O Smederevu

 •  

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   


 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   

   

  Ukidanje pečata kontakt centar

 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

 •  

   

 •  

   

   

 •  

 •  

 •  

   

 •  


 •  

  mapa pristupacnosti

 •  

 •  

 •  

 •  


   

 •  

 •  

 •  

 •  

   

 •  

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

 •  

   

   

    

NOVA USLUGA NA PORTALU eUPRAVA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

05.januar 2022.

 

     Na Portalu eUprava https://euprava.gov.rs/usluge/7075 dostupna je nova usluga koja omogućava elektronsko podnošenje zahteva za dobijanje parking karte za vozila osoba sa invaliditetom.

            Grad Smederevo je prihvatio preporuku Vlade Republike Srbije i uspostavio uslugu za elektronsko podnošenje zahteva za parking karte i rezervisana parking mesta za osobe sa invaliditetom ili članove njihovih porodica.

            Usluga je osmišljena da zahtevi sa pratećom dokumentacijom, umesto na papiru, stižu elektronski u obrađivački panel na Portalu eUprava. Zatim, putem sistema eZUP ovlašćena lica će po službenoj dužnosti obrađivati elektronske zahteve i proveravati sve činjenice neophodne za odlučivanje.

            Nakon završene procedure oko izdavanja parking nalepnice, Javno preduzeće „Parking servis" Smederevo poslaće nalepnicu, o svom trošku, na kućnu adresu lica koje je podnelo zahtev.

            Naš cilj je da putem dostupnosti kvalitetnih usluga i servisa olakšamo svakodnevno funkcionisanje osoba sa invaliditetom u gradu Smederevu. Takođe, osobe sa invaliditetom koje nemaju mogućnost elektronske komunikacije, moći će i dalje na šalterima Javnog preduzeća „Parking servis" da podnose zahteve kao i do sada.

            Grad Smederevo nastoji da i u narednom periodu značajno doprinese razvoju civilnog sektora, vodeći se činjenicom da je uspostavljanje i unapređenje partnerstva između organizacija civilnog društva, organa lokalne samouprave i drugih ustanova i institucija od značaja za pružanje podrške i pomoći osobama sa invaliditetom. 

 

ZAVRŠEN SPORTSKI TEREN NA CARINI

23.decembar 2021.

Danas 23.12.2021. godine gradonačelnik Jovan Beč je sa svojim saradnicima u prisustvu direktora kompanije HBIS Sihai Songom obišao završen sportski teren na Carini. Gradonačelnik se posebno zahvalio direktoru kompanije HBIS na uloženim sredstvima u sportski teren i naglasio da su oni za naš grad prihvaćeni kao domaći, sa obzirom na činjenicu koliko su do sada doprineli. -Hvala Vam na ova dva terena, jer ste pomogli da se naša deca sklone sa ulice, imaju adekvatne uslove za jedno kvalitetno detinjstvo. Grad Smederevo je svakako opredelio sredstva i za ove terene, ali vašom donacijom ste omogućili da se sredstva preusmere na neke druge potrebe - rekao je gradonačelnik.

-Neka ovo bude mesto i za sport, i za druženje i upoznavanje mladih, mesto boljeg izbora, gde će se opustiti i kroz rekreaciju činiti dobro i svom telu i duhu. To je u Kini često, a mi smo želeli da uređenjem ovih sportskih terena doprinesemo da se slične aktivnosti što češće odvijaju i u Smederevu - naglasio je u svom obraćanju direktor kompanije HBIS Sihai Song.

Tokom obilaska terena, kao i razgovora koji su vodili gradonačelnik i direktor kompanije HBIS, na terenu su se okupila deca sa fudbalskim i košarkaškim loptama, srećna jer je to mesto gde se u buduće mogu okupljati u okviru Mesne zajednice Carina.

 

 

POSETA AMBASADORA FINSKE GRADU SMEDEREVU

23.decembar 2021.

Danas 23.12.2021. godine gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je u prostorijama Gradske uprave ugostio ambasadora Finske Nj.E. Kimmo Lähdevirta. Poseti koja je bila nezvaničnog karaktera prisustvovali su i Janne Sykkö trgovinski savetnik u ambasadi Finske, Igor Madžarević ekonomski savetnik u ambasadi Finske i Nikola Vučković direktor kompanije Vucomm d.o.o. i lokalni predstavnik finske firme Vaisala u Beogradu. Cilj posete gradu Smederevu je upoznavanje sa gradonačelnikom, kao i obilazak jedne od vodećih i prestižnih kompanija u našem gradu PKC Wiring System.

Na današnjem održanom sastanku bilo je tema o radu ove kompanije u Smederevu, broju zaposlenih ljudi, značaju i doprinosu  koji ima za naše sugrađane. Takođe, jedna od tema današnjeg sastanka bila je i proširenje proizvodnih kapaciteta kompanije PKC Wiring System. Naime, radi se o teritorijalnom proširenju Slobodne Zone Smederevo na industrijski potez Grada Požarevca.

 

 

PODRŠKA EKOLOGIJI I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

16.decembar 2021.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč u okviru aktivnosti koje sprovodi PIO fond na unapređenju međugeneracijske saradnje i solidarnosti učestvovao u akciji ,,Međugeneracijska podrška prirodi''. Cilj ovih aktivnosti je da se posadi i odneguje drveće koje će doprineti boljoj ekološkoj situaciji, davaće hlad i zaštitu od vetrova, vizualno će upotpuniti celinu, estetski oplemeniti određeni prostor, doprineti održivom razvoju i zaštiti prirode i obezbediti koheziju prirodnih i veštačkih elemenata na prostoru sadnje.

Gradonačelnik je tim povodom sa decom iz Osnovne škole ,,Dimitrije Davidović'' i penzionerima koji su učestvovali u akciji, posadio sitnolisnu lipu, i na taj način podstakao na značaj zaštite životne sredine. Takođe, istakao je da će Grad Smederevo uvek podržavati akcije ovog tipa, kako bi našim sugrađanima bila obezbeđena zdrava životna sredina.

 

 

POSETA MINISTARKE PRIVREDE ANĐELKE ATANASKOVIĆ SMEDEREVU

15.decembar 2021.

Danas je u radnoj poseti Gradu Smederevu boravila ministarka privrede u Vladi Republike Srbije  Anđelka Atanasković, kao i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović. Tim povodom bili su gosti u Gradskoj upravi Smedereva, gde su sa gradonačelnikom Jovanom Bečom i njegovim saradnicima razgovarali o aktuelnim temama vezanim za sektor privrede. Nakon toga, obišli su i proizvodni pogon fabrike Jugoteks, gde su sa vlasnikom firme Dejanom Ristićem razgovarali o radu ove porodične firme koja se bavi proizvodnjom zaštitne radne odeće.

-Želeo bih da se zahvalim ministarki Anđelki Atanasković na poseti i firmi  Jugoteks na gostoprimstvu. Rekao bih samo par reči o tome koliko je naš grad poslednjih godina napredovao, kao i da smo mi danas na istorijskom maksimumu kada je reč o broju preduzetnika. Naime, Grad Smederevo ima oko 3.700 preduzetnika, takođe imamo i Železaru u kojoj radi 5.000 ljudi, kao i Industrijsku zonu u kojoj je zapošljeno oko 5.500 naših žitelja. Važno je naglasiti, da je zahvaljujući politici predsednika  Aleksandra Vučića, danas u Smederevu ispod 4.500 nezaposlenih. Danas smo na radnom sastanku razgovarali o budućim planovima, projektima, kao i investicionim ulaganjima. Očekuje nas i proširenje Industrijske zone u narednom periodu, što će dati mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Još jednom najlepše hvala ministarki Atanasković na današnjoj poseti našem gradu - istakao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

Ministarka Atanasković je s druge strane izrazila veliko zadovoljstvo i dala sve pohvale za saradnju između dva grada, Smedereva i Požarevca. -Ministarstvo privrede će uvek pomoći u svim važnim investicionim ulaganjima, biće tu za sve neophodne savete i ideje, kako bi našim domaćim  privrednicima obezbedili da budu  u poziciji da jačaju. Jugoteks je primer jedne prave porodične firme, u kojoj su i deca uključena, kako nam je malo pre rekao vlasnik Ristić, što je svakako za pohvalu jer to znači da će naša deca ostati u svojoj zemlji. Takođe, želim da istaknem da možete da računate uvek na našu podršku, kada je reč o novom zaposlenju, proširenju proizvodnje i kapaciteta kojima trenutno raspolažete - rekla je ministarka Atanasković. Pored toga, ona je izrazila izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je Grad Smederevo koristio sredstva ministarstva za čak 400 infrastrukturnih projekata čija je vrednost oko 80 miliona dinara.

Prisutne je pozdravio i vlasnik firme Dejan Ristić koji se zahvalio ministarki, gradonačelniku Smedereva Jovanu Beču, kao i gradonačelniku Požarevca Saši Pavloviću da današnjoj poseti i naglasio da su napravljeni značajni pomaci za podršku našim privrednicima.

 

 

Dodela stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

13.decembar 2021.

Gradonačelnik Jovan Beč je danas 13.12.2021. godine u prostorijama Gradske uprave Smedereva uručio ugovore o dodeli stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti za školsku 2021/2022 godinu. Grad je za potrebe stipendiranja 44 učenika izdvojio dva miliona i dvesta hiljada dinara u okviru Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u gradu Smederevu.

 -Čestitam svim učenicima na dobijenim stipendijama i želim vam mnogo uspeha u daljem školovanju. Grad Smederevo će uvek podržati ovakve aktivnosti kojima se podstiču mladi ljudi na obrazovanje, a takođe bih istakao da je gradska kuća za vas uvek otvorena i da ćemo biti tu za sve što vam je potrebno - rekao je gradonačelnik Jovan Beč.

Svečanoj dodeli ugovora prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Milica Mijatović, kao i Dejan Stojković član Lokalnog saveta za poboljšanje položaja Roma za Grad Smederevo i predsednik  Saveza romskih NVO ,,Smederevski forum''.

Rezultat ovih podsticaja je svakako povećanje broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole.

 

 

DAJTE KRV, SPASITE ŽIVOT!

09.decembar 2021.

Pandemija KOVID-19 dovela je do značajnih promena u radu Instituta za transfuziju krvi Srbije. Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, minimalno 350 jedinica svakoga dana, u periodu pandemije je zaista teško, imajući u vidu da u velikom broju kompanija zaposleni rade od kuće, ili je onemogućeno organizovanje akcija u prostorijama kompanija zbog poošternih mera.

Potrebno je samo malo dobre volje, kako bi smo davanjem krvi spasili život onima kojima je ugrožen. Dobrovoljnim davanjem krvi, činimo humano delo, ali i pozivamo naše porodice i prijatelje da učine isto.

Pozivamo Vas da svojim ličnim primerom skrenete pažnju na važnost i značaj dobrovoljnog davanja krvi.

  

POTREBNO JE SAMO MALO DOBRE VOLjE! DAJ KRV! SPASI ŽIVOT!

 

 

TRADICIJA NEMA CENU, A GRAD SMEDEREVO ULAŽE U NjENO OČUVANjE

08.decembar 2021.

Tradicija je nešto što treba čuvati od zaborava, a Smederevo je grad koji svojim sredstvima pomaže da se ona očuva i za buduće generacije. U linku ispod teksta možete videti našu priču o tradiciji sela Drugovac i manifestaciji ,,Dani poljoprivrede i lova'' koja je nedavno objavljena na sajtu predsednika.

 

https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/najbolje-iz-srbije/tradicija-u-kojoj-sva-cula-uzivaju

 

 

ODRŽANA PREDSTAVA HUMANITARNOG KARAKTERA ZA POMOĆ MALOJ MARIJI MILUTINOV

06.decembar 2021.

Juče je u prostorijama Mesne zajednice ,,Slavija'' održana predstava humanitarnog karaktera za pomoć maloj Mariji Milutinov koja boluje od cerebralne paralize. Ovu humanitarnu akciju podržao je i Gradski odbor Srpske napredne stranke na čelu sa poverenikom Jovanom Bečom, direktorima Javnih preduzeća i odbornicima. Predstavu je odigralo amatersko pozorište ,,Slavija''. Poverenik Jovan Beč se tim povodom oglasio rekavši da će GO Srpske napredne stranke uvek podržavati ovakve akcije i obezbediti podršku za našu decu.

 

 

MINISTARKA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE IRENA VUJOVIĆ DANAS JE OBIŠLA RADOVE NA ZAMENI KOTLARNICE U SMEDEREVU

03.decembar 2021.

Danas je ministarka Irena Vujović sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom obišla radove na zameni kotlarnice koja se nalazi u sklopu vrtića Diznilend na Senjaku. Tim povodom gradonačelnik je pozdravio ministarku Vujović ispred Grada Smedereva i zahvalio se na ukazanom poverenju, kao i podršci koju grad dobija od resornog ministarstva u cilju da građani dobiju zdraviju životnu sredinu. -Grad Smederevo ima odličnu saradnju sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine na čelu sa ministarkom Vujović. Do sada smo imali pet ili šest značajnih projekata za grad, ali posebno bih istakao zamenu kotlarnice Senjak sa mazuta na gas čija je vrednost 35 miliona dinara. Želim da istaknem da smo raspisali tender za uklanjanje divljih deponija u seoskim Mesnim zajednicama čija je vrednost 300 miliona dinara i biće sproveden u naredne tri godine - istakao je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Ministarka Irena Vujović je iskazala veliko zadovoljstvo činjenicom da po drugi put obilazi Smederevo, kada je reč o projektu na kom se intenzivno radi. Pored toga, pohvalila je sve što je do sada urađeno i naglasila da će resorno ministarstvo nastaviti da sarađuje sa lokalnom samoupravom Smederevo i obezbediti svu neophodnu podršku. -Mi smo se danas okupili ispred vrtića Diznilend gde je kotlarnica Senjak u potpunosti zamenjena. Želim da istaknem da pored vrtića koji će se grejati na ekološki prihvatljiviji energent gas, još 192 stana biće priključena, kao i 15-tak lokala i tri porodične kuće, a videćemo da se ta mreža i proširi. Dakle, u skladu sa tim znači da će čak 15.200 kvadrata biti pokriveno grejanjem na gas - rekla je u svom obraćanju ministarka Irena Vujović.

Ministarka je takođe, pohvalila rad lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Jovanom Bečom na trogodišnjem  planu  za uklanjanje divljih deponija, kao i činjenicu da se intenzivno radi na projektu transfer stanice, i da će ministarstvo taj projekat podržati.

Pored toga, ministarka Vujović je ukazala na to da se životna sredina ne popravlja protestima, već kapitalnim zelenim investicijama. -Ministarstvo i Vlada Republike Srbije rade više nego ikada na rešavanju višedecenijskih problema koji se  nikako ne mogu rešiti protestima, već radom. Očekuje nas izgradnja stotine kilometara kanalizacionih mreža, formiranje reciklažnih centara, zamena kotlova, postrojenja za preradu otpadnih voda. Dakle, pozivam građane i medije da se informišu preko zvaničnog sajta Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje - rekla je ministarka  Vujović.

 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ UGOSTIO MLADE SPORTISTE U PROSTORIJAMA GRADSKE UPRAVE

02.decembar 2021.

Danas su gradonačelnik Jovan Beč i član gradskog veća za sport Saša Branežac  u prostorijama Gradske uprave Smederevo razgovarali sa mladim nadama našeg sporta i njihovim trenerima. Aleksandar Menković koji je nedavno osvojio zlatnu medalju u KIK boksu u disciplini K1 do 86 kilograma i njegov trener Dejan Pavić bili su gosti gradonačelnika i tim povodom razgovarali o značaju ovog sporta, ulaganjima, potrebama, ali i osvojenom zlatu. Važno je svakako istaći da je Svetsko prvenstvo bilo održano u Italiji u Lido di Jesolu, gde je bilo okupljeno 1593 takmičara iz 59 zemalja.  Pored toga, gradonačelnik je ugostio i mlade sportiste kluba MMA Fanatik Stefana Pavlovića, Mihajla Milenkovića, Stefana Zafirovića, Anastasiju Rajković i  Ljubicu Ogarević, kao i njihovog trenera Nikolu Vasiljevića, koji su našem gradu doneli medalje sa takmičenja u Vrbasu i Kuli.Važno je naglasiti da je Anastasija Rajković prva devojka iz Smedereva koja je ušla u oktagon i osvojila zlato na regionalnom turniru u Vršcu gde je učestvovalo čak 30 klubova iz osam zemalja.

-Čast mi je i zadovoljstvo da naš grad ima čime da se pohvali, mladim i vrednim sportskim nadama, koje treba u budućnosti da budu idoli novim generacijama koje dolaze. Hvala vam što imamo čime da se ponosimo i što ste na najlepši način prikazali boje našeg grada. Takođe, želim da naglasim da će grad Smederevo nastaviti da ulaže u sport i podstiče mlade ljude da se aktivnije bave sportom jer naša su deca naša budućnost - rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je takođe sa njima razgovarao i o planovima  za budućnost, kako grad može da im pomogne i naglasio da će grad uvek podržavati ovakve aktivnosti.

 

 

OBAVEŠTENjE ZA BIRAČE O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU O POTVRĐIVANjU AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, KOJI ĆE SE ODRŽATI 16. januara 2022.godine, NA OSNOVU ODLUKE NARODNE SKUPŠTINE

01.decembar 2021.

 

      Na osnovu člana 14. stav.1 i člana  21. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije", br.104/2009 i 99/2011) i tačka 9. i 10., Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije", broj 15/2012, 88/2018 i 67/2020, 40/21 i 90/21) člana 3. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi („Službeni glasnik Republike Srbije", br.111/2021) i člana 3 tačka 3. Uputstva za obaveštavanje glasača o republičkom referendumu(„Službeni glasnik Republike Srbije", br.113/2021),  Gradska uprava grada Smedereva;

 

 

 OBAVEŠTAVA BIRAČE O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA

              NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU O POTVRĐIVANjU AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, KOJI ĆE SE ODRŽATI 16. januara 2022.godine, NA OSNOVU ODLUKE NARODNE SKUPŠTINE

  

    

  

          Deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Smedereva izložen je  u sedištu  Gradske uprave  grada Smedereva, Omladinska broj 1 - kancelarija broj 70, svakog radnog dana  od 7: 30 - 15: 30 sati.

         Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Smedereva, vrši se u Gradskoj upravi Smederevo, putem računarske opreme, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana, u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

        Zahteve  za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska, građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji  grada Smedereva, mogu podneti Gradskoj upravi, najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska, odnosno  zaključno sa 31. decembrom  2021. godine.

        Građani mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak, da će na predstojećem republičkom referendumu, glasti prema mestu svog boravišta u zemlji (izabarano mesto glasanja), najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska odnosno zaključno sa 25.  decembrom  2021. godine.

 

                            

 

                                                                                           NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

  

                                                                                                     Milko Mišković

 

       Broj : 014 - 1/2021-09                                                      

       u Smederevu 01. decembar 2021.godine                  

 

       Ovde možete da pogledate ili preuzmete obaveštenje u pdf fajlu.           

 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSEDNICIMA MESNIH ZAJEDNICA

29.novembar 2021.

Danas 29.11.2021. godine, gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je u prostorijama Gradske uprave održao sastanak sa predsednicima Mesnih zajednica i tim povodom ukazao na značajne projekte koji su planirani i realizaciju istih u predstojećem periodu. Ukazao je na činjenicu da je jedan od glavnih prioriteta putna infrastruktura, sanacija divljih deponija i udarnih rupa posebno u seoskim Mesnim zajednicama, postavljanje grebanog asfalta, uređenje atarskih puteva. -Moram da istaknem da se gotovo ništa nije radilo na teritoriji seoskih Mesnih zajednica proteklih godina. Kao neko ko dolazi sa sela, radiću sa svojim timom mnogo aktivnije na tome da naša sela dobiju bolje puteve, kvalitetnije osvetljenje po seoskim ulicama, kao i na sanaciji divljih deponija, obezbeđivanju sportskih terena za našu decu, uređenju Domova kulture - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Jovan Beč.

Gradonačelnik je u svom obraćanju ukazao i na neke od prioritetnih projekata. -Ove godine je za potrebe uređenja atarskih puteva izdvojeno 36 miliona dinara i iskreno se nadam ako nam vremenske prilike to dozvole biće završeno do kraja godine. Seoske Mesne zajednice, koje su nam jedan od prioriteta ove godine dobiće 42 kilometara grebanog asfalta. Takođe spomeno bih  projekat Javno-privatno partnerstvo gde je u planu da se u naredne tri godine asfaltira 200 kilometara puta, od čega će 100 kilometara biti u gradu, a drugih 100 kilometara u selima - posebno je naglasio gradonačelnik.

Jedan od prioriteta je kako je rekao gradonačelnik Jovan Beč i projekat Javno privatno partnerstvo za osvetljenje, koji će biti jedna od tački dnevnog reda na predstojećoj Skupštini grada. Naime, cilj je da se putem navedenog projekta zameni čak 17 hiljada živinih svetiljki led rasvetom do kraja sledeće godine. -Posebno želim da naglasim da je raspisan tender za uklanjanje divljih deponija u svih 27 seoskih Mesnih zajednica čija je vrednost blizu 300 miliona dinara. Takođe, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine radi se na projektu postavljanja transfer stanice. To je dug period, ali radićemo na tome svakodnevno kako bi našim sugrađanima omogućili čistiju i zdraviju životnu sredinu - rekao je gradonačelnik Jovan Beč.

 

 

 

OBELEŽEN DAN GRADA SMEDEREVA

21.novembar 2021.

Svečanom sednicom Skupštine grada Smedereva, danas je obeležen Dan grada Smedereva, podsećajući na Aranđelovdan 1805. godine, kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve drevne tvrđave vođi srpskih ustanika, Voždu Karađorđu.

Nakon himne, u izvođenju učenice Muzičke škole ,,Kosta Manojlović'' iz Smedereva, prisutni su imali prilike da pogledaju film o dostignućima Grada Smedereva tokom predhodnog perioda. Predsednica Skupštine Grada Smedereva Vesna Kiš Kostić  je pozdravila prisutne prigodnim govorom i podsetila na značaj obeležavanja ovog datuma u našem gradu. Tim povodom istakla je da nas istorija opominje, podseća i motiviše da radimo još više i predanije, kako bi budućim generacijama ostavili grad koji će im biti inspiracija, kao i nama danas.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je pozdravljajući goste i čestitajući Dan grada i domaćinima krsnu slavu, istakao da je Smederevo danas moderan grad, koji prednjači na svim poljima, pre svega u infrastrukturi, ali i otvaranju novih radnih mesta, stvaranju povoljnih uslova za život i rad svih naših sugrađana. Takođe, u svom obraćanju podsetio je na investiciona ulaganja, ulaganja u sport, omladinu, obrazovanje, zdravstvo, kao i sve ono što predstavlja razvojnu šansu našeg grada.


 

 

RASPISANA JAVNA NABAVKA ZA IZVOĐAČA RADOVA POVODOM IZGRADNjE ZUBNE AMBULANTE

19.novembar 2021.

Danas je raspisana javna nabavka za izvođača radova povodom izgradnje nove, osavremenjene zubne ambulante čime će biti rešen jedan od višedecenijskih problema u našem gradu. Vrednost radova procenjena je na iznos od 59 miliona dinara bez PDV-a, a početak radova se očekuje u prvom kvartalu sledeće godine. Nakon završetka radova na navedenom projektu, očekuje se i početak radova na izgradnji centralnog vrtića na mestu postojeće zubne ambulante.

 

 

 

OBELEŽEN DAN OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U PRVOM SVETSKOM RATU

30.oktobar 2021.

Opelom, polaganjem venaca i prigodnim programom kod Spomenika poginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu, danas je obeležen 30. oktobar - Dan oslobađanja Smedereva u Prvom svetskom ratu.

Posle parastosa koji su služili sveštenici hrama Svetog Đorđa, vence su položili predstavnici:

Garnizona Vojske Srbije,

Delegacija Grada Smedereva,

Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. godina

Gradski odbor SPS-a,

Udruženje potomaka 1912-1918. podružnica Lipe,

Gradski odbor SUBNOR-a Smederevo,

Udruženje Naša spona,

Udruženje Treće doba

Prisutnima se obratio predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. Branko Milanović, koji je podsetio na značaj obeležavanja ovog datuma u našem gradu. -Na današnji dan pre tačno 103. godine u 10:30 čula su se ova zvona i najavila da je Smederevo slobodan grad. To je ono čime možemo da budemo ponosni, pre svega na naše potomke koji su dali život da bi smo mi danas uživali slobodu. Mi ne možemo da se merimo sa Kolubarom, Cerom, Kajmakčalanom, Solunom, ali Smederevo je bilo značajna tačka od početka kako Balkanskih, tako i Prvog svetskog rata - rekao je u svom obraćanju Milanović. Na kraju svog obraćanja prisutnima se zahvalio i naglasio da se nada da će se narednih godina skupiti na ovom mestu i više ljudi jer samo tako možemo da se odužimo za sve ono što danas imamo.

 

SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU

26.oktobar 2021.

U Smederevu danas, 26. oktobra 2021. godine uručeni ključevi od dvadeset stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište u Smederevu. Finansijska sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i komunalna infrastruktura kontribucija Grada Smedereva.

Događaju su prisustvovali Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika Smedereva, Leoneta Pajer, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

 

ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA

22.oktobar 2021.

 

Dana 21. oktobra, u velikoj sali Skupštine grada, održana je četvrta redovna sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti na putevima grada Smedereva. Sednicom je predsedavao Branisal Drobnjaković predsednik Saveta, a pored članova Saveta, sednici su prisustvovali i zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije na čelu sa Tomislavom Petrovićem, načelnikom Odeljenja za lokalne samouprave i predstavnici Javnog preduzeća ,,Urbanizam'' Smederevo i Gradske uprave, kao i profesor doktor Milan Vujanić.

Ključne teme održane četvrte sednice Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Smedereva odnosile su se na prezentaciju izvršenih usluga po narudžbi grada Smedereva a po Programu Saveta za 2021. godinu putem javnih nabavki.

Grad Smederevo će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama nastaviti da ulaže u bezbednost u saobraćaju, a pre svega u bezbednost dece kako školskog uzrasta, tako i one najmlađe.

 

SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU

16.oktobar 2021.

Danas je navršeno 77 godina od oslobađanja Smedereva u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, 15. oktobra 1944. godine oslobođeno je Smederevo. Borbe za oslobađanje Smedereva vođene su od 14. do 16. oktobra, kada je nemački garnizon u Smederevu primoran na kapitulaciju. U znak sećanja na taj dan, kao i radi odavanja pošte herojima koji su davali svoje živote za slobodu Smedereva, vence je položila:

Delegacija Grada Smedereva,

Gradski odbor SUBNOR-a Smederevo,

Gradski odbor SPS-a,

Udruženje dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštavalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918,

Udruženje potomaka ratnika 1912-1918

Prisutne je pozdravio i Ranko Višekrunić koji se u ime gradskog odbora SUBNOR-a obratio i podsetio na značaj obeležavanja ovog događaja. -Drugarice i drugovi, uvaženi sugrađani, oktobarski dani su dani slobode koje sa ponosom slavimo u našem gradu. Stoga Vas pozivamo da za dve nedelje, 30. oktobra ponosno obeležimo oslobađanje Smedereva u Prvom svetskom ratu-istakao je Višekrunić.

Na kraju svog izlaganja sve prisutne je pozdravio tradicionalnim slobodarskim pozdravom SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU.

 

Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela

28.septembar 2021.

U Ministarstvu za brigu o selu u oblasti tradicije na selu i očuvanja kulturno- istorijskih sadržaja, sa ciljem zaustavljanja daljeg iseljavanja sela, danas je u ime grada Smedereva Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika grada Smedereva potpisala ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

 

Ministarstvo za brigu o selu, na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, sprovelo je program dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“. Sredstva je dobilo 68 jedinica lokalne samouprave u kojima učestvuje preko 900 sela.

 

OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN

10.septembar 2021.

Smederevska jesen je privredno-turistička manifestacija, koja se svake godine održava u mesecu septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja. Poslednjih godina ,,Smederevska jesen'' je prerasla u najznačajniju turističko-privrednu manifestaciju Podunavskog okruga. Međutim, ove godine usled pandemije biće obeležena u znatno manjem obimu, ali svakako sa svim karakteristikama koje je čine.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč otvorio je ovu 134. Smederevsku jesen. Tim povodom, pozdravio je sve sugrađane i još jednom ukazao na činjenicu da je Smederevo grad bogat tradicijom i kulturnom baštinom. Takođe, ukazao je i na činjenicu da je Smederevo grad koji neguje tradiciju održavanja Smederevske jeseni, koja je jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji.

 

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU

20.avgust 2021.

 

 Kao što smo i obećali, završena je rekonstrukcija dečijeg igrališta na Dunavskom keju u Smederevu.

Igralište je formirano 2011.godine i nakon 10 godina su se stekli uslovi, a i obaveza za rekonstrukciju dečijeg igrališta, kako bi se igralište prilagodilo pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta prema potrebama dece. Formiran je novi zemljani sloj na betonskoj podlozi , izbetonirana je ukupna površina igrališta i zalepljene su gumene anti-stres podloge. Sve dečije sprave su reparirane, postojeći metalni delovi su ošmirglani i prebojeni, a drveni delovi su ugrađeni novi. Igralište je ograđeno zaštitnom ogradom prema industrijskoj pruzi i ugrađena je adekvatna javna rasveta. U narednom periodu, kada se steknu klimatski uslovi, izvršiće se sadnja trave po obodu igrališta. Reparirane su 4 parkovske klupe i postavljene još 2 nove kao i 4 nove kante za otpatke.

Izvođač radova je firma „ Džungla 035 „ iz Jagodine, a nadzor nad izvođenjem radova je JP Urbanizam. Ugovorena vrednost radova je 7 miliona i 660 hiljada dinara bez PDV-a. Ovo je samo početak radova na uređenju Dunavskog priobalja u zoni Veslačkog kluba, a sledeći park koji je u planu za uređenje jeste spomen-park Tri heroja.

Deca su naša budućnost, moramo da radimo za njihovo bolje sutra, kao i za njihovo bolje detinjstvo.

 

 

UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA

19.avgust 2021.

 

 

Danas je gradonačelnik Smedereva  Jovan Beč  sa saradnicima obišao početak radova na uređenju atarskih puteva u Mesnoj zajednici Dobri Do. Izvođač  radova je firma Nesam inženjering d.o.o. iz Smederevske Palanke. U narednom periodu planirano je uređenje 23 kilometara putne infrastrukture u 27 seoskih i jednoj gradskoj Mesnoj zajednici, gde će biti uloženo oko 36 miliona dinara.

 

Kao što je obećano, nastavlja se sa sprovođenjem aktivnosti na uređenju putne infrastrukture. Cilj nam  je da svaka gradska i seoska Mesna zajednica bude uređena i da  omogućimo  svakom našem žitelju uslove za neometano odvijanje svakodnevnih životnih aktivnosti - istakao je gradonačelnik Jovan Beč.

 

 

ZDRAVA ŽIVOTNA SREDINA PRIORITET ZA GRAD SMEDEREVO

06.avgust 2021.

  

 

 Danas je grad Smederevo posetila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, koja je sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom obišla kotlarnicu na Senjaku. Nakom toga,  u Gradskoj upravi Smederevo potpisali su ugovor vezan za zamenu iste kotlarnice sa mazuta na gas u vrednosti od 35 miliona dinara. Pored toga, grad Smederevo je zahvaljujući Ministarstvu za zaštitu životne sredine dobio i eko-čistilicu koja ne proizvodi aerozagađenja i omogućava dezinfekciju terena, kao i 120 kontejnera.

Tom prilikom, ministarka Vujović je rekla da joj je izuzetna čast da sedi pored gradonačelnika jedne lokalne samuprave koja vodi računa o ekologiji svog grada i o zdravlju svojih građana. Takođe, naglasila je da će saradnja na polju ekologije u Smederevu biti nastavljena, i pohvalila lokalnu samoupravu jer se od početka godine prijavila na sve projekte koje je raspisalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Gradonačelnik Jovan Beč se u ima grada Smedereva zahvalio ministarki Vujović i Ministarstvu  za zaštitu životne sredine na ukazanom poverenju i podršci koju daju da Smederevo bude ekološki čist grad.

 

Konverzija kotlarnica u Smederevu

03.avgust 2021.

 

 Posebnim zaključkom Vlade Srbije grad Smederevo je dobio 35 miliona dinara za konverziju kotlarnice Senjak sa mazuta na gas. Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je tom prilikom istakao da ćemo na ovaj način rešiti dugogodišnji problem zagađenja vazduha u našem gradu, kao i da će nastaviti da rade na polju zaštite životne sredine, jer je cilj da deca rastu u zdravom životnom okruženju. Takođe, posebno se zahvalio Ministarstvu za zaštitu životne sredine i ministarki Ireni Vujović na ukazanom poverenju i podršci koju daje građanima Smedereva.

Podsećanja radi, na održanoj sednici Skupštine grada  je doneta odluka o izradi plana detaljne regulacije za gradsku toplanu, i trenutno se radi na izradi projekta za konverziju kotlarnice sa mazuta na gas u ulici Miloja Đaka.

 

Sajam zapošljavanja

19.jul 2021.

 
 
 Kompanija PKC u saradnji sa gradskom Upravom Smederevo, organizuje sajam zapošljavanja u Skupštinskoj sali gradske Uprave dana 21.07.2021. godine od 12 do 14 časova. Ova kompanija uspešno posluje u našem gradu punih sedam godina, a sa željom da proširi svoj uspešni tim, poziva sve zainteresovane građane da posete sajam.
 

 

OTVORENA FONTANA NA TRGU U SMEDEREVU

01.jul 2021.

 

Večeras je Smederevo zasjalo novim, ali opet starim sjajem jer su građani zahvaljujući gradonačelniku Jovanu Beču dobili fontanu koja pripada ovom gradu. Naime, još jednom je gradonačelnik na delu pokazao koliko mu je bitno mišljenje njegovih sugrađana i ostvario dato obećanje da gradska fontana bude gotova do kraja juna meseca.

Važno je naglasiti da je ovaj događaj okupio veliki broj građana Smedereva, ali na prvom mestu decu, na čijim se licima mogao videti osmeh i zadovoljstvo činjenicom da je naš grad dobio ono što mu je i pripadalo. Nova fontana na trgu u Smederevu je mesto koje će okupljati sve naše sugrađane koji će uživati u njenim lepotama, ali i privlačiti mnoge znatiženjne turiste da je obiđu. Gradonačelnik poručuje da će i dalje marljivo raditi na tome da naš grad bude jedan od lepših i po kvalitetu života boljih u Srbiji, kao i da mu je mišljenje njegovih sugrađana vrlo važno prilikom donošenja odluka koje su bitne za grad.

 

POSTAVLjANjE KAMENA TEMELjCA ZA IZGRADNjU VRTIĆA U DRUGOVCU

28.jun 2021.

Danas je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju vrtića u Drugovcu. Tom prilikom ambasador SAD-a Entoni Godfri je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da u ime prijateljstva SAD i Srbije može da prisustvuje svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju jedne važne institucije za život sela kao što je vrtić. Takođe, istakao je da će to biti jedno bezbedno mesto na kome će vaspitači i deca moći da se posvete učenju i radu. Pored toga zahvalio se zamenici gradonačelnika na prisustvu i rekao da se unapred raduje da se kroz par meseci vrati na to isto mesto i svečano otvori vrtić. Zamenica gradonačelnika se posebno zahvalila ambasadoru SAD-a u ime grada Smedereva na ukazanom poverenju i podršci koju smo dobili za izgradnju vrtića.

 

GRADONAČELNIK JOVAN BEČ SVEČANO NAGRADIO NAJBOLjE UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE DIMITRIJE DAVIDOVIĆ

28.jun 2021.

 

 

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč sa svojom saradnicom Milicom Mijatović i članom Gradskog veća za obrazovanje Mišom Ivković u Osnovnoj školi Dimitrije Davidović prisustvovao nagrađivanju najboljih učenika i sportista. Naime, gradonačelnik je imao tu čast da nagradi najbolje učenike i sportiste i na taj način ih dodatno stimuliše, kako njih, tako i drugu decu da rade na svom usavršavanju i obrazovanju. Takođe, poručio im je da nastave tim putem, jer oni su naš ponos i naša budućnost.

 

BALKANSKO PRVENSTVO U ATLETICI U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

26.jun 2021.

 

Smederevo je danas domaćin prvenstva Balkana za atletičare, a na otvaranju ove manifestacije gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je imao tu čast da ugosti našeg predsednika Aleksandra Vučića, sa kojim je obišao atletsku stazu i tvrđavu. Tom prilikom predsednik je poručio da će država pomoći taj sport i napraviti sve što još bude potrebno za atletiku, ali i naglasio da je Smederevo kao grad napredovalo.

Inače, prvenstvo Balkana u atletici za seniore i seniorke 74. po redu koje se održava u našem gradu, dovodi nam takmičare iz 19 zemalja članica Balkanske atletske federacije, više od 450 atletičara, trenera i oficijalnih lica.

Prvenstvo balkana jedno je od najmasovnijih atletskih takmičenja, a zahvaljujući Atletskom savezu Srbije Smederevo je na čelu sa našim gradonačelnikom imalo tu čast da bude domaćin ovog takmičenja koje će ostati zapisano kao jedno od najvećih u sportskoj istoriji grada.

 

 

OTVOREN POZORIŠNI FESTIVAL 38. NUŠIĆEVI DANI

16.jun 2021.

 

 

 

Pozorišni festival 38. Nušićevi  dani u Smederevu tradicionalno je otvoren juče, 15.06.2021. godine u 19.15. U skladu sa tim venac je  na spomenik velikom srpskom komediografu Branislavu Nušiću položila delegacija grada Smedereva zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i članica veća za kulturu Maja Ćirković. Nakon toga, bila je otvorena izložba  ,,Sva  lica srpskog diplomate Branislava Nušića''. Pozorišni festival je otvorila Maja Ćirković i tim povodom istakla ,,Nušić je u to nema sumnje, kamen temeljac srpske  komedije na prelasku devetnaestog u dvadeseti vek. On je dugi niz godina bio stožer repertoara svih pozorišta Srbije, a za Srbe uopšte - reper pojma humora, analogija likova i situacija iz kojih se crpi iskustvo''.

 

 

 

Gradonačelnik Jovan Beč uručio ključeve sanitetskog vozila Domu zdravlja u Smederevu

08.jun 2021.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč uručio ključeve sanitetskog vozila sa kompletnom medicinskom opremom direktorki Doma zdravlja Olgici Obradović. Vrednost sanitetskog vozila je 5 miliona dinara. Ovo je značajna investicija, kojom grad  pored toga što ima za cilj da poboljša postojaću mehanizaciju u našem Domu zdravlja, želi na još jedan način da pokaže da je zdravlje naših građana na prvom mestu, posebno u vreme pandemije od koje niko nije pošteđen.

Gradonačelnik je tom prilikom naglasio da je ovo način da se pomogne svim našim sugrađanima, da dobiju bržu i bolju zdravstvenu zaštitu, kao i da će grad i u buduće nastaviti da pomaže zdravstvenu ustanovu, jer zdravlje naših građana je prioritet.

Direktorka Doma zdravlja je iskazala veliku zahvalnost na podršci koju dobijaju od grada, posebno u vreme pandemije KOVIDA - 19 i još jednom ukazala na značaj obogaćivanja voznog parka još jednim sanitetskim vozilom.

 

OBELEŽENA OSAMDESETOGODIŠNjICA PETOJUNSKE EKSPOLOZIJE

05.jun 2021.

Parastosom kod Spomen-kosturnice na Starom groblju i komemorativnim skupom kod Spomenika 5. jun obeleženo je osam decenija od eksplozije municije u smederevskoj Tvrđavi. Pisak lokomotive u 14 sati i 14 minuta, a prethodno i zvona crkve su označili trenutak kada se tog 5. juna davne 1941. godine začuo prvi prasak kod glavnog ulaza u Tvrđavu, nakon čega je izbio požar.

U znak poštenja prema brojim žrtvama ovog tragičnog događaja vence su na Spomenik 5. jun položili predstavnici rukovodstva grada zamenica gradonačelnika Marija Marković-Stavrić i predsednica Skupštine grada Vesna Kiš-Kostić, SPS - a, kao i brojna udruženja. Važno je naglasiti i prisustvo baka Jelice Jovanović, starice od  93. godine koja je ponosno položila venac.

Povodom obeležavanja ove značajne godišnjice u Muzeju u Smederevu otvorena je izložba ,,Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine - 80 godina posle'', na kojoj su prikazane fotografije, kao i bogati arhivski dokumenti.

U skladu sa protokolom, izložbu Izabrani grad, koja predstavlja deo projekta Obeležavanje osamdeset godina od eksplozije municije u Smederevskoj tvrđavi čiju realizaciju su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo, otvorio je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, njegova savetnica Milica Mijatović i član Gradskog veća za resor kulture Maja Ćirković. On se posebno zahvalio autorima izložbe na ukazanoj časti i doprinosu da se na još jedan način pokaže poštovanje brojim žrtvama ovog nemilog događaja.

 

 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ I PREDSTAVNICI HBIS SERBIA O EKOLOGIJI I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

03.jun 2021.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, njegova savetnica Milica Mijatović i načelnik Gradske uprave Milko Mišković, danas su sa predstavnicima kompanije HBIS SERBIA razgovarali o primeni najsavremenijih standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Gradonačelnik se najpre zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o svim pitanjima od važnosti za zaštitu životne sredine. Cilj ovog sastanka je bio da se unaprede ekološki standardi i uslovi života u našem gradu. Između ostalog, razmatrano je i pitanje postavljanja dezo barijere u Vranovu, kao i da se u budućnosti napravi studija izvodljivosti od značaja za ekologiju i zaštitu životne sredine u našem gradu. Kompanija HBIS SERBIA je najavila i otvaranje najsavremenijeg postrojenja za preradu sirovina u Smederevu, što je od velikog značaja za naš grad i predstavlja ključnu investiciju u zaštiti životne sredine.

Važno je naglasiti da je gradonačelnik posebno istakao  značaj primene najviših standarda u ovoj oblasti, ali i posebno zahvalio predstavnicima kompanije na uloženom trudu i posvećenosti aktivnostima koje se odnose isključivo na uvođenje najsavremenijih tehnologija u skladu sa svetskim parametrima u oblasti ekologije.

 

OBRAZOVANjE JE PRIORITET GRADA SMEDEREVA

01.jun 2021.

Grad Smederevo je u cilju podsticanja obrazovanja učenika i studenata  raspisao Javni poziv za dodelu finansijske pomoći učenicima i studentima na teritoriji Grada Smedereva. Za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji Smedereva za školsku 2020/21. godinu, Grad je Odlukom o budžetu grada Smedereva obezbedio novčana sredstva u iznosu od 6.000.000,00 dinara.

Između ostalog, izdvojena su finansijska sredstva za pet učenika sa invaliditetom; trideset studenata prvog i drugog stepena studija koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 7,00;  petnaest studenata prvog i drugog stepena studija koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 9,00; pet studenata prvog i drugog stepena studija sa invaliditetom; petnaest učenika srednjih škola II, III i IV razreda koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 4,00 i deset učenika srednjih škola II, III i IV razreda koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 4,75 i osvojili jedno od prva tri mesta u individualnoj konkurenciji na republičkom ili međunarodnom takmičenju.

Kako je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao, podsticanje obrazovanja učenika i studenata u našem gradu je jedan od prioriteta lokalne samouprave, tako da će ova praksa i u buduće biti nastavljena, jer su mladi, vredni i ambiciozni ljudi budućnost našeg grada i države.

 

ZA 50 LOKALNIH SAMOUPRAVA 556 MILIONA DINARA ZA POTREBE SOCIJALNE ZAŠTITE GRAĐANA

26.maj 2021.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč potpisao Ugovor o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za potrebe našeg grada izdvojena su sredstva u iznosu od 12.773.452,00 dinara. Iz uverenja da odgovornost za prepoznavanje i mapiranje potreba lokalnog stanovništva treba da bude na jedinicama lokalne samouprave, nastali su namenski transferi kao moguće rešenje i instrument podrške centralnog nivoa vlasti usmeren na lokalnim samoupravama. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2016. godine otpočelo sa primenom namenskih transfera za jedinice lokalne samouprave, neposredno po donošenju Uredbe o namenskim transferima. Prema rečima ministarke Darije Kisić-Tepavčević  ,,Socijalna zaštita stanovnika Srbije je prioritet države, a osmeh i zadovoljstvo ljudi su naša stalna misija''. Gradonačelnik je zahvalan Vladi Republike Srbije i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa ministarkom Darijom Kisić-Tepavčević na ukazanom poverenju i sredstvima koja su izdvojena za potrebe naše lokalne samouprave.

 

Gradonačelnik uručio pehare na održanim Sportskim igrama sela

24.maj 2021.

U petak 21. maja gradonačelnik Smedereva Jovan Beč  je prvoplasiranim ekipama na održanim Sportskim igrama sela uručio pehare i tom prilikom Radincu, inače selu koje je posle vrlo izjednačenih borbi u devet disciplina osvojilo prvo mesto u generalnom plasmanu, poželeo mnogo uspeha u nastavku takmičenja na kome će predstavljati naš grad. Važno je naglasiti da su ove godine Sportske igde sela održane na inicijativu Sportskog saveza Srbije, u saradnji sa gradom i Savezom sportova Smederevo. Radinac kao selo koje je bilo prvoplasirano slavio je pobedu u fudbalu, odbojci, šahu, skoku u dalj iz mesta. Drugo mesto zauzeo je Binovac koji se pokazao kao najbolji u obaranju ruku, dok je treće mesto pripalo Vranovu koje je dominiralo u nadvlačenju  konopca, bacanju kamena sa ramena i rvanju. Gradonačelnik je i ovim povodom naglasio važnost bavljenja sportom za svakog od nas, posebno u vreme pandemije, kada je najvažnije sačuvati zdravlje svakog pojedinca.

 

PRIMOPREDAJA VIŠEPORODIČNOG STAMBENOG OBJEKTA U ULICI JOZEFA ŠULCA U SMEDEREVU

17.maj 2021.

Danas je sprovedena primopredaja višeporodičnog stambenog objekta u Smederevu, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Jovan Beč, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović i načelnik Gradske uprave Milko Mišković.

Stambeni objekat je namenjen obezbeđivanju stambenih rešenja za najugroženije, odnosno raseljena lica. U skladu sa Regionalnim stambenim programom u Republici Srbiji korisnici su lica koje su usled događaja iz perioda od 1991. do 1995. godine stekla status raseljenih lica u Republici Srbiji. Finansijska sredstva za realizaciju izgradnje dvadeset stambenih jedinica obezbeđena su kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada. Radovi su prema planu trajali 345 dana. Izbor korisnika za dodelu stambenih jedinica u okviru objekta sprovela je Komisija sastavljena od predstavnika Grada i Komeserijata, koju je imenovao i formirao gradonačelnik grada Smedereva. Struktura sambenih jedinica je sledeća, postoji devet garsonjera, pet jednoiposobnih, pet dvosobnih i jedan dvoiposoban stan.

 

SMEDEREVO U ZNAKU MALOG FUDBALA, GRADONAČELNIK UGOSTIO NAŠE OMLADINCE

14.maj 2021.

Danas je u prostorijama Gradske uprave u Smederevu gradonačelnik Jovan Beč sa svojom savetnicom Milicom Mijatović ugostio klub Malog fudbala i uručio medalje Fudbalskog Saveza Srbije za osvojeno drugo mesto u futsalu. S druge strane kapiten i omladinski reprezentativac Srbije mladi Andrija Marijanović  je u znak zahvalnosti i podrške koju dobija klub od grada, uručio gradonačelniku medalju. Gradonačelnik je prilikom uručivanja medalja rekao mladim fudbalerima da trebaju biti ponosni na ostvarene rezultate, čestitao im na osvojenom drugom mestu i poželeo puno uspeha u daljem radu. Takođe, istakao je da će grad i u buduće ulagati u mlade sportiste jer su upravo oni velike nade naše države.

 

GRADONAČELNIK UGOSTIO MLADOG PRVAKA BALKANA U GRADSKOJ UPRAVI

13.maj 2021.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč zajedno sa savetnicom Milicom Mijatović i članom Gradskog veća za resor sporta i omladine Sašom Branežcem ugostio je danas u Gradskoj upravi mladog i proslavljenog sportistu Nemanju Gavrilovića koji je osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 61. kilogram u boksu, na Prvenstvu Balkana koje se održalo u Zagrebu. Gradonačelnik je čestitajući Nemanji, istakao da će grad Smederevo, i pored svih dosadašnjih ulaganja kako u boks, tako i u druge sportove, nastaviti da radi na poboljšanju uslova treniranja i rada za sve mlade ljude. Takođe, naglasio je važnost bavljenja sportom za buduće generacije, jer se kroz sport oblikuju prave vrednosti kod mladih ljudi, a posebno kada su ljudi kao Nemanja idoli budućim naraštajima.

 

Obeležavanje dana pobede nad fašizmom

09.maj 2021.

Himnom i minutom ćutanja danas je odata počast žrtvama Drugog svetskog rata

  

Vence su kod spomenika u Parku tri heroja položile delegacije Grada Smedereva zamenica gradonačelnika Marija Marković - Stavrić i član Gradsko veća Dejan Milenković, Gradskog odbora SPS - a, Gradskog odbora SUBNOR - a, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. i Društvo za razvoj bratskih odnosa Ruska Federacija-Republika Srbija-Republika Belorusija iz Smedereva.

Nakon polaganja venaca, okupljenima se obratio i predstavnik Gradskog odbora SUBNOR - a Ranko Višekrunić.

,,Drugovi i drugarice, poštovani sugrađani čast mi je da se danas ispred SUBNOR - a grada Smedereva obratim. Sakupili smo se danas, ispred bisti narodnih heroja smederevskog kraja Ivana Stevanovića - Srbe, Milenka Stojkovića - Miće i Svetomira Mladenovića - Svete da podsetimo na današnji dan kada je posle 49. meseci smrtonosnih bitaka Hitlerova soldateska u Berlinu sa belom zastavom podigla ruke i priznala krah pred udruženim narodima među kojima je naš dao krupan doprinos pobedi i zlatnim slovima se upisao u slavni deo istorijske istine.''

Svoj govor Ranko Višekrunić je završio poznatim pozdravom ,,Smrt fašizmu, sloboda narodu''.

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

06.maj 2021.

Lokalna samouprava je još jednom prepoznala potrebe Javnog komunalnog preduzeća ,,Vodovod'' i izdvojila sredstva za nabavku cisterne pijaće vode. Prošle godine imali smo leto sa visokim temperaturama, ali nije bilo isključenja vode i planiranih restrikcija. Cilj nabavke ove cisterne bio je da se u tim trenucima omogući građanima uzimanje vode i na mestima gde ne postoje javne česme.

 

Obeležena gradska slava – Vaskršnji ponedeljak

03.maj 2021.

Građani Smedereva proslavili su u ponedeljak, 3. maja - Vaskrsni ponedeljak, gradsku slavu. Litija koju je predvodilo rukovodstvo Crkve i grada Smedereva, zajedno sa sugrađanima obišla je krug oko Hrama Svetog Georgija, a zatim se vratila u Hram gde se pristupilo rezanju slavskog kolača. Sečenju slavskog kolača prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnik Jovan Beč, zamenica gradonačelnika Marija Marković - Stavrić, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović, predsednica Skupštine grada Vesna Kiš - Kostić, zamenik predsednice Skupštine Branče Stojanović, članovi Gradskog veća i brojni građani Smedereva. Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije vernici su posluženi žitom, slavskim kolačem i farbanim jajima.

Važno je naglasiti da se smederevska litija održavala i u vreme despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, istog dana obeležava se i gradska slava.

 

Održana 26. redovna sednica Gradskog veća grada Smedereva

28.april 2021.

 

ODRŽANA 26. REDOVNA SEDNICA GRADSKOG VEĆA GRADA SMEDEREVA

  

      Dana 28. aprila u prostorijama Gradske uprave Smedereva održana je 26. redovna sednica gradskog veća. Na sednici je bilo razmotreno nekoliko tačaka dnevnog reda, među kojima se posebno izdvajaju tri.

      Prva tačka dnevnog reda odnosila na Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Smedereva za 2021. godinu. Naime, ovim Akcionim planom je predviđeno da lokalna samouprava može do 30.04.2021. godine, preko nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, podneti zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini. Finansiranje aktivne politike zapošljavanja obavlja se iz sredstava budžeta Grada, budžeta Republike Srbije, sredstava donacija, kredita, kao i iz sredstava doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih izvora. Shodno tome, sredstva koja su opredeljena za ove namere iz budžeta grada Smedereva su u iznosu od 15 miliona dinara.

 


 

     Kao druga bitna tačka dnevnog reda, razmatran je Predlog zaključka o utvrđivanju opredeljenog iznosa sredstava za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva za školsku 2020/2021. godinu. Za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva izdvojena su sredstva u iznosu od 6.000.000,00 dinara. Sredstva su namenjena za sledeće kategorije korisnika: za pružanje finansijske pomoći učenicima srednjih škola drugog, trećeg i četvrtog razreda; za finansijsku pomoć učenicima srednjih škola sa invaliditetom, zatim finansijska pomoć studentima na prvom stepenu studija; za posebne oblike usavršavanja učenika; finansijska pomoć studentima sa invaliditetom.

     Pored navedenog, potrebno je istaći i tačku dnevnog reda koja se odnosi na davanje saglasnosti za upis 20% većeg broja dece od Zakonom utvrđenog broja u formiranim vaspitnim grupama u Ustanovi, s obzirom da mrežom objekata i postojećim kapacitetima, ne mogu biti obuhvaćana sva deca prema iskazanim potrebama roditelja. Nakom sprovođena navedenog Programa stvoriće se mogućnost za otvaranje novih 440 mesta za upis dece.

 

Gradonačelnik Jovan Beč primio vakcinu protiv Kovida-19

26.april 2021.

 

Poštovani sugrađani,

 

       Danas sam primio vakcinu Sputnjik V, u Sportskoj hali Smederevo, gde se od danas vrši vakcinacija svakog radnog dana od 8h do 20h, bez prethodnog zakazivanja. Pored vakcine Sputnjik V trenutno je dostupna i vakcina AstraZeneka, a sutra nam stižu i određene količine kineske vakcine Sinofarm. Drago mi je da vidim dosta ljudi koji su došli da prime vakcinu i pozivam i druge sugrađane da se vakcinišu, s obzirom da se imunizacija stanovništva pokazala kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje epidemije i zaštitu zdravlja.

 

 

 

 

Od 28.04. će se vršiti vakcinacija i revakcinacija stanovništva po selima isto tako bez prethodnog zakazivanja.

 

Obaveštenje o imunizaciji

23.april 2021.

 

OBAVEŠTENjE O IMUNIZACIJI

  

 

     Obaveštavamo građane da je Vlada Republike Srbije obezbedila Fajzer i Sputnjik V vakcine za imunizaciju stanovništva bez zakazivanja termina u cilju da se pomogne što većem broju građana koji žele da se prijave na imunizaciju. Imunizacija građana bez zakazivanja termina biće moguća samo za državljane Republike Srbije, kao i za strane državljane sa stalnom prijavom boravka.

 


      U ovom vremenu neizvesnosti i borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19, važan činilac sigurnosti i bezbednosti svih građana jeste imunizacija stanovništva koja se pokazala kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje epidemije i zaštitu zdravlja.

      Zvaničan dopis Jedinica lokalne samouprave, možete pogledati ili preuzeti OVDE.

 

2. redovna sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva

15.april 2021.

 

       Dana 14. aprila u Skupštinskoj sali Gradske uprave održana je 2. redovna sednica saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva.

       Sednici su, pored svih članova saveta, prisustvovali gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović, predsednica Skupštine grada Vesna Kiš Kostić i zamenik predsednika Skupštine grada Branče Stojanović.

        Sednici je predsedavao predsednik saveta Branislav Drobnjaković.

       Članove saveta je pozdravio gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč i tom prilikom poželeo im uspešan rad na sprovođenju Programa rada istakavši da se iskreno nada da će, kao i do sada, savet delovati na pravi način u cilju povećanja bezbednosti  saobraćaja  na  putevima  grada.

 

 

       Savet je usvojio izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem u 2020. godini koji će biti dostavljen Gradskom veću grada Smedereva na razmatranje i usvajanje. Takođe je izvršen i dogovor oko sprovođenja Programa rada saveta u ovoj godini za čije sprovođenje su formirane radne grupe  po određenim oblastima delovanja.

        Informaciju o trenutnom stanju u bezbednosti saobraćaja je podneo član saveta, komandir Saobraćajne policije PU Smederevo, Uroš Miličević. Konstatovao je da je bezbednost saobraćaja od početka ove godine na znatno većem nivou nego u istom periodu 2020. godine. Pri tom se komandir Saobraćajne policije zahvalio gradu i rukovodstvu grada na velikoj pomoći u materijalnom opremanju Saobraćajne policije što je značajno doprinelo njenoj efikasnosti u otkrivanju i suzbijanju prekršaja u saobraćaju.

      Na sednici su izvršene i prezentacije izbora budućih lokacija sistema kontrole brzine kretanja vozila putem video nadzora (kamera) na državnim putevima (Obrad Munjas ispred Grupe za saobraćaj Gradske uprave), studije izvodljivosti izgradnje pešačko-biciklističke staze od Smedereva do Jugova (Nenad Urošević i Srđan Popović ispred JP „Urbanizam" Smederevo) i Plana održive urbane mobilnosti za grad Smederevo (diplomirani saobraćajni inženjer iz Smedereva Nikola Stojanovski). Sve prezentacije su pozdravljene od članova saveta i po istima su doneti odgovarajući zaključci.

 

Besplatna podela sadnica

05.april 2021.

 

    Obaveštavamo građane da će se  u petak 09.04.2021.godine  od 12 časova na Gradskom trgu vršiti podela besplatnih sadnica Belog jasena u okviru realizacije projekta „Zasadi svoj hlad", a na osnovu ankete Zelenog razvojnog centra.

 


 

 

    Građani koji su zainteresovani da učestvuju u akciji, mogu preuzeti svoju sadnicu uz koju dobijaju uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje.

    Obezbeđena je jedna sadnica po osobi, a podela će se obaviti uz pridržavanje  propisanih epidemioloških mera.

 

Počeo upis dece za vrtić preko portala E-uprave

01.april 2021.

 

Poštovani roditelji / staratelji,

danas 01. aprila 2021. godine počela je elektronska prijava za upis u PU „Naša radost" Smederevo.

Rok prijave je  do 23.04.2021. godine

Elektronsku prijavu preko Portala eUprave, možete izvršiti putem sl. linka:

 https://euprava.gov.rs/usluge/5601

 

 

 

Originalni obrazac za prijavu deteta u predškolsku ustanovu, na srpskom jeziku, možete preuzeti na sl. linku:

 https://euprava.gov.rs/media/Zahtev%20za%20upis%20dece%20u%20predskolsku%20ustanovu.pdf

Ukoliko imate tehničkih pitanja oko popunjavanja obrasca ili prijave na Portal eUprave, odgovore potražite na sl. linku:

 https://euprava.gov.rs/kontakt

Uputstvo za roditelje nalazi se na stranici POMOĆ.

 

Dodatnu podršku možete dobiti elektronskim putem: upisvrticsd@gmail.com

ili telefonskim pozivom od 9 do 13 časova radnim danima.

 

Telefon Ustanove: 026/4622 158

kontakt osoba: Jasna Redžić 064/6577 417

 

Poseta Državnog sekretara MDULS gradu Smederevu

31.mart 2021.

 

     Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Stevan Gligorin posetio je danas Smederevo, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Jovanom Bečom, savetnicom gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja Milicom Mijatović, načelnikom Gradske uprave Milkom Miškovićem, zamenikom načelnika Gradske uprave Bojanom Milutinovim i članovima mobilnog tima za inkluziju Roma a u vezi sa prijavljivanjem i sprovođenjem imunizacije romskog stanovništva  protiv Covid- 19.

 

 

      Jedna od tema razgovora bila je stepen informisanosti romske populacije o virusu Covid-19, zainteresovanosti za imunizaciju, toku prijavljivanja za vakcinaciju, ali i o položaju Roma i angažovanosti lokalne samouprave na rešavanju problema sa kojima se romska populacija suočava.

 

 

       Nakon razgovora i upoznavanja sa dosadašnjim tokom iskazivanja zainteresovanosti i prijave Roma za vakcinaciju, kao i njihovog informisanja o značaju imunizacije protiv Covid-19, državni sekretar Stevan Gligorin obišao je romsko naselje u Vranovu, jedno od tri romska naselja u Smederevu, u kome živi preko 50 porodica, gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o imunizaciji, ali i o drugim izazovima sa kojima se romska populacija u ovom gradu suočava.

 

PRIJAVA ZA VAKCINACIJU

30.mart 2021.

 

 

 

 

     Obaveštavaju se građani da će se počev od 29.03.2021.godine pružati pomoć u postupku registracije  za vakcinaciju putem e-uprave zainteresovanih za vakcinisanje protiv virusa - COVID-19, svakog radnog dana od 7:30 časova do 15 časova i to na šalteru br.1 Uslužnog centra Gradske uprave Smederevo kao i u seoskim i gradskim MZ.

 

SASTANAK SA PKC-OM

30.mart 2021.

    Danas smo u prostorijama  Gradske  uprave  održali  sastanak sa predstavnicima firme PKC Group. Pored menadžera Nenada Moskića i Đorđa Žiropađe, sastanku je prisustvovala i savetnica  gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja Milica Mijatović. Uprkos pandemiji ova firma ubrzano širi svoje kapacitete. U korist toga govori činjenica da su pre pandemije imali 2.000 zaposlenih, a za poslednjih godinu dana taj broj se uvećao za oko 1.000. Usled povećanog obima posla i novih projekata koji su u planu, oni su iskazali potrebu za novih 300 radnika, a tu spadaju i osobe sa ivaliditetom.

 

       

 

    Svi koji su zaineresovani da budu deo uspešnog tima PKC Group, mogu predati svoje radne biografije na portirnici firme ili na sledećem linku: https://www.pkcgroup.com/careers/serbia/prijava-za-posao.html

 

Radovi na lokaciji Lipska rampa

26.mart 2021.

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će se u periodu od 27.03. do 31.03.2021. godine  na lokaciji „Lipska rampa" u Smederevu izvoditi građevinski radovi na rekonstrukciji kolovoza raskrsnice državnog puta  IB reda broj 14 i Ulice Crvene armije.

Radove će izvoditi Preduzeće za puteve Požarevac, po nalogu upravljača državnih puteva „JP Putevi Srbije".

Za vreme trajanja radova na ovoj lokaciji važiće izmenjeni režim odvijanja saobraćaja u smislu njegovog preusmeravanja i to na sledeći način:

Iz pravca Kovina - državni put IB reda broj 14 - ul. Lipski put - ul. 4. Jula - ul. Vojislava Ilića - ul. Smederevska - državni put  IB reda broj 14

Iz pravca Ralje - državni put IB reda broj 14 - ul. Smederevska - ul. Radomira R. Rankovića - ul. 29. Novembra - ul. Lipski put - državni put IB reda broj 14

Od srede 31.03.2021. godine  odvijanje  saobraćaja  na  lokaciji „Lipska rampa" i u okolnim  ulicama naselja Radinac, vratiće se u redovno stanje.

 

 

Smederevo odalo počast poginulima u NATO agresiji

24.mart 2021.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera, danas je obeležen Dan sećanja na stradale sugrađane i 22.godišnjica od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Venac u ime grada Smedereva položili su Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika i Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada. Pored predstavnika lokalne samouprave, pripadnika Vojske Srbije i Policijske uprave Smederevo, komemoraciji su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici boračkih udruženja i civilnih organizacija.

O danima agresije, stradanjima i žrtvama koje su podneli pripadnici vojske i policije, ali i civili, govorila je Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika:

„Naš narod se oduvek s poštovanjem odnosio prema datumima i događajima koji su obeležili jedno vreme i koji predstavljaju istorijske prekretnice. U te datume ubrajamo i 24.mart-dan kada su, tačno pre 22 godine, u večernjim časovima, članice NATO pakta, suprotno svim normama međunarodnog prava, izvršile agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Građani Srbije nikada neće zaboraviti hiljade stradalih života, za nas su svi stradali bol i naša tragedija.  Godine i decenije koje dolaze čuvaju stradale u našim srcima i sećanjima i podsećaju nas svake godine iznova da nisu zaboravljeni".

 

POTPISIVANjE UGOVORA

24.mart 2021.

Gradonačelnik  Jovan Beč je ispred grada Smedereva dana 23. marta, potpisao ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta pošumljavanja „Šeškovca".  Ministarka Irena Vujović je tokom potpisivanja ugovora najavila skori dolazak u Smederevo i podršku novim projektima.

 

Obaveštenje u vezi upisa u vrtić elektronskim putem

16.mart 2021.

 

Predškolska ustanova „Naša radost" Smederevo

Ul. Vojvode Mišića br. 4 Smederevo

Broj: 581/21

Datum: 15.3.2021. godine

 

 

OBAVEŠTENjE

     Na osnovu Pravilnika o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo broj 467/20  od 27.02.2020 godine, raspisuje se 

 

 

KONKURS
ZA PRIJEM DECE
ZA RADNU 2021/2022. GODINU 

 

 

      U radnoj 2021/2022. godini Predškolska ustanova ''Naša radost'' Smederevo raspisuje konkurs za upis dece.

      Prijava za upis  podnosi se elektronski na portalu Euprava putem usluge Evrtić.

      Prijavu možete podneti  samostalno isključivo preko portala Euprave ukoliko već imate kreiran nalog a u suprotnom neophodna je prethodna  registracija.

     Elektronska prijava za upis u celodnevni boravak u trajanju od 11 časova vaspitne grupe: jaslice, vrtić i Pripremni predškolski program u celodnevnom trajanju ( deca rođena  od 1.3.2015. do 28.2.2016. godine) vršiće se  od 01.04.2021 - 23.4.2021. godine.

     NAPOMENA: Neophodno je da se na konkurs jave i roditelji/drugi zakonski zastupnici koji su u toku godine popunjavali obrazac za listu čekanja.

     Elektronska prijava za upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u objektima u gradu i u objektu MZ Osipaonica u trajanju od četiri sata za radnu 2021/2022. godinu, vršiće se u prvom upisnom roku od 1.4.2021-23.4.2021. godine, i u drugom upisnom roku od 9.8.2021-20.8.2021. godine, elektronskim putem.

 

 

    Izuzetno, roditelji/drugi zakonski zastupnici dece mogu lično od 19.4.2021 - 23.4.2021. godine, u sedištu Ustanove ul. Vojvode Mišića br. 4 ,Smederevo, popuniti prijavu u periodu od 9-14 časova.

    Upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata u seoskim mesnim zajednicama vršiće se u periodu od 10.5.2021 - 21.5.2021. godine, neposrednim popunjavanjem prijave kod vaspitača u prostorijama škole/MZ.

  Zahtev za premeštaj dece iz jednog objekta u drugi, dostaviti skenirano putem mejla upisvrticsd@gmail.com u periodu od 1.4.2021 - 23.4.2021. godine, preuzimanjem i popunjavanjem zahteva koji se nalazi na sajtu ustanove www.nasaradostsmederevo.

    Takođe, dodatnu relevantnu dokumentaciju za samohrane roditelje, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i dr.,kao i za roditelje koji nisu državljani Republike Srbije ,a kojom se dokazuje navedeni status neophodno  je skenirati ili fotografisati i poslati na mejl upisvrticsd@gmail.com .

    Odluku o prijemu dece donosi Konkursna komisija koju imenuje direktor Ustanove. Rezultati Konkursa biće objavljeni na oglasnim tablama svih objekata Ustanove i na sajtu Ustanove dana 17.05.2021. godine.

   Ako roditelj, staratelj ili hranitelj deteta nije zadovoljan načinom bodovanja, podnosi pisani prigovor Komisiji za upis najkasnije u roku od 8 dana od dana isticanja liste.Komisija za upis je dužna da pisanim putem odgovori najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema prigovora.

   Prijave i dokumentacija dostavljena pre 1.4.2021. godine, kao i nakon konkursnog roka 23.4.2021. godine, neće se uzeti u razmatranje.

   Od 26.05.2021 - 11.06.2021. godine, budući korisnici usluga će sklapati Ugovor o korišćenju usluga Predškolske ustanove ''Naša radost'' Smederevo prema rasporedu koji će naknadno biti istaknut.

    Komisija će raditi u skladu sa članom 17. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 88/2017, 27/2018 -dr. zakon, 10/2019 i 6/2020), sa Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu  ("Službeni glasnik RS" broj 44/2011) i Pravilnikom o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo.

 

  - Upis dece radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata, za radnu 2021/2022. godinu

  - DOKUMENTA KOJA SE PRILAŽU UZ ELEKTRONSKU PRIJAVU ZA UPIS DECE NA CELODNEVNI BORAVAK - ZA RADNU 2021/2022. godinu
 

 

                                                                                                                           V.d.direktora Mirjana Krstić,s.r.

                                                                                                                  

 

SUFINANSIRANjE UDRUŽENjA OSOBA SA INVALIDITETOM

12.mart 2021.

    Uz poštovanje svih epidemioloških mera , u petak 12.03. potpisani su  Ugovori o sufinansiranju udruženja osoba sa invaliditetom. Na predlog nadležne Komisije, Gradsko veće grada Smedereva je donelo Odluku o izboru programa u oblasti socijalne zaštite u 2021. godini i izvršilo raspodelu sredstava pomenutim udruženjima. Grad Smederevo je Odlukom o budžetu za 2021.godinu opredelio 14 miliona dinara za udruženja sa invaliditetom na teritoriji  grada  Smedereva. Na Javni poziv, koji je objavljen 02.decembra 2020.godine,  prijavilo se 18 udruženja osoba sa invaliditetom,koje deluju na teritoriji grada Smedereva i svih 18 udruženja je dobilo novčana sredstva prema kriterijumima i merilima koji su predviđeni Pravilnikom za izbor programa u oblasti socijalne zaštite. Odobrena sredstva udruženja će koristiti sa predviđenim planom aktivnosti za 2021. godinu.

    Ove godine izdvajamo preko 300 miliona dinara iz programa socijalne zaštite, a napominjem da pored navedene podrške, grad Smederevo ova udruženja podržava i na druge načine: obezbeđivanje prilagođenog prevoza, obezbeđivanje povlašćenog javnog prevoza, kao i obezbeđivanje usluga u oblasti socijalne zaštite, a sve u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

 

Srećan 100-ti rođendan

04.mart 2021.

Zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i predsednica skupštine Vesna Kiš Kostić, danas su obišle našu sugrađanku Dušanku Ilić iz Saraoraca i u ime grada Smedereva čestitale joj 100-ti rođendan, poželele joj dobro zdravlje i još mnogo lepih trenutaka.

 

Portal namenjen za blagovremeno informisanje malih i srednjih preduzeća

10.februar 2021.


 

 

 Saopštenje

 

     Koristimo ovu priliku da vas informišemo da je Ministarstvo privrede objavilo  u ponedeljak  javne pozive za tri programa podrške https://privreda.gov.rs/javni_pozivi.

     Objavljeni su javni pozivi za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike  u poslovanju i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

      Kako bi  preduzetnici bili upoznati sa podrškom koja im je na raspolaganju, na raspolaganju je portal namenjen za blagovremeno informisanje malih i srednjih preduzeća.

      https://preduzetnistvo.gov.rs/

 

PREZENTACIJA SISTEMA AUTOMATSKE KONTROLE BRZINE KRETANjA VOZILA PUTEM VIDEO NADZORA SA PREPOZNAVANjEM REGISTARSKIH TABLICA

08.februar 2021.

 

    Dana 05. februara u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo izvršena je prezentacija sistema automatske kontrole brzina kretanja vozila sa prepoznavanjem registarskih tablica („kamere") kao primera dobre  prakse. Prezentacija je izvršena pod pokroviteljstvom Agencije za bezbednost saobraćaja Republike  Srbije i grada Smedereva. 

   Prisustvovali su predstavnici Agenije za bezbednost saobraćaja na čelu sa direktorom g. Duškom Pešićem, predstavnici gradova Novog Pazara i Zrenjanina kao i predstavnici saobraćajne policije ovih gradova i MUP-a Republike Srbije.

 

 

 

  Ispred grada Smedereva prisustvovali su zamenica gradonačelnika g. Marija Marković Stavrić, savetnica gradonačelnika g. Jasmina Vojinović, presednik saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja g. Branislav Drobnjaković, članovi Saveta i radnici Gradske uprave.

   U ime grada Smedereva prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika g. Marija Marković Stavrić izrazivši veliko zadovoljstvo što je Smederevo prepoznato kao primer dobre prakse u ovoj oblasti ali i time što može da sa svojim iskustvima u primeni ovog sistema nesebično upozna  i druge gradove.

   Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja g. Duško Pešić je u svom izlaganju pohvalio grad Smederevo zbog zalaganja za povećanje bezbednosti saobraćaja istakavši da ovakav zaokružen sistem kontrole brzine vozila za sada u Srbiji ima samo Smederevo ali je i izrazio nadu da će to početi da primenjuju i drugi gradovi i da je to i osnovni cilj ove prezentacije. Naveo je da je projekat urađen uz puno poštovanje struke, da su lokacije kamera izabrane na objektivan način, da je to ostvareno potpunom saradnjom grada i saobraćajn policije i da je sve to rezultiralo znatnim povećanjem bezbednosti saobraćaja u oblasti koje pokriva sistem.

    Prezentaciju su izvršili g. Dejan Stoliković  rukovodilac Grupe za saobraćaj Gradske uprave i g. Uroš Miličević, komandir stanice saobraćajne policije PU Smederevo, koji su ujedno i članovi saveta.

    Svi gosti su iskazali veliko interesovanje za primenu sistema i izjavili su da će preuduzeti odmah sve aktivnosti na uspostavljanju ovakvog sistema u svojim gradovima.

    Nakon prezentacije izvršen je obilazak kamernih mesta na terenu i prostorija stanice saobraćajne policije iz kojih se upravlja sistemom.

 

     Slika sa prezentacije, možete pogledati ovde:

     - Slika 1. - Slika 2. - Slika 3.  - Slika 4.  - Slika 5.  - Slika 6.

 

REZULTAT ANKETE ZA GRADSKU FONTANU

01.februar 2021.

Poštovani sugrađani,

zahvaljujemo vam se na učešću u odabiru budućeg izgleda fontane našeg grada!

Vaš izbor je varijanta broj 2

 

 

 

Anketa za odabir budućeg izgleda fontane

26.januar 2021.

 

Poštovani sugrađani, na sledećim fotografijama možete videti dve varijante budućeg izgleda fontane kao i glasati za izgled koji vam se više dopada.

 

VARIJANTA 1


 
 

 
 

VARIJANTA 2

 
 

 

Glasanje je završeno.

Za više fotografija kliknite ovde.

 

 

VAŽNO SAOPŠTENjE

26.januar 2021.

Od utorka, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije. Termin za vakcinaciju građani će dobiti nakon prijave na portalu eUprave ili pozivom kontakt centra. Molimo građane da poštuju procedure prijave i same vakcinacije jer je to najbolji način da svoju vakcinu dobiju svi, po utvrđenim prioritetima. Zbog toga Vlada Srbije još jednom poziva sve građane da dolaze na vakcinaciju isključivo u terminu kada im je ona i zakazana.

 

Dodela stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

17.decembar 2020.

    Uz poštovanje svih epidemioloških mera, gradonačelnik grada Smedereva, Jovan Beč, u četvrtak 17.12.2020. godine uručio je ugovore o dodeli stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti za školsku 2020/2021 godinu. Na početku svečane dodele, gradonačelnik je čestitao svim učenicima i poželeo mnogo uspeha u daljem školovanju. Svečanoj dodeli ugovora prisustvovale su i Milica Mijatović, savetnik gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja, kao i Jasmina Vojinović, savetnik gradonačelnika za oblast infrastrukture i lokalni ekonomski razvoj. 

    Grad je za stipendiranje 44 učenika izdvojio dva miliona i dvesta hiljada dinara u okviru lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u gradu Smederevu. Rezultat ove mere je povećanje broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednju školu.

 

     

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

24.novembar 2020.

Poštujući mere propisane Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID - 19, kao i najnovije mere koje je usvojila Vlada Republika Srbije 21. novembra 2020. godine u cilju suzbijanja epidemije COVID - 19, na teritoriji grada Smedereva primenjuju se sledeće mere:

 

- zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, s tim što su od ove mere izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi);

  

- ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću tako da ti objekti neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana, u periodu od 24. novembra  2020. godine zaključno sa 3. decembrom 2020. godine;

  

- prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova;

  

- radno vreme prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21.00 čas do 05.00 časova narednog dana, u periodu od 17. novembra 2020. godine zaključno sa 1. decembrom 2020. godine;

  

- u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite;

  

- u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra;

  

- zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija;

  

- puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja;

  

- u vozilima javnog prevoza propisuje se stroga kontrola obaveze nošenja zaštitnih maski, kao i ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila; 

- zabrana korišćenja spa i velnes centara;

  

- sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda;

- sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice);

  

- česta dezinfekcija svih javnih objekata;

  

- dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama;

  

- obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti;

  

- stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao isvih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi;

  

- omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta;

  

- obaveza javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Smederevo da na ulazima u svoje poslovne prostorije istaknu naredbu o obavezi nošenja maski, merenja temperature i dezinfekcija ruku, postavljanje dezo barijera, kao i vršenje dezinfekcije zatvorenog prostora tri puta dnevno;

  

- obaveza upravnika stambenih zgrada da organizuju redovno održavanje higijenu zgrada, a JP Gradsko stambeno Smederevo da vrši dezinfekciju zgrada (ulazi i liftovi);

  

- formiran je stručno - operativni tim za praćenje situacije na teritoriji grada Smedereva u vezi zarazne bolesti COVID - 19.

 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Smedereva, Gradski Štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju.

 

ODLUKA O PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

20.novembar 2020.

 

Na osnovu člana 38. stav 1. i člana 39. stav 1. tačka 3. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik Republike Srbije", broj 87/2018), a na osnovu predloga Gradskog Štaba za vanredne situacije grada Smedereva  sa 167.sednice, broj 87-1-24/2020-02 od 20. novembra 2020. godine,

Gradonačelnik grada Smedereva donosi

   

ODLUKU

o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Smedereva

  

1.      Proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Smedereva, zbog elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, na teritoriji grada Smedereva.

2.      Vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva.

3.      Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom listu grada Smedereva".

 

Broj: 020-132/2020-07

U Smederevu, 20. novembra 2020. godine

 

GRADONAČELNIK GRADA SMEDEREVA
Jovan Beč

 

21. novembar Dan grada Smedereva

20.novembar 2020.

Drage sugrađanke i sugrađani,

 

    Uz dobre želje za budućnost i prosperitet našeg grada, upućujem vam srdačne čestitke povodom 21. novembra Dana grada Smedereva.

  Čuvajući Aranđelovdan kao Dan grada Smedereva čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društvenu i moralnu snagu naših predaka. Budimo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni.

   Dan grada ove godine obeležavamo u senci korona virusa, bez praznične atmosfere i bez gostiju, ali bogatiji za iskustvo stečeno u borbi protiv  pandemije. Verujem da ćemo iz ove situacije izaći jači, mudriji i povezaniji više nego ikad.

   Do tada dragi Smederevci, slavite život, slavite zdravlje, slavite Aranđelovdan, slavite naše Smederevo u svojim srcima i u krugu porodice.

                                      

Predsednica Skupštine grada Smedereva

Vesna Kiš Kostić

 

Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu

30.oktobar 2020.

    Danas je obeležen dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave Vesna Kiš Kostić, predsednik Skupštine grada Smedereva i Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za resor finansija. Takođe, vence su položile delegacije Vojske Srbije, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918, Udruženje potomaka ratnika iz Lipa, Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi Gradskog odbora SPS-a.

 

 
    Spomenik na koji su danas na 102 godišnjicu oslobođenja položeni venci postavnjen je i osveštan 1. decembra 1926. godine na godišnjnicu osnivanja Kraljevine SHS, na glavno trgu u Smederevu. Na spomeniku je uklesano 288 imena palih i umrlih vojnih obveznika. Na žalost, to nije konačan spisak imena svih Smederevaca stradalih u ratu.
 
   
 
 

 

Prijem generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

23.oktobar 2020.

    U sredu 22. oktobra 2020. godine u Gradskoj upravi u Smederevu, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović primila je generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živoslava Ajdačića i člana Kulturno prosvetne zajednice Miomira Filipovića. Razgovarali su o radu Kulturno umetničkih društava i Udruženja žena sa teritorije grada Smedereva gde su pohvalili sistem rada za koji smatraju da je jedinstven u Srbiji. Tema je bila i takmičenje sela gde će Grad Smederevo imati svoje predstavnike.

 


 

 

Sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva

22.oktobar 2020.

    Održana je prva sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva. Pored stalnog saziva sednici su prisustvovali Jovan Beč, gradonačelnik grada Smedereva i Jasmina Vojinović, savetnica gradonačelnika i tom prilokom pozdravili su prisutne, iskazali zadovoljstvo dosadašnjim radom saveta i poželeli mnogo uspeha u narednom periodu. Sednicom je predsedavao predsednik Saveta Branislav Drobnjaković, član Gradskog veća zadužen za resor saobraćaj  i bezbednost. Na konstituivnoj sednici Saveta izabran je koordinator za saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Dejan Stoilković, rukovodilac grupe za saobraćaj u GU Smederevo. Razmatran je izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na području grada Smedereva za 2019. godinu. Podnet je i izveštaj o realizaciji u tekućoj godini i planirane aktivnosti do kraja godine. Donet je predlog izmene i dopune programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva za 2020. godinu.
 
 

 

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva

21.oktobar 2020.

          U okviru realizacije Programa VI – Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji koju finansira nemačka razvojna banka KfW, a sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradonačelnik grada Smedereva, Jovan Beč, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović i predstavnici JKP Vodovod Smederevo održali su radni sastanak sa predstavnicima Tima za podršku Programa, na čelu sa gospodinom Fricom Švajgerom.

            Tema današnjeg sastanka bila je koordinacija aktivnosti za pripremu i realizaciju Projekta - Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva, konceptnog izveštaja za Smederevo, koji Tim za tehničku podršku priprema u saradnji sa predstavnicima grada Smedereva i JKP Vodovod Smederevo.

            Prezentacija Konceptnog izveštaja od strane Tima za podršku Programa očekuje se krajem novembra meseca. Pozitivne ocene ovog izveštaja biće preduslov za zaključenje ugovora o saradnji i finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva.

            Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iskazana opredeljenost da se, po završetku institucionalne i tehničke pripreme, što pre krene u realizaciju ove važne investicije.

 

 

 

Sastanak gradonačelnika sa predstavnicima PKC-a

20.oktobar 2020.

    U prostorijama Gradske uprave Smederevo, gradonačelnik  Smedereva Jovan Beč primio je predstavnike "PKC Wiring Systems" DOO Smederevo Nenada Moskića, menadžera operacija i Đorđa Ziropađu HR menadžera. U prijatnoj atmosferi razgovarali su o nastavku uspešne saradnje, kao i o proširenju kapaciteta završavanjem nove hale. Predstavnici kompanije iskazali su potrebu za prijem 300 novih radnika. Inače "PKC Wiring Systems" DOO Smederevo je kompanija koja ima najveći promet u Slobodnoj zoni Smederevo. Gradonačelnik je pozvan da uzvrati posetu.
 
 

 

U parku Tri heroja obeležen Dan oslobođenja Smedereva

16.oktobar 2020.

    Na današnji dan pre 76 godina, nakon trodnevnih borbi, Smederevo je oslobođeno od okupatora u Drugom svetskom ratu. Tradicionalno na današnji dan, u znak sećanja, na spomenike u parku „Tri heroja“ vence su položili predstavnici lokalne samouprave Vesna Kiš Kostić, predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i udruženje potomaka ratnika 1912-1918.

          Na strani oslobodilaca tokom Drugog svetskog rata borilo se više od 6000 Smederevaca, a njih 990 nije dočekalo oslobođenje. Trojica su proglašeni za narodne heroje, Ivan Stefanović Srba, Milivoje Stojković Mića, i Svetomir Mladenović Sveta.

 

 

 

 

Svečanom akademijom obeležen Dan belog štapa u Smederevu

16.oktobar 2020.

    U Smederevu je 15. oktobra, u organizaciji slepih Srbije, održana svečana akademija povodom obeležavanja 65 godina postojanja rada organizacije i Međunarodnog dana slepih. Akademiji su prisustvovali Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milan Stošić, predsednih Saveza slepih Srbije, Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika grada Smedereva kao i drugi predstavnici lokalne samouprave.

 

 

 

 

Sednica Predsedništva SKGO

15.oktobar 2020.

    Gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč prisustvovao je Trećoj sednici Predsedništva SKGO, koja se održala 14. oktobra 2020. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština u Beogradu.

Na sednici se razmatralo o sledećim tačkama:

1.    Usvajanje zapisnika Druge, elektronske sednice Predsedništva SKGO

2.    Izveštaj generalnog sekretara o sprovođenju Akcionog plana SKGO za implementaciju
Strateškog plana SKGO (2018-2021) za devet meseci 2020. godine

3.    Najava održavanja 48. skupštine SKGO

4.    Predlog inicijative za izmene i dopune Zakona o naknadama za korišćenje javnih
dobara

5.    Pregled finansijskih kretanja u lokalnoj samoupravi u prvoj polovini 2020. godine
(prezentacija)

6.    Informacija o novim projektima

 

6.1.        Projekat Javne  i  privatne finansije za  razvoj  - Obezbeđivanje održivih lokalnih
zajednica unapređivanjem procesa planiranja lokalnog razvoja u Republici Srbiji"

6.2.        Projekat „Podsticajno roditeljstvo kroz igru"

 

7.  Međunarodna saradnja

7.1.        Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o postupku i kriterijumima za utvrđivanje
predloga članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i
regionalnih vlasti Saveta Evrope

7.2.        Predlog odluke o raspisivanju javnog poziva za kandidovanje članova i zamenika članova
delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

7.3.        Informacija o obnovi sastava delegacije SKGO u Političkom komitetu Saveta evropskih
opština i regiona

 

 

 

 

 

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

09.oktobar 2020.

    Oktobar se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava širom sveta. Tim povodom je savetnik gradonačelnika grada Smedereva Jasmina Vojinović sa saradnicima organizovala tribinu koja ima za cilj da ukaže na važnost prevencije kod ovih oboljenja koja se mogu izlečiti ukoliko se otkriju na vreme. O ovoj temi, na Gradskom trgu u Smederevu govorila je doktorka Sonja Dunčić, uz simbolično puštanje roze balona.

 

 

 

 

Sastanak sa predstavnicima Socijalno humanitarnih organizacija

08.oktobar 2020.

Danas su u prostorijama GU Smederevo, gradonačelnik Jovan Beč i član Gradskog veća Dragan Stanić, zadužen za resor socijalne zaštite, primili predstavnike Socijalno humanitarnih organizacija sa teritorije grada Smedereva.

Na sastanku se razgovaralo o prethodnoj, kao i poboljšanju uzajamne saradnje.

 

 

 

 

 

Sastanak predstavnika grada Smedereva i predstavnika kompanije HBIS

06.oktobar 2020.

    Danas je u prostorijama kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. održan sastanak predstavnika kompanije, direktora Song Sihai, generalnog direktora Zhao Jun, pomoćnika generalnog direktora Wang Lianxi, direktora sektora za odnose s javnošću Tatjane Bjelić i rukovodstva grada Smedereva, gradonačelnika Jovana Beča i savetnika gradonačelnika Jasmine Vojinović. U prijatnoj atmosferi razgovarali su o uspešnoj dosadašnjoj saradnji, kao i o obostranoj želji da se ta saradnja nastavi i unapredi. Uzajamna podrška i saradnja grada i najveće kompanije u regionu koja zapošljava veliki broj ljudi je od izuzetnog značaja za funkcionisanje grada.
 
                  

 

Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina

03.oktobar 2020.

    Danas je u Smederevu zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić otvorila Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina koji se održava pod pokroviteljstvom grada Smedereva. Ove godine spojili smo izlagače svih navedenih proizvoda sa ciljem da predstavimo Smederevo kao grad u kome je tradicionalno, osim grožđa, vina i voća, u sve većoj meri zastupljena i proizvodnja cveća, meda i zimnice. Od danas pa sve do 31. oktobra, grad Smederevo će ugostiti brojne renomirane cvećare, proizvođače meda, vinare, kao i vredne domaćice sa zimnicom. Na ovogodišnjem sajmu učestvuje oko 50 izlagača. Potrudićemo se da naredne godine broj onih koji će doći na sajam bude barem još dva puta veći.

 


 

 

Sedmi pozorišni festival TEATAR U TVRĐAVI

20.septembar 2020.

    Teatar u tvrđavi održaće se od 21. do 25. septembra 2020. godine u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Na ovogodišnjem pozorišnom festivalu očekuje vas bogat program u prelepom okruženju pored Dunava.

 

Program:

 

Ponedeljak, 21.09.2020.

 

Koncertna dvorana Centra za kulturu 18č

Promocija knjige Ane Đorđević i Aleksandra Milosavljevića "Smederevo 1941."

Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.

Na promociji će govoriti:

Ana Đorđević - autorka komada i rediteljka predstave

Dr Zoran Đerić - upravnik Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad

Aleksandar Milosavljević - autor teksta "Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941."

Milovan Filipović - glumac i direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad

 

Ponedeljak, 21.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"Smederevo 1941."

Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Predstava je posvećena glumcima SNP-a nastradalim u smederevskoj eksploziji 5.juna 1941. godine.

Reditelj: Ana Đorđević

Igraju: Milan Kovačević, Tanja Pjevac, Vukašin Ranđelović, Alisa Lacko, Gordana Đurđević Dimić...

 

Utorak, 22.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"Dva viteza iz Verone"

Vilijam Šekpir

Šabačko pozorište

Režija: Mia Knežević

Igraju: Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Kristina Pajkić, Ivana Jokić, Nikola Breković, Ljubiša Barović. Vladimir Milojević, Dušan Simić...

 

Sreda, 23.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"M.I.R.A"

Bitef teatar

Koncept, režija i dizajn scene: Andraš Urban

Igraju: Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić

Muzičari: Danilo Tirnanić i Igor Mirković

Predstava nije za mlađe od 18 godina.

 

Četvrtak, 24.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 18č

"Tri praseta"

Predstava za decu

Kruševačko pozorište

Tekst: Hans Kristijan Anderesen

Režija: Zoran Lozančić

Igraju: Marija Gašić, Slađana Nestorović Ristić, Jovanka Andrić, Nikola Rakić

 

Četvrtak, 24.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"Kako vam drago"

Vilijam Šekpir

Narodno pozorište Niš / Kruševačko pozorište

Nišvil džez teatarski festival

Adaptacija, režija, scenografija: Nikita Milivojević

Igraju: Nebojša Vranić, Dragoslav Savić Safa, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandra Marinković...

 

Petak, 25.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

Lepa Brena prodžekt

Koncept i režija: Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević

Tekst: Olga Dimitrijević, Vedranka Klepica, Slobodan Obradović, Maja Pelević, Tanja Šljivar

Igraju: Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović, Ivan Marković

 

Prodajna mesta:

 

Bilet servis Centra za kulturu Smederevo

Radnim danima od 10 do 20č

Subotom i nedeljom od 17 do 20č

Od 21. do 25. septembra od 10 do 18č

 

Na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave

Od 21. do 25. septembra od 18:30 do 20č

 

Dobro došli!

 

 

 

 

Delegacija Olimpijskog komiteta Srbije u poseti Smederevu

15.septembar 2020.

    Danas je grad Smederevo posetila delegacija Olimpijskog komiteta Srbije, na čelu sa Božidarom Maljkovićem. Nakon obilaska prostorija Veslačkog kluba Smederevo, delegaciji je priređen prijem u Gradskoj upravi. Slavnog trenera su ispred grada Smedereva pozdravili gradonačelnik Jovan Beč, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović i član Gradskog veća Saša Branežac. U prijatnom razgovoru dogovoreni su koraci kako bi se obezbedili najbolji mogući uslovi za razvoj olimpijskog sporta sa ciljem da Smederevo dobije predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju preko smederevskog veslača Veselina Savića.

 

 

Dunav film fest Smederevo 2020

10.septembar 2020.

    Treće izdanje međunarodnog filmskog festivala Dunav film fest u okviru koga će premijerno biti prikazivana aktuelna i značajna ostvarenja kinematografija podunavskih zemalja biće održano u periodu od 11. do 16. septembra, uz propisane mere zaštite i poštovanje preporuka Kriznog štaba vezanih za sprečavanje širenja virusa COVID-19 i njegovog suzbijanja.

Tokom festivala publika će imati priliku da uživa u filmovima vrhunskog kvaliteta na tri atraktivne lokacije. Filmska ostvarenja u sklopu takmičarske selekcije, kao i filmovi nove produkcije odabrani za specijalne projekcije biće prikazivani u Malom gradu Smederevske tvrđave. Snažno filmsko iskustvo očekuje gledaoce i na Pristaništu na Dunavu gde će moći da prate filmove u okviru programa “Best of Europe“. Na platou kod Karađorđevog duda odigravaće se projekcije srpskih filmskih klasika. Cena ulaznice po večeri za program u Malom gradu je 200 dinara, dok je za programe na drugim lokacijama ulaz slobodan.

U skladu sa savremenim tendencijama, publici je omogućeno da prati odabrane filmove i putem platforme Moj Off u periodu od 12 časova do ponoći u danu kada su najavljeni.

 

 

 

Otkazana manifestacija Smederevska jesen

07.septembar 2020.

    Ove godine, zbog povećanog rizika po zdravlje građana, usled pandemije Covid-19, neće biti održana privredno - turistička manifestacija „Smederevska jesen“. Zbog mera zdravstvene zaštite „Smederevska jesen“ neće biti održana na način koji je bio uobičajen proteklih godina, sa obimom i bogatstvom sadržaja na koje smo navikli. Organizacioni odbor odlučio je da u čast najstarije gradske manifestacije, u četvrtak, 10. septembra, gradski trg bude ukrašen velikim grozdom, kao zaštitnim znakom „Smederevske jeseni“ u čiju će čast nekoliko dana krasiti centar grada, kao atrakcija pored koje će sugrađani moći da se fotografišu. Veliki grozd biće izložen na gradskom trgu do nedelje, 13. septembra.

 

 

 

 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

02.septembar 2020.

 

Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije pripremio je Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede sa ciljem da informacije o podsticajima i oblicima podrške budu dostupne na jednom mestu, prvenstveno kompanijama koje ulažu u istraživanje  i razvoj, pa i ostatku privrede.

 

https://inovacije.srbijastvara.rs/

 

Obaveštenje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata

01.septembar 2020.

    Vlada Republike Srbije izmenila je i dopunila Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i propisala sledeće:

                „Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana, dok objekti koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 01.00 časa do 06.00 časova narednog dana.“

                „Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.“

 

 

                                                                                                                   KOMANDANT GRADSKOG ŠTABA ZA

                                                                                                                           VANREDNE SITUACIJE

                                                                                                                                      Jovan Beč

 

Sve spremno za polazak u školu

31.avgust 2020.