за пролећну садњу цвећа која ће бити обављена чим временски услови дозволе.

Молимо све суграђане да заједничким снагама очувамо то што имамо, а тако ћемо и наш град учинити лепшим место како за све нас, тако и за посетиоце.

 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О УРЕЂЕЊУ МЕЂУСОБНИХ ПРАВА И ОБАВЕЗА У РЕАЛИЗАЦИЈИ МЕРА АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА ЗА 2022. ГОДИНУ

14.март 2022.

 

 Потписан је споразум између Националне службе за запошљавање, филијале у Смедереву и Града Смедерева о уређењу међусобних права и обавеза у реализацији мера активне политике запошљавања за 2022. годину. Наиме, предмет овог Споразума је уређење међусобних права и обавеза између Националне службе и Града у вези са учешћем Града у реализацији мера активне политике запошљавања Града Смедерева за 2022. годину. Мере активне политике запошљавања односе се на Јавне радове. За реализацију тих мера обезбеђена су средства из буџета Града у укупном износу од 5.000.000,00 динара.

Град Смедерево у сарадњи са Националном службом за запошљавање наставиће да ради на повећању стопе запослености у Смедереву.

 

 

ПОЧЕЛИ СУ РАДОВИ НА АСФАЛТИРАЊУ УЛИЦА У СМЕДЕРЕВУ

14.март 2022.

 
Ове године је из буџета Града Смедерева издвојено 42.000.000,00 динара за потребе асфалтирања улица у Смедереву. Наведеним износом средстава биће урађено девет улица у граду. Планирано је да радови трају два месеца. Данас су отпочели радови у улицама Ћирила и Методија и Револуције.

Почетак радова посетила је и заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић, Јасмина Војиновић и члан Градског већа задужен за ресор инфраструктуре и месних заједница Дејан Миленковић. Тим поводом разговарали су са мештанима улице Ћирила и Методија о стању са инфраструктуром и свакодневним проблемима са којима се суочавају и решавању истих.

Град Смедерево наставиће да улаже у инфраструктуру, јер је она значајна за живот свих наших грађана.

 

ОПШТА БОЛНИЦА ,,СВЕТИ ЛУКА' И ГРАД СМЕДЕРЕВО ДОБИЛИ НОВО И МОДЕРНО САНИТЕТСКО ВОЗИЛО ДОДЕЉЕНО ОД СТРАНЕ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

13.март 2022.

 

 Најмодернија и најсавременије опремљена санитетска возила, укупно 329, додељена су здравственим центрима у Србији.

Општа болница ,,Свети Лука'' и Град Смедерево  добили санитетско возило Citroen Jumper чија је вредност око 7 милиона динара и опремљено је најмодернијом опремом која је неопходна нашим лекарима приликом изласка на терен и пружања неопходне медицинске помоћи. Наиме, у санитетском возилу налази се ЕКГ апарат, систем за дезинфекцију болесничког простора који користи озон, дефибрилатор, зидни мерач притиска, портабл аспиратор, фиксни кисеоник, аутоматско носило, кардиолошка столица, даска за кичму са фиксаторима за главу, носило политрауме, имобилизатор кичме, сет крагни за врат.

Град Смедерево ће наставити да ради на томе да болница буде опремљена најмодернијом и најсавременијом опремом за потребе пружања здравствене помоћи и неге.


 

 

ПОТПИСАН УГОВОР СА МИНИСТАРСТВОМ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ СТАНБЕНИХ ЗГРАДА, ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА

11.март 2022.

 Данас је у Аранђеловцу потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић изјавила да су додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности. Такође, Михајловић је истакла да ће бити утрошено  четири милијарде динара у замену столарије за преко 20 хиљада домаћинстава на територији Републике Србије. Она је такође нагласила да овај пројекат јесте велик и сложен, да пуно значи на локалном нивоу, доноси користи пре свега домаћинствима, али и целој држави. Посебан значај истоименог пројекта огледа се у томе да ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, као и да ће рачуни бити нижи за 25 до 30 одсто када се замене прозори и врата и када се направи боља изолација, када се замене котлови и када се ставе соларни панели на кровове, што ће омогућити и уштеду у заштити животне средине.

-Почели смо прошле године, доста стидљиво и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети потребу  државе и самих грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни конкурс који је министарство расписало, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедност наше земље - рекла је у свом обраћању представницима локалних самоуправа и медијима министарка Зорана Михајловић. Када је реч о тренутној ситуацији, министарка је истакла да је држава обезбедила све што је потребно, јер се размишља стратешки, јер је неопходно да се створе услови довољности и безбедности у енергији и енергентима и за будуће генерације.

Укупна средства подстицаја за реализацију Програма у Смедереву износе 20.000.000,00 динара. Град је из сопствених средстава обезбедио учешће у финансирању Програма у висини од најмање 12.000.000,00 динара. Уговором је граду обезбеђен износ од 8.000.000,00 динара. Испред локалне самоуправе Смедерево уговор са ресорним министарством потписала је заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић.

 

 

ДОДЕЛА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ТУРИЗМА И КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

09.март 2022.

 
Пројекат #ЕУзаТебе за културно наслеђе и туризам доделиће преко 650.000 евра бесповратних средстава из предприступних ИПА фондова Европске уније за пројекте намењене унапређењу туристичке понуде и културног наслеђа у седам градова и општина у Источној Србији и Доњем Подунављу. Локалне самоуправе, носиоци пројекта, су уложиле најмање 20% сопствених средстава као додатно суфинансирање за реализацију пројекта са којим су конкурисали.

Када је реч о Смедереву, са нешто више од 65.000 евра биће омогућено постављање Туристичког информационог центра у Смедеревској тврђави, коју према последњим информацијама годишње посети око 40.000 туриста. Центар ће убудуће поред продаје карата и промотивног материјала, пружати и информације о туристичкој понуди смедеревског региона и Доњег Подунавља.

Поред Смедерева, локалне самоуправе које су такође добиле бесповратна средства Европске уније су и Општина Мајданпек, Општина Неготин, Општина Голубац, Општина Кладово, Општина Велико Градиште и Град Зајечар.

Важно је такође напоменути да је наведени пројекат финансиран од стране Европске уније, суфинансира га немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

 

ПОЧЕЛО ЈЕ ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА ЗА ПОДРШКУ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У СМЕДЕРЕВУ

09.март 2022.

 
На Јавни позив пријавило се деветнаест удружења особа са инвалидитетом које функционишу на територији града Смедерева. Одлуком Градског већа Града Смедерева у избору програма у области социјалне заштите (унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом)  који се суфинансирају из буџета града Смедерева у 2022. години, буџет Града учествоваће у суфинансирању програма у области социјалне заштите за свих деветнаест удружења особа са инвалидитетом на територији града Смедерева, средствима у укупном износу од 14.000.000,00 динара.

Уговором је предвиђено да ће се удружењима средства преносити сукцесивно током 2022. године, за реализацију њихових програмских активности.

 

РЕНОВИРАНА БИОСКОПСКА ДВОРАНА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ

08.март 2022.

 
Сала за пројекције филма Центра за културу у Смедереву реновирана је по свим стандардима пратећи светске трендове у овој области. Некадашњих 250 седишта заменила су 166 нових биоскопских широких седишта , са наслонима за руке и држачима за пиће, постављен је нов систем озвучења, реновирани су плафон и под. Поред тога, у плану је и постављање продајних пултова за грицкалице и освежавајуће напитке.
 

Важно је нагласити да је новац обезбеђен из пројекта дигитализације биоскопа и финансиран је од стране Филмског центра Србије и Града Смедерева.

 

ПОЧЕЛА ЗАМЕНА НАТРИЈУМОВИХ И ЖИВИНИХ СВЕТИЉКИ ЛЕД РАСВЕТОМ

08.март 2022.

 
  Пројекти енергетске ефикасности су веома исплативи, наручито у области замене јавне расвете. Концепт јавно-приватно партнерство замене постојећих светиљки јавне расвете штедљивим ЛЕД светињкама, омогућује Граду Смедереву, као јавном партнеру одређено смањење трошкова, а истовремено омогућава да користи управљачке, техничке, финансијске и иновативне способности приватног партнера. Као што је већ и било најављено током протекле године, у марту ове године почињу радови на замени 16.500 старијих натријумових и живиних сијалица јавне расвете на територији града Смедерева и свих села, новим ЛЕД сијалицама. Вредност овог пројекта је 1.180.000.000,00 динара, а у плану је да буде завршен у наредних шест месеци. Након што се буде спровела замена јавне расвете, остварићемо уштеду у износу од 6.297.000.000 киловата струје годишње. Гаранција за рад будуће ЛЕД расвете у нашем граду биће наредних 10 година. Како је већ и било најављено, радови ће кренути од замане парковских светиљки, преко градске уличне расвете и завршиће се у сеоским месним заједницама.

 

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ОТКЛАЊАЊУ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА У СМЕДЕРЕВУ

07.март 2022.

  Након што је израђен Елаборат о утврђивању броја, количина и места настанка дивљих депонија комуналног отпада у 27 сеоских насеља града Смедерева, као и расписивања јавне набавке за извођење радова планираних у наведеном Елаборату, Град Смедерево је са изабраним извођачем радова потписао уговор за радове на отклањању дивљих депонија на територији града Смедерева.

Важно је напоменути да је уговор закључен на одређено време, тачније закључно са 31.12.2023. године. Планирана средства за реализацију уговора су у износу од 300.000.000,00 динара без ПДВ.

Поред тога, Град Смедерево је конкурисао на Јавни позив који је расписан од стране Министарства заштите животне средине, за доделу средстава за суфинансирање реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2022. години. Исти би требао да буде реализован у сарадњи са локалним јавним комуналним предузећем, у укупном износу од око 10.000.000,00 динара. Објављивање ранг листе корисника средстава се очекује током наредног месеца.

 

ОТВОРЕН ОСМОМАРТОВСКИ БАЗАР У СМЕДЕРЕВУ

06.март 2022.

  Град Смедерево поводом обележавања 8. марта - Међународног дана жена, организује Осмомартовски базар на градском Тргу. Тим поводом очекује се присуство око 41 излагача, међу којима је и пет удружења жена са територије града Смедерева, из Мале Крсне, Скобаља, Водња, Петријева и Липа, као и присуство медарских удружења. На овогодишњем базару биће изложене домаће рукотворине, продаја цвећа, козметике, меда.

Осмомартовски базар ове године трајаће од суботе 5. марта до уторка 8. марта.

Ове године, као и предходних у организацији базара учествовао је Град Смедерево, а целокупну организацију спровела је члан већа за ресор културе Маја Ћирковић и члан већа за ресор пољопривреде Јована Лукић.

 

МИНИСТАР УДОВИЧИЋ У ПОСЕТИ СМЕДЕРЕВУ

05.март 2022.

  У оквиру својих редовних посета локалним самоуправама, спортским организацијама и школама широм Србије, министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је данас Смедерево. Прво је посетио Техничку школу где је обишао спортску салу, а потом и недавно изграђену атлетску стазу у Тврђави. Техничкој школи у Смедереву Удовичић је уручио нову спортску опрему и реквизите, два гола за рукомет, две табле са обручима за кошарку, мрежу и стубове за одбојку и четрдесет лопти. Министар је посебно интересовање показао по питању напредовања радова на уређењу сале Техничке школе.

-Хвала вам на позиву да посетимо Град Смедерево, а ми ћемо наставити са акцијом обиласка локалних самоуправа како би кроз директну комуникацију и живу реч били у контакту са спортским актерима, клубовима, али и представницима омладинских удружења, да чујемо са каквим изазовима се суочавају и да им помогнемо. Данас се налазимо у срцу Смедерева на јединственој атлетској стази, која је сада већ надалеко препознатљива. Честитам градоначелнику, као и заменици градоначелника на постављању својих приоритета када је реч о омладини и спорту, а показатељ су свакако средства која одваја Град за те потребе - рекао је у свом обраћању новинарима и окупљенима министар Удовичић, поред атлетске стазе у Тврђави.

Испред локалне самоуправе Смедерево министра су дочекали поред заменице градоначелника Марије Марковић Ставрић и Јасмина Војиновић, члан већа за ресор просвете и популационе политике Миша Ивковић, члан  већа за ресор спорта и омладине Саша Бранежац, директор ЈП ,,Тврђава'' Младен Савић и директор Техничке школе Смедерево Дејан Вемић.

 

МИНИСТАРСТВО ЗА БРИГУ О СЕЛУ НАСТАВЉА СВОЈ РАД НА ОЖИВЉАВАЊУ СРПСКОГ СЕЛА

03.март 2022.

  Министарство за бригу о селу у области побољшања услова живота и рада на селу, са циљем оживљавања и заустављања даљег пражњења села, предложило је, а Влада Србије је 11. фебруара 2022. године, донела Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину. Спровођење овог Програма је од националног значаја, примењује се на читавој територији Републике Србије и за његову реализацију од посебне важности је ангажовање јединица локалне самоуправе. Састанку који је тим поводом одржан у Палати Србије данас, присуствовала је заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић.

Тема састанка била је слика села Србије, са акцентом на услове за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину. Наиме, максимални износ бесповратних средстава предвиђен за куповину сеоске куће са окућницом износи 1.200.000,00 динара, при чему укупна вредност не може бити већа од датог износа. На конкурс могу да се пријаве млади пољопривредни произвођачи старости до 45 година, брачни парови, ванбрачни парови  и самохрани родитељи. Услови за учешће на јавни конкурс подразумевају да је лице које конкурише држављанин Републике Србије, да су пунолетни, да имају мање од 45 година, да нису осуђивани, да нису власници или сувласници некретнине.

Програм, текст јавног конкурса и потребни обрасци налазе се на сајту Министарства за бригу о селу www.mbs.gov.rs

 

 

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА

02.март 2022.

 

Данас 2.03.2022. године, потписани су уговори са грађанима Смедерева о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа. Подсећања ради, градско веће града Смедерева донело је 9. септембра 2021. године Правилник о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова, на основу кога је 23. септембра 2021. године расписало Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима на територији града Смедерева. На јавни позив пријаве је доставило пет привредних друштава, од којих је једна пријава одбијена, јер приложена документација није била у складу са јавним позивом. Такође, на јавни позив пријаве је доставило и педесет девет грађана, од којих су педест седам биле уредне. Иначе, од предвиђених 10.000.000,00 динара буџетом града Смедерева, за ове намене за потребе педесет седам пријављених грађана утрошено је до 5.000.000,00 динара.

Присутним грађанима обратила се и заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић која се у име Града захвалила на интересовању које су привредни субјекти и грађани показали пријавом на јавни позив за енергетску санацију породичних кућа и станова. -Комисија је на основу критеријума донетих Правилником извршила оцењивање и рангирање пријава крајњих корисника, на основу кога је утврђена ранг листа, на коју није било приговора, па је 23.02.2021. године донета Одлука о додели бесповратних средстава грађанима за замену столарије - рекла је Марковић Ставрић у свом обраћању.

 

 

 

ГРАД СМЕДЕРЕВО БРИНЕ О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА

01.март 2022.

 

 Након аплицирања на Јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање реализације пројекта смањења загађења ваздуха у Србији из индивидуалних извора, расписан од стране Министарства заштите животне средине, Граду Смедереву су додељена средства у износу од 1.580.000,00 динара. Укупна вредност пројекта за унапређење квалитета ваздуха износи 3.160.000,00 динара.

Такође, од стране Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, Министарство рударства и енергетике, Граду Смедереву су одобрена средства за финансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова у износу од 8.000.000,00 динара. Укупна вредност програма енергетске санације стамбених објеката износи 20.000.000,00 динара.

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ИНВАЛИДСКИХ КОЛИЦА – БРИГА О ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ И ПОБОЉШАЊЕ КВАЛИТЕТА ЊИХОВОГ ЖИВОТА

01.март 2022.

 Поводом 1. марта - Међународног дана инвалидских колица, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић обишла је у Смедереву реконструисане просторије Удружења дистрофичара ,,Бољи живот'', где је поручила да су активности ресорног министарства усмерене на бригу о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота. Обиласку просторија, које су реновиране средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, присуствовала је и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић. Испред Градске управе Смедерева присутне је поздравила заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић која је истакла да је 1. март дан када се скреће пажња особама са инвалидитетом, али да то не треба да буде и једини дан у години, нагласивши да ће Град Смедерево наставити да прати потребе особа са инвалидитетом и у сарадњи са ресорним министарством им пружи сву неопходну подршку. Испред Градске управе Смедерева била је присутна и Јасмина Војиновић, као директорка Центра за социјални рад Ивана Николић Ђурђевић.

 

 

ПРЕДСТАВЉЕНА АПЛИКАЦИЈА ПРЕКО КОЈЕ ЋЕ ГРАЂАНИ МОЋИ ДА ПРИЈАВЉУЈУ ЕКОЛОШКЕ ПРОБЛЕМЕ

09.фебруар 2022.

  Министарство заштите животне средине уводи Систем за еколошку инспекцију, анализу и контролу загађивача који је део јединственог Еколошког информационог система. У циљу имплементације јединственог Еколошког информационог система, уз подршку Министарства заштите животне средине, у просторијама Градске управе Смедерево, одржан је радни састанак,  са представницима локалних самоуправа Подунавског округа. Састанку је присуствовала државна секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Јокић, заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и представници Министарства, као и инструктори из фирме ангажоване за вршење обуке, инспектори заштите животне средине и други представници Смедерева, Велике Плане и Смедеревске Паланке..

Како је нагласила државна секретарка овај систем је намењен прикупљању информација о еколошким проблемима, загађивачима, депонијама смећа и отпада, евидентирању и праћењу рада служби за санирање и отклањање еколошких проблема, али и за двосмерну комуникацију са грађанима. Такође, истакла је важност овог пројекта за грађане Србије, али и за Министарство заштите животне средине, рекавши да имплементацијом овог система доприносимо решавању проблема из ове области, а самим тим и унапређењу заштите животне средине и живота грађана.

Грађани  ће помоћу мобилне и веб апликације моћи да достављају информације, као и захтеве за решавање еколошких проблема који су присутни на њиховој територији у облику текстуалне или мултимедијске поруке. Након што поруке буду усмерене Оперативном центру, његов задатак ће бити да прави налоге за решавање проблема, као и да прати извршење тих налога.

Након одржаног радног састанка, као и спроведене обуке, која је пре свега била намењена инспекторима заштите животне средине, извршена је примопредаја мобилних телефона са инсталираним софтверима.

 

 

ДОДЕЉЕНА ДИЈАМАНТСКА ПЛАКЕТА ОД ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ ЦРВЕНОМ КРСТУ СМЕДЕРЕВА

07.фебруар 2022.

 

Добровољним давањем крви, чинимо хумано дело, али и позивамо наше породице и пријатеље да учине исто. Потребно је само мало добре воље, како би смо давањем крви спасили животе угрожених. Град Смедерево је један од оних градова који може поносно да се похвали чињеницом да имамо хумане људе који давањем крви чувају животе оних којима је то неопходно.

Да је заиста тако говори и чињеница да је Смедереву припала дијамантска плакета Института за трансфузију крви Србије за постигнуте резултате у зимској и летњој кампањи добровољног давања крви 2021. године. Дијамантску плакету званично је примила заменица градоначелника Смедерева Марија Марковић Ставрић, у присуству председнице Скупштине Весне Киш Костић, представника Црвеног крста Србије и Смедерева, као и Института за трансфузију крви Србије.

Подсећања ради Црвени крст Смедерево је у 2021. години укупно прикупио 2.813 јединица крви, што је велики успех који је препознат од стране Црвеног крста Србије и Института за трансфузију крви Републике Србије.

 

 

33. СМЕДЕРЕВСКЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

27.јануар 2022.

 

 Свечана академија поводом 33. Смедеревских светосавских свечаности одржана је данас 26.01.2022. године, у Центру за културу, у оквиру које су уручене традиционалне награде - Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих.

Председница Скупштине Града Смедерева Весна Киш Костић, уручила је награде добитницима и присутнима пожелела да живе у духу Светосавља, у слози, љубави и заједништву. Такође, Киш Костић је истакла значај обележавања Светосавских свечаности за град Смедерево, и честитала добитницима награда који својим знањем, радом, залагањем и успесима заслужују да буду пример свима.

Беседник на Свечаној академији је био Иван Весић, свештеник Цркве Свети Ђорђе у Смедереву. У музичком делу програма наступао је домаћин Светосавских свечаности предшколска установа ,,Наша радост''.

Добитник Светосавске повеље за 2021. годину је Слободан Бода Нинковић, српски глумац, који се прославио по бројним позоришним, филмским и телевизијским улогама. Рођен је у Смедереву, 25. новембра, 1956. године. Након завршене средње школе отишао је на Факултет Драмских уметности из чисте радозналости, пошто је у Смедереву био члан аматерског позоришта. Након завршених студија, Бодина каријера почиње у позоришту ,,Бошко Буха''. Након тога, глумио је и у Београдском народном позоришту, Звездара театру, Битефу, Београдском драмском позоришту.

Добитници Светосавске награде за стваралаштво младих за 2021. годину:

Анђела Ћирић, студент прве године Електротехничког факултета,

Милена Степић, студент прве године Биолошког факултета,

Софија Поповић, студент прве године Медицинског факултета,

Тривун Девић, студент прве године Електотехничког факултета

 

 

 

 

33.СМЕДЕРЕВСКЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

21.јануар 2022.

 

 

33. СМЕДЕРЕВСКЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

24 - 28. ЈАНУАР 2022. ГОДИНЕ

 

                   ***

  

ПОНЕДЕЉАК, 24. ЈАНУАР

  

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО - ГАЛЕРИЈА, 18.00


ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

(24 . јануар -  15. фебруар)

ФОТО ИЗЛОЖБА „Свети Сава у Светој земљи".

Аутор изложбе: Небојша Јанковић

  

  

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СМЕДЕРЕВО -ПОЗАЈМНО ОДЕЉЕЊЕ 19.00

 

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

 

Представљање нове књиге Небојше Јанковића

Јерусалим, наш град

у издању Народне библиотеке Смедерево

 

***

  

УТОРАК, 25. ЈАНУАР

  

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО - ВЕЛИКА ДВОРАНА, 12.00

  

ПРОГРАМ ЗА НАЈМЛАЂЕ


Мало позориште „Душко Радовић"

Опера за децу

ДЕЧЈА СОБА

МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ - 18.00

ИЗЛОЖБА СЛИКА


ЧЕКАОНИЦА

Аутор: aкадемски сликар Бојан Оташевић

Свечано отварање:25. јануара у 18.00 часова у Музеју у Смедереву;


ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО - КОНЦЕРТНА САЛА, 19.00

  

ТРИБИНА

Јеванђеље и насиље

Учесник: теолог Благоје Пантелић

                   ***

  

СРЕДА, 26. ЈАНУАР

  

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СМЕДЕРЕВО - Дечје одељење 12.00

 

Квиз за децу основношколског узраста

Светосавље - квиз

  

  

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО - ФОАЈЕ КОНЦЕРТНЕ САЛЕ, 13.00


СМОТРА „СЛАВСКИ КОЛАЧ"

Уз афирмацију вредних смедеревских домаћица, изложба ревијалног карактера указаће и на значај крсне славе у црквено-народним обичајима, традицији и културном наслеђу српског народа.

  

  

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО - ВЕЛИКА ДВОРАНА, 19.00

 

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

- Химна Светом Сави

- Беседник

- Програм предшколске установе Наша радост, домаћина Светосавских свечаности.

- Уручивање Светосавске повеље и Награде за стваралаштво младих

  

 

                        ***

 

ЧЕТВРТАК, 27. ЈАНУАР

  

ХРАМ СВЕТОГ ЂОРЂА У СМЕДЕРЕВУ, 8.30

Светосавска литургија и примопредаја славског колача

 

Школске приредбе

  

ПЕТАК, 28. ЈАНУАР

  

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СМЕДЕРЕВО

 

9. СВЕТОСАВСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС - 19.00

ДОДЕЛА НАГРАДА

I категорија: Свети Сава беше син краљевске крви, Велики учитељ, просветитељ први.

II категорија: Писмо Светоме Сави

III категорија: Путује без пута и пут се за њим рађа

 

                                       ***

  

                            ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ

  

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СМЕДЕРЕВО

  

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА

Дечје одељење

(среда 19. јануар)

Креативна радионица за децу предшколског узраста

Лик, живот и дело Светог Саве


ИЗЛОЖБЕ КЊИГА

Позајмно одељење - отварање у 12.00

(24-28. јануар 2022)

Свети Сава - путује без пута и пут се за њим рађа (Васко Попа)

Дечје одељење

Срце ваше нека чува речи моје...

Одељење стручне књиге

Живота мојега дело : стара српска књижевност XII-XV век

Библиотечки огранци у сеоским месним заједницама

Свети Сава - пут части, вере и знања


МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ

ИЗЛОЖБЕ - Стална поставка:

Изложба „Смедеревска тврђава - од престонице до споменика културе"

Изложба „ Грожђе, гвожђе и урбане вибрације".

 

ПОКРОВИТЕЉ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: ГРАД СМЕДЕРЕВО

Улаз на све програме је слободан уз примену мера заштите од епидемије Covid-19.

  

                                                      


 

НОВА УСЛУГА НА ПОРТАЛУ еУПРАВА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

05.јануар 2022.

 

     На Порталу еУправa https://euprava.gov.rs/usluge/7075 доступна је нова услуга која омогућава електронско подношење захтева за добијање паркинг карте за возила особа са инвалидитетом.

            Град Смедерево је прихватио препоруку Владе Републике Србије и успоставио услугу за електронско подношење захтева за паркинг карте и резервисана паркинг места за особе са инвалидитетом или чланове њихових породица.

            Услуга је осмишљена да захтеви са пратећом документацијом, уместо на папиру, стижу електронски у обрађивачки панел на Порталу еУправа. Затим, путем система еЗУП овлашћена лица ће по службеној дужности обрађивати електронске захтеве и проверавати све чињенице неопходне за одлучивање.

            Након завршене процедуре око издавања паркинг налепнице, Јавно предузеће „Паркинг сервис" Смедерево послаће налепницу, о свом трошку, на кућну адресу лица које је поднело захтев.

            Наш циљ је да путем доступности квалитетних услуга и сервиса олакшамо свакодневно функционисање особа са инвалидитетом у граду Смедереву. Такође, особе са инвалидитетом које немају могућност електронске комуникације, моћи ће и даље на шалтерима Јавног предузећа „Паркинг сервис" да подносе захтеве као и до сада.

            Град Смедерево настоји да и у наредном периоду значајно допринесе развоју цивилног сектора, водећи се чињеницом да је успостављање и унапређење партнерства између организација цивилног друштва, органа локалне самоуправе и других установа и институција од значаја за пружање подршке и помоћи особама са инвалидитетом. 

 

ЗАВРШЕН СПОРТСКИ ТЕРЕН НА ЦАРИНИ

23.децембар 2021.

Данас 23.12.2021. године градоначелник Јован Беч је са својим сарадницима у присуству директора компаније HBIS Sihai Songom обишао завршен спортски терен на Царини. Градоначелник се посебно захвалио директору компаније HBIS на уложеним средствима у спортски терен и нагласио да су они за наш град прихваћени као домаћи, са обзиром на чињеницу колико су до сада допринели. -Хвала Вам на ова два терена, јер сте помогли да се наша деца склоне са улице, имају адекватне услове за једно квалитетно детињство. Град Смедерево је свакако определио средства и за ове терене, али вашом донацијом сте омогућили да се средства преусмере на неке друге потребе - рекао је градоначелник.

-Нека ово буде место и за спорт, и за дружење и упознавање младих, место бољег избора, где ће се опустити и кроз рекреацију чинити добро и свом телу и духу. То је у Кини често, а ми смо желели да уређењем ових спортских терена допринесемо да се сличне активности што чешће одвијају и у Смедереву - нагласио је у свом обраћању директор компаније HBIS Sihai Song.

Током обиласка терена, као и разговора који су водили градоначелник и директор компаније HBIS, на терену су се окупила деца са фудбалским и кошаркашким лоптама, срећна јер је то место где се у будуће могу окупљати у оквиру Месне заједнице Царина.

 

 

ПОСЕТА АМБАСАДОРА ФИНСКЕ ГРАДУ СМЕДЕРЕВУ

23.децембар 2021.

Данас 23.12.2021. године градоначелник Смедерева Јован Беч је у просторијама Градске управе угостио амбасадора Финске Nj.E. Kimmo Lähdevirta. Посети која је била незваничног карактера присуствовали су и Janne Sykkö трговински саветник у амбасади Финске, Игор Маџаревић економски саветник у амбасади Финске и Никола Вучковић директор компаније Vucomm d.o.o. и локални представник финске фирме Vaisala у Београду. Циљ посете граду Смедереву је упознавање са градоначелником, као и обилазак једне од водећих и престижних компанија у нашем граду PKC Wiring System.

На данашњем одржаном састанку било је тема о раду ове компаније у Смедереву, броју запослених људи, значају и доприносу  који има за наше суграђане. Такође, једна од тема данашњег састанка била је и проширење производних капацитета компаније PKC Wiring System. Наиме, ради се о територијалном проширењу Слободне Зоне Смедерево на индустријски потез Града Пожаревца.

 

 

ПОДРШКА ЕКОЛОГИЈИ И ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

16.децембар 2021.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч у оквиру активности које спроводи ПИО фонд на унапређењу међугенерацијске сарадње и солидарности учествовао у акцији ,,Међугенерацијска подршка природи''. Циљ ових активности је да се посади и однегује дрвеће које ће допринети бољој еколошкој ситуацији, даваће хлад и заштиту од ветрова, визуално ће употпунити целину, естетски оплеменити одређени простор, допринети одрживом развоју и заштити природе и обезбедити кохезију природних и вештачких елемената на простору садње.

Градоначелник је тим поводом са децом из Основне школе ,,Димитрије Давидовић'' и пензионерима који су учествовали у акцији, посадио ситнолисну липу, и на тај начин подстакао на значај заштите животне средине. Такође, истакао је да ће Град Смедерево увек подржавати акције овог типа, како би нашим суграђанима била обезбеђена здрава животна средина.

 

 

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ПРИВРЕДЕ АНЂЕЛКЕ АТАНАСКОВИЋ СМЕДЕРЕВУ

15.децембар 2021.

Данас је у радној посети Граду Смедереву боравила министарка привреде у Влади Републике Србије  Анђелка Атанасковић, као и градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Тим поводом били су гости у Градској управи Смедерева, где су са градоначелником Јованом Бечом и његовим сарадницима разговарали о актуелним темама везаним за сектор привреде. Након тога, обишли су и производни погон фабрике Југотекс, где су са власником фирме Дејаном Ристићем разговарали о раду ове породичне фирме која се бави производњом заштитне радне одеће.

-Желео бих да се захвалим министарки Анђелки Атанасковић на посети и фирми  Југотекс на гостопримству. Рекао бих само пар речи о томе колико је наш град последњих година напредовао, као и да смо ми данас на историјском максимуму када је реч о броју предузетника. Наиме, Град Смедерево има око 3.700 предузетника, такође имамо и Железару у којој ради 5.000 људи, као и Индустријску зону у којој је запошљено око 5.500 наших житеља. Важно је нагласити, да је захваљујући политици председника  Александра Вучића, данас у Смедереву испод 4.500 незапослених. Данас смо на радном састанку разговарали о будућим плановима, пројектима, као и инвестиционим улагањима. Очекује нас и проширење Индустријске зоне у наредном периоду, што ће дати могућност отварања нових радних места. Још једном најлепше хвала министарки Атанасковић на данашњој посети нашем граду - истакао је градоначелник Јован Беч у свом обраћању.

Министарка Атанасковић је с друге стране изразила велико задовољство и дала све похвале за сарадњу између два града, Смедерева и Пожаревца. -Министарство привреде ће увек помоћи у свим важним инвестиционим улагањима, биће ту за све неопходне савете и идеје, како би нашим домаћим  привредницима обезбедили да буду  у позицији да јачају. Југотекс је пример једне праве породичне фирме, у којој су и деца укључена, како нам је мало пре рекао власник Ристић, што је свакако за похвалу јер то значи да ће наша деца остати у својој земљи. Такође, желим да истакнем да можете да рачунате увек на нашу подршку, када је реч о новом запослењу, проширењу производње и капацитета којима тренутно располажете - рекла је министарка Атанасковић. Поред тога, она је изразила изузетно задовољство чињеницом да је Град Смедерево користио средства министарства за чак 400 инфраструктурних пројеката чија је вредност око 80 милиона динара.

Присутне је поздравио и власник фирме Дејан Ристић који се захвалио министарки, градоначелнику Смедерева Јовану Бечу, као и градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу да данашњој посети и нагласио да су направљени значајни помаци за подршку нашим привредницима.

 

 

Додела стипендија ученицима средњих школа ромске националности

13.децембар 2021.

Градоначелник Јован Беч је данас 13.12.2021. године у просторијама Градске управе Смедерева уручио уговоре о додели стипендија ученицима средњих школа ромске националности за школску 2021/2022 годину. Град је за потребе стипендирања 44 ученика издвојио два милиона и двеста хиљада динара у оквиру Локалног акционог плана за побољшање положаја Рома у граду Смедереву.

 -Честитам свим ученицима на добијеним стипендијама и желим вам много успеха у даљем школовању. Град Смедерево ће увек подржати овакве активности којима се подстичу млади људи на образовање, а такође бих истакао да је градска кућа за вас увек отворена и да ћемо бити ту за све што вам је потребно - рекао је градоначелник Јован Беч.

Свечаној додели уговора присуствовала је и помоћница градоначелника Милица Мијатовић, као и Дејан Стојковић члан Локалног савета за побољшање положаја Рома за Град Смедерево и председник  Савеза ромских НВО ,,Смедеревски форум''.

Резултат ових подстицаја је свакако повећање броја ученика ромске националности који похађају средње школе.

 

 

ДАЈТЕ КРВ, СПАСИТЕ ЖИВОТ!

09.децембар 2021.

Пандемија КОВИД-19 довела је до значајних промена у раду Института за трансфузију крви Србије. Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 350 јединица свакога дана, у периоду пандемије је заиста тешко, имајући у виду да у великом броју компанија запослени раде од куће, или је онемогућено организовање акција у просторијама компанија због пооштерних мера.

Потребно је само мало добре воље, како би смо давањем крви спасили живот онима којима је угрожен. Добровољним давањем крви, чинимо хумано дело, али и позивамо наше породице и пријатеље да учине исто.

Позивамо Вас да својим личним примером скренете пажњу на важност и значај добровољног давања крви.

  

ПОТРЕБНО ЈЕ САМО МАЛО ДОБРЕ ВОЉЕ! ДАЈ КРВ! СПАСИ ЖИВОТ!

 

 

ТРАДИЦИЈА НЕМА ЦЕНУ, А ГРАД СМЕДЕРЕВО УЛАЖЕ У ЊЕНО ОЧУВАЊЕ

08.децембар 2021.

Традиција је нешто што треба чувати од заборава, а Смедерево је град који својим средствима помаже да се она очува и за будуће генерације. У линку испод текста можете видети нашу причу о традицији села Друговац и манифестацији ,,Дани пољопривреде и лова'' која је недавно објављена на сајту председника.

 

https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/najbolje-iz-srbije/tradicija-u-kojoj-sva-cula-uzivaju

 

 

ОДРЖАНА ПРЕДСТАВА ХУМАНИТАРНОГ КАРАКТЕРА ЗА ПОМОЋ МАЛОЈ МАРИЈИ МИЛУТИНОВ

06.децембар 2021.

Јуче је у просторијама Месне заједнице ,,Славија'' одржана представа хуманитарног карактера за помоћ малој Марији Милутинов која болује од церебралне парализе. Ову хуманитарну акцију подржао је и Градски одбор Српске напредне странке на челу са повереником Јованом Бечом, директорима Јавних предузећа и одборницима. Представу је одиграло аматерско позориште ,,Славија''. Повереник Јован Беч се тим поводом огласио рекавши да ће ГО Српске напредне странке увек подржавати овакве акције и обезбедити подршку за нашу децу.

 

 

МИНИСТАРКА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ИРЕНА ВУЈОВИЋ ДАНАС ЈЕ ОБИШЛА РАДОВЕ НА ЗАМЕНИ КОТЛАРНИЦЕ У СМЕДЕРЕВУ

03.децембар 2021.

Данас је министарка Ирена Вујовић са градоначелником Смедерева Јованом Бечом обишла радове на замени котларнице која се налази у склопу вртића Дизниленд на Сењаку. Тим поводом градоначелник је поздравио министарку Вујовић испред Града Смедерева и захвалио се на указаном поверењу, као и подршци коју град добија од ресорног министарства у циљу да грађани добију здравију животну средину. -Град Смедерево има одличну сарадњу са Министарством за заштиту животне средине на челу са министарком Вујовић. До сада смо имали пет или шест значајних пројеката за град, али посебно бих истакао замену котларнице Сењак са мазута на гас чија је вредност 35 милиона динара. Желим да истакнем да смо расписали тендер за уклањање дивљих депонија у сеоским Месним заједницама чија је вредност 300 милиона динара и биће спроведен у наредне три године - истакао је градоначелник Смедерева Јован Беч.

Министарка Ирена Вујовић је исказала велико задовољство чињеницом да по други пут обилази Смедерево, када је реч о пројекту на ком се интензивно ради. Поред тога, похвалила је све што је до сада урађено и нагласила да ће ресорно министарство наставити да сарађује са локалном самоуправом Смедерево и обезбедити сву неопходну подршку. -Ми смо се данас окупили испред вртића Дизниленд где је котларница Сењак у потпуности замењена. Желим да истакнем да поред вртића који ће се грејати на еколошки прихватљивији енергент гас, још 192 стана биће прикључена, као и 15-так локала и три породичне куће, а видећемо да се та мрежа и прошири. Дакле, у складу са тим значи да ће чак 15.200 квадрата бити покривено грејањем на гас - рекла је у свом обраћању министарка Ирена Вујовић.

Министарка је такође, похвалила рад локалне самоуправе на челу са градоначелником Јованом Бечом на трогодишњем  плану  за уклањање дивљих депонија, као и чињеницу да се интензивно ради на пројекту трансфер станице, и да ће министарство тај пројекат подржати.

Поред тога, министарка Вујовић је указала на то да се животна средина не поправља протестима, већ капиталним зеленим инвестицијама. -Министарство и Влада Републике Србије раде више него икада на решавању вишедеценијских проблема који се  никако не могу решити протестима, већ радом. Очекује нас изградња стотине километара канализационих мрежа, формирање рециклажних центара, замена котлова, постројења за прераду отпадних вода. Дакле, позивам грађане и медије да се информишу преко званичног сајта Агенције за заштиту животне средине и Завода за јавно здравље - рекла је министарка  Вујовић.

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ УГОСТИО МЛАДЕ СПОРТИСТЕ У ПРОСТОРИЈАМА ГРАДСКЕ УПРАВЕ

02.децембар 2021.

Данас су градоначелник Јован Беч и члан градског већа за спорт Саша Бранежац  у просторијама Градске управе Смедерево разговарали са младим надама нашег спорта и њиховим тренерима. Александар Менковић који је недавно освојио златну медаљу у КИК боксу у дисциплини К1 до 86 килограма и његов тренер Дејан Павић били су гости градоначелника и тим поводом разговарали о значају овог спорта, улагањима, потребама, али и освојеном злату. Важно је свакако истаћи да је Светско првенство било одржано у Италији у Лидо ди Јесолу, где је било окупљено 1593 такмичара из 59 земаља.  Поред тога, градоначелник је угостио и младе спортисте клуба ММА Фанатик Стефана Павловића, Михајла Миленковића, Стефана Зафировића, Анастасију Рајковић и  Љубицу Огаревић, као и њиховог тренера Николу Васиљевића, који су нашем граду донели медаље са такмичења у Врбасу и Кули.Важно је нагласити да је Анастасија Рајковић прва девојка из Смедерева која је ушла у октагон и освојила злато на регионалном турниру у Вршцу где је учествовало чак 30 клубова из осам земаља.

-Част ми је и задовољство да наш град има чиме да се похвали, младим и вредним спортским надама, које треба у будућности да буду идоли новим генерацијама које долазе. Хвала вам што имамо чиме да се поносимо и што сте на најлепши начин приказали боје нашег града. Такође, желим да нагласим да ће град Смедерево наставити да улаже у спорт и подстиче младе људе да се активније баве спортом јер наша су деца наша будућност - рекао је градоначелник.

Градоначелник је такође са њима разговарао и о плановима  за будућност, како град може да им помогне и нагласио да ће град увек подржавати овакве активности.

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ О ПОТВРЂИВАЊУ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ 16. јануара 2022.године, НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

01.децембар 2021.

 

      На основу члана 14. став.1 и члана  21. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије", бр.104/2009 и 99/2011) и тачка 9. и 10., Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије", број 15/2012, 88/2018 и 67/2020, 40/21 и 90/21) члана 3. Закона о референдуму и народној иницијативи („Службени гласник Републике Србије", бр.111/2021) и члана 3 тачка 3. Упутства за обавештавање гласача о републичком референдуму(„Службени гласник Републике Србије", бр.113/2021),  Градска управа града Смедерева;

 

 

 ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА

              НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ О ПОТВРЂИВАЊУ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ 16. јануара 2022.године, НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

  

    

  

          Део Јединственог бирачког списка за подручје града Смедерева изложен је  у седишту  Градске управе  града Смедерева, Омладинска број 1 - канцеларија број 70, сваког радног дана  од 7: 30 - 15: 30 сати.

         Увид у део Јединственог бирачког списка за подручје града Смедерева, врши се у Градској управи Смедерево, путем рачунарске опреме, уношењем јединственог матичног броја грађана, у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

        Захтеве  за промене у делу Јединственог бирачког списка, грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији  града Смедерева, могу поднети Градској управи, најкасније до дана закључења бирачког списка, односно  закључно са 31. децембром  2021. године.

        Грађани могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак, да ће на предстојећем републичком референдуму, гласти према месту свог боравишта у земљи (изабарано место гласања), најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка односно закључно са 25.  децембром  2021. године.

 

                            

 

                                                                                           НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ

  

                                                                                                     Милко Мишковић

 

       Број : 014 - 1/2021-09                                                      

       у Смедереву 01. децембар 2021.године                  

 

       Овде можете да погледате или преузмете обавештење у пдф фајлу.           

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИЦИМА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

29.новембар 2021.

Данас 29.11.2021. године, градоначелник Смедерева Јован Беч је у просторијама Градске управе одржао састанак са председницима Месних заједница и тим поводом указао на значајне пројекте који су планирани и реализацију истих у предстојећем периоду. Указао је на чињеницу да је један од главних приоритета путна инфраструктура, санација дивљих депонија и ударних рупа посебно у сеоским Месним заједницама, постављање гребаног асфалта, уређење атарских путева. -Морам да истакнем да се готово ништа није радило на територији сеоских Месних заједница протеклих година. Као неко ко долази са села, радићу са својим тимом много активније на томе да наша села добију боље путеве, квалитетније осветљење по сеоским улицама, као и на санацији дивљих депонија, обезбеђивању спортских терена за нашу децу, уређењу Домова културе - рекао је у свом обраћању градоначелник Јован Беч.

Градоначелник је у свом обраћању указао и на неке од приоритетних пројеката. -Ове године је за потребе уређења атарских путева издвојено 36 милиона динара и искрено се надам ако нам временске прилике то дозволе биће завршено до краја године. Сеоске Месне заједнице, које су нам један од приоритета ове године добиће 42 километара гребаног асфалта. Такође спомено бих  пројекат Јавно-приватно партнерство где је у плану да се у наредне три године асфалтира 200 километара пута, од чега ће 100 километара бити у граду, а других 100 километара у селима - посебно је нагласио градоначелник.

Један од приоритета је како је рекао градоначелник Јован Беч и пројекат Јавно приватно партнерство за осветљење, који ће бити једна од тачки дневног реда на предстојећој Скупштини града. Наиме, циљ је да се путем наведеног пројекта замени чак 17 хиљада живиних светиљки лед расветом до краја следеће године. -Посебно желим да нагласим да је расписан тендер за уклањање дивљих депонија у свих 27 сеоских Месних заједница чија је вредност близу 300 милиона динара. Такође, захваљујући доброј сарадњи са Министарством за заштиту животне средине ради се на пројекту постављања трансфер станице. То је дуг период, али радићемо на томе свакодневно како би нашим суграђанима омогућили чистију и здравију животну средину - рекао је градоначелник Јован Беч.

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА СМЕДЕРЕВА

21.новембар 2021.

Свечаном седницом Скупштине града Смедерева, данас је обележен Дан града Смедерева, подсећајући на Аранђеловдан 1805. године, када је турски заповедник диздар Мухарем Гуша предао кључеве древне тврђаве вођи српских устаника, Вожду Карађорђу.

Након химне, у извођењу ученице Музичке школе ,,Коста Манојловић'' из Смедерева, присутни су имали прилике да погледају филм о достигнућима Града Смедерева током предходног периода. Председница Скупштине Града Смедерева Весна Киш Костић  је поздравила присутне пригодним говором и подсетила на значај обележавања овог датума у нашем граду. Тим поводом истакла је да нас историја опомиње, подсећа и мотивише да радимо још више и преданије, како би будућим генерацијама оставили град који ће им бити инспирација, као и нама данас.

Градоначелник Смедерева Јован Беч је поздрављајући госте и честитајући Дан града и домаћинима крсну славу, истакао да је Смедерево данас модеран град, који предњачи на свим пољима, пре свега у инфраструктури, али и отварању нових радних места, стварању повољних услова за живот и рад свих наших суграђана. Такође, у свом обраћању подсетио је на инвестициона улагања, улагања у спорт, омладину, образовање, здравство, као и све оно што представља развојну шансу нашег града.


 

 

РАСПИСАНА ЈАВНА НАБАВКА ЗА ИЗВОЂАЧА РАДОВА ПОВОДОМ ИЗГРАДЊЕ ЗУБНЕ АМБУЛАНТЕ

19.новембар 2021.

Данас је расписана јавна набавка за извођача радова поводом изградње новe, осавремењене зубне амбуланте чиме ће бити решен један од вишедеценијских проблема у нашем граду. Вредност радова процењена је на износ од 59 милиона динара без ПДВ-а, а почетак радова се очекује у првом кварталу следеће године. Након завршетка радова на наведеном пројекту, очекује се и почетак радова на изградњи централног вртића на месту постојеће зубне амбуланте.

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБАЂАЊА СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

30.октобар 2021.

Опелом, полагањем венаца и пригодним програмом код Споменика погинулим ратницима у Првом светском рату, данас је обележен 30. октобар - Дан ослобађања Смедерева у Првом светском рату.

После парастоса који су служили свештеници храма Светог Ђорђа, венце су положили представници:

Гарнизона Војске Србије,

Делегација Града Смедерева,

Удружење потомака ратника 1912-1918. година

Градски одбор СПС-а,

Удружење потомака 1912-1918. подружница Липе,

Градски одбор СУБНОР-а Смедерево,

Удружење Наша спона,

Удружење Треће доба

Присутнима се обратио председник Удружења потомака ратника 1912-1918. Бранко Милановић, који је подсетио на значај обележавања овог датума у нашем граду. -На данашњи дан пре тачно 103. године у 10:30 чула су се ова звона и најавила да је Смедерево слободан град. То је оно чиме можемо да будемо поносни, пре свега на наше потомке који су дали живот да би смо ми данас уживали слободу. Ми не можемо да се меримо са Колубаром, Цером, Кајмакчаланом, Солуном, али Смедерево је било значајна тачка од почетка како Балканских, тако и Првог светског рата - рекао је у свом обраћању Милановић. На крају свог обраћања присутнима се захвалио и нагласио да се нада да ће се наредних година скупити на овом месту и више људи јер само тако можемо да се одужимо за све оно што данас имамо.

 

СВЕЧАНО УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 20 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У СМЕДЕРЕВУ

26.октобар 2021.

У Смедереву данас, 26. октобра 2021. године уручени кључеви од двадесет станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште у Смедереву. Финансијска средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и комунална инфраструктура контрибуција Града Смедерева.

Догађају су присуствовали Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Смедерева, Леонета Пајер, представница Делегације Европске уније у Србији, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

 

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА СМЕДЕРЕВА

22.октобар 2021.

 

Дана 21. октобра, у великој сали Скупштине града, одржана је четврта редовна седница Савета за координацију послова безбедности на путевима града Смедерева. Седницом је председавао Бранисал Дробњаковић председник Савета, а поред чланова Савета, седници су присуствовали и заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић, представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије на челу са Томиславом Петровићем, начелником Одељења за локалне самоуправе и представници Јавног предузећа ,,Урбанизам'' Смедерево и Градске управе, као и професор доктор Милан Вујанић.

Кључне теме одржане четврте седнице Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима Смедерева односиле су се на презентацију извршених услуга по наруџби града Смедерева а по Програму Савета за 2021. годину путем јавних набавки.

Град Смедерево ће у складу са својим могућностима и потребама наставити да улаже у безбедност у саобраћају, а пре свега у безбедност деце како школског узраста, тако и оне најмлађе.

 

СЕДАМДЕСЕТ СЕДАМ ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА СМЕДЕРЕВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

16.октобар 2021.

Данас је навршено 77 година од ослобађања Смедерева у Другом светском рату. На данашњи дан, 15. октобра 1944. године ослобођено је Смедерево. Борбе за ослобађање Смедерева вођене су од 14. до 16. октобра, када је немачки гарнизон у Смедереву приморан на капитулацију. У знак сећања на тај дан, као и ради одавања поште херојима који су давали своје животе за слободу Смедерева, венце је положила:

Делегација Града Смедерева,

Градски одбор СУБНОР-а Смедерево,

Градски одбор СПС-а,

Удружење добровољаца, њихових потомака и поштавалаца ослободилачких ратова 1912-1918,

Удружење потомака ратника 1912-1918

Присутне је поздравио и Ранко Вишекрунић који се у име градског одбора СУБНОР-а обратио и подсетио на значај обележавања овог догађаја. -Другарице и другови, уважени суграђани, октобарски дани су дани слободе које са поносом славимо у нашем граду. Стога Вас позивамо да за две недеље, 30. октобра поносно обележимо ослобађање Смедерева у Првом светском рату-истакао је Вишекрунић.

На крају свог излагања све присутне је поздравио традиционалним слободарским поздравом СМРТ ФАШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ.

 

Потписан уговор за манифестацију Михољски сусрети села

28.септембар 2021.

У Министарству за бригу о селу у области традиције на селу и очувања културно- историјских садржаја, са циљем заустављања даљег исељавања села, данас је у име града Смедерева Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника града Смедерева потписала уговор о додели бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

 

Министарство за бригу о селу, на основу Уредбе Владе Републике Србије, спровело је програм доделе бесповратних средстава за организовање манифестације „Михољски сусрети села“. Средства је добило 68 јединица локалне самоуправе у којима учествује преко 900 села.

 

ОТВОРЕНА 134. СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН

10.септембар 2021.

Смедеревска јесен је привредно-туристичка манифестација, која се сваке године одржава у месецу септембру, у славу грожђа и вина Смедеревског виногорја. Последњих година ,,Смедеревска јесен'' је прерасла у најзначајнију туристичко-привредну манифестацију Подунавског округа. Међутим, ове године услед пандемије биће обележена у знатно мањем обиму, али свакако са свим карактеристикама које је чине.

Градоначелник Смедерева Јован Беч отворио је ову 134. Смедеревску јесен. Тим поводом, поздравио је све суграђане и још једном указао на чињеницу да је Смедерево град богат традицијом и културном баштином. Такође, указао је и на чињеницу да је Смедерево град који негује традицију одржавања Смедеревске јесени, која је једна од најстаријих манифестација у Србији.

 

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ДЕЧИЈЕГ ИГРАЛИШТА НА ДУНАВСКОМ КЕЈУ

20.август 2021.

 

 Као што смо и обећали, завршена је реконструкција дечијег игралишта на Дунавском кеју у Смедереву.

Игралиште је формирано 2011.године и након 10 година су се стекли услови, а и обавеза за реконструкцију дечијег игралишта, како би се игралиште прилагодило правилнику о безбедности дечијих игралишта према потребама деце. Формиран је нови земљани слој на бетонској подлози , избетонирана је укупна површина игралишта и залепљене су гумене анти-стрес подлоге. Све дечије справе су репариране, постојећи метални делови су ошмирглани и пребојени, а дрвени делови су уграђени нови. Игралиште је ограђено заштитном оградом према индустријској прузи и уграђена је адекватна јавна расвета. У наредном периоду, када се стекну климатски услови, извршиће се садња траве по ободу игралишта. Репариране су 4 парковске клупе и постављене још 2 нове као и 4 нове канте за отпатке.

Извођач радова је фирма „ Џунгла 035 „ из Јагодине, а надзор над извођењем радова је ЈП Урбанизам. Уговорена вредност радова је 7 милиона и 660 хиљада динара без ПДВ-а. Ово је само почетак радова на уређењу Дунавског приобаља у зони Веслачког клуба, а следећи парк који је у плану за уређење јесте спомен-парк Три хероја.

Деца су наша будућност, морамо да радимо за њихово боље сутра, као и за њихово боље детињство.

 

 

УРЕЂЕЊЕ АТАРСКИХ ПУТЕВА

19.август 2021.

 

 

Данас је градоначелник Смедерева  Јован Беч  са сарадницима обишао почетак радова на уређењу атарских путева у Месној заједници Добри До. Извођач  радова је фирма Nesam inženjering d.o.o. из Смедеревске Паланке. У наредном периоду планирано је уређење 23 километара путне инфраструктуре у 27 сеоских и једној градској Месној заједници, где ће бити уложено око 36 милиона динара.

 

Као што је обећано, наставља се са спровођењем активности на уређењу путне инфраструктуре. Циљ нам  је да свака градска и сеоска Месна заједница буде уређена и да  омогућимо  сваком нашем житељу услове за неометано одвијање свакодневних животних активности - истакао је градоначелник Јован Беч.

 

 

ЗДРАВА ЖИВОТНА СРЕДИНА ПРИОРИТЕТ ЗА ГРАД СМЕДЕРЕВО

06.август 2021.

  

 

 Данас је град Смедерево посетила министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, која је са градоначелником Смедерева Јованом Бечом обишла котларницу на Сењаку. Наком тога,  у Градској управи Смедерево потписали су уговор везан за замену исте котларнице са мазута на гас у вредности од 35 милиона динара. Поред тога, град Смедерево је захваљујући Министарству за заштиту животне средине добио и еко-чистилицу која не производи аерозагађења и омогућава дезинфекцију терена, као и 120 контејнера.

Том приликом, министарка Вујовић је рекла да јој је изузетна част да седи поред градоначелника једне локалне самуправе која води рачуна о екологији свог града и о здрављу својих грађана. Такође, нагласила је да ће сарадња на пољу екологије у Смедереву бити настављена, и похвалила локалну самоуправу јер се од почетка године пријавила на све пројекте које је расписало Министарство за заштиту животне средине. Градоначелник Јован Беч се у има града Смедерева захвалио министарки Вујовић и Министарству  за заштиту животне средине на указаном поверењу и подршци коју дају да Смедерево буде еколошки чист град.

 

Конверзија котларница у Смедереву

03.август 2021.

 

 Посебним закључком Владе Србије град Смедерево је добио 35 милиона динара за конверзију котларнице Сењак са мазута на гас. Градоначелник Смедерева Јован Беч је том приликом истакао да ћемо на овај начин решити дугогодишњи проблем загађења ваздуха у нашем граду, као и да ће наставити да раде на пољу заштите животне средине, јер је циљ да деца расту у здравом животном окружењу. Такође, посебно се захвалио Министарству за заштиту животне средине и министарки Ирени Вујовић на указаном поверењу и подршци коју даје грађанима Смедерева.

Подсећања ради, на одржаној седници Скупштине града  је донета одлука о изради плана детаљне регулације за градску топлану, и тренутно се ради на изради пројекта за конверзију котларнице са мазута на гас у улици Милоја Ђака.

 

Сајам запошљавања

19.јул 2021.

 
 
 Компанија ПКЦ у сарадњи са градском Управом Смедерево, организује сајам запошљавања у Скупштинској сали градске Управе дана 21.07.2021. године од 12 до 14 часова. Ова компанија успешно послује у нашем граду пуних седам година, а са жељом да прошири свој успешни тим, позива све заинтересоване грађане да посете сајам.
 

 

ОТВОРЕНА ФОНТАНА НА ТРГУ У СМЕДЕРЕВУ

01.јул 2021.

 

Вечерас је Смедерево засјало новим, али опет старим сјајем јер су грађани захваљујући градоначелнику Јовану Бечу добили фонтану која припада овом граду. Наиме, још једном је градоначелник на делу показао колико му је битно мишљење његових суграђана и остварио дато обећање да градска фонтана буде готова до краја јуна месеца.

Важно је нагласити да је овај догађај окупио велики број грађана Смедерева, али на првом месту децу, на чијим се лицима могао видети осмех и задовољство чињеницом да је наш град добио оно што му је и припадало. Нова фонтана на тргу у Смедереву је место које ће окупљати све наше суграђане који ће уживати у њеним лепотама, али и привлачити многе знатижењне туристе да је обиђу. Градоначелник поручује да ће и даље марљиво радити на томе да наш град буде један од лепших и по квалитету живота бољих у Србији, као и да му је мишљење његових суграђана врло важно приликом доношења одлука које су битне за град.

 

ПОСТАВЉАЊЕ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ЗА ИЗГРАДЊУ ВРТИЋА У ДРУГОВЦУ

28.јун 2021.

Данас је заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић са амбасадором Сједињених Америчких Држава присуствовала полагању камена темељца за изградњу вртића у Друговцу. Том приликом амбасадор САД-а Ентони Годфри је истакао да му је изузетна част и задовољство да у име пријатељства САД и Србије може да присуствује свечаном полагању камена темељца за изградњу једне важне институције за живот села као што је вртић. Такође, истакао је да ће то бити једно безбедно место на коме ће васпитачи и деца моћи да се посвете учењу и раду. Поред тога захвалио се заменици градоначелника на присуству и рекао да се унапред радује да се кроз пар месеци врати на то исто место и свечано отвори вртић. Заменица градоначелника се посебно захвалила амбасадору САД-а у име града Смедерева на указаном поверењу и подршци коју смо добили за изградњу вртића.

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЈОВАН БЕЧ СВЕЧАНО НАГРАДИО НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ

28.јун 2021.

 

 

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч са својом сарадницом Милицом Мијатовић и чланом Градског већа за образовање Мишом Ивковић у Основној школи Димитрије Давидовић присуствовао награђивању најбољих ученика и спортиста. Наиме, градоначелник је имао ту част да награди најбоље ученике и спортисте и на тај начин их додатно стимулише, како њих, тако и другу децу да раде на свом усавршавању и образовању. Такође, поручио им је да наставе тим путем, јер они су наш понос и наша будућност.

 

БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО У АТЛЕТИЦИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

26.јун 2021.

 

Смедерево је данас домаћин првенства Балкана за атлетичаре, а на отварању ове манифестације градоначелник Смедерева Јован Беч је имао ту част да угости нашег председника Александра Вучића, са којим је обишао атлетску стазу и тврђаву. Том приликом председник је поручио да ће држава помоћи тај спорт и направити све што још буде потребно за атлетику, али и нагласио да је Смедерево као град напредовало.

Иначе, првенство Балкана у атлетици за сениоре и сениорке 74. по реду које се одржава у нашем граду, доводи нам такмичаре из 19 земаља чланица Балканске атлетске федерације, више од 450 атлетичара, тренера и официјалних лица.

Првенство балкана једно је од најмасовнијих атлетских такмичења, а захваљујући Атлетском савезу Србије Смедерево је на челу са нашим градоначелником имало ту част да буде домаћин овог такмичења које ће остати записано као једно од највећих у спортској историји града.

 

 

ОТВОРЕН ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ 38. НУШИЋЕВИ ДАНИ

16.јун 2021.

 

 

 

Позоришни фестивал 38. Нушићеви  дани у Смедереву традиционално је отворен јуче, 15.06.2021. године у 19.15. У складу са тим венац је  на споменик великом српском комедиографу Браниславу Нушићу положила делегација града Смедерева заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и чланица већа за културу Маја Ћирковић. Након тога, била је отворена изложба  ,,Сва  лица српског дипломате Бранислава Нушића''. Позоришни фестивал је отворила Маја Ћирковић и тим поводом истакла ,,Нушић је у то нема сумње, камен темељац српске  комедије на преласку деветнаестог у двадесети век. Он је дуги низ година био стожер репертоара свих позоришта Србије, а за Србе уопште - репер појма хумора, аналогија ликова и ситуација из којих се црпи искуство''.

 

 

 

Градоначелник Јован Беч уручио кључеве санитетског возила Дому здравља у Смедереву

08.јун 2021.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч уручио кључеве санитетског возила са комплетном медицинском опремом директорки Дома здравља Олгици Обрадовић. Вредност санитетског возила је 5 милиона динара. Ово је значајна инвестиција, којом град  поред тога што има за циљ да побољша постојаћу механизацију у нашем Дому здравља, жели на још један начин да покаже да је здравље наших грађана на првом месту, посебно у време пандемије од које нико није поштеђен.

Градоначелник је том приликом нагласио да је ово начин да се помогне свим нашим суграђанима, да добију бржу и бољу здравствену заштиту, као и да ће град и у будуће наставити да помаже здравствену установу, јер здравље наших грађана је приоритет.

Директорка Дома здравља је исказала велику захвалност на подршци коју добијају од града, посебно у време пандемије КОВИДА - 19 и још једном указала на значај обогаћивања возног парка још једним санитетским возилом.

 

ОБЕЛЕЖЕНА ОСАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ПЕТОЈУНСКЕ ЕКСПОЛОЗИЈЕ

05.јун 2021.

Парастосом код Спомен-костурнице на Старом гробљу и комеморативним скупом код Споменика 5. јун обележено је осам деценија од експлозије муниције у смедеревској Тврђави. Писак локомотиве у 14 сати и 14 минута, а претходно и звона цркве су означили тренутак када се тог 5. јуна давне 1941. године зачуо први прасак код главног улаза у Тврђаву, након чега је избио пожар.

У знак поштења према бројим жртвама овог трагичног догађаја венце су на Споменик 5. јун положили представници руководства града заменица градоначелника Марија Марковић-Ставрић и председница Скупштине града Весна Киш-Костић, СПС - а, као и бројна удружења. Важно је нагласити и присуство бака Јелице Јовановић, старице од  93. године која је поносно положила венац.

Поводом обележавања ове значајне годишњице у Музеју у Смедереву отворена је изложба ,,Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године - 80 година после'', на којој су приказане фотографије, као и богати архивски документи.

У складу са протоколом, изложбу Изабрани град, која представља део пројекта Обележавање осамдесет година од експлозије муниције у Смедеревској тврђави чију реализацију су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево, отворио је градоначелник Смедерева Јован Беч, његова саветница Милица Мијатовић и члан Градског већа за ресор културе Маја Ћирковић. Он се посебно захвалио ауторима изложбе на указаној части и доприносу да се на још један начин покаже поштовање бројим жртвама овог немилог догађаја.

 

 

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА ЈОВАН БЕЧ И ПРЕДСТАВНИЦИ ХБИС СЕРБИА О ЕКОЛОГИЈИ И ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

03.јун 2021.

Градоначелник Смедерева Јован Беч, његова саветница Милица Мијатовић и начелник Градске управе Милко Мишковић, данас су са представницима компаније HBIS SERBIA разговарали о примени најсавременијих стандарда у области заштите животне средине.

Градоначелник се најпре захвалио представницима компаније на спремности да разговарају о свим питањима од важности за заштиту животне средине. Циљ овог састанка је био да се унапреде еколошки стандарди и услови живота у нашем граду. Између осталог, разматрано је и питање постављања дезо баријере у Вранову, као и да се у будућности направи студија изводљивости од значаја за екологију и заштиту животне средине у нашем граду. Компанија HBIS SERBIA је најавила и отварање најсавременијег постројења за прераду сировина у Смедереву, што је од великог значаја за наш град и представља кључну инвестицију у заштити животне средине.

Важно је нагласити да је градоначелник посебно истакао  значај примене највиших стандарда у овој области, али и посебно захвалио представницима компаније на уложеном труду и посвећености активностима које се односе искључиво на увођење најсавременијих технологија у складу са светским параметрима у области екологије.

 

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ПРИОРИТЕТ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

01.јун 2021.

Град Смедерево је у циљу подстицања образовања ученика и студената  расписао Јавни позив за доделу финансијске помоћи ученицима и студентима на територији Града Смедерева. За подстицање образовања ученика и студената на територији Смедерева за школску 2020/21. годину, Град је Одлуком о буџету града Смедерева обезбедио новчана средства у износу од 6.000.000,00 динара.

Између осталог, издвојена су финансијска средства за пет ученика са инвалидитетом; тридесет студената првог и другог степена студија који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 7,00;  петнаест студената првог и другог степена студија који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 9,00; пет студената првог и другог степена студија са инвалидитетом; петнаест ученика средњих школа II, III и IV разреда који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 4,00 и десет ученика средњих школа II, III и IV разреда који су у предходној школској години имали најмању просечну оцену 4,75 и освојили једно од прва три места у индивидуалној конкуренцији на републичком или међународном такмичењу.

Како је градоначелник Смедерева Јован Беч истакао, подстицање образовања ученика и студената у нашем граду је један од приоритета локалне самоуправе, тако да ће ова пракса и у будуће бити настављена, јер су млади, вредни и амбициозни људи будућност нашег града и државе.

 

ЗА 50 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА 556 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОТРЕБЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ГРАЂАНА

26.мај 2021.

Данас је градоначелник Смедерева Јован Беч потписао Уговор о наменским трансферима у социјалној заштити са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. За потребе нашег града издвојена су средства у износу од 12.773.452,00 динара. Из уверења да одговорност за препознавање и мапирање потреба локалног становништва треба да буде на јединицама локалне самоуправе, настали су наменски трансфери као могуће решење и инструмент подршке централног нивоа власти усмерен на локалним самоуправама. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је 2016. године отпочело са применом наменских трансфера за јединице локалне самоуправе, непосредно по доношењу Уредбе о наменским трансферима. Према речима министарке Дарије Кисић-Тепавчевић  ,,Социјална заштита становника Србије је приоритет државе, а осмех и задовољство људи су наша стална мисија''. Градоначелник је захвалан Влади Републике Србије и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са министарком Даријом Кисић-Тепавчевић на указаном поверењу и средствима која су издвојена за потребе наше локалне самоуправе.

 

Градоначелник уручио пехаре на одржаним Спортским играма села

24.мај 2021.

У петак 21. маја градоначелник Смедерева Јован Беч  је првопласираним екипама на одржаним Спортским играма села уручио пехаре и том приликом Радинцу, иначе селу које је после врло изједначених борби у девет дисциплина освојило прво место у генералном пласману, пожелео много успеха у наставку такмичења на коме ће представљати наш град. Важно је нагласити да су ове године Спортске игде села одржане на иницијативу Спортског савеза Србије, у сарадњи са градом и Савезом спортова Смедерево. Радинац као село које је било првопласирано славио је победу у фудбалу, одбојци, шаху, скоку у даљ из места. Друго место заузео је Биновац који се показао као најбољи у обарању руку, док је треће место припало Вранову које је доминирало у надвлачењу  конопца, бацању камена са рамена и рвању. Градоначелник је и овим поводом нагласио важност бављења спортом за сваког од нас, посебно у време пандемије, када је најважније сачувати здравље сваког појединца.

 

ПРИМОПРЕДАЈА ВИШЕПОРОДИЧНОГ СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА У УЛИЦИ ЈОЗЕФА ШУЛЦА У СМЕДЕРЕВУ

17.мај 2021.

Данас је спроведена примопредаја вишепородичног стамбеног објекта у Смедереву, којој је присуствовао градоначелник Јован Беч, саветница градоначелника Милица Мијатовић и начелник Градске управе Милко Мишковић.

Стамбени објекат је намењен обезбеђивању стамбених решења за најугроженије, односно расељена лица. У складу са Регионалним стамбеним програмом у Републици Србији корисници су лица које су услед догађаја из периода од 1991. до 1995. године стекла статус расељених лица у Републици Србији. Финансијска средства за реализацију изградње двадесет стамбених јединица обезбеђена су кроз донаторска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе и кроз учешће Града. Радови су према плану трајали 345 дана. Избор корисника за доделу стамбених јединица у оквиру објекта спровела је Комисија састављена од представника Града и Комесеријата, коју је именовао и формирао градоначелник града Смедерева. Структура самбених јединица је следећа, постоји девет гарсоњера, пет једноипособних, пет двособних и један двоипособан стан.

 

СМЕДЕРЕВО У ЗНАКУ МАЛОГ ФУДБАЛА, ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО НАШЕ ОМЛАДИНЦЕ

14.мај 2021.

Данас је у просторијама Градске управе у Смедереву градоначелник Јован Беч са својом саветницом Милицом Мијатовић угостио клуб Малог фудбала и уручио медаље Фудбалског Савеза Србије за освојено друго место у футсалу. С друге стране капитен и омладински репрезентативац Србије млади Андрија Маријановић  је у знак захвалности и подршке коју добија клуб од града, уручио градоначелнику медаљу. Градоначелник је приликом уручивања медаља рекао младим фудбалерима да требају бити поносни на остварене резултате, честитао им на освојеном другом месту и пожелео пуно успеха у даљем раду. Такође, истакао је да ће град и у будуће улагати у младе спортисте јер су управо они велике наде наше државе.

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО МЛАДОГ ПРВАКА БАЛКАНА У ГРАДСКОЈ УПРАВИ

13.мај 2021.

Градоначелник Смедерева Јован Беч заједно са саветницом Милицом Мијатовић и чланом Градског већа за ресор спорта и омладине Сашом Бранежцем угостио је данас у Градској управи младог и прослављеног спортисту Немању Гавриловића који је освојио златну медаљу у категорији до 61. килограм у боксу, на Првенству Балкана које се одржало у Загребу. Градоначелник је честитајући Немањи, истакао да ће град Смедерево, и поред свих досадашњих улагања како у бокс, тако и у друге спортове, наставити да ради на побољшању услова тренирања и рада за све младе људе. Такође, нагласио је важност бављења спортом за будуће генерације, јер се кроз спорт обликују праве вредности код младих људи, а посебно када су људи као Немања идоли будућим нараштајима.

 

Обележавање дана победе над фашизмом

09.мај 2021.

Химном и минутом ћутања данас је одата почаст жртвама Другог светског рата

  

Венце су код споменика у Парку три хероја положиле делегације Града Смедерева заменица градоначелника Марија Марковић - Ставрић и члан Градско већа Дејан Миленковић, Градског одбора СПС - а, Градског одбора СУБНОР - а, Удружење потомака ратника 1912-1918. и Друштво за развој братских односа Руска Федерација-Република Србија-Република Белорусија из Смедерева.

Након полагања венаца, окупљенима се обратио и представник Градског одбора СУБНОР - а Ранко Вишекрунић.

,,Другови и другарице, поштовани суграђани част ми је да се данас испред СУБНОР - а града Смедерева обратим. Сакупили смо се данас, испред бисти народних хероја смедеревског краја Ивана Стевановића - Србе, Миленка Стојковића - Миће и Светомира Младеновића - Свете да подсетимо на данашњи дан када је после 49. месеци смртоносних битака Хитлерова солдатеска у Берлину са белом заставом подигла руке и признала крах пред удруженим народима међу којима је наш дао крупан допринос победи и златним словима се уписао у славни део историјске истине.''

Свој говор Ранко Вишекрунић је завршио познатим поздравом ,,Смрт фашизму, слобода народу''.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

06.мај 2021.

Локална самоуправа је још једном препознала потребе Јавног комуналног предузећа ,,Водовод'' и издвојила средства за набавку цистерне пијаће воде. Прошле године имали смо летo са високим температурама, али није било искључења воде и планираних рестрикција. Циљ набавке ове цистерне био је да се у тим тренуцима омогући грађанима узимање воде и на местима где не постоје јавне чесме.

 

Обележена градска слава – Васкршњи понедељак

03.мај 2021.

Грађани Смедерева прославили су у понедељак, 3. маја - Васкрсни понедељак, градску славу. Литија коју је предводило руководство Цркве и града Смедерева, заједно са суграђанима обишла је круг око Храма Светог Георгија, а затим се вратила у Храм где се приступило резању славског колача. Сечењу славског колача присуствовали су представници локалне самоуправе, градоначелник Јован Беч, заменица градоначелника Марија Марковић - Ставрић, саветница градоначелника Милица Мијатовић, председница Скупштине града Весна Киш - Костић, заменик председнице Скупштине Бранче Стојановић, чланови Градског већа и бројни грађани Смедерева. Након служења Свете архијерејске литургије верници су послужени житом, славским колачем и фарбаним јајима.

Важно је нагласити да се смедеревска литија одржавала и у време деспота Ђурђа Бранковића, а од 2002. године, према скупштинској одлуци, истог дана обележава се и градска слава.

 

Одржана 26. редовна седница Градског већа града Смедерева

28.април 2021.

 

ОДРЖАНА 26. РЕДОВНА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА ГРАДА СМЕДЕРЕВА

  

      Дана 28. априла у просторијама Градске управе Смедерева одржана је 26. редовна седница градског већа. На седници је било размотрено неколико тачака дневног реда, међу којима се посебно издвајају три.

      Прва тачка дневног реда односила на Предлог локалног акционог плана запошљавања града Смедерева за 2021. годину. Наиме, овим Акционим планом је предвиђено да локална самоуправа може до 30.04.2021. године, преко надлежне филијале Националне службе за запошљавање, поднети захтев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за учешће у финансирању програма или мера активне политике запошљавања у 2021. години. Финансирање активне политике запошљавања обавља се из средстава буџета Града, буџета Републике Србије, средстава донација, кредита, као и из средстава доприноса за случај незапослености и других извора. Сходно томе, средства која су опредељена за ове намере из буџета града Смедерева су у износу од 15 милиона динара.

 


 

     Као друга битна тачка дневног реда, разматран је Предлог закључка о утврђивању опредељеног износа средстава за подстицање образовања ученика и студената на територији града Смедерева за школску 2020/2021. годину. За подстицање образовања ученика и студената на територији града Смедерева издвојена су средства у износу од 6.000.000,00 динара. Средства су намењена за следеће категорије корисника: за пружање финансијске помоћи ученицима средњих школа другог, трећег и четвртог разреда; за финансијску помоћ ученицима средњих школа са инвалидитетом, затим финансијска помоћ студентима на првом степену студија; за посебне облике усавршавања ученика; финансијска помоћ студентима са инвалидитетом.

     Поред наведеног, потребно је истаћи и тачку дневног реда која се односи на давање сагласности за упис 20% већег броја деце од Законом утврђеног броја у формираним васпитним групама у Установи, с обзиром да мрежом објеката и постојећим капацитетима, не могу бити обухваћана сва деца према исказаним потребама родитеља. Наком спровођена наведеног Програма створиће се могућност за отварање нових 440 места за упис деце.

 

Градоначелник Јован Беч примио вакцину против Ковида-19

26.април 2021.

 

Поштовани суграђани,

 

       Данас сам примио вакцину Спутњик V, у Спортској хали Смедерево, где се од данас врши вакцинација сваког радног дана од 8h до 20h, без претходног заказивања. Поред вакцине Спутњик V тренутно је доступна и вакцина АстраЗенека, а сутра нам стижу и одређене количине кинеске вакцине Синофарм. Драго ми је да видим доста људи који су дошли да приме вакцину и позивам и друге суграђане да се вакцинишу, с обзиром да се имунизација становништва показала као најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља.

 

 

 

 

Од 28.04. ће се вршити вакцинација и ревакцинација становништва по селима исто тако без претходног заказивања.

 

Обавештење о имунизацији

23.април 2021.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИМУНИЗАЦИЈИ

  

 

     Обавештавамо грађане да је Влада Републике Србије обезбедила Фајзер и Спутњик V вакцине за имунизацију становништва без заказивања термина у циљу да се помогне што већем броју грађана који желе да се пријаве на имунизацију. Имунизација грађана без заказивања термина биће могућа само за држављане Републике Србије, као и за стране држављане са сталном пријавом боравка.

 


      У овом времену неизвесности и борбе против пандемије изазване вирусом COVID-19, важан чинилац сигурности и безбедности свих грађана јесте имунизација становништва која се показала као најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља.

      Званичан допис Јединица локалне самоуправе, можете погледати или преузети ОВДЕ.

 

2. редовна седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева

15.април 2021.

 

       Дана 14. априла у Скупштинској сали Градске управе одржана је 2. редовна седница савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Смедерева.

       Седници су, поред свих чланова савета, присуствовали градоначелник града Смедерева Јован Беч, саветница градоначелника Милица Мијатовић, председница Скупштине града Весна Киш Костић и заменик председника Скупштине града Бранче Стојановић.

        Седници је председавао председник савета Бранислав Дробњаковић.

       Чланове савета је поздравио градоначелник града Смедерева Јован Беч и том приликом пожелео им успешан рад на спровођењу Програма рада истакавши да се искрено нада да ће, као и до сада, савет деловати на прави начин у циљу повећања безбедности  саобраћаја  на  путевима  града.

 

 

       Савет је усвојио извештај о раду са финансијским извештајем у 2020. години који ће бити достављен Градском већу града Смедерева на разматрање и усвајање. Такође је извршен и договор око спровођења Програма рада савета у овој години за чије спровођење су формиране радне групе  по одређеним областима деловања.

        Информацију о тренутном стању у безбедности саобраћаја је поднео члан савета, командир Саобраћајне полиције ПУ Смедерево, Урош Миличевић. Констатовао је да је безбедност саобраћаја од почетка ове године на знатно већем нивоу него у истом периоду 2020. године. При том се командир Саобраћајне полиције захвалио граду и руководству града на великој помоћи у материјалном опремању Саобраћајне полиције што је значајно допринело њеној ефикасности у откривању и сузбијању прекршаја у саобраћају.

      На седници су извршене и презентације избора будућих локација система контроле брзине кретања возила путем видео надзора (камера) на државним путевима (Обрад Муњас испред Групе за саобраћај Градске управе), студије изводљивости изградње пешачко-бициклистичке стазе од Смедерева до Југова (Ненад Урошевић и Срђан Поповић испред ЈП „Урбанизам" Смедерево) и Плана одрживе урбане мобилности за град Смедерево (дипломирани саобраћајни инжењер из Смедерева Никола Стојановски). Све презентације су поздрављене од чланова савета и по истима су донети одговарајући закључци.

 

Бесплатна подела садница

05.април 2021.

 

    Обавештавамо грађане да ће се  у петак 09.04.2021.године  од 12 часова на Градском тргу вршити подела бесплатних садница Белог јасена у оквиру реализације пројекта „Засади свој хлад", а на основу анкете Зеленог развојног центра.

 


 

 

    Грађани који су заинтересовани да учествују у акцији, могу преузети своју садницу уз коју добијају упутство како посадити дрво са везицом на коју могу да упишу име и датум садње.

    Обезбеђена је једна садница по особи, а подела ће се обавити уз придржавање  прописаних епидемиолошких мера.

 

Почео упис деце за вртић преко портала Е-управе

01.април 2021.

 

Поштовани родитељи / старатељи,

данас 01. априла 2021. године почела је електронска пријава за упис у ПУ „Наша радост" Смедерево.

Рок пријаве је  до 23.04.2021. године

Електронску пријаву преко Портала еУправе, можете извршити путем сл. линка:

 https://euprava.gov.rs/usluge/5601

 

 

 

Оригинални образац за пријаву детета у предшколску установу, на српском језику, можете преузети на сл. линку:

 https://euprava.gov.rs/media/Zahtev%20za%20upis%20dece%20u%20predskolsku%20ustanovu.pdf

Уколико имате техничких питања око попуњавања обрасца или пријаве на Портал еУправе, одговоре потражите на сл. линку:

 https://euprava.gov.rs/kontakt

Упутство за родитеље налази се на страници ПОМОЋ.

 

Додатну подршку можете добити електронским путем: upisvrticsd@gmail.com

или телефонским позивом од 9 до 13 часова радним данима.

 

Телефон Установе: 026/4622 158

контакт особа: Јасна Реџић 064/6577 417

 

Посета Државног секретара МДУЛС граду Смедереву

31.март 2021.

 

     Државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Стеван Глигорин посетио је данас Смедерево, где је разговарао са градоначелником Јованом Бечом, саветницом градоначелника за област инвестиција и економског развоја Милицом Мијатовић, начелником Градске управе Милком Мишковићем, замеником начелника Градске управе Бојаном Милутиновим и члановима мобилног тима за инклузију Рома а у вези са пријављивањем и спровођењем имунизације ромског становништва  против Covid- 19.

 

 

      Једна од тема разговора била је степен информисаности ромске популације о вирусу Covid-19, заинтересованости за имунизацију, току пријављивања за вакцинацију, али и о положају Рома и ангажованости локалне самоуправе на решавању проблема са којима се ромска популација суочава.

 

 

       Након разговора и упознавања са досадашњим током исказивања заинтересованости и пријаве Рома за вакцинацију, као и њиховог информисања о значају имунизације против Covid-19, државни секретар Стеван Глигорин обишао је ромско насеље у Вранову, једно од три ромска насеља у Смедереву, у коме живи преко 50 породица, где је разговарао са локалним становништвом о имунизацији, али и о другим изазовима са којима се ромска популација у овом граду суочава.

 

ПРИЈАВА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

30.март 2021.

 

 

 

 

     Обавештавају се грађани да ће се почев од 29.03.2021.године пружати помоћ у поступку регистрације  за вакцинацију путем е-управе заинтересованих за вакцинисање против вируса - COVID-19, сваког радног дана од 7:30 часова до 15 часова и то на шалтеру бр.1 Услужног центра Градске управе Смедерево као и у сеоским и градским МЗ.

 

САСТАНАК СА ПКЦ-ОМ

30.март 2021.

    Данас смо у просторијама  Градске  управе  одржали  састанак са представницима фирме PKC Group. Поред менаџера Ненада Москића и Ђорђа Жиропађе, састанку је присуствовала и саветница  градоначелника за област инвестиција и економског развоја Милица Мијатовић. Упркос пандемији ова фирма убрзано шири своје капацитете. У корист тога говори чињеница да су пре пандемије имали 2.000 запослених, а за последњих годину дана тај број се увећао за око 1.000. Услед повећаног обима посла и нових пројеката који су у плану, они су исказали потребу за нових 300 радника, а ту спадају и особе са ивалидитетом.

 

       

 

    Сви који су заинересовани да буду део успешног тима PKC Group, могу предати своје радне биографије на портирници фирме или на следећем линку: https://www.pkcgroup.com/careers/serbia/prijava-za-posao.html

 

Радови на локацији Липска рампа

26.март 2021.

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће се у периоду од 27.03. до 31.03.2021. године  на локацији „Липска рампа" у Смедереву изводити грађевински радови на реконструкцији коловоза раскрснице државног пута  IБ реда број 14 и Улице Црвене армије.

Радове ће изводити Предузеће за путеве Пожаревац, по налогу управљача државних путева „ЈП Путеви Србије".

За време трајања радова на овој локацији важиће измењени режим одвијања саобраћаја у смислу његовог преусмеравања и то на следећи начин:

Из правца Ковина - државни пут IБ реда број 14 - ул. Липски пут - ул. 4. Јула - ул. Војислава Илића - ул. Смедеревска - државни пут  IБ реда број 14

Из правца Раље - државни пут IБ реда број 14 - ул. Смедеревска - ул. Радомира Р. Ранковића - ул. 29. Новембра - ул. Липски пут - државни пут IБ реда број 14

Од среде 31.03.2021. године  одвијање  саобраћаја  на  локацији „Липска рампа" и у околним  улицама насеља Радинац, вратиће се у редовно стање.

 

 

Смедерево одало почаст погинулима у НАТО агресији

24.март 2021.

Уз поштовање свих епидемиолошких мера, данас је обележен Дан сећања на страдале суграђане и 22.годишњица од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију. Венац у име града Смедерева положили су Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника и Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града. Поред представника локалне самоуправе, припадника Војске Србије и Полицијске управе Смедерево, комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих, представници борачких удружења и цивилних организација.

О данима агресије, страдањима и жртвама које су поднели припадници војске и полиције, али и цивили, говорила је Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника:

„Наш народ се одувек с поштовањем односио према датумима и догађајима који су обележили једно време и који представљају историјске прекретнице. У те датуме убрајамо и 24.март-дан када су, тачно пре 22 године, у вечерњим часовима, чланице НАТО пакта, супротно свим нормама међународног права, извршиле агресију на Савезну Републику Југославију. Грађани Србије никада неће заборавити хиљаде страдалих живота, за нас су сви страдали бол и наша трагедија.  Године и деценије које долазе чувају страдале у нашим срцима и сећањима и подсећају нас сваке године изнова да нису заборављени".

 

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА

24.март 2021.

Градоначелник  Јован Беч је испред града Смедерева дана 23. марта, потписао уговор у Министарству заштите животне средине о суфинансирању реализације пројекта пошумљавања „Шешковца".  Министарка Ирена Вујовић је током потписивања уговора најавила скори долазак у Смедерево и подршку новим пројектима.

 

Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем

16.март 2021.

 

Предшколска установа „Наша радост" Смедерево

Ул. Војводе Мишића бр. 4 Смедерево

Број: 581/21

Датум: 15.3.2021. године

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

     На основу Правилника о условима за пријем, упис и испис деце у Предшколску установу ''Наша радост'' Смедерево број 467/20  од 27.02.2020 године, расписује се 

 

 

КОНКУРС
ЗА ПРИЈЕМ ДЕЦЕ
ЗА РАДНУ 2021/2022. ГОДИНУ 

 

 

      У радној 2021/2022. години Предшколска установа ''Наша радост'' Смедерево расписује конкурс за упис деце.

      Пријава за упис  подноси се електронски на порталу Еуправа путем услуге Евртић.

      Пријаву можете поднети  самостално искључиво преко портала Еуправе уколико већ имате креиран налог а у супротном неопходна је претходна  регистрација.

     Електронска пријава за упис у целодневни боравак у трајању од 11 часова васпитне групе: јаслице, вртић и Припремни предшколски програм у целодневном трајању ( деца рођена  од 1.3.2015. до 28.2.2016. године) вршиће се  од 01.04.2021 - 23.4.2021. године.

     НАПОМЕНА: Неопходно је да се на конкурс јаве и родитељи/други законски заступници који су у току године попуњавали образац за листу чекања.

     Електронска пријава за упис ради похађања Припремног предшколског програма у објектима у граду и у објекту МЗ Осипаоница у трајању од четири сата за радну 2021/2022. годину, вршиће се у првом уписном року од 1.4.2021-23.4.2021. године, и у другом уписном року од 9.8.2021-20.8.2021. године, електронским путем.

 

 

    Изузетно, родитељи/други законски заступници деце могу лично од 19.4.2021 - 23.4.2021. године, у седишту Установе ул. Војводе Мишића бр. 4 ,Смедерево, попунити пријаву у периоду од 9-14 часова.

    Упис ради похађања Припремног предшколског програма у трајању од четири сата у сеоским месним заједницама вршиће се у периоду од 10.5.2021 - 21.5.2021. године, непосредним попуњавањем пријаве код васпитача у просторијама школе/МЗ.

  Захтев за премештај деце из једног објекта у други, доставити скенирано путем мејла upisvrticsd@gmail.com у периоду од 1.4.2021 - 23.4.2021. године, преузимањем и попуњавањем захтева који се налази на сајту установе www.nasaradostsmederevo.

    Такође, додатну релевантну документацију за самохране родитеље, децу са сметњама у развоју, децу из породица које користе неки облик социјалне заштите и др.,као и за родитеље који нису држављани Републике Србије ,а којом се доказује наведени статус неопходно  је скенирати или фотографисати и послати на мејл upisvrticsd@gmail.com .

    Одлуку о пријему деце доноси Конкурсна комисија коју именује директор Установе. Резултати Конкурса биће објављени на огласним таблама свих објеката Установе и на сајту Установе дана 17.05.2021. године.

   Ако родитељ, старатељ или хранитељ детета није задовољан начином бодовања, подноси писани приговор Комисији за упис најкасније у року од 8 дана од дана истицања листе.Комисија за упис је дужна да писаним путем одговори најкасније у року од 7 дана од дана пријема приговора.

   Пријаве и документација достављена пре 1.4.2021. године, као и након конкурсног рока 23.4.2021. године, неће се узети у разматрање.

   Од 26.05.2021 - 11.06.2021. године, будући корисници услуга ће склапати Уговор о коришћењу услуга Предшколске установе ''Наша радост'' Смедерево према распореду који ће накнадно бити истакнут.

    Комисија ће радити у складу са чланом 17. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", број 88/2017, 27/2018 -др. закон, 10/2019 и 6/2020), са Правилником о ближим условима за утврђивање приоритета за упис деце у предшколску установу  ("Службени гласник РС" број 44/2011) и Правилником о условима за пријем, упис и испис деце у Предшколску установу ''Наша радост'' Смедеревo.

 

  - Упис деце ради похађања Припремног предшколског програма у трајању од четири сата, за радну 2021/2022. годину

  - ДОКУМЕНТА КОЈА СЕ ПРИЛАЖУ УЗ ЕЛЕКТРОНСКУ ПРИЈАВУ ЗА УПИС ДЕЦЕ НА ЦЕЛОДНЕВНИ БОРАВАК - ЗА РАДНУ 2021/2022. годину
 

 

                                                                                                                           В.д.директора Мирјана Крстић,с.р.

                                                                                                                  

 

СУФИНАНСИРАЊЕ УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

12.март 2021.

    Уз поштовање свих епидемиолошких мера , у петак 12.03. потписани су  Уговори о суфинансирању удружења особа са инвалидитетом. На предлог надлежне Комисије, Градско веће града Смедерева је донело Одлуку о избору програма у области социјалне заштите у 2021. години и извршило расподелу средстава поменутим удружењима. Град Смедерево је Одлуком о буџету за 2021.годину определио 14 милиона динара за удружења са инвалидитетом на територији  града  Смедерева. На Јавни позив, који је објављен 02.децембра 2020.године,  пријавило се 18 удружења особа са инвалидитетом,које делују на територији града Смедерева и свих 18 удружења је добило новчана средства према критеријумима и мерилима који су предвиђени Правилником за избор програма у области социјалне заштите. Одобрена средства удружења ће користити са предвиђеним планом активности за 2021. годину.

    Ове године издвајамо преко 300 милиона динара из програма социјалне заштите, а напомињем да поред наведене подршке, град Смедерево ова удружења подржава и на друге начине: обезбеђивање прилагођеног превоза, обезбеђивање повлашћеног јавног превоза, као и обезбеђивање услуга у области социјалне заштите, а све у складу са Законом о социјалној заштити.

 

Срећан 100-ти рођендан

04.март 2021.

Заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић и председница скупштине Весна Киш Костић, данас су обишле нашу суграђанку Душанку Илић из Сараораца и у име града Смедерева честитале јој 100-ти рођендан, пожелеле јој добро здравље и још много лепих тренутака.

 

Портал намењен за благовремено информисање малих и средњих предузећа

10.фебруар 2021.


 

 

 Саопштење

 

     Користимо ову прилику да вас информишемо да је Министарство привреде објавило  у понедељак  јавне позиве за три програма подршке https://privreda.gov.rs/javni_pozivi.

     Објављени су јавни позиви за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе, Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте.

      Како би  предузетници били упознати са подршком која им је на располагању, на располагању је портал намењен за благовремено информисање малих и средњих предузећа.

      https://preduzetnistvo.gov.rs/

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА СИСТЕМА АУТОМАТСКЕ КОНТРОЛЕ БРЗИНЕ КРЕТАЊА ВОЗИЛА ПУТЕМ ВИДЕО НАДЗОРА СА ПРЕПОЗНАВАЊЕМ РЕГИСТАРСКИХ ТАБЛИЦА

08.фебруар 2021.

 

    Дана 05. фебруара у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево извршена је презентација система аутоматске контроле брзина кретања возила са препознавањем регистарских таблица („камере") као примера добре  праксе. Презентација је извршена под покровитељством Агенције за безбедност саобраћаја Републике  Србије и града Смедерева. 

   Присуствовали су представници Агеније за безбедност саобраћаја на челу са директором г. Душком Пешићем, представници градова Новог Пазара и Зрењанина као и представници саобраћајне полиције ових градова и МУП-а Републике Србије.

 

 

 

  Испред града Смедерева присуствовали су заменица градоначелника г. Марија Марковић Ставрић, саветница градоначелника г. Јасмина Војиновић, преседник савета за координацију послова безбедности саобраћаја г. Бранислав Дробњаковић, чланови Савета и радници Градске управе.

   У име града Смедерева присутне је поздравила заменица градоначелника г. Марија Марковић Ставрић изразивши велико задовољство што је Смедерево препознато као пример добре праксе у овој области али и тиме што може да са својим искуствима у примени овог система несебично упозна  и друге градове.

   Директор Агенције за безбедност саобраћаја г. Душко Пешић је у свом излагању похвалио град Смедерево због залагања за повећање безбедности саобраћаја истакавши да овакав заокружен систем контроле брзине возила за сада у Србији има само Смедерево али је и изразио наду да ће то почети да примењују и други градови и да је то и основни циљ ове презентације. Навео је да је пројекат урађен уз пуно поштовање струке, да су локације камера изабране на објективан начин, да је то остварено потпуном сарадњом града и саобраћајн полиције и да је све то резултирало знатним повећањем безбедности саобраћаја у области које покрива систем.

    Презентацију су извршили г. Дејан Столиковић  руководилац Групе за саобраћај Градске управе и г. Урош Миличевић, командир станице саобраћајне полиције ПУ Смедерево, који су уједно и чланови савета.

    Сви гости су исказали велико интересовање за примену система и изјавили су да ће преудузети одмах све активности на успостављању оваквог система у својим градовима.

    Након презентације извршен је обилазак камерних места на терену и просторија станице саобраћајне полиције из којих се управља системом.

 

     Слика са презентације, можете погледати овде:

     - Слика 1. - Слика 2. - Слика 3.  - Слика 4.  - Слика 5.  - Слика 6.

 

РЕЗУЛТАТ АНКЕТЕ ЗА ГРАДСКУ ФОНТАНУ

01.фебруар 2021.

Поштовани суграђани,

захваљујемо вам се на учешћу у одабиру будућег изгледа фонтане нашег града!

Ваш избор је варијанта број 2

 

 

 

Анкета за одабир будућег изгледа фонтане

26.јануар 2021.

 

Поштовани суграђани, на следећим фотографијама можете видети две варијанте будућег изгледа фонтане као и гласати за изглед који вам се више допада.

 

ВАРИЈАНТА 1


 
 

 
 

ВАРИЈАНТА 2

 
 

 

Гласање је завршено.

За више фотографија кликните овде.

 

 

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

26.јануар 2021.

Од уторка, 26. jануара на свим пунктовима за вакцинацију моћи ће да се вакцинишу искључиво грађани који су добили позив од електронске управе са термином вакцинације. Термин за вакцинацију грађани ће добити након пријаве на порталу еУправе или позивом контакт центра. Молимо грађане да поштују процедуре пријаве и саме вакцинације јер је то најбољи начин да своју вакцину добију сви, по утврђеним приоритетима. Због тога Влада Србије још једном позива све грађане да долазе на вакцинацију искључиво у термину када им је она и заказана.

 

Додела стипендија ученицима средњих школа ромске националности

17.децембар 2020.

    Уз поштовање свих епидемиолошких мера, градоначелник града Смедерева, Јован Беч, у четвртак 17.12.2020. године уручио је уговоре о додели стипендија ученицима средњих школа ромске националности за школску 2020/2021 годину. На почетку свечане доделе, градоначелник је честитао свим ученицима и пожелео много успеха у даљем школовању. Свечаној додели уговора присуствовале су и Милица Мијатовић, саветник градоначелника за област инвестиција и економског развоја, као и Јасмина Војиновић, саветник градоначелника за област инфраструктуре и локални економски развој. 

    Град је за стипендирање 44 ученика издвојио два милиона и двеста хиљада динара у оквиру локалног акционог плана за побољшање положаја Рома у граду Смедереву. Резултат ове мере је повећање броја ученика ромске националности који похађају средњу школу.

 

     

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

24.новембар 2020.

Поштујући мере прописане Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID - 19, као и најновије мере које је усвојила Влада Република Србије 21. новембра 2020. године у циљу сузбијања епидемије COVID - 19, на територији града Смедерева примењују се следеће мере:

 

- забрана свих јавних окупљања с присуством више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору, с тим што су од ове мере изузете радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи);

  

- ограничава се радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, клубова и сл.), трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу тако да ти објекти неће радити од 18.00 часова до 05.00 часова наредног дана, у периоду од 24. новембра  2020. године закључно са 3. децембром 2020. године;

  

- прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова;

  

- радно време продавница и других малопродајних трговинских објеката, изузев радног времена апотека, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и угоститељских и других објеката који врше доставу хране, ограничава се тако да ти објекти неће радити од 21.00 час до 05.00 часова наредног дана, у периоду од 17. новембра 2020. године закључно са 1. децембром 2020. године;

  

- у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите;

  

- у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра;

  

- забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација;

  

- пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања;

  

- у возилима јавног превоза прописује се строга контрола обавезе ношења заштитних маски, као и ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила; 

- забрана коришћења спа и велнес центара;

  

- спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда;

- спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице);

  

- честа дезинфекција свих јавних објеката;

  

- дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама;

  

- обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти;

  

- строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као исвих осталих противепидемијских мера које су на снази;

  

- омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта;

  

- обавеза јавних предузећа и установа чији је оснивач град Смедерево да на улазима у своје пословне просторије истакну наредбу о обавези ношења маски, мерења температуре и дезинфекција руку, постављање дезо баријера, као и вршење дезинфекције затвореног простора три пута дневно;

  

- обавеза управника стамбених зграда да организују редовно одржавање хигијену зграда, а ЈП Градскo стамбенo Смедерево да врши дезинфекцију зграда (улази и лифтови);

  

- формиран је стручно - оперативни тим за праћење ситуације на територији града Смедерева у вези заразне болести COVID - 19.

 

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију на територији града Смедерева, Градски Штаб за ванредне ситуације биће у сталном заседању.

 

ОДЛУКА О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

20.новембар 2020.

 

На основу члана 38. став 1. и члана 39. став 1. тачка 3. Закона o смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник Републике Србије", број 87/2018), а на основу предлога Градског Штаба за ванредне ситуације града Смедерева  са 167.седнице, број 87-1-24/2020-02 од 20. новембра 2020. године,

Градоначелник града Смедерева доноси

   

ОДЛУКУ

о проглашењу ванредне ситуације на територији града Смедерева

  

1.      Проглашава се ванредна ситуација на територији града Смедерева, због елементарне непогоде проузроковане ширењем епидемије заразне болести COVID-19, на територији града Смедерева.

2.      Ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва.

3.      Ова Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном листу града Смедерева".

 

Број: 020-132/2020-07

У Смедереву, 20. новембра 2020. године

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ГРАДА СМЕДЕРЕВА
Јован Беч

 

21. новембар Дан града Смедерева

20.новембар 2020.

Драге суграђанке и суграђани,

 

    Уз добре жеље за будућност и просперитет нашег града, упућујем вам срдачне честитке поводом 21. новембра Дана града Смедерева.

  Чувајући Аранђеловдан као Дан града Смедерева чувамо нашу историју, чувамо сећање на херојство, друштвену и моралну снагу наших предака. Будимо достојни њиховог успеха и постојани да идемо напред ка будућности на коју ћемо бити поносни.

   Дан града ове године обележавамо у сенци корона вируса, без празничне атмосфере и без гостију, али богатији за искуство стечено у борби против  пандемије. Верујем да ћемо из ове ситуације изаћи јачи, мудрији и повезанији више него икад.

   До тада драги Смедеревци, славите живот, славите здравље, славите Аранђеловдан, славите наше Смедерево у својим срцима и у кругу породице.

                                      

Председница Скупштине града Смедерева

Весна Киш Костић

 

Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату

30.октобар 2020.